№ 21 – НАРКОТИЦИТЕ – ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ, СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ ТЕЗИ ВЕЩЕСТВА И КАК ТЕ ВЛИЯЯТ ВЪРХУ ЦЯЛОСТНОТО НИ ЗДРАВЕ, И ПРЕДСТАВЯНЕТО НИ В СПОРТА?

Наркотиците – една много контроверсиална и интересна тема. Време е да поговорим за тях.
В общи линии, какво е това нещо наречено наркотично вещество?

Образно казано – всичко може да се превърне в наркотик – дори храната. В тоя ред на мисли – широко приет е модерния факт, че кафето спада към групата на наркотиците, както и цигарите, и алкохола (за които ще напиша поотделно доста обширни статии).

Днес обаче, ще се съсредоточим върху класическите вещества, които са приети официално от обществото за наркотици.Вещества, които предизвикват тежки странични ефекти при много субекти. Вещества, които се считат за силно пристрастяващи. Най-известните и популярните от тези вещества, са:

Марихуана, Амфетамини, Кокаин, Хероин, ЛСД, Халюциногенни гъби, Екстази, МДМА, Метаамфетамини.

Тези нарткотици имат много различни разновидности и доразработки, и някои от тях си приличат по действията си и по външния си вид, други не чак толкова. Някои от тях влияят повече на психологическото ни състояние, други повече на енергийното и телесното ни състояние и усещане. Други пък действат почти изцяло халюциногенно – предизвикващи халюцинации, тотално отнасящи човека в друга реалност. Преди да обърнем внимание на всеки от тези наркотици, по отделно, искам да изясня няколко факти:

Не всички наркотици са еднакво тежки. Ако трябва да подредя горните известни наркотици по тежест, примерно, бих ги наредил в този ред

💡Марихуана, Амфетамини, Кокаин, МДМА, Екстази, ЛСД, Халюциногенни гъби, Метаамфетамини, Хероин.💡

Подредих ги в този ред, поради следните причини, странични ефекти и характеристики:

1. Марихуаната , е наркотик, който по-скоро бие на успокоително и е най-малко вреден от тези написани след него. Пуши се свит в ОЦБ/друг вид хартия, подобно на цигара, пуши се в Бонг или се приема като примес с някаква храна – кексове и шоколади, например. Също така , се произвеждат бири от марихуана, както и чайове – може да се пие. Наркотика расте подобно на храст и изглежда като храст.

Какви са ползите от марихуаната?

Марихуаната доказано помага на хора с паркинсон – като намалява страничните ефекти от болестта. Доказано е , че чистото канабисово масло лекува рак и куп други иначе нелечими заболявания. Полезна е при хората със стресови разтройства и други специфични ментални проблеми. Естествено , полезна е само в медицинския си вид, когато е приета под зоркото наблюдение на лекар и когато е в точната дозировка. Освен това, марихуаната е перфектен лек за хора, които страдат от безсъние и сънни разтройства, като инсомния. Ползите от марихуаната са безброй и това определено може да се каже, че е най-полезния наркотик, от гореизброените.

Какви могат да бъдат вредите от марихуаната?

Марихуаната може да предизвиква психическа зависимост, когато се прекалява с нея, подобна на зависимостта към цигарите и към успокоителните. Зависимостта въобще не е толкова агресивна като при другите наркотици и симптоми за проявата към нея са по-скоро мързел , липса на интерес към нормалните дневни занимания в живота, смяна на личността на дадения човек, тотална демотивация относно свършването на каквато и да била работа, или дори нещо забавно, ако дадения индивид не е под въздействието на това вещество. Докато абстинентните периоди при хероина, например, са изключително тежки – влияят и на менталното, и на физическото състояние на човек – болки, безсъние, параноя, и т.н. – разликата е огромна. Също така, е доказано, че марихуаната може да предизвика сериозни психични болести и разтройства – може да отключи шизофрения, биполярно разтройство, халюцинации и подобни ментални проблеми – които в много случай са нелечими. Доказано е , че марихуаната предизвиква в много от употребяващите я , депресия. Освен всички тези негативи , марихуаната много често се оказва gateway drug – наркотик, който кара хората да посегнат към нещо по-тежко и по-силно, когато спрат да усещат ефектите от нея след време – винаги гонейки онова първо напушване.
Марихуаната може да бъде супер полезна – но заради евтината и цена, и не – толкова силните и ефекти, младежта масово се подлъгва, и прекалява с нея, мислейки я за напълно безвредна на първо четене, от където идват и множеството проблеми свързани с нея.

2. Амфетамините

Амфетамините, са синтетични вещества, които намират приложение на много места в медицината. Използват се за хора, които имат проблеми с концентрацията и в други стимулиращи лекарства.
През втората световна война, Нацистка Германия, под водачеството на Адолф Хитлер, е изпращала много дивизии по фронтовите линии, експериментирайки върху тях с различни наркотични вещества – едно от които е амфетамина, това е повишавало боеспособността на войниците. Отделно, не е тайна, че много от пилотите на комерсиални и не-комерсиални авиолинии, използват амфетамини, за да не заспиват по време на полет.
Амфетамините, представляват бели бучки, които се стриват на прах и се приемат главно през носа. Действието им е повдигащо – този , който ги ползва се чувства по-свеж, трезвен и енергичен. Паметтта и мисловната дейност са му забързани – разговорлив е, запомня лесно информация, и е супер концентриран. Като страничен ефект, от Амфетамините може да настъпи период на безсъние, който може да продължи с дни. Все едно сте изпили 20 кафета, в общи линии.
Както виждаме и Амфетамините, като всичко друго, имат приложения за добро. Обаче, евтината цена на наркотика го прави много примамлив , дори за по-бедната част от обществото, заради което си носи славата като кокаина на бедните. Освен ефекта му, да подобрява концентрацията и активноста, при хора с подобни проблеми, няма много други позитивни приложения. Естествено, наркоманите масово издевателстват с него, като много често се впускат в няколко дневни цикли приемайки го, понякога стигащи и до седмица без сън. Много често, подобни индивиди влизат в лудница поради увреден акъл или получават инфаркт от преумора и безсъние. Физическата вреда върху тялото и органите, е ОГРОМНА. Амфетамините, по състав, се равняват на примесите, използвани в батериите и на примесите , използвани за отпушването на канали. Представете си, за каква отрова става на въпрос.
Амфетамините могат да бъдат полезни, когато се прилагат по правилния начин, под зоркото око на лекар, когато са в чиста медицинска форма.

3. Кокаина

Третия по тежест наркотик, който ще опиша, е кокаина.

Кокаина се прави от листата на растението кока, като се преработва с допълнителни химикали. Получения резултат е бял прах, който е изключително силно пристрастяващ. Приложенията на кокаина, медицински погледнато, са подобни като при тези на амфетамина. Кокаина се приема през носа или през устата. Може също, да се пуши, което го прави още по-вреден и тежък.
Ефекта от кокаина е подобен на този от амфетамина, прибавяйки, че приелият го човек, изпитва силно чувство за превъзходство, мотивация, грандомания, завишено его и задоволеност от живота. След като ефектите преминат, при много настъпва период на депресия, което ги кара да потърсят още. Свръх скъпата цена на наркотика, го прави трудно достъпен и повечето пристрастени към кокаина, много често се озовават в положение да продават всичките си лични вещи, само и само да се доберат до следващата доза.
Силен страничен ефект от постоянната употреба на кокаин е хроничната депресия и параноя. Много чести са случаите на инфаркт в следствие на свръхдоза.

4. МДМА/Екстази

Почти едни и същи наркотици, затова ще ги покрия базово тук.

Това са синтетични наркотици, които увеличават до ненормални нива хормона на щастието ви. Приемат се под формата на прах или хапчета и чувството на тях е все едно са ви отворили райската врата. Обичате всичко и всички, и се чувствате на върха на света. Чувство, което за разлика от бързо преминаващите периоди на гореизброените наркотици – може да продължи с ЧАСОВЕ. Това прави екстазито и МДМА-я много опасни и пристрастяващи наркотици. Медицинските приложения на тези наркотици, са подобни на амфетамините и на кокаина. Страничните ефекти при прекаляването с тях са тежка депресия и други ментални разтройства – като шизофрения, биполярно разтройство, свръх тъга и беземоционалност и тотална апатия към всичко. Често, страничните ефекти от екстазито , карат потърпевшите да стигат до самоубийства или до лудницата. Евтината цена на тези хапчета, ги прави много примамливи и перфектни наркотици за купони или големи партита
Екстазито е изключително опасно и познавам лично не един или двама човека, които са стигнали до лудницата заради него, и още толкова страдащи от тежки психически разтройства.
Естествено, имат си и позитивно приложение, особено в някой кръгове на психотерапията, обаче, уличното издевателстване с него, няма нищо общо с медицинското му приложение. Бъдете на щрек, да не ви пуснат някое хапченце в питието, в някоя дискотека – много популярен начин за надрусване на жени. Екстазито в комбинаиция с алкохол и марихуана засилва многократно действието си.

5. ЛСД

ЛСД-то се приема под различни форми – капки, картони които се поставят на езика, и т.н. Представлява синтентичен наркотик, който има различни ефекти. Някои форми на ЛСД-то , имат по-леки ефекти , други по-тежки. Тези с по-леките ефекти са подобни на екстази , примешено с марихуана и халюцинации, а по-тежките форми на ЛСД причиняват тежки халюцинации, при които човек може да премине в тотално друг измислен свят – за период от 5-10 часа. ЛСД-то е абсолютно опасен и вреден наркотик, тъй като той остава завинаги в тялото, и може да предизвика халюцинация в неочакван момент, дори години след като сте го взели. Приложенията му в медицината са много – специфично в психотерапията – спомага за лекуването на личностни и други психични разтройства и помага на много хора да преудолеят травма, и други ментални/психични проблеми.
Използван е от ЦРУ в средата на 70-те години в САЩ, в опити да се измъкне информация от Съветски шпиони – което му е носило славата като серум на истината, въпреки, че опитите не са били много сполучливи.
Цената на наркотика варира и използването му за развлекателни цели, може да бъде много, много опасно. Множество хора са полудявали от предозирането с този наркотик, тези неща не са шега работа.

6. Халюциногенни гъби.

Халюциногенните гъби са вид гъби, които предизвикват различни видове халюцинации. Приложението, ефекта и страничните ефекти въз основа на предозиране с тях, са почти същите като при ЛСД-то.
Халюциногенните гъби са изключително трудни за намиране и трябва да се внимава с тях, тъй като никога не знаем какво има в дадената гъба, и как ще ни повлияе. Множество хора са полудявали от предозиране с тях, други са хващали тежка депресия, трети пък са се преоткривали в тях и са намирали решение на дългогодишни ментални проблеми, въпреки, че броят на последните е малък, и такива случай са по-скоро рядкост, в сравнение с първите изброени от мен. Като при всеки друг наркотик , трябва да се внимава с тях. Гъбите са били широко използвани в древността, заедно с марихуаната, от разни езически и религиозни култове, с цел използващите ги свещенници и шамани, да се докоснат до божественото. Спори се дали гъбите и ЛСД-то отварят врати към паралелни вселени, при които човек може да бъде обладан , или да падне под въздействието на друга паранормална сила. Подобни случай, са наблюдавани в човешката история. Естествено , трудно е да се прецени кое в човешкия ум е реалност и кое е халюцинация, плод на хормони и надрусване. Гъбите са изключително мистичен и опасен наркотик, и много често взималите гъби, тотално променят личността и характера си, дори след едно взимане. Могат а бъдат изключително опасни, а позитивните им приложения са под въпрос. Въпреки това – някои хора твърдят, че гъбите са ги излекували от разни ментални разтройства. В общи линии, като всичко друго, са нож с две остриета. 50/50 – не си струва риска.

7. Метамфетамини

Метамфетаминът е синтетичен наркотик със стимулиращо действие, приема се перорално, чрез смъркане, чрез пушене на фолио или интравенозно. В България е известен като „пико“, „мет“, „кашкавал“, “точка“ или „косъм“. След по-дълга употреба, особено венозно, оказва непреодолима зависимост. 90 % от приемащите го наркомани получават силни психически разстройства (слабоумие, параноидни явления, двигателни разстройства и др.) Не съм запознат с това, дали има медицински приложения, но най-вероятно има. Това е един от най-тежките наркотици и ако проверите снимки на хора преди и след дългата употреба на пико в интернет, ще останете покъртително отвратени , от това, в което са се превърнали. Просто напишете meth – before, after и няма да можете да заспите. Не се шегувам, страничните ефекти на наркотика са отвратителни. Този наркотик също е наричан кокаина на бедните и е изключително опасен и вреден.

8. Хероин

Хероинът е полусинтетично производно на опиума, създадено през 1897 г. от немската фармацевтична фирма Bayer, като болкоуспокояващо средство. Впоследствие се продава масово, докато не става ясно, че предизвиква физическа и психическа зависимост и е забранено поетапно във всички страни. Дори неколкократно последователно инжектиране на хероин е достатъчно, за да се развие непреодолимо влечение към него. Въпреки съвременните научни постижения в борбата с наркоманията и по-специално с употребата на хероин, по-голямата част от зависимите умират вследствие на свръхдоза, изтощение или заразяване с инфекциозни болести в резултат на ползването на наркотика.
Хероинът се произвежда за черния пазар чрез процес на преработка на опиума, като първо от опиума се извлича морфин, а после се ацетилира чрез загряване с оцетен анхидрид. Пречистването на получения суров хероин до хидрохлоридна сол дава водоразтворима солна маса под формата на бял или жълтеникав прах.
Хероинът е най-опасният наркотик, като приемащите го хора , го описват, като стотици пъти по-хубав от секса. Представете си за каква силна пристрастеност говорим.
Хероинът е доста скъп , и труден за намиране и е изключително трудно да се откаже, след започване.

Това са най-известните наркотици и това е минималната и най-важна информация която исках да ви поднеса относно тях.
Както виждате, наркотиците не се използват само от наркомани, лежащи по варелите и по изоставени строежи. Наркотиците имат широка приложимост, и много страдащи хора са си оправили животите, благодарение на тях. Медицината е нещо страхотно.
Обаче, плъзването на наркотиците по улиците и използването им за не-медицински цели и забавление, донесе огромният проблем на модерния свят, наречен наркомания.
Както виждаме – въпреки че марихуаната е наркотик – разликата между нея и метамфетамина е ОГРОМНА. Много хора пушат марухиана цял живот – и не усещат почти никакви странични ефекти от нея, докато не знам и един човек, който да е приел Хероин, и да не е изпитал крайни живото-ментално застрашаващи странични ефекти, и крайна наркотична зависимост. Така че е хубаво, обществото да се научи да различава наркотиците и да не прави сравнение/аналог между пушещите трева, и боцкащите се с инжекции, защото разликата между тях е повече от огромна.

Искам да завърша с това, че всичко на тази планета е направено от Бог, за наша полза. Марихуаната, алкохола и т.н.
Въпроса е , какво правим ние хората с тези неща – и не само с тях. Храната като цяло също може да влезе в тази група. Хората търсим постоянно щастие и утеха в тези неща – търсейки начин да избягаме от реалността. Тези, които сериозно използват тези наркотици „за развлечение“ – вътрешно страдат от тъга и скука, в следствие на неудовлетворен живот. С две думи – зависимостта към каквото и да било, е проява на слабост. Силните хора не са зависими от каквито и да били вещества. Естествено, едно е на ергенското ти парти във Вегас да запалиш една цигара марихуана с група приятели в някое казино и да се сцепите от смях и да запомниш момента до живот , съвсем друго е да ставаш от леглото и първата ти мисъл да е марихуаната , как да се напушиш, и от къде да изкараш 5 лева за да си свиеш един джойнт, защото не можеш да функционираш без нея, и живота ти е безинтересен. Първото е забавна , единична случка – второто си е чиста наркомания, в следствие на лични слабости и проблеми и неудовлетвореност в живота. Проблеми , които имащия ги е твърде слаб да преодолее или поне да се изправи срещу тях – и прибягва до по-лесното решение – именно , да се издруса, за да забрави или да си изкриви реалността.
Това оправя положението моментално, докато не минат ефектите и човека осъзнава, че положението не само не се е оправило, напротив, даже е още по-зле. При което почва едно постоянно търсене на този ефект – в следствие на което , много от хората използващи наркотици, започват да живеят под тяхното влияние и ефект 24/7, въз основа на което започват истинските проблеми в живота, като недостиг на пари, ментални проблеми, семейни проблеми, дори и много често следващите ги пълна апатия към всеки и всичко, и понякога, една от най-големите глупости – самоубийството. Виждал съм го. Наркотиците не са шега работа, както ги изкарват днешните рок и рап песни. Наркотиците са супер опасни, и могат да погълнат живота ви изцяло. И финансово, и физически, и ментално.

Да взимаш наркотици, не е готино. Наркотиците са за слабаците, тези които имат нужда постоянно да имат помощ от някое хапче или прахче, за да се чувстват добре. Взимащите ги се мислят много често за голямата работа, а в случая не осъзнават колко са слаби. Чак след години, когато си развалят мозъците и осъзнаят че са пропиляли живота си в безпочвено друсане и празни приказки, осъзнават каква брутална грешка са направили. Силния човек има здрав , покъртителен ум и няма нужда от подобни неща , за да се чувства добре.Силния човек , може да си подреди живота и да изпитва наслада и от най-малкото. Силния човек няма нужда , от допълнителни вещества, за да се чувства добре. Гоненето на вечното щастие с наркотиците, е все едно да се пробваш да хванеш вятъра с голи ръце. Уж ти е в ръцете, а никога не е там и затъваш все повече и повече.

Най-големия и хубав наркотик, е самия живот. Не го заменяй за нищо и живей здравословно. Това е единствената рецепта, към максимално дълголетие, щастие, и безпроблемие.

Не се пускайте по пътя на наркотиците, защото пътя обратно е дълъг и мъчителен, и малък процент от хората успяват да се върнат обратно. Не си струва. Това, че еди кой си смотан рапър пуши, не значи, че ти трябва да пушиш. Той пуши, защото не е щастлив , когато не го. Ако искаш и ти да не си щастлив постоянно и щастието да ти зависи от някакво хапче или растение – заповядай. Това каквото сам човек си го направи, никой друг не може да му го направи.

Ако вие вече сте под наркотична зависимост, направете всичко възможно да се откачите от нея и да започнете един нов, и пълноценен живот. Потърсете професионална помощ моментално. Иначе, ще се събудите утре на 30 и ще осъзнаете , че сте пропиляли живота си във вятър.

Силата на човека е в позитивното мислене, вярата в Бог и в тренировките/здравословния начин на живот.
Наркотиците и тези неща, почти нямат обща допирна точка. Не може да сте успешен спортист и уравновесен човек, и наркоман в същия момент.

Тези 3 неща по-горе – Бог, позитивно мислене и здравословен начин на живот,, са основата върху която може да почнете да градите щастливия си живот, а не върху наркотиците.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *