№ 29 – СТРЕСА – КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕГО ВРЕДАТА МУ ВЪРХУ ТЯЛОТО И УМА НИ

СТРЕСА – серийния убиец, който се спира пред малцина.
Пре-спокойно можем да кажем, че стреса е едно от най-ужасните неща в живота. Всеки се е чувствал стресиран през своя живот. Някои от нас се стресират повече, някои по-малко.
Какво точно представлява стреса?
Стрес, по принцип изпитваме най-често, когато очакваме нещо голямо, нещо изключително важно за нас.
Нещо, което има шанс да се провали.
Очаквайки провала, ставаме нервни и въз основа на това последват други физически и психологически реакции…започваме да се будим нощем, не си доспиваме, изморяваме се…от там почва още по-голяма изнервеност, от недоспиването и от постоянното неспокойствие. Очакваме нещата да се провалят, като цяло, или в даден аспект, и се пробваме да предотвратим този провал. Очакването на голямия ден/голямата случка, ни държи на нокти ПОСТОЯННО. Тази случка може да е от всякакъв характер – голяма бизнес сделка, предстоящ изпит в университета, краен срок който гоним в бизнеса си…дори и позитивни случки като “перфектното“ преминаване на сватбения ни ден, може да предизвика много стрес. Обикновенно, момента идва и без значение дали случката се е оказала катастрофална или успешна – чувството на стрес обикновенно изчезва. Отново се чувстваме спокойни, не сме напрегнати, не ни боли глава/корем, не сме на тръни 24/7.Отново живеем живота си нормално. Стресовата ситуация е преминала.
Това е типичен пример за бъдеща, много важна, ситуация, която може да предизвика стрес в живота ни. Съществуват и по-краткотрайни стресови ситуации. Внезапна смърт в близкия ни кръг/семейството, внезапен финансов колапс са пример за много тежки внезапни стресови ситуации, които могат да предизвикат внезапни, тежки стресови атаки. Има и по-миниатюрни примери със стресови ситуации, като всекидневното нервно чувство – преди тест/изпит в училище, стрес при настанал бой или разпра (на момчетата в детството се случва много често) и какво ли още не. Стресови примери и ситуации, могат да се дадат БЕЗБРОЙ.

Както казах, ситуациите идват и си отиват. Това са еднократни краткосрочни, или дългоочаквани стресови ситуации през, които минава всеки поне един път в живота си. Някои ги изживяват по-тежко, други по-леко. Има разни тактики за справянето с тези ситуации, но в този пример, те не са толкова тежки и минават като нещо нормално в живота на всеки един човек – типичните трудности, през които трябва да мине всеки. Човек много често е насърчаван просто да бъде по-смел, след което се разведрява с нещо и обикновенно чувството на стрес отминава. Подобни начини за справяне със стреса прилагат абсолютно всички хора и в общи линии се справят успешно с него.
Обаче, какво да правим при свръх стресовите ситуации и при постоянни състояния на стрес ?
Или, по-точно казано, при хроничен стрес?

За жалост се стига и до там. Има по-сериозни стресови ситуации и последиците от тях много често оставят за цял живот, и са изключително трудно поправими. Примерите са доста.
Стреса , например, който изживява войник на фронтовата линия, гарниран с напрежението и недоспиването са ОГРОМНИ, и сбъркват мозъка на войника до такава степен, че при много от прибралите се войници от фронтовите линии се наблюдават сериозни ментални проблеми и отклонения като пост-травматично стресово разтройство или биполярно разтройство.
Което ще рече, че този човек е стресиран до живот и дадената ситуация се върти в главата на този човек почти постоянно, и го докара до състояние на побърканост. Този човек, до такава степен е стресиран, толкова систематично е изпитвал стрес, че този стрес е станал един вид хроничен.Превърнал се е в негов постоянен спътник и този човек е неспособен да си почине. На мозъка и на нервната му система им е подавано ток, така да се каже, толкова често – че това постоянно състояние на стрес,уплаха и негативна приповдигнатост – е станало постоянно. Постоянно се очаква заплаха от някъде, нещо лошо да се случи, нещо да се провали… живот, равностоен на истински земен ад. Мозъка им се е пречупи и вече работи по друг начин. Този вид хора , с подобно разтройство, нямат и минутка спокойствие. Подобни разтройства се наблюдават и при хора претърпяли сериозни инциденти – като зверски катастрофи, изнасилвания и хора ставали свидетели на зверски убийства, или други негативни случки. За тези хора,сякаш, животът е застинал в онзи момент на случката и мозъкът им парадоксално постоянно ги дърпа назад, вместо да продължи напред. Естествено, подобни разтройства и постоянен ментален стрес могат да възникнат от всякакви случки – не само внезапни и краткотрайни. Подобни ментални проблеми , въз основа на хроничен стрес, може да развие всеки. Да кажем дете, което е израснало в нездравословна среда – среда, в която постоянно се вика/крещи или среда , в която детето е било малтретирано по някакъв начин – много лесно може да предизвика на по-късен етап подобна реакция в мозъка на това дете. Тези случаи, са случаи на изключително тежък стрес, който може да стане хроничен.Възможните стресови разтройства , които могат да излезат въз основа на този хроничен, продължителен стрес са много – обсесивно компулсивно разтройство, хронична депресия, биполярно разтройство, дори сериозни разтройства като шизофрения (разделение на личността). Нещата могат да загрубеят изключително здраво, ако човек не се погрижи за менталното си здраве навреме, без значение какъв е бил неговия случай. За разлика от първите леки примери на стрес, които дадох, тук е нужна много подкрепа и в почти всички случаи – съвето от професионален психолог/психиатър.
Първите случаи на стрес, почти нямат нужда от професионална помощ. Тези сериозни примери на стрес, които изложих тук – те наистина имат нужда от помощ. Защото са почти невъзможни за решаване в самотна среда. Нямате си и на представа, какви неща може да направи стреса с вас. Ако не се заемете от рано да оправите стресовите/депресивните си проблеми, има голям шанс тези проблеми да ви изядат на по-късен етап.

Освен професионална психологическа/психиатрична помощ за сериозните ви стресови проблеми има и други неща, които можете да направите. Можете , да започнете да водите здравословен начин на живот. Което ще рече – освен традиционните хранителни и тренировъчни режими , които можете да приложите в ежедневието си, може и да помислите за промяна в много от нездравословните ви навици. Можете да си създадете време за почивка – един ден от седмицата в, който не правите АБСОЛЮТНО НИЩО. Можете да започнете да си лягате в по-здравословно време – да ставате рано и да си лягате рано. Можете да се пробвате да изградите собствена по-опростена , позитивна, философска гледна точка за живота, за да олекотите съзнанието си. Все пак , всичко започва от главата ви. Щом сте влезли по някакъв начин в тая ситуация, можете да излезете от нея. Може да поемете инициативата и да промените някои от нещата, които ви причиняват стреса. Ако стреса ви се дължи на работата – СМЕНЕТЕ Я. Ако сте заобиколени от токсична компания/приятели , които ви причиняват стрес – СМЕНЕТЕ ГИ. Тренировките и здравословното хранене пък ще убият кортизола и другите стресови хормони, които тялото ви изпуска, и ще помогнат на тялото ви, да започне да секретира хормони на щастието като Ендорфин, който след дълга тренировка във фитнеса се изпуска в изобилие!Фитнес тренировките наистина са един от най-бруталните лекове за стреса. Има толкова много варианти, които можете да приложите за да не сте стресирани – без значение дали става въпрос за малка стресова ситуации как или за някакво тежко ментално стресово разтройство. А хроничния стрес, може да ви убие, най-малкото да ви състари. Живота е прекалено къс , за да се състарявате допълнително.

Говорейки за състаряване – стреса може да направи точно това. Когато се стресирате – вие живеете на по-голям капацитет…на по-голяма скорост , от колкото оригиналната на, която е проектирано да върви тялото ви.Естествено – когато нещо го напъваме повече отколкото му позволява лимита – колело, мотор, кола или собственото ни тяло – те , естествено се развалят. Не може постоянно да караме колата си на 5-та скорост. В един момент двигателя ще прегрее и ще изпуши. Така е и с мозъците ни – не може постоянно да въртим на пълни обороти и да пренатоварваме мозъците си, и да очакваме, че всичко ще бъде ок. Мозъка реагира със стрес и с кортизол ,за да покаже, че тази ситуация му идва малко в множко. Естествено, това не значи да избягваме всяка стресова ситуация. Много пъти съм говорил в статиите си, за напускането на зоната ни на комфорт. Ако цял живот търсим абсолютно спокойствие, най-добре да се заврем в една пещера и да си умрем там. Но надали и тогава ще намерим спокойствието, което търсим. Истината е в баланса. Напускайте зоната си на комфорт, но не 24/7/365. Това си е равностойно на самоубийство. Погледнете известните личности – имат всичко, но превъртат от стрес, защото не могат да се справят с ежедневието си, и посягат към какво ли не – алкохол, наркотици, хапчета…вещества, които им помагат да притъпят сетивата си, и които ги вкарват директно в гроба (много често).
Това не са начини, да се справяме с стреса. Внимавайте и с прекалено негативното мислене и с прекалено позитивното мислене. Ако сте прекалено негативни – естествено, може да не получите нищо от живота, и реално никога да не се отървете от стреса и провалите си. А относно прекалено позитивното мислене – може да захапете толкова голям залък, който да не можете да сдъвчите. Може да постигнете всичко което сте искали, но кел файда ако сте шеф на фирма и умирате от стрес 24/7, относно това какво би се случило ако еди-кой-си хипотетичен сценарии се случи , под вашето ръководство. Такова апокалиптични сценарии, не водят до нищо. Следователно, истината , както при всичко друго, е ТОЧНО ПО СРЕДАТА. Бъдете позитивни, избягвайте стреса, но не го избягвайте на ВСЯКА цена. Както са казали много велики хора – болката е най-добрият учител. Има много , на какво да ни научи. Ако цял живот бохемстваме, надали ще сме много дисциплинирани в каквото и да било. Стреса и болката са там с цел – имат си приложение. Естествено, когато стигнем до положение да сме стресирани постоянно, значи нещо ,някъде, бъркаме. И това нещо, трябва да се поправи, преди да ни убие.

Да убие, защото стреса наистина може да ни убие или състари. Стреса изморява тялото ни ужасно много. Много често срещан страничен ефект от стреса , е недоспиването/постоянното будене нощем (инсомнията). От липса на сън, изглеждаме подпухнали/сбръчкани и не само външния ни вид страда…а и вътрешния. Изпускат се 2 тона катаболни хормони, които разяждат тялото ни и отвътре, и отвън. Губим трудно натрупаната ни мускулна маса във фитнеса, качваме по-лесно мазнини (надебеляваме), защото обмяната на веществата в телата ни се забавя, защото тялото е изморено и какво ли още не. Сърцето ни се натоварва, с него и всички други органи. Идея си нямате каква вреда може да ви нанесе една вечер лош сън.Представете си какво става, когато недоспиването стане хронично и постоянно. Виждал съм хора да се превръщат в зомбита само за няколко месеца, и всичко заради това, че не могат да си контролират стресовите нива, и те завземат ИЗЦЯЛО животите им, във всяка една сфера. Ако човек тръгне да се притеснява, винаги ще намери за какво да се притеснява. Така, че изберете – или ПОЧТИ няма да се притеснявате – само за излючително важни неща, за които МОЖЕТЕ да направите нещо за да ги поправите, или ще се притеснявате за всичко, и няма да се промените.
Средно положение НЯМА.

Аз лично нямам намерение да се стресирам почти за каквото и да било. Предпочитам вечер, когато опра глава на възглавницата, да съм релаксиран и да очаквам с наслада среднощния сън, и прекрасния нов ден. Не ми се живее нито миг в апокалиптични измислени сюжети за живота ми. Преценявам една ситуация от всички възможни ъгли , естествено – ако реално мога да я поправя, поправям я. Ако не мога – оставям я на Бог да я поправи и не се занимавам повече с нея. Трябва да се научите да правите подобни неща, иначе от сега ви казвам, в живота няма да стигнете до никъде. През краткия ми 26 годишен живот, съм изпадал в какви ли не стресови ситуации по цял свят, на различни континенти. Винаги обаче , съм намирал начин да се справя с всичко – понякога доста успешно, понякога не толкова много. Но , ето на. Тук съм, жив съм и съм по-здрав от всякога, и се сещам с усмивка за всичките трудности, през които съм минал и как съм триумфирал над тях. Така ще гледам и след 10 години, на сегашните ми трудности. За това съм спрял да се притеснявам излишно – излишния стрес не решава НИЩО. Само влошава нещата.
Искренно ви съветвам – подредете си мозъците и се решете да живеете един по-целесъобразен и спокоен живот. Няма нужда да се стресирате като откачени за най-малкото нещо. Надали сте си представяли живота такъв , като сте били малки деца. Заживейте отново като деца – бъдете малко по-безгрижни и гледайте всичко от хумористичната страна на нещата, поне на второ четене. Някой ден и без това всички ще напуснем тази земя. Нищо няма да вземем с нас от тук, освен душите ни. Няма да вземем парите, статуса, хвалбите на приятелите ни, къщите ни, работите ни, бизнесите ни, хубавия ни външен вид, дрехите ни, постиженията ни, колите ни. Нищо. Всичко това е прах разнасян от вятъра. А 99% от случайте, стреса ни е причинен точно от тези материални неща.Гледайте напред в безкрайноста и ще осъзнаете колко безмислени са всичките тези кахъри. Пробвайте се да откриете Христос в сърцето си и ще осъзнаете, че живота е повече от ядене, пиене и смях тук.
ДА – те са важна част от нашето земно съществуване, но живота не е само тук. Този живот е едва стартовата точка на нашето вечно съществуване, а вие вече се пръскате от стрес. Ако сте прочели статията до тук , явно наистина се интересувате от разрешението на стресовите ви проблеми – без значение дали са малки, дали са по-сериозни и дали са брутални стресови разтройства. Само ще ви кажа едно – изход има и всичко си зависи от вас. Искате ли реално да убиете стреса и да живеете по-щастливо? Ако искате, тогава се хващайте за работа. Променете си гледната точка за живота, с помоща на психолог , и с позитивно/рационално мислене. Пораснете ментално – подредете си приоритетите и гледайте напред в безкрайноста. Повярвайте в Бог и оставете проблемите си в неговите ръце. Така ще сте сигурни, че дори нещата да не се случат така, както сте си мислили, те определено ще се случат за добро, въпреки това! Направете тези стъпки СЕГА и заживейте свободни от стрес

ОЩЕ НЕЩО МНОГО ВАЖНО:
Не забравяйте за тренировките! Както съм казвал преди – ако на една кола и наливаме лошо гориво, какво ще стане? Двигателя няма да върви както трябва и ще се развали. Ако не ядете правилно, какво ще стане с тялото ви? Ще се развали – няма да функционира както трябва. Проста логика. Ако не движите колата си – какво ще стане? Ще и падне акумулатора, ще ръждяса, ще се развали. Същото е с тялото ви – ако не го движите, какво ще стане? Ще се обездвижите, ще надебелеете, ще се схванете и тялото ви ще се развали.
За да избегнете всичко това – налейте правилното гориво в тялото си (правилен здравословен хранителен режим) и се движете често, по правилния начин (правилни силови и кардио тренировъчни режими). Уверявам ви, приложите ли тези неща, с всичко което изброих по-горе – живота ви ще стане истинска ПРИКАЗКА. Без значение какво е вашето стресово състояние – вие може да се подобрите СЕГА. Нужно е само да станете от дивана/стола и да направите първата истинска стъпка към промяната. Не се състарявайте от стрес – бъдете по-млади, по-енергични, по-добре изглеждащи, по-удовлетворени от живота, и по-щастливи като цяло! Въпрос, на пренареждане на мислите ви е всичко!

Аз, Иван Демиревски, мога да ви помогна с всичко това Да убием стреса заедно.

ДО СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *