№38 – РАЗЛИЧНО ИЗГЛЕЖДАЩИТЕ МУСКУЛИ . МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПРОМЕНИТЕ БАЗОВАТА ФОРМА НА МУСКУЛИТЕ СИ?

Поредната изключително важна тема – можем ли реално да променим основната форма на мускулите с , които сме се родили? За жалост отговора в повечето случаи е не ,но има и изключения . Как тогава виждаме всички тези брутални трансформации на хора, които видимо са променили “из основи‘‘ формите на мускулите си? Нещата не са толкова прости колкото изглеждат. Хората имаме различна генетика – относно това как ще изглежда костната ни система, мускулната ни система и като цяло телата ни . Дори близнаците, които видимо изглеждат напълно еднакви, не са напълно еднакви .Какво остава за хора с тотално различен генетичен код  един от друг?

 Хората се раждаме с различен тип мускулни влакна – бързи, бавни и смесен тип. Едните влакна са по-податливи към тренировки с  тежести и за увеличаване на обема , другите са по-подходящи за аеробно и анаеробно натоварване . Например да  вземем 2-ма спортисти, които са с идентична височина и на сходно стартово ниво във фитнеса,но единият е с бързи мускулни влакна а другият с бавни . Ако ги накараме да изградят, за един и същи период от време, бицепси по 50 сантиметра , определено този с  бързите мускулни влакна ще ги изгради 3 пъти, ако не и 4 до 5 пъти по-бързо .Дори вторият (с бавните мускулни влакна) да настигне първият след години и  направи бицепси по 50см – ръцете на вторият няма да изглеждат като тези на първият. Това е така защото , бавните (или червени) мускулни влакна дори развити на максимум не изглеждат толкова твърди и в общи линии “изпъкнали‘‘ в сравнение с бързите (белите) , дори да са на един размер. Това не е догма, но в ¾ от случайте е абсолютно  така.


Да погледнем двамата културисти на снимката:

И двамата имат на просто око имат кажи-речи едни и същи ръце и разликите са минимални. Обаче тези минимални разлики ще са основните причинители на това единият да вземе първо място на състезанието, а другият второ.Какви са тези минимални разлики  и може ли този с по-зле изглеждащата ръка да промени базовата си форма ? Може ли тази базова форма,при положение ,че е същата на размер,  да изглежда като тази на другия ?

Човекът от дясната страна има по-лош ген от този в лявата ,който ще спечели състезанието поради множество причини:

  • Мускулите му са впити на по-дълбоко ниво. Ако се загледаме – крайщата на мускулите му са по-впити от мускулите на човека в дясно. Тези миниатюрни пропасти създават впечатление, че мускулите му са по-здрави и масивни.
  • Бицепса на човека в ляво има по-остър връх .На английски това се казва “biceps peak’’ и е високо ценено качество на сцената. Арнолд е имал висок (остър връх) на бицепсите  и не напразно е признат за културиста с най-добрите бицепси в историята. За жалост, това дали ще имате връх на бицепса , дали мускулите ви ще са по-пълни или твърди на външен вид и допир се диктува изцяло от базовата форма на мускулите ви, която си е чиста генетика.
  • Също Захващането на мускулите на този от ляво е на “по-правилни‘‘, благоприятни за една културистка физика, места. Просто мускулите му са захванати за костите по определен начин , различен от начина по който са захванати мускулите на човека в дясно придавайки илюзия, че са по-пълни, здрави и т.н.
  • Отделно, човекът от ляво е много „по-венозен‘‘, което се наблюдава при повечето хора с подобна здрава генетика .
  • Човекът от ляво има къса глава на бицепса (която се характеризира с остро изпъкване), докато този от дясно има по-дълга глава на бицепса, която се характеризира с повече маса, но разположена по-скоро настрани като обем, отколкото да е заострена нагоре и да има по-внушаващ вид.

Това са основните фактори въз основа на ,които можем да кажем ,че човека от ляво има по-хубава форма на мускулите си, отколкото този  в дясно.


Ако сте чели внимателно, вече ще ви е ясно , че не можем да променим ОСНОВНАТА форма на мускулите си. Точно тези фактори отгоре вълнуват хората , които искат да променят формата на мускулите си. Дадох ви за пример само мускулите на ръцете – но и при другите мускулни групи на тялото положението е аналогово. Принципно хората искат да променят  точно тези форми на мускулите , въпреки ,че са постигнали свръх развити нива на своята мускулатура .Хората  ,с генетика приличаща на този от дясно, искат мускулите им впоследствие да се изрежат по-дълбоко, да са по-изпъкнали отколкото масивни, да са по-изрязани, по-твърди на вид, с по-пълни мускулни кореми на места, да са по-сухи на вид, да са по-къса глава на места и прочие. Тези фактори могат да се манипулират на много ниско равнище, но в крайна сметка има едни  неща наречени генетичен лимит и нарича генетична заложба/стартова основа, и за тези неща няма какво да се направи. Повтарям – за тези неща няма какво да се направи.

Формата на мускулите ни може да се подобри драстично ,но не да се ПРОМЕНИ. Можем да натрупаме страшно много мускулна маса и да изсушим подкожните си мазнини на макс , но крайната форма на мускулите си пак се диктува от нашият ген, както всичко друго в организма ни . С много тренировки ще придадем илюзията, че сме променили формите на мускулите си, но в случая ние само сме ги развили и подобрили. НЕ СМЕ ГИ ПРОМЕНИЛИ. Не можем да променим това, което ни е заложено от Бог. Човек с дълга глава без връх (като на културиста в дясно) не може да има връх и изрязаност на ръката , като този в ляво. Просто да променим формата на мускулите си е невъзможно. Единственото нещо, което можем да направим е да бомбандираме мускулите си с различни упражнения, надявайки се по този начин да активираме специфични части на мускула си и да предизвикаме растеж там .Практика поставяна под въпрос от голяма част от специалистите във фитнес света .

Казвате, че е нечестно? Напълно съгласен съм и съм писал статии по този въпрос не един път – разровете се и ще прочете мнението ми по въпроса. Ето и още няколко слова:
Тези факти които изложихме по-горе, доказват ,че огромна част от културистите и фитнес моделите взимат първите места в класации, ранг листове, състезания и прочие напълно незаслужено. Естествено, хората не знаят това и в глупостта си тичат при тях , за да получат това тъй търсено тайно знание, което си мислят, че притежават и прилагат, за да изглеждат така.  Само ако тези клети хора знаеха, че в повечето случаи хората с по-зле изглеждаща форма на мускулите си ,но на същия размер на мускулна маса, имат в пъти повече знание от тези с по-добрата генетика – именно защото са се научили да заобикалят трудностите на по-лошия ген по хиляди начини, докато стигнат това ниво. Този проблем е един рак , който е пуснал метастази по цялата фитнес индустрия. Рак, който се подхранва от факта, че хората нямат образование по въпроса и от това, че визията продава. Това кара хората да са недоволни с основната форма на мускулите си. Те виждат ,че някой има по-добре изглеждащ бицепс и тичат при него веднага предполагайки, че това е доказателство за неговото знание и компетентност по въпроса. Това ще е еквивалент на това да отидем при крадец обрал 10 милиона от банката и да го питаме за това как да изкараме 10 милиона с честен бизнес. Да , той има парите, но не знае как да ги изкара с честен бизнес и ще ви даде грешен съвет. Както и този с върха на бицепса има бицепс на шампион, но не знае как да го изкара по трудния , истински път, просто защото му е даденост  и в следствие на това ще ви даде грешен съвет. Изключения има, но 9 от 10 от тези случай на свръх развита мускулна група са чиста генетика, за която те нямат лична заслуга и не трябва да им се прави евала, издигайки ги незаслужено в култ. Това е все едно някой да ми прави евала за това, че съм 2 метра и съм годен за баскетбол – просто съм се родил такъв, нямам заслуга за това, такъв ми е гена. Факт е ,че тези собственици на перфектни мускулни групи, не могат да изваят подобни мускули на своите клиенти, но ги карат да си мислят, че могат. Това им пълни портмонетата, година след година.

Ако бицепсите ви след около 2-3 години тренировки не са придобили връх – не продължавайте да гоните бицепсите на Арнолд. Не можете да промените основната им форма, явно тя не е от типа на Арнолд. Най-вероятно бицепсите са ви дълги, имате червен тип мускулни влакна, не сте особено венозни, захващанията на мускулите ви за коста не са на толкова благоприятни места за връх,  и просто формата на самият мускулен корем на бицепса ви не е топчеста.

Това не значи, че трябва да спирате .Напротив, продължавайте да тренирате още по-здраво и ще подобрите формата на мускулите си още повече – можете да станете най-добрата версия на себеси…  И впоследствие, след години,  като отидете в залата, може да забележите ,че вашият “враг“ с по-добре развита мускулна глава на даден мускул, вече има и по-малка глава от вашата като обем, и не може да вдигне килограми на дадено движение колкото вас. Случвало ми се е – в този момент знайте, че сте го победили. На културистката сцена може и да сте последни , а той да е пръв – но там съдийте не взимат тези гореизброени фактори предвид. Но сцената не е истинския живот. В истинския живот ти си шампиона, ти си изградил всичко сам, ти си по-силен и по-здрав. Той (или тя, в някои случаи) е просто един Богопомазан късметлия , който се държи така все едно не е и е изградил всичко сам, а е получил генетиката си подарък от родителите си. Освен на крадци, тези хора ми напомнят на някой, който се хвали с богатството и постиженията на родителите си. Не се пробвайте да промените базовата форма на мускулите си заради такива фалшиви идеали ‚ както казах – бъдете най-добрата версия на себе си и работете здраво. Знайте истината  и както е казано във великата книга Библията – истината ще ви освободи…и победата в крайна сметка ще бъде ваша.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *