№ 36 – За кого тренирате? За себе си , за другия пол, за състезание или за здраве?

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА ТЕМА

Впрочем, 99% от статиите ми са критично важни, малко е информацията без която можете да се справите в суровия свят на фитнеса и здравословното хранене, но тази наистина си струва.

Темата е важна, защото от отговора на този въпрос зависи колко далече ще стигнете ходейки по своят фитнес път!

Не вярвате ли Сега ще ви го докажа

Това за кого или за какво тренирате , е може би един от НАЙ-ВАЖНИТЕ ФИТНЕС ВЪПРОСИ ,КАТО ЦЯЛО. От него ви зависи почти всичко.

Първи пример

Да речем, че тренирате само и единствено за състезания. Искате да излизате на сцена и да печелите медали и трофеи. Или искате да сте мр. Олимпия.
Какво ще стане, ако недай си Боже пострадате в катастрофа и се контузите? Ако тази контузия, ви възпрепятства да постигнете свръх качествена физика , каквато се изисква на сцена?Ще се откажете, защото не тренирате за себе си, за здраве или за кеф.Целта ви е мъртва – следователно нямате мотивация да тренирате повече. Или пък, да кажем, ви свършат финансите. Ако тренирате за състезание и загубите всичките си спестявания поради неочаквани нужди – какво ще правите тогава? Няма да отидете на състезанието и най-вероятно ще спрете да тренирате. Виждал съм го не един път с очите си. Точно поради тези примери (мога да дам още 100 подобни варианта за провал) – много КУЛТУРИСТИ се отказаха от иначе най-великия спорт.Те не тренираха за здраве и за красив външен вид. Те тренираха за да излизат на сцена и да триумфират, да печелят медали. Те тренираха за спортната злоба, за тръпката. И когато нямат възможност да изживеят тази тръпка – целият спорт губи смисъл за тях. Заради това, виждаме пандемия от бивши културисти и шампиони – защото те са го правили само за състезанието, а не за всичките останали плюсове от самият спорт. За това не съветвам да се захващате със спорта, ако ще го правите само за културизма и за сцената. Спорта е много повече от това, и хората които се захващат със спорта, само заради този фактор – обикновенно приключват спортната си кариера при първата пречка. Не всички са така, но множеството реагират точно по този начин. Тяхното гориво е било битката на сцената, и ако не са на сцената, за тях няма смисъл. Това е изключително грешен подход, и не е добра причина за да започнете да тренирате.

Втори пример

Ако тренирате за здраве – поздравления! Най-вероятно ще останете мотивиран, да тренирате до живот.Щом си цените здравето – няма да има нещо, което да може да ви спре. С годините ще ставате още по-мотивиран/а , особено като виждате развалящото се здраве на всички други около вас! Тук, основният мотивиращ фактор е вашето здраве. Този фактор не зависи от нищо – и не се променя. Следователно, и вашата мотивация и желание за тренировки ще остане.

Трети пример

Ако тренирате за срещуположния пол – това може да е нож с две остриета. Хем е добре, хем не. Абсолютно всеки един човек тренира , заради противоположния пол в някаква степен. Включително и аз! Обаче, какъв процент отделяте за този фактор е съвсем друг въпрос. Да кажем, ако тренирате за да изградите яко тяло и да впечатлите някое гадже – поздраления! Ще успеете, и ще изградите яко тяло.
Но…какво ще стане когато постигнете целта си?
Когат минат години, и вече няма кого да впечатлите?
Лично съм го виждал този пример – някое момче тренира зверски, за да изкара плочки на корема, и да впечатли и да си хване еди кое си момиче.
ОК – успява.
Обаче, след години, когато нещата станат по-сериозни, обикновенно виждаме спад в мотивацията на трениращия , когато го налегне семейния живот, и когато вече няма кого да впечатлява. Когато този човек се ожени, той вече е постигнал целта си, и в много от случайте решава да не се поддържа повече, защото няма кого да впечатлява.
ОГРОМНА ГРЕШКА.
За това виждаме толкова добре изглеждащи двойки, в началото на връзката/брака си, и толкова зле изглеждащи двойки само след малко време прекарано заедно!
ТОВА Е ПОРАДИ ПРИЧИНАТА, че много от тези хора се поддържат само за едно първично запознаване, или впечатляване на човек от противоположния пол! А това е голям проблем, защото този мотивационен фактор има край, както виждате, и после е почти невъзможно този човек да се захване със спорт, ако няма наново изградена ценностна система – което е изключително трудно , та и почти невъзможно за постигане! Естествено, човек трябва да тренира за отсрещния пол , особено след като се задълбочат отношенията между тях! Никой не иска човека срещу него да изглежда зле, всеки иска човека до него да изглежда по всевъзможно най-добрият начин! А , както виждаме в повечето примери, много от мъжете и жените щом направят брак, и особено щом си родят дете – изведнъж фокуса на живота им тотално се измества от това как изглеждат! Каква огромна , нелепа грешка. За да избегнете тази грешка – нагласете менталната си нагласа от началото, и се анализирайте – ако тренирате за срещуположния пол ИЗЦЯЛО – това или ще ви поддържа до живот, или ще ви убие в момента в който спечелите половинката си. Или ще се стараете да поддържате визията си , за човека до вас до живот, или ще олегнете и ще се откажете в момента в който го/я спечелите. По-често наблюдавам второто явление. Жалко.
Този мотивационен фактор, може да бъде доста опасен. Лично съм имал приятели, които тренираха само и единствено да впечатляват момичета. И когато ги налегна живота, и този фактор вече не беше фактор номер едно, изоставиха спорта като цяло, и тръгнаха по пътя на нездравословието, по който тотално се провалиха. Днес, години по-късно, да се завърнат към спорта и да поправят ценностната си система би било почти невъзможно. За да избегнете подобни падежи, изследвайте се в дълбочина, и осъзнайте какви са ви целите. От сега ви казвам – ако целите ви стигат до там, да впечатлявате момичетата или момчетата – няма да издържите дълго в суровия фитнес свят. Да не говорим като станете на стари години, и тези неща няма да бъдат повече фактор. Най-силния фактор, който ще ви мотивира до живот, и с който можете да подходите най-правилно към мотивацията и тренировките си , е следният:

Четвърти пример

ТРЕНИРАЙТЕ ЗА СЕБЕ СИ!

Точно така. Тренировките за себе си ще ви поддържат до живот – и могат да ви дадат равностойни, ако не и по-добри резултати от тренировките за здраве!
Какво ще рече да тренирате за себе си?
Ще рече, че трябва да стигнете до извода, че преди всичко – трябва да градите собствената си физика, за да постигнете перфектните телесни пропорции, и да се чувствате ПЕРФЕКТНО В СОБСТВЕНАТА ВИ КОЖА. Няма по-голямо уводолствие от това да тренираш за себе си – да предизвикаш себе си, и да се стараеш всяка седмица да си по-добър от предишната. В общи линии, трябва да намериш мотивацията да се състезаваш със себе си, да си си собствен господар, да се дисциплинираш, и да станеш господар на себе си. Този метод е най-трудния, но и най-добрият! Почти не съм видял човек, дето да тренира главно за себе си и да се откаже от спорта! Такива хора продължават дори в дълбоки старини – вижте Франк Зейн, Франко Колумбу, Арнолд Шварценегер, Роби Робинсън, Лу Фериньо – тези хора са в 3-тата възраст, а изглеждат по-добре от повечето 18 годишни момчета на улицата! Това е , защото преди всичко, тези хора ОБИЧАТ СПОРТА, и го правят за себе си! ТОВА Е ОСНОВНИЯТ МОТИВИРАЩ ФАКТОР, КОЙТО СЪЗДАВА ИСТИНСКИТЕ ШАМПИОНИ!
Ако нямате този фактор, няма да издържите дълго в суровия фитнес. Представете си , ако Франк Зейн тренираше за момичета – тогава в момента в който Франк Зейн се задоми и остарее, той ще спре да тренира, защото няма кой да впечатлява вече.
Ако тренираше за състезания, щеше да се е отказал отдавна – тъй като той е пенсиониран от състезания вече повече от 30-40 години!

Обаче, тъй като той тренира за здраве, и за себе си – ТОЙ ОБИЧА СПОРТА, ЗАРАДИ ТОВА КОЕТО Е, И ЗАРАДИ ЦЯЛОСТНАТА ФИЛОСОФИЯ, И НАЧИНА НА ЖИВОТ КОЙТО ТОЙ МУ СЪЗДАВА – ТОЙ УСПЯ ДА СЕ ЗАДЪРЖИ В ЗАЛАТА ДО ЖИВОТ!!!
Нещо, което изключително малко хора успяват да направят.
С две думи – последния, и първия фактор са най-важните – ако тренирате за здраве, и от чиста любов към спорта и към себедисциплината – за себе си – да сте по-добри от вчера, тогава НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА ВИ СПРЕ. Мотивацията ви никога няма да огасне. С такава ментална нагласа са истинските шампиони – истинските войни. Трениращите само за сцена, или за хвалби от другите – щом ги налегне дори малко живота, или се задомат – почти веднага се отказват, защото никога не са имали характера да бъдат истински спортисти, и да се мотивират от истинските фактори. Винаги са се мотивирали от нещо друго – и точно това нещо друго донесе смъртта на техните фитнес кариери.
Не позволявайте това да се случи с вас!

С две думи – бъдете нахъсани! Бъдете филмирани!Не ходете просто систематично в залата да помпате бицепси заради някоя мадама – не че това не е хубаво!
Влезте по-дълбоко в материята. Свалете си някой филм – Pumping Iron, например. Влезте в цялата субкултура на спорта. Разучете каква е философията на спорта, какво се изисква от вас. Създайте си идеал, който искате да стигнете. Проучете психологията на спорта. Намерете си приятели, с които да го практикувате. Оценете начина , по който спорта ви кара да се чувствате, и начина по който той ви поддържа живи и здрави! Влезте надълбоко в субкултурата – с две думи, тренирайте за себе си! Направете си спорта начин на живот, разучете го из основи – и ви УВЕРЯВАМ , шанса да се откажете до него е почти минимален! Както казват старите щангисти – ухапе ли ви желязната буболечка – ставате пристрастени към желязото! Или още по-старите щангисти …хванете ли п*тка и щанга един път, цял живот не ги пускате! Хахахахах….
Трябва наистина да усетите смисъла на всичко което правите в залата, за да можете истински да тренирате за себе си. Иначе, ще ходите зомбирани на тренировки, под принуда, и ще се чувствате по-скоро все едно сте отишли на мъчение, вместо да сте отишли да изпълнявате едно от най-любимите си занимания в живота.
Влюбете се истински в спорта, тренирайте за себе си – за здраве, за външния си вид, за енергията която ви дава, за дисциплината която ви създава и поради факта , че всеки следващ ден сте все по-силен и по-силен! Всички причини да влезете в залата са хубави причини, но тази е най-добрата причина от всички, и ще ви задържи в залата до живот!
Бъдете истински шампиони, не бъдете еднодневни фитнесари.

Аз , Иван Демиревски, мога да ви помогна с всичко това.

ДО СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *