№ 17 – КАРДИО ТРЕНИРОВКИТЕ КАКВО Е КАРДИО, ПОЛЗИТЕ ОТ КАРДИО ТРЕНИРОВКИТЕ И РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ КАРДИО

Чудя се защо ми отне толкова време да напиша тази статия. По–добре късно , отколкото никога.
Какво е кардио, питате?
Кардио се счита, всяко занимание, което задвижва сърдечно-съдовата ви система, да работи на по-високи обороти.
Естествено, за едно упражнение да се счита за кардио, то трябва да повиши сърдечния ви ритъм да работи в даден диапазон.
Примерни диапазони, са следните:
200 удара в минута ви е максималния сърдечен ритъм. Щом стигнете 60% от този максимален сърдечен ритъм, вече сте на 120 удара в минута. Това, вече се счита за кардио. От тук започва зоната за горене на мазнини. Колкото повече качвате интензитета (скороста на тичане, примерно), толкова повече ще се увеличава вашия сърдечен ритъм. Ако го качите до 140 удара в минута, ще горите още повече мазнини. След 140 удара в минута – нещата стават малко по-сериозни. От 140 до 165-170 удара в минута, сте във максималната полезна зона на свръх горене на мазнини и натоварване на сърдечно-съдовата система.Тук , трябва да е вашия лимит. Скочите ли над 165-170 удара в минута, нещата стават изключително сериозни. Сърдечен ритъм като този е ОПАСЕН ЗА ЖИВОТА и трябва да се избягва на всяка цена.
Ако правите кардио във фитнесите – на повечето уреди имате измерителни апаратури, които ви казват точно колко е пулса ви, за да стоите в зоната за горене на мазнини. Ако тренирате навън, е хубаво да си купите един евтин часовник за китка, който мери пулса ви, докато правите кардиото, каквото и да е то. За да се СЧИТА за кардио, трябва да влезете в зоната за горене на мазнини, иначе в общи линии не правите почти нищо. Тази зона започва с 120 сърдечни удара в минута и стига до 170 удара в минута. Това дами и господа е кардиото. Всяко упражнение с което можете да постигнете тези удари е добро кардио упражнение. С годините, естествено, човек се натоварва от по-малко движение и не можем да очакваме някой стар човек да тича на пътеката с 160 постоянен пулс. Най-много да получи инфаркт. Освен това, много хора имат сърдечни или някакви други сърдечно-съдови, или респираторни проблеми и от подобни високо-интензивни тренировки, на човек може да му падне кръвното налягане , и да припадне , или в обратния случай да получи инфаркт. Така, че преди да започнете да правите сериозно кардио, ако имате такива амбиции, е хубаво да се консултирате с личния ви лекар и с кардиолога ви.В общи линии , като цяло е хубаво да се консултирате с личния си лекар Това е нещо, което казвам на всеки мой клиент, по време на консултация. Аз съм треньор, но не съм лекар. Не ми влизат в компетенцията много неща , които правят лекарите – както и обратното, на тях не им влиза в компетенцията, много неща, които правя аз. Обаче е хубаво да си сътрудничим, за да няма фалове.
С две думи, бъдете внимателни. Действайте лека полека и не се насилвайте от първия ден в залата, а надграждайте интезитета лека-полека, да видите как ще реагира тялото ви, и къде се намирате в кардио света.
Толкова за основите на кардиото, сега да поговорим за неговите полезни свойства и видовете кардио.
Кардиото е супер полезно и е почти задължително да се прави от всички хора, на всички възрасти. Кардиото ще забърза метаболизма ви на много високи обороти и ще ви помогне да изгорите излишните подкожни мазнини, с помоща на правилен хранителен режим и стабилни фитнес тренировки. Кардиото ще поддържа сърцето , белите ви дробове и в общи линии цялото ви тяло в кондиция.Кардиото, както казах, ще забърза обмяната на веществата в тялото ви, което в крайна сметка е доказано, че може да помогне с по-бързото и качествено натрупване на мускулна маса. Естествено , ако не е прекалено – не ходете да тичате по 2-3 часа на ден, защото кардиото може да ви изяде калориите, тъй нужни за поддържане и покачване на мускулна маса.Кардиото, също така ,доказано помага, за намаляване на стреса. Направете една хубава кардио тренировка сутрин и ще видите как ще се почувствате. Стреса и напрежението ще изчезнат от вас МОМЕНТАЛНО. Както казах, с кардиото не трябва да се прекалява, дори ако сте в перфектно здраве. Винаги съм казвал ,че между кардиото и фитнеса трябва да има баланс, тъй като във фитнеса, горите същите, ако не и повече калории, вдигайки тежести, отколкото ако тичате на стадиона или на пътеката в залата. (За това ще напиша отделна статия). Та , в общи линии, няма смисъл да се хабите да тичате по 2-3 часа на ден (на времето въртях по 2-3 часа на ден на кростренажор и изсъхнах като шушулка. Станах изключително слаб, резултата не беше красив. Вижте първата ми статия, с трансформацията ми). Сега, ако вашия спорт е маратонно бягане, няма какво да ви кажа. Но в много случай – повече не винаги е добре. Вижте хората, които правят маратонно бягане. Те са по-скоро изключително слаби и безформени. Много от тях не изглеждат здравословно. Ние се стараем да балансираме всичко и да имаме балансиран резултат – което изисква и правилно хранене, и правилно количество кардио, и правилен тренировъчен режим с тежести.
Примери за хубави кардио тренировки са тичането, плуването, изкачването на планини, изкачване/тичане по стълби, карането на колело/скейтборд/ролери, интензивна игра на волейбол, футбол, баскетбол – вариантите са безброй. Направете своя избор, правете редовно кардиото си и издърпайте огромното количество от позитивиот него! НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ.
Привършвам статията с една забележка:
Ако сте много тежки, кардио тренировки като тичане – може да са опасни за вас. Тичането натоварва много глезените и колената при тежките хора така, че изберете нещо което не натоварва много ставите ви, като тежък човек – например плуване , или каране на колело, докато не свалите повечко излишни килограми. Аз лично съм много висок и тежък – близо 2 метра съм и в момента тежа окоро 110 килограма. Тичал съм по 10 километра на веднъж, обаче в един момент започнаха да ме наболват колената, за това го ограничих, и започнах да правя по-непродължителни кардио тренировки, но с по – висок интезитет – като спринтове и резултата беше блестящ – хем си поддържах формата, хем не ме боляха колената. Използвайте главите си, и направете правилния избор .Не изпускайте кардиото. Кардиото е живот!

ДО СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *