№ 25 – ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО – ЗДРАВО ТЯЛО ЗА ЗДРАВ ДУХ! – ПОЛЗИТЕ ОТ ФИТНЕСА ЗА ВАШЕТО ФИЗИЧЕСКО И МЕНТАЛНО ЗДРАВЕ!

Много важна и поучителна статия!
Днес ще поговорим за това как фитнеса и здравословният начин на живот, се отразяват и на вашето ментално , и на вашето физическо здраве.
Трябва да знаете, че болестите – и менталните, и физическите – се получават от някакъв дисбаланс в тялото – или работите прекалено много и сте стресирани, и не си почивате, или приемате прекалено много вредни вещества – като алкохол, цигари или нездравословни храни, или сте тотално обездвижени.
Знайте, че болестите се причиняват главно от тези неща. Ако наливате некачествено гориво в една кола или ако вместо гориво по-скоро налеете кока кола – двигателя ще се унищожи!
Същото е с тялото ви – тялото ви е като един автомобил – ако се грижите за него (поддържате го), наливате му правилното гориво (приемате правилна храна или имате съставен правилен хранителен режим) и го раздвижвате постоянно, за да не ръждяса, и да не се развали (тренирате по точно изготвен тренировъчен режим), тогава колата (тялото ви) никога няма да ви предаде. И не само, че шанса за болести ви се стопява почти до минимум, ами и получавате още дълги години живот бонус, за да се нарадвате на тези здравословни години, изпълнени със здраве и енергия!
Звучи прекрасно, нали? Точно такова е.
Аз лично спортувам вече доста години. В момента съм на 26 и вървя към 27-мата си , и никога не съм бил по-силен и по-енергичен. Докато някои мой връстници, вече показват признаци на оседналост – пускат бирени кореми, живота ги завладява, нямат енергия за нищо и са тотално подтиснати. Всичко това, е поради неподредени приоритети, нездравословно хранене и минимална активност. Не ми се мисли на какво ще приличат след 10 години…да не говорим след 20. А човек , образно казано, на 50 е в средата на живота. Сякаш повечето хора стигнат ли 50 се отказват от живота…та то тогава живота започва!
Ако сте достатъчно силни на 50 може да сте толкова енергични и способни за живот, колкото сте били на 20! Тренировките и здравословния начин на живот, са фонтана на младостта. Не подминавайте този фонтан за нищо на света!
Както казах в заглавието, за да имате здрав дух – да се чувствате добре, да нямате депресии, да не сте стресирани, и прочие – трябва да имате здраво тяло. Защото всичките химически процеси, които влияят на менталното ви здраве се оправляват от тялото ви и зависят силно от това, какво вкарвате в това тяло! Ако вкарвате гадни, нездравословни неща – ще се чувствате гадно. Ако вкарвате добри и хубави неща – ще се чувствате добре. Проста логика. Същото е и с душевното.Физическите тренировки ще ви помогнат да си стъпите на краката в душевен аспект – ще намалят или тотално елиминират стреса, ще регулират хормоните ви и много други позитивни неща. Обаче, трябва да поемете инициативата и да подредите приоритетите в живота си. Ако сте постоянно депресирани, въпреки хубавия живот, значи сте в разрез с някои Божии закони, въз основа на гордост – което ще рече, че си мислите че знаете по-добре, от това което хората казват за вас, че е правилно и страдате постоянно! Това е чисто самоубийство и на прост човешки език се нарича Себесаботиране. Сами се саботирате и си правите сечено, при положение, че имате всички основания да бъдете щастливи. И в основата на всичко това, стои гордост. Гордост, която трябва да прескочите, за да бръкнете дълбоко в себе си и да кажете “Да, щом се чувствам така, въпреки, че всичко си ми е ок, значи проблема е в самия мен, и в начина ми на мислене, който трябва да промена на всяка цена“. Щом стигнете искрено до този извод, вие ще се поправите и ще започнете процеса по душевен растеж. Защото, образно казано, лудостта е да правиш едно и също нещо отново, и отново, и отново, очаквайки нещата да се променят. Това наистина е лудост. За да се счупи подобен цикъл, трябва да се направи нещо различно – точната контра на това което сте правили до сега. Не можеш да вдигнеш повече от 100км по магистралата с колата си, ако не настъпиш педала повече! Ако винаги го настъпваш до там където го настъпваш в момента – никога няма да качиш над 100 – колкото и да пробваш!Същото е и с душите/умовете ни – трябва да прилагаме постоянни тактики , за да израстваме! Това което е действало до момента , си е било до момента. За това човек израства – ние еволюира ме и трябва умовете ни да еволюират , и да се приспособяват към новостите заедно с нас. За това в историята не уцеляват най-силните, а най-приспособимите. Иначе , динозаврите още щяха да се разхождат по земята.
Бъдете достатъчно смели да застанете очи в очи със себе си и да решите да се надградите, иначе рискувате да си останете мизерници за цял живот. А какво искате да сте – мизерници, или победители? Аз лично съм избрал да съм победител и нямам никакво намерение да се себесаботирам.
Тези двете неща по-горе – здравословен начин на живот въз основа на правилни хранителен и тренировъчен режим, и точна ментална нагласа – позитивно мислене, себенадграждане и вяра в, Бог – ще изравнят дисбалансираното ви тяло – и при настъпилия баланс, ще се чувствате перфектно. Това е!
Изисква се само смелост.
Здрав дух в здраво тяло и здраво тяло за здрав дух – това е моята философия в живота.

…Въз основа на кое, обаче, действат тези принципи?

Въз основа на това, че всичко в нашите глави е главно хормони и химикали. Ако приемаме никотин от цигари – никотина ни успокоява за момента, но по късно ни прави супер нервни. Това е наркотична зависимост – същото е с алкохола. Захарта на момента ни удовлетворява, но по-късно разваля тялото – надебеляваме от нея, чувстваме се по-зле от преди, ставаме мързеливи и т.н.
Когато тези неща се заменят с други – алкохола и цигарите с разни билки и чайове – като зелен чай, чай от лайка/ройбос и т.н. – не само, че умовете ни ликуват, а и телата ни. Тези вещества донасят баланс, който горните вещества не донасят. Така постигаме здравословно тяло, от там и мозъка ни става по-активен и енергичен, не се изморяваме, и не се нервираме и дразним толкова на всеки и всичко. Примери с храната мога да ви дам безброй.

С тренировките примера е почти аналогичен – когато тренираме, мозъка изпуска хормони на щастието – като ендорфин и други успокоителни хормони , които ни карат да се чувстваме добре. Забележете колко добре и колко отпуснати се чувствате след тренировка – това не е случайно. Трябва да разберете , че тялото е доста по-сложно от колкото си мислите. И всичко му влияе ужасно много. С редовни тренировки, неактивните ви жлези, ще се активират отново и ще започнат да изпускат хормоните на щастието – нещо, което ще повлияе по уникален начин на умовете ви и на момента, и за дълъг период от време. Тялото е направено да се движи по цял ден, а не да седи на едно бюро 24/7. Нищо чудно че повечето хора на 30 изглеждат както нашите баби и дядовци са изглеждали на 50! Здравето е в движението и правилното хранене.

Примера с позитивното мислене и психологията е аналогичен също – заменяме неработещи, стари, нездравословни саботиращи мисли – с нещо позитивно – нов , лъскав, хубав начин на мислене, и всеки път щом се върнат депресивните мисли – просто ги заделяме на страна, и избираме на приемем позитивните мисли, които ще освежат и поддържат ума ни, и следователно тялото ни! Толкова е просто и ви уверявам, че докато не почнете да правите това, никога няма да постигнете баланса за който ви говоря. Не изисквам от вас свръх позитивност, но определено ако вместо да се чувствате 50/50 започнете да се чувствате 95/5 – ще съм много доволен. Както знаете – свръх щастието е опасно, защото човек започва да се чувства като, Бог, тогава и започва да прави глупости. Така, че спрете да гоните утопийте – и бъдете реалисти! Мен имперфектността ме мотивира. Освен това – започнете да оценявате малко повече живота. Има толкова много проклети животи – хора сляпи, нями, глухи, болни от рак…от какво ли не. Хора без ръце, без крака, спяци на улицата…те какво да кажат? Вашето си е чист грях от гордост, грях, за който, Бог, е предупредил, че е сред най-суровите. Повечето от вашите проблеми не съществуват и те саботират духа ви.

Имайки предвид всичко казано до тук – СПРЕТЕ ДА СЕ СЕБЕСАБОТИРАТЕ. Погрижете се за тялото си – когато то заздравее – и духа ви ще заздравее!Погрижете се и за духа си – когато той заздравее, и тялото ви ще заздравее!

Аз , Иван Демиревски, мога да ви помогна с всичко това. 😉

Здрав дух в здраво тяло, здраво тяло за здрав дух!

Действайте.

ДО СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *