БЕЗНАДЕЖДНИТЕ СЛУЧАИ ВЪВ ФИТНЕСА – ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ ЛИ ХОРМОНАЛНА ТЕРАПИЯ?

СТАТИЯ НОМЕР #106.

Във фитнеса има една група от хора, които каквото и да правят, месец след месец, година след година не могат да мръднат дори малко в сферата на физическото си развитие. Това е групата на хората, които наричам „безнадеждните случаи“  или хормонално обременените. Тези хора са изключително малък процент . Сигурно се срещат едно на хиляда, но буквално състоянието им не им позволява да мръднат леко в мускулната си маса или в подкожните си мазнини, без значение колко стриктни режими спазват в кухнята и без значение колко сурово тренират в залата. Това се получава отново поради ФАКТОРА ГЕНЕТИКА или не-добре работеща ендокринна система, която отговаря за цялостната продукция и разпределение на хормони в човешкото тяло. А както знаем, външният ви вид (количеството мускулна маса + количеството подкожни мазнини които имате, и с каква скорост можете да покачвате тази мускулна маса и да изчистите подкожните си мазнини) се диктува главно от два хормона – катаболният естроген – женският хормон, антагонист на анаболният мъжки хормон тестостерон.

Факторите за това колко успешен може да е един човек в залата са много и съм писал не една или две статии по въпроса. В основата на всички тези фактори са естрогенът и тестостеронът. Именно те отговарят за общото заформяне на тялото ви и от нивото на тези хормони зависят всички други вторични фактори. В общи линии, колкото повече тестостерон имате, толкова по-възмажал/възмажала ще сте. Колкото повече естроген имате, толкова повече женствен/женствена ще сте.

Има, естествено, много различни вариации на тези състояния. Има хора с всякакво различно съотношение на тези хормони в тялото си. Има обаче и хора, които са свръх тестостеронови , а това може да се окаже проблем. Свръх високи нива на тестостерон могат да причинят : завишено окосмяване по цялото тяло, агресия, сърдечни проблеми, хиперплазия на простатата, а при жените – нередовна менструация, изкривяване на лицето в тип „мъжко“, освен повишеното окосмяване и др. При мъжете увеличеното количество тестостерон се счита за нещо хубаво – повече мускулна маса, по – малко подкожни мазнини и обша подобрена работоспособност, настроение, мотивация, концентрираност и т.н.

Има обаче и едно средно положение, при което дори от хубавия хормон, големите дози могат да ви навредят. Ако вземем за пример едно момче, което има свръхтестостерон, този тестостерон може да доведе до ароматизация  или преобразуване в естроген, което може да изиграе обратен ефект върху тялото и да причини подпухване, водна задръжка , отпадналост и т.н. . Все белези , които са присъщи на високи наличия на естроген. Ако пък вземе за пример едно момче, което има свръх високи нива на естроген и нисък тестостерон – това е предпоставка за провал още от самото начало и значи, че момчето ще има нужда от хормонална тестостеронова терапия, ако иска да дръпне напред във физическото си развитие.

В тези случаи, свръхтестостерона е по-добрият вариант, ако можете да избирате. Ако имате свръх завишен естроген като мъж, това е можеби всевъзможно най-лошият ген който може да имате що опира до фитнес и до физическо развитие. Този случай обичам да наричам безнадежден, въпреки че и за него в крайна сметка има надежда – стига да се намесят анаболните стероиди като помощно средство и човека да се подложи на хормонална терапия. Иначе, ако той разчита само и единствено на собствените си хормони – няма да стигне до никъде. Може да прави всичко правилно – но хормоните в тялото му няма да му позволят да пожъне резултатите, които заслужава. Тялото му няма да реагира нито на тренировките , нито на хранителният режим. Виждал съм го с очите си – момче, което тренираше години наред супер стриктно, но в крайна сметка резултатите му бяха плачевни. В началото бях много учуден защо положението е такова, но в крайна сметка след всичките тези години съм пре-убеден, че проблема при него е хормонален, и че трябва да се намесят стероидите в играта, ако иска да дръпне с външният си вид, било то малко. Примера с някои жени може да е аналогичен – стида да сменим хормоните. Има жени със свръх  тестостерон, който не е ароматизирал дори  при тях трябва да се направи естрогенова терапия, за да излезат на показ всичките вторични женски полови белези, чрез което външният им вид да се нормализира. При жени с висок тестостерон също е много често срещано да имат удебеляване и възмажаване на гласа, а при мъжете с нисък тестостерон – обратното. Да имат изтънял глас. Можете да видите каква полза имат от това всичките хора в днешно време, които се подлагат под операции за “смяна на пола“ , които са най-голямата грешка, която човек може да направи с тялото си. Това е равностойно на самоубийство и е против Божийте закони. Колкото и естроген да си набиеш в тялото  никога не можеш да превърнеш едно мъжко тяло в женско, нито пък обратното. На външен вид що-годе можеш да промениш нещата, но самосъзнанието и общата човешка биология на мъжа си остава мъжка, а на жената – женска.

В общи линии – истината както при всичко друго с този проблем с тези безнадеждни случаи е в баланса. Трябва да се намери някакво средно положение, при което да се избалансират хормоните и спортуващият да се подложи на изключително стриктни и брутални тренировъчни и хранителни режими, които ще спомогнат за промяната във физиката му. Само тогава, тази група от генетично необлагодетелствани хора, може да се надява да постигне истински успех във сферата на физическото развитие.

Аз мога да ви помогна с всичко това. Свържете се с мен веднага , чрез формата за контакт в сайта ми или чрез официалната ми фейсбук страница Body Design, за да получите своите индивидуални хранителни и тренировъчни режими, които ще ви съпътстват по пътя към личният ви успех. Достатъчно време сте губили. Днес е денят в който най-сетне ще направите първото истинско стъпало по пътя към успеха. Без значение колко е тежък вашият случай, съм убеден, че ще мога да се справя с него. Дори безнадеждните случаи, както виждате, имат управия.Ще ви очаквам.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.