#12 – ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ – ВРЕДНИ ИЛИ ПОЛЕЗНИ , КОИ ДОБАВКИ РАБОТЯТ И СИ СТРУВАТ ПАРИТЕ И КОИ НЕ?

Време е да разнищим тази ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА ТЕМА – именно, темата за хранителните добавки.
Първо искам да започна с това, че ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ , НЯМАТ НИЩО ОБЩО С АНАБОЛНИТЕ СТЕРОИДИ!!!
Това е най-големия мит, разхождащ се сред необразованата маса, която щом види кутия с хапчета , и на нея Арнолд Шварценегер стегнал бицепс, автоматично я заклеймяват като зоб/хапове/стероиди.
Така, за стероидите, ще напиша една доста дълга отделна статия, няма да се разпростирам много за тях тук. Все пак, ще им обърна внимание, тъй като е неизбежно, и двете теми са преплетени.
Както казах, този мит е много популярен, просто заради сходния вид на някои добавки, с този на някои видове орални стероиди (аминокиселините са на хапчета, примерно, и известния анаболен стероид подвизаващ се под името Метан например, също е на хапчета). Това прави аналог в главите на хората, които не се заемат даже да проучат и да направят една проста разлика, между едно нормално хапче , пълно със хранителни съставки , и хапче, пълно със хормони (анаболни стероиди). В общи линии, в този мит няма нищо вярно, и разпространяването му е плод на необразовани хора, които през живота си не са влизали в залата, и слагат всяко хапче под обще знаменател, включително и витамините, което е плачевно смешно.
Просто да счупим мита от самото начало – СТЕРОИДИТЕ И ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ СА ДВЕ КРАЙНО РАЗЛИЧНИ НЕЩА.Стероидите, са в по-голямата си част, хормони, чрез които се покачват нереални количество мускулна и костна маса. Хранителните добавки , са точно обратното – ДОБАВКИ, запълващи разнообразното ни здравословно хранене. Синтезирани добавки, в по-големи дози, които ни улесняват ежедневието (например, да си набавиш всички всевъзможни витамини в точни дози, би ти отнело крайно много време, да си набавиш всеки един зеленчук, да го приготвиш, да го премериш, и прочие. Витамините на хапчета, улесняват точно това. Взимаш дадена доза витамин, които спомага на тялото ти да функционира правилно и да метаболизира хранителните вещества, като точните милиграми от точния витамин са изписани на кутията. Супер просто и лесно).
Разликата между тези две неща , е от земята до небето. Единственото общо между тях, е че и двете са на хапчета, и от там идва цялата обърквация. Обърквация, която е плод на това, че някои си там не си е направил труда 5 минути да прочете каква е разликата, и се изказва неподготвен. Тези хора, са причината да напиша тази статия. Щом си стигнал до тук – браво! Ти не си от тези хора, и си си направил труда да прочетеш , и да се поразровиш. За което поздравления. Да задълбочим темата.
Въпреки казаното до тук, това не значи че в миналото не е имало проблем с дадени добавки във фитнес сферата. Под проблем разбирайте такъв – през 70-те и 80-те (тъмните начални години на фитнес добавките) – е имало безброй скандали, за това как на етикета на дадена добавка пише че има нещо и че от нея ще се постигне даден ефект, а вътре няма абсолютно нищо от написаното. Или има, но в много малки дози. Отделно, не един път се е случвало и в наши дни, някои да се е разболял от дадена добавка, защото в нея има нещо токсично, или е със изтекъл срок на годност. Такива неща , обаче, се случват и са се случвали при абсолютно всяко едно лекарство и храна, без изключение. Така че, да се категоризират тези случаи като ексклузивни случай при хранителните добавки, е пълна глупост.
Има обаче и по-сериозни случай. Не един път, съм се натъквал на новините, че в дадени добавки са намерени някои забранени вещества , като наскорошния случай с Липовон , в който бяха открити големи дози от наркотика Амфетамин. За щастие, случайте подобни на този с Липовон за ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МАЛКО. И знаете ли – вината я слагам колкото и на купувачите на тази добавка, толкова и на производителите.
Вината си е на купувачите, че се доверяват на някои безизвестни марки, внесени от някоя джунгла в Южна Америка. Нужни са буквално 2 мозъчни клетки, и 2 клика в интернет, за да видите 5-те най-големи световно признати фирми , със златен стандарт, и сертификати за качество. Защото под напълно безопасни , аз визирам точно тези фирми. Ако си купите някоя туба протеин , произведен в някои гараж в албания, дето няма точния бандерол и сертификат за качество – не очаквайте нещо друго освен кофа с брашно, мляко на прах, захар, и куп глупости като добавка. Ако хората опатили си от тези добавки, се бяха свързали със сертифициран професионалист, като мен, за да се консултират относно какво трябва да си купят, шансовете им да се надрусат, или просто да изгорят с парите си , щеше да се сведе до минимум. Това е хора – добавките работят, и са безопасни, стига да пазарувате от дадените фирми. Има няколко огромни имена, титани в индустрията от много години, които са с доказано качество, изпитано във времето, преминали множество тестове за качество. Фирми като Optimum Nutrition и MuscleTech , например, са титани, които предлагат абсолютно качество. Марките са просто БЕТОН. Няма как да сгрешите при тях. Това са мулти-милиардни бизнеси. Фирми , които не биха си позволили лукса , да слагат забранени вещества , поради факта, че само един фал може да им срине името до земята. Вече сме 2021, не сме 1975. Има интернет, имаме достъп до всичко, и връзка с всеки. Лесно можем да проверим отзиви за дадена марка, и лесно подобен фал може да взриви цялата дадена компания допуснала го. Тези хора не са толкова глупави, че да допуснат такова нещо да стане. Качествения контрол в фабрите им е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СИЛЕН И ЗАТЕГНАТ. Добавките им не се правят в някой гараж, а в едни от най-затегнатите и поддържани лаборатории в наше време. Ако някога е имало проблем с някоя добавка, 9 от 10 от случайте , е била някоя добавка с недоказан произход, произведена Бог знае къде, което ако питате мен , си е напълно грешка на копувача, че не си е направил труда да разпита и да проучи някой специалист, кое от къде идва. Ако добавките са с доказан произход, от качествена фирма, ще получите злато за парите си. Толкова за това дали добавките са вредни, и как да направим избора си.
А сега да поговорим за това какви различни видове добавки има, и за какво ви помагат.
Протеина е най-популярната добавка. Whey протеина е нищо повече от овкусената синтезирана суроватка на млякото. Има и други различни видове протеин – соев протеин, яйчен протеин, и т.н.. Най- популярния обаче е млечния протеин. Една лъжичка от млечния протеин замества една пилешка пържола – нищо повече.Няма магия тук. Както знаете, на мускулите им е нужен протеин за да пораснат, а понякога е трудно да ядеш пилешко месо по цял ден. На помощ идва протеина на прах. Друга известна добавка е креатина. Креатинът е съединение сформирано от трите аминокиселини л-аргинин, л-глицин и л-метионин. Креатина подпомага да задържите повече вода в тялото си, и следователно като се по-хидратирани, ще сте по-силни. След като спрете приема на креатина, водата ще се изхвърли с урината, и в следствие на повишената сила от креатина, ще сте натрупали повече мускулна маса, която ще запазите, въпреки изхвърлената с урината вода. На този принцип действа креатина. Той е прахообразен, подобен на тебешир, и се намира в голями количества в телешкото месо. Просто в кутиите, предлаган като добавка, е много по-концентриран и се набавя по-лесно. Това са двете основи добавки за покачване на мускулна маса. Има и редица други вторични добавки. Витамините и минералите например, спомагат за цялостното развитие на тялото, и протичането на нормалните метаболитни процеси. Те се намират в различно количество във различните видове храни, като по този начин са по-трудни за набавяне. На помощ идват витамините на хапчета, които драстично улесняват ежедневието ни. Друга интересна добавка е BCAA-Branch chained amino acids, или на Български – разклонена верига амино киселини. Тази аминокиселинна добавка, съдържа точно това – аминокиселини, които увеличават скороста на мускулното възстановяване, намалят умората ви, и ви спомагат за цялостното развитие на тялото. Аминокиселини от този тип се съдържат във множество храни, но като всички други добавки, са много трудни за набавяне в точното количество.В този случай , на помощ идват синтезираните аминокиселини. Друга интересна добавка е азотния бустер – той е добавка от нова генерация, която увеличава притока на кръв в мускулите ви , и ви кара да се изпомпате до пръскане. Л карнитина пък, помага при горенето на мазнини. Другите добавки, не смятам че са толкова важни че да им отделям повече редове в тази статия. Наистина са много, но това тук са най-важните. Докато стигнете до другите добавки, вече ще сте на ниво културист, и надали ще четете статии като тази.
С ДВЕ ДУМИ:
Избора от добавки наистина е огромен. Ако направите правилния избор, ще се сдобиете с добавки с перфектно качество, които комбинирани със здрави тренировки и перфектен хранителен режим, ще ви олеснят допълнително по пътя към перфектното тяло. Силно препоръчвам приемането на добавки като протеин,креатин, аминокиселини, витамини и минерали. Другите добавки за мен са загуба на време и финанси. Естествено, ако можете да набавяте хранителните си вещества от чиста храна, определено го направете. Само че , малко ме съмнява да можете. Процеса е изключително дълъг и изтощителен понякога.
Както виждате, добавките не са нищо повече от това което им е името ДОБАВКИ, към иначе един сериозен режим. Добавките, могат да ви дадат около 10-20% преднина пред някой, който не ползва добавки, просто поради това че ве улесняват. Нищо повече. Това не са магически хапчета и прахчета, които ви правят здрави, а са просто синтезирани хранителни вещества, които улекотяват и улесняват ежедневието ви на спортист. Аз лично пия само витамини от а до я, рибено масло, и минерали, но се е случвало през годините да си купя някоя кутия протеин, ей така за разнообразие. Иначе не приемам добавки много често.
Чудите се какъв трябва да е този режим който трябва да спазвате, и какви добавки да приемате?
Аз съм човека на среща.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *