№ 19 – ВОДАТА – КОЛКО Е ВАЖНА ВОДАТА ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ, ПО КОЛКО ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУМИРА И КАКВО ВЛИЯНИЕ ИМА ТЯ ВЪРХУ ЦЯЛОСТНИЯ НИ ФИТНЕС ЖИВОТ?

Всички знаят, че без водата, не можем. Водата е извор на живот.
Защо обаче ожадняваме и какви са свойствата на водата като цяло?Защо пием вода?

Водата е един от основните помощници на нашето тяло. Хората сме съставени от 60-70% вода. Представете си, в такъв случай, колко е важно да сме перфектно хидратирани и какво се случва с телата ни , когато не пием достатъчно вода. Ние буквално катаболизираме.Изчезваме.
Водата ни помага да изпълняваме безброй функции. Чрез водата се хидратираме и заменяме важни електролити, които напускат чрез потта , и множество други токсини, през нашата кожа.
Когато се потим – ние губим ВОДА.
Огромния мит, че чрез потта, излизат мазнините ни през кожата, е една от най-големите глупости, които съм чел. За щастие, този мит се пропагандира сред необразованата част от населението и не намира голяма почва в развитите фитнес среди. За него, ще напиша цяла отделна статия. Тук , обаче, ще спомена само това – при интензивна двучасова тренировка, тялото може да загуби повече от 1 литър вода, чрез потене. Тези течности, трябва да се възстановят и тук на помощ идва водата. Човек може да издържи максимум около 5-10 дни без вода, след което загива.Сметнете , колко е важно да се хидратираме. Друга функция на водата е , че ни помага да смелим иначе твърдата храна в стомаха ни. Ако ядем постоянно суха храна, тя може да запече стомасите ни и да доведе до състояние което се нарича запек. За да се избегне подобно състояние, трябва да пием обилно количество вода през деня и да се храним разнообразно, с голямо количество фибри, които прочистват стомашния и чревния ни тракт.
Колко вода обаче е необходима, за да функционираме максимално добре през деня?
Зависи от личното ви тегло, нивото на активност и дали се намирате в горещ или студен район. Но като правило е хубаво да се пие от 3 до 5 литра вода на ден, като вземем изброените фактори предвид. Водата също спомага за да се хидратират мускулите ни – хидратирания мускул е с 20% по-силен от дехидратирания.
Лично съм го пробвал – в дните в които не съм пил вода и съм тренирал, съм се чувствал половин човек. Силовите ми постижения са били на моменти плачевни. Чак когато започнах да се хидратирам като хората и да пия по 3-4 литра вода на ден, започнах да усещам реално какво изпускам, и силовите ми постижения на всички големи упражнения скочиха ДРАСТИЧНО.
Освен, че хидратират мускулите водата ни помага и да сме ментално нащрек. Дехидратирания мозък мисли едва-едва. Отделно, водата спомага за производството на синовиална течност, която смазва ставите ни и ни помага да се движим свободно, без/или с намалена болка в самите стави.Водата ни помага да набавим и различни количества минерали (когато е минерална, естествено). Има различни видове вода – изворна, минерална, чешмяна, и др.. Има доказателства , че по чаша хладка вода сутрин, предпазва от безброй болести и лекува също толкова много. Доказано е , също, че чаша вода преди сън, намаля значително рисковете от инфаркт и инсулт, по време на сън. Водата се съдържа в огромно количество в много плодове и зеленчуци – най-вече в динята и краставицата, които са почти изцяло съставени от вода. Без вода , кулинарията би била невъзможна. В нея варим, с нея пасираме, използваме я за направата на хлябове и на какво ли не. Водата е истинското чудо на природата, Божият дар за всички човеци. Странно как може да е безвкусна и да няма мирис – едно от малкото такива вещества на тази планета, а да има толкова голяма роля и да е толкова утоляваща, и приятна, когато сме ожадняли. Също, когато сме добре хидратирани – кожата ни, косата ни, цялостният ни външен вид си го показват. Има един специфичен сияещ вид хидратираната кожа. Няма как да се обърка. Отделно , с многото хидратиране, поддържаме и бъбреците си в действие, буквално ги застраховаме срещу натрупването на камъни и изхвърляме всякакви натрупани токсини от тялото си, с урината си.Това е малка част от полезните свойства и приложения на водата. Върху водата са изписани тонове писания и смятам, че най-основното от здравна гледна точка съм го покрил в тази малка статия.Сигурен съм, че изпускам още много, но няма значение. Това е достатъчно.

С ДВЕ ДУМИ:
Водата е лек за целия ни организъм. Без нея няма живот. Всичко от гореописаното е достатъчно за да запомните този основополагащ закон на фитнеса: ПИЙТЕ МНОГО ВОДА. Не по 20 литра на ден естествено, хаха. Не прекалявайте, защото и от прекалено много приета вода, може да умрете. Но от 2-3 до 5 литра на ден, е златната среда, и ще получите всички възможни облаги , които може да получите. Особено важно е да пиете по МНОГО вода, ако приемате хранителни добавки или сте на високопротеинов режим, тъй като те карат бъбреците да работят на по-високи обороти, а водата в такъв случаи ще им бъде перфектния другар, притечен на помощ. Силата на водата е огромна – възползвайте се от нея, направете пиенето на много вода всеки ден ваш навик и се качете на следващото ниво.

ДО СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *