№ 2 – ИСТИНАТА ЗАД СНИМКИТЕ НА ПОВЕЧЕТО ТРЕНИРАЩИ. ЗАЩО ПО-НИСКИТЕ ТРЕНИРАЩИ СЪЗДАВАТ ИЛЮЗИЯ ЗА ПРЕВЪЗХОДСТВО НАД ВИСОКИТЕ ?

Продължавам с поредната основополагаща сурова истина.

На снимката виждаме двама много известни културисти – Лу Фериньо и Флавио Бакианини. Типичен пример за много нисък и много висок културист. Имат може би около 40-50 сантиметра разлика.
ЗАЩО повдигам въпроса и защо ви показвам това сравнение?
Трябва да разберете, че фитнес индустрията ВИНАГИ е залягала на снимков материал за промотиране. Както виждате на по-горните снимки, ако просто сравним две отделни снимки на Лу и Флавио, няма да можем да познаем, ако не сме с набито око (каквото 95% от хората не притежават), че имат толкова голяма разлика в ръста и килограмите. Фитнес индустрията се възползва на максимум от този фактор и се получава така, че много фитнес инструктори/треньори с нисък ръст, качват дадена трансформация при, която са постигнали иначе ОТЛИЧНИ резултати, но не упоменават своя ръст, който е много често фрапантно нисък (Лии Прийст например). Повечето им фенове не ги виждат на живо, а само съдят по техния вид относно самостоятелни снимки , на които са в предсъстезателен период, самостоятелни като тези двете в ляво и не разбират, че тези бързи трансформации, на подобни ниски културисти, които влизат в перфектна форма, се дължат освен на метаболитната им генетика и на РЪСТА ИМ.

Ръстът е основния фактор относно това, колко бързо ще постигнеш лимита на тялото си.Повечето хора варират от поне 172-3 см. нагоре и постигането на такава завършена физика, и бърза трансформация ( като при някой, който е под 165см.) става по-трудно и бавно. Да не говорим ,ако сте над 180см, каквито са много от трениращите, или дори 200см. , какъвто съм и самия аз.Както виждате, двата културисти са в една и съща кондиция, като ги поставите един до друг на отделни снимки – почти не може да се направи разлика, но поставите ли ги на сцена един до друг – високия просто УБИВА ниския, защото става очевадна истината, че високият е постигнал повече въпреки, че кондицията на двамата е еднаква, техните мускулни размери са крайно различни. Поради тази причина Арнолд Шварценегер печели над Франко Колумбу през 1975-та на състезанието Мр. Олимпия – положението там е било горе-долу същото, като това горе на снимката.


Защо високия културист ще спечели над ниския питате?
Защото, да запълниш 160см. тяло с мускули ще ти отнеме 5-10 пъти по-малко време отколкото да запълниш 200 сантиметрово тяло. Кратко, просто, ясно, но не спираме тук. Високият трябва да яде много повече, да тренира по-тежко и вместо година-две, ще му отнеме 5-6 години здрави тренировки (примерно) да постигне генетичния си лимит и мускулна кондиция, като тази на ниския си съперник със същия метаболизъм .

УРОК: КОГАТО избирате инструктор или своя любима личност, от която да се мотивирате, винаги имайте предвид ВИСОЧИНАТА им. Много инструктори и шампиони имат фрапантни физики, като Флавио по-горе, но на живо положението е крайно нормално – кондицията е уникална, но въобще не е впечатляващ целият им вид, особено когато застанат до по-висок трениращ, който е дори в 3-4 пъти по-лоша форма от тях. Генетичния лимит на бицепсовата обиколка на по-ниския ще е 45-50 сантиметра, докато на високия ще е 65-70 сантиметра. Излиза, че ниските културисти/модели чийтват , като просто слагат самостоятелна снимка, която иначе изглежда впечатляваща, но като ги видите на живо се губи целият ефект, поради ръста им. Трансформацията и постигнатото от тях вече не изглежда толкова трудно. Ако сте висок 180см (или 200 като мен) и се мотивирате от трениращи които са 165-170 (а те са много, да не изброявам имена), ви казвам, че ще се откажете крайно бързо, тъй като да постигнете подобна кондиция като на ниско тяло ще ви отнеме сигурно 5 пъти повече време отколко на тях. Естествено, на края ще изглеждате по-добре заставайки до тях, но това време може и да не дойде, ако нямате дадената мотивация и гледна точка по въпроса. Самия аз бях разочарован от ниския ръст на много мой любими културисти и бях смаян, че изглеждайки в пъти по-зле от тях на снимка, на живо ги смачквах с размери и осъзнавах, че в случая съм покачил толкова мускули колкото те, но не съм изглеждал завършено като тях, защото просто постигането на генетичния ми лимит отнема 5 пъти повече.


ИМАЙТЕ всичко това предвид, когато сравнявате физиките на хората или избирате треньор като цяло. Много от тях имат перфектни резултати на снимка поради нисък ръст, но на живо този резултат се губи, защото те са вероятно на вашите мускулни размери.💡
Нямам нищо против ниските културисти, но имам против илюзията, коята налагат повечето от тях, за сметка на високите културисти. Точно тази тенденция изключи високите от шанс за Олимпията , след годините на Арнолд. Проблема с тези промоут трикове и лъжи е голям, а моя работа е да изобличавам подобни трикове и лъжи, в името на всички трениращи.
До следващата статия.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *