№ 24 -АНАБОЛНИТЕ СТЕРОИДИ – КОИ СПОРТИСТИ ИЗПОЛЗВАТ СТЕРОИДИ. ИСТИНАТА ЗА СТЕРОИДИТЕ. ПЛЮСОВЕТЕ И МИНУСИТЕ НА АНАБОЛНИТЕ СТЕРОИДИ.

НАЙ-КОНТРОВЕРСИАЛНАТА ТЕМА В СПОРТНИТЕ СРЕДИ:

СТЕРОИДИТЕ

Време е да разнищим АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ МИТОВЕ, относно стероидите.

Нека започна с това, че аз съм НАТУРАЛЕН СПОРТИСТ и никога не съм ползвал, няма и да ползвам стероиди (освен ако не си направя тестостеронова терапия като стана стар дядо на 70-80 години, но и това е под въпрос и ме съмнява да имам нужда – описал съм каква е тази терапия по-долу.)

ЗАЩО?

Защото нямам амбициите да ставам Мр.Олимпия или да ставам професионален културист. Не в смисъл, че не бих желал – това би било едно уникално приключение, обаче рисковете в тази професия са МНОГО. А ако искаш да станеш сериозен културист или сериозен спортист въобще – без значение за какъв спорт говорим – футбол,плуване,щанги,бокс, и т.н. – почти задължително трябва да си на някакъв вид стероиди, защото конкуренцията ще те изяде. Може да се покажеш натурален, обаче на състезанията във всеки спорт винаги се намира по някой пръснат от зоб, който ще издуха всеки натурален, изправил се срещу него.
А стероидите, както ще погледнем след малко, могат да бъдат много опасни за здравето. Не искам да рискувам перфектното си здраве, за няколко момента слава.Мога и искам да докажа, че не ти трябват подобни вещества, за да си супер здрав. Искам да бъда един от най-добрите натурални спортисти в България, ако не и в света. Отделно, едно подобно начинание излиза СУПЕР СКЪПО. За да се направи един стабилен цикъл на стероиди, може би ви трябват хиляди, дори десетки хиляди левове – зависи от това какви стероиди ще използвате, колко сте напреднали в спорта, какви резултати гоните и т.н.
Имайки горните фактори предвид, стигаме до заключението, че:

Ползването на стероиди е много опасно за здравето и живота ви, и е изключително скъпо. Заради това съм направил избора си да остана натурален ДО ЖИВОТ.
А сега, да задълбочим.

Стероидите представляват инжекционни/хапови вещества , които съдържат дадени вещества (най-често хормони), които или стимулират, или направо допринасят към нашите хормони – тестостерон, хормон на растежа, и т.н.
Тези хормони се завишават до ненормални нива и помагат на приемащия ги, да постигне пикови постижения във външния си вид, или представянето в спортната си дисциплина. Стероидите могат да ви направят по-бързи, по-умни, по-съсредоточени ,по-експлозивни, по-силни, също така и по-мускулести. За това, намират приложение във всеки спорт. Много често чуваме за разни допингови скандали – не само в Бодибилдинга, ами и в плуването, в бокса, в щангите и т.н.
Стероидите се приемат под определен ред, в определена програма, в различни комбинации, за определен период от време, след което се правят паузи и т.н. – това се наричат стероидни цикли.
И мъжете, и жените могат да взимат стероиди. Стероидите , са супер контроверсиална тематика, особено във фитнес средите и всеки един здрав човек автоматично му се лепва стикера, че е зобач, и тем подобни други малоумни изказвания, от некомпетентни хора. Тези хора не знаят, че в другите спортове се използват точно толкова анаболни стероиди, колкото и в силовите спортове. Да съдим по външния вид относно това дали някой взима стероиди, в много случай е безмислено…освен ако не става въпрос за някой прекалено явен, набиващ се на очи случай. Проблема е , че в силовите спортове (като културизма/трибоя) – спортистите носят спорта си върху тях – голяма мускулна маса, която хората виждат, и автоматично лепват стикер, че причината за тази мускулна маса, са били само и единствено анаболните стероиди…без да знаят, че има стероиди които увеличават силата , стероиди които увеличават мускулната маса, и т.н. – това е един от основните проблеми.Повече примери ще дам по-долу.
Много от тези хора не знаят, че Лионел Меси взима толкова хормони и стероиди, колкото един нормален културист. Това че Меси не е мускулест като културист, значи че той просто взима различен вид стероиди, който действа върху друг аспект от тялото му, подпомаган и от различните му тренировки – експлозивна сила и бързина, например, а не мускулна маса.
Това е един огромен мит, за който ще напиша цяла отделна статия, но трябваше да му отделя малко време тук, защото подобна велика глупост заслужава да се спомене минимум няколко пъти.Заради този мит, най-великия спорт – Бодибилдинга , постоянно е сриван със земята. Това е може би поради факта, че културистите са най-отворени по темата, и я разбират в дълбочина, защото културистите познават телата си до молекулярно ниво, и много често боравят със стероидите си сами. Докато повечето футболисти например, хал хабер си нямат от подобни неща – и разчитат на знанието на треньорите си, относно това колко от магическите хапчета и прахчета да приемат. А както казах – истината е една. Именно, че стероиди се използват във всички спортове – почти по равно. Просто поради различните цели на спорта и спортуващите, виждаме различни ефекти. При културистите спорта е най-виден – и те го изяждат най-много. Но почти всички професионални спортисти, във всеки спорт, са на допинг. Факт.
Това е.

Сега, като изяснихме този мит, и обяснихме как точно работят стероидите, можем да обърнем внимание на негативните и страничните им ефекти.

Стероидите са стотици видове – Дианабол, Халотестин, Анавар, HGH… мога да продължа до утре. Няма да обръщам внимание по отделно на всеки един от тях. Вместо това, ще обсъдим негативните и позитивни странични ефекти ,които можете да получите от употребата им:

Позитивните странични ефекти, са:

Свръх бързо покачване на мускулна маса и сила, увеличена енергия, забързан метаболизъм, приповдигнато настроение и концентрация, увеличена работоспособност, увеличено либидо, уголемяване на половия член (тъй като и той е мускул), задълбочаване и възмъжаване на гласа, покачване и заздравяване на костна маса, и др. позитивни ефекти.

Възможните негативни странични ефекти, са:

Свръх окосмяване (по тялото), оплешивяване, смалени тестиси (тъй като там се произвежат хормоните, които вие си биете под формата на инжекция, тези жлези спират да функционират на максимум, и следователно се смаляват и губят размера си, за сметка на половия член, който се увеличава), увредени вътрешности, омазнена кожа, акне, агресивност и промени в настроението, високо кръвно налягане, и др. негативни ефекти.

При някои хора се наблюдават само позитивни ефекти, при други само негативни, а при някои смесица и от двете. Трудно е да се направи точна извадка на това кои стероид как работи, и какви са ефектите от него, тъй като дори един вид стероид има множество разновидности, и като сметнем колко различни тела и метаболизми има, би било много трудно да дадем точен окончателен отговор относно цялостното им влияние, и да ги сумираме в скоби.
В общи линии, както виждате, негативите определно не си струват за да се захващате с нещо подобно. Много трениращи във всеки спорт, използващи стероиди, са починали в следствие на инфаркт, причинен от големи дози приети стероиди. Случайте на рак също не са малко.
За да използвате стероиди и да нямате никакви странични ефекти, буквално зад вас трябва да има една армия от лекари (каквато са имали Арнолд, и буквално всеки друг професионален културист) – които да бдят над здравето ви 24/7. За жалост, “кварталните зобачи“ нямат достъп до подобен лукс, и много често свършват или в болницата, или с развалени физики, поради незнание или безпаричие (защото както казах, това е едно много скъпо начинание).Да не забравяме също, че стероидите които използват професионалните спортисти, и стероидите които се продават в махалата, са с тотално различно качество. Просто няма аналог и база за сравнение. Гледайки великите шампиони като Арнолд, много младоци се подлъгват, и поглъщат огромни дози стероиди, мислейки си че ще станат като тях ей така. Каква изненада ги сполита, когато открият реалността на спорта – именно, финансите които изисква подобно начинание, и зверския труд който трябва да се положи.
Трениращите със стероиди не минават по лесния път – да , качват мускули и сила буквално 10-20 пъти по-бързо от обикновен спортуващ, обаче тренират 5 пъти по-здраво, ядат 5 пъти повече, и са буквално много по-отдадени на спорта, отколкото някой който не ползва стероиди. Въпреки това, това не оправдава използващите стероиди, които крият че ги използват, и си четкат егото, лъжейки хората около тях, че са натурални. По този начин го правят да изглежда така, че да ги видите колко са здрави УЖ натурално, ”пък представете си ако ползвали стероиди като ей там ония, колко щяха да са здрави‘‘…Виждал съм го тоя случай стотици пъти, въпрос на гордост, его и най-вече пари…да, пари. Защото много треньори по този начин си рекламират залите.
Знаете за какво говоря, интереса клати феса.
Естествено, освен тези контроверсиални приложности, стероидите намират огромно позитивно приложение и в медицината.

Тъй като това са хормони, естествено , тези хормони могат да подпомогнат хора, които имат недостатъчно от тях – хора като джуджета, които имат нужда от хормон на растежа за да пораснат (хормон, който културистите използват за да натрупат мускулна маса) или пък някой със синдром на Клейнфелтер, който има ниски тестостеронни залежи.
Единственото спасение за тези хора, са анаболните стероиди.
Друго приложение дето имат стероидите, са при разни тежки кунтузии , при разни пациенти, които са претърпяли животозастрашаващи инциденти.
Например , на човек с изгаряния 2-ра или 3-та степен, огромна доза анаболни стероиди биха му се отразили ПЕРФЕКТНО и биха му помогнали да се възстанови по-бързо от състоянието в което се намира.
Друго позитивно приложение, което напоследък много се толерира, е TRT – TESTOSTERONE REPLACEMENT THERAPY , или тестостероно-възстановителна/заменителна терапия. Тази терапия представлява следното:

Да кажем, че вие сте мъж, навлязъл в 70-те си години. При тези години, тестостерона спада драстично. При подобна тестостероно-възстановителна терапия, на субекта му се инжектират миниатюрни дози стероиди (хормони, като тестостерон) от личния лекар, които буквално поддържат тестостероновите му нива , такива каквито са били в младостта му.

Резултата е блестящ – мъжа се чувства като в 20-те си години и няма никакви странични ефекти! Това е нещо, на което може би дори и аз бих се подложил, като стана стар дядо и навърша 70-80 години, но е изключително малко вероятно. Строго против стероидите съм, но тук става въпрос за просто поддържане на хормоните ви на стари години , като такива каквито са били в младините ви. Тук не става въпрос за анаболни цикли, и нездравословно зобене до пръскане. Това е ПРИЕМЛИВО и звучи много интересно..но не знам дали на старини бих се навил, да направя нещо подобно. По-скоро не, но годините ще покажат. Казвам по-скоро не, защото ако спортувате цял живот, на старини тестостероновите ви нива ще са изключително завишени, така че надали ще имате нужда от нещо такова. Един нормален мъж произвежда около 5-7 милиграма тестостерон на ден. След 70 годишна възраст, тези милиграми спадат до 1-2 и не би било проблем да се добавят миниатюрните 4-5 милиграма отгоре на ден, под формата на инжекции.
Тази тенденция е нещо ново и намира почва не само сред спортуващите, а и сред нормалните мъже в САЩ. Може би, след около 10-тина години ще стане и тенденция в България, тъй като точно толкова време отнема , нещо станало тенденция в САЩ, да стане тенденция тук. ВЪПРЕКИ ТОВА, имайте предвид, че ако сте тренирали цял живот, на стари години ще имате много по-висок тестостерон, от тези които не са тренирали цял живот и надали ще ви е нужен този екстра хормон. Все още се провеждат тестове и точна информация по въпроса липсва.

Извън тези позитивни приложения обаче, анаболните стероиди са едни много опасни препарати и с тях трябва да бъдете изключително внимателни!!!

Да не говорим, че дори и да започнете цикъл със стероиди на младини и да покачите някаква мускулна маса, след време може да дойде период в който няма да можете да се поддържате финансово, или няма да имате време за спорта за определен период, при което ще изгубите трудно натрупаните си мускули. Виждал съм го не при един или два приятеля – резултатите бяха покъртителни. Хората, които наблюдавах, тотално се бяха демотивирали, депресирали и тотално отказали от фитнеса, поради факта, че вече не изпитваха наслада от натуралните тренировки. В такива случаи стероидите могат да станат като наркотик…впрочем – те са си наркотик ! Точно това ги прави изключително опасни. Към тях може да се развие психическа и физическа зависимост, равностойна на тази към повечето тежки наркотици. Да не говорим , че поставяте тялото и цялостното си здраве в риск!

Тренирайте натурално, имате всичко което ви е нужно в телата ви за да изградите физики на ШАМПИОНИ.Ако имате обаче някакъв синдром или хормонален проблем – тогава стероидите са най-добрите ви приятели.Консултирайте се с професионалист и с личния си лекар , и се захващайте сериозно.
Също така, искам да кажа, че много хора бъркат хранителните добавки с анаболните стероиди – което ме кара да се пукам от смях. Вече писах статия за добавките и опровъргах мита, че те имали нещо общо със стероидите. Протеина на прах е нищо повече от изкараната суроватка на млякото. Протеина на прах е мляко на прах. Разликата между млякото на прах и хормоните които са стероидите, е от тук до небето. Няма аналог просто, тези изказвания , за жалост, пак са плод на необразованата маса, която щом види нещо в кутия на прах/хапчета, автоматично му лепва стикера стероид…което в началото ме дразнеше, но вече лично ме пръска от смях. Поредния глупав мит. Фитнеса е много тежка и дълбока материя, която изисква години изучаване. Не можем да очакваме от необразованата част от населението да имат каквто и да било познания в тая сфера, освен общоприетите митове.

Искам да завърша статията с няколко кратки слова и съвети.
Че съм против стеоридите , както разбрахте, против съм. Не умаловажавам труда на професионалните спортисти – както казах, те работят може би доста по-здраво от натуралните спортисти. Обаче факта, че голям процент от тях постоянно се крият и се правят на натурални, говори сам за себе си. Заобиколени сме от фалшиви ценности, от фалшиви треньори,фалшиви примери – много гурута се правят на натурални, а не са , с цел фалшива слава и пари. В това число вписвам и мъжки, и женски спортисти. Точно тези хора пречат на натуралните спортисти да излезат в светлината на прожекторите, вдигайки “натуралната“ летва прекалено високо. До гуша ми е дошло да слушам въздухарски приказки по темата и да гледам назобани до пръскане треньори с мезоморфен ген, как се оправдават наляво надясно, че са били натурални, и как всеки може да постигне това което са постигнали, с честен труд и правилно хранене. Вече стана изтъркано. Лъжите ви може да минават пред необразованото население, с ненабито око, но тези които цял живот се занимаваме с това , просто се пръскаме от смях при твърденията ви и сме ви вдигнали мерника. Уважавам всеки един спортист, който си признава, че използва стероиди, но да сравняваме физики на провъзгласили се за натурални – културисти, които имат 100 пъти повече хормон от един нормален човек, с един обикновен трениращ, е изключително нелепо…и както казах,това вдига летвата прекалено високо за натуралните. Това си е война. Тази летва, пречи на натуралните да излезат в светлината на прожекторите, защото обществото има изкривена представа относно това кое е постижимо натурално – точно поради изявите на тези “фалшиви“ спортисти. Ако бяха по-отворени по въпроса, нещата щяха да стоят по друг начин. Повтарям, това ми е проблема с тях, защото по този начин индиректно умаловажават труда ми, като натурален спортист…а не, че ми дреме кой е постигнал физиката си с стероиди и кой натурално. Тук става въпрос за индиректна конкуренция и изкривяване на общественото мнение, по изключително показен , и нелеп начин.
Все едно на Мис силикон да излезат две момичета – едната натурална, другата с 3000 кубика силикон и да ги сравняваме. Няма място за сравнение просто.
Супер деликатна тема е, от която почти никой не разбира, но всеки говори по нея и се прави на специалис. Това важи особено за тази част от обществото, което не си е направило труда един път да влезе в зала и умаловажава труда на всеки здрав мъж, като маха с ръка и отсича директно – “стероиди“.
Както виждате, проблема е и в необразованото общество, и в спортистите използващи анаболни стероиди, които им дават поводи да правят такива безпочвени коментари. Всичко това, можеше да се спести, ако по темата се даваше малко прозрачност и се говореше открито. Но като чели, 100 години след излизането на стероидите на бял свят, темата е обвита във все повече и повече мистерия, вместо да се тръби истината. А аз , както винаги, съм тук да тръбя тази истина. Именно, че стероидите имат много положителни и негативни ефекти, че много спортисти са на стероиди, а се правят на натурални, което носи лоша слава на дисциплините и спорта им, че в културизма се взимат точно толкова стероиди, колкото и в другите спортове и, че обществото трябва веднъж за винаги да спре с предразсъдъците относно тях, и да си вдигне общата култура по въпроса поне малко, преди да си отваря устата да го обсъжда.

За капак, предлагам следното:

Нека спортните федерации създадат отделни дивизии и за използващи стероиди, и за натурални. И нека се правят свръх агресивни тестове за стероиди при всички спортуващи в тях – и сутрин , и обед , и вечер. Така ще имаме честни федерации, с истински спортисти. Това ще е единственото решение на проблема с допинга. От федерациите започва всичко.
Освен ако нямате амбиции да ставате световно признат професионален спортист, и нямате излишни десетки хиляди левове в банката, и една армия от доктори на ваше разположение 24/7 – силно ви съветвам да не докосвате стероиди. Ако искате да ги взимате просто за да сте крайно здрави, но нямате амбиции да ставате професионални спортисти, силно ви съветвам да размислите и да осъзнаете , че рисковете не си струват заради един или два комплекса. Можете да постигнете брутално мускулеста и атлетична физика, без анаболни стероиди, само с правилния хранителен и тренировъчен режим.

Аз, Иван Демиревски, мога да ви помогна с това.

ДО СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *