№ 10 – ВСИЧКО ЗА КОНТУЗИИТЕ. ПРИМЕР С КОНТУЗИИТЕ НА ЛАЗАР АНГЕЛОВ. КАКВИ СА ЕФЕКТИТЕ ОТ ТЯХ И МОГАТ ЛИ ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯТ ПОДОБНИ КОНТУЗИИ?

Днес ще поговорим за една ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА ТЕМА – контузиите. Ще дам за пример, един от любимите ми спортисти, Лазар Ангелов, и как контузиите са се отразили на мускулната му маса, менталитета, цялостния му външен вид, и възгледите му върху спорта.
Съществуват различни видове контузии – някои по-тежки , други по-леки. Контузията може да включва натъртване на дадена част от тялото, изкълчване на глезен, разтягане на мускул/сухожилие, скъсване на даден мускул/връзки/сухожилие, счупване на кост, възпаление на дадено сухожилие/мускул/връзка, в следствие на пренатоварване и много други.
Съществуват и различни видове мускулна болка. Най-типичната болка , която е усещал всеки трениращ, е мускулната треска. Това е болка, която се получава в следствие на натрупване на млечна киселина в мускулите, резултат от тежка тренировка. Тази болка е добра и приятна. Има обаче други видове болка – като постоянна натрапчива силна болка при движение , резултат на търкане вътре в самата става, скъсан или разтегнат мускул , прищипан нерв…източниците на болка могат да са много. Тези болки са лоши и в много от случайте изискват дълга почивка, и компетентно лице което да се заеме с излекуването им (физиотерапевт, рехабилитатор, личен лекар или масажист).Повечето от тях не са критични за нашата фитнес кариера и след даден период на възстановяване, в повечето случаи, ни позволяват да се върнем ако не на 100 процента в залата, поне близо до тези 100 процента. Други обаче, могат да са КРАЙНО застрашаващи и да прекъснат спортната ви кариера. Пример за тежка контузия:
Решавате да правите 1РМ на вдигане от лег с прав лост – слагате 180 килограма, вдигате и точно по средата на движението, недай си Боже, късате гърда. Случвало се е на много спортисти, резултата е фатален. Има смъртни случай от подобен тип контузии, като лоста е падал върху врата/главата/гръдния кош на трениращия и го е убивал на място. Естествено, тези случаи са супер редки, защото фитнесите имат достатъчно обезопасяваща апаратура, която пречи на лоста да ви удари по такъв начин. Отделно, почти никои не пробва такива неща сам, а винаги има двама-трима около него, в готовност да хванат лоста ако се случи нещо. Дори и да не е фатален случая, скъсаната гърда налага намесата на хирурзи и задължителна операция, за да се прикрепи обратно на мястото си, след което може да минат години, преди трениращия да се завърне в залата. Дори и да се завърне, скъсания мускул НИКОГА няма да изглежда както преди, а ще изглежда доста деформиран и шанса да изпълнява напълно предишната си дейност е малък.Надали човека претърпял такъв вид контузия, ще може да борави с високи тежести, както е боравил преди. Това ви е един пример за тежка контузия.
Друг пример. Същото нещо може да се случи при някой клякащ с тежки килограми. Представете си следния случай: Трениращият , слага 140 килограмов лост на гърба си, кляка и къса бедрен мускул, или си поврежда капачките по някакъв начин. Резултата е лост, който пада върху него и го размазва на пихтия на земята. Страшна картинка, нали? Редкост е , но се е случвало. Естествено , фитнесите в днешно време, както казах, предлагат достатъчно защитна апаратура ,за да се избегне нещо подобно. Апаратура като куки, които държат щангата да не падне върху човека в случай на контузия, железни хватки в долната част на клетката за клек, които ще хванат щангата в случай на нещо подобно, машини, на които щангата е обездвижена, захваната за лагери които се движат само нагоре-надоло, обезопасена на максимум с пружини, в долната част на уреда. Естествено, че ще сте живи , живи ще сте – обаче , както при горния пример – скъсан мускул отнема СТРАШНО МНОГО ВРЕМЕ да заздравее. Да не говорим колко скъпо ще ви излезе подобна операция. Вариантите за подобни контузии в залата са много…обаче, това НЕ ТРЯБВА ДА ВИ ПЛАШИ.
ЗАЩО?
Контузиите са изключителна рядкост в залата. Случват се предимно на професионални спортисти – силови трибойци, щангисти трениращи за олимпийските игри, професионални културисти. Всички тези спортисти боравят с килограми, с които 99% от населението надали някога ще борави – говорим ,за числа от порядъка на 300-400 килограма лежанка или клек. Не съм виждал или чувал , през всичките ми години на практика в залата, някои да е късал мускул със 40-50 килограма на лежанката. Телата ни са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗДРАВИ и могат да издържат на много голямо натоварване. Има силови трибойци, които дърпат щанги по половин тон и пак са в перфектно здраве, дори на старини.
Въз основа на написаното дотук, имайте това предвид:
В 90% от случаите, контузията НЕ МОЖЕ да се предвиди. Дори да вземете абсолютно всички предпазни мерки в залата, пак има някакъв изключително минимален шанс за някаква малка минимална контузия, в следствие на непукизъм, продължително лошо изпълнение на дадено упражнение или прекалено тежки използвани килограми, за да си почешете егото (примерно)Да, всички поети мерки изключват почти напълно шанса за контузия и ,СЛАВА БОГУ , през дългия ми стаж в залата (повече от 10 години), никога не съм се сблъсквал с нещо като тежка контузия, а имайте предвид, че аз съм супер хардкор трениращ – клякал съм с по 200 килограмови щанги, бутал съм по 140-150 килограма лежанка, правил съм по серия с 20-25 набирания на 110 килограма лично тегло, тичал съм със същото тегло по 10 километра и много други налудничави постижения, които 99% от хората надали биха постигнали И слава Богу, съм по жив и здрав от ВСЯКОГА. Така че, определено, ако предприемете точните мерки, изключвате почти напълно шанса дори за малка контузия, като разтегнато мускулче или малка мускулна/ставна болка. За какви мерки става въпрос обаче? Какво трябва да предприемем?
Много е лесно. В началото, задължително си наемете специалист , който е сертифициран в сферата, който ще ви покаже правилното изпълнение на упражнението, техника на вдигане, ще ви намери правилните работни килограми, ще ви обясни за прогресивното надслагване и натоварване, точното упражнение за вас, техники за напредване и разбиване на евентуален стигнат застой, и т.н. и т.н…не си мислете че бодибилдинга е просто да влезеш в залата , да легнеш , да вдигнеш лоста определен брой пъти на лежанката и да си тръгнеш. Върху упражнения като лежанката, мъртвата тяга и клека , са изписани ЦЕЛИ ТОМОВЕ. Хиляди страници със съвети, описващи различните вариации, и правилната техника на упражненията. 9 от 10 човека които виждам в залата, съвсем нахакано си мислят, че имат правилна техника и че знаят как се изпълняват упражненията, но са толкова далеч от истината, че чак не ми се говори. Където и да се обърна , виждам хора които изпълняват абсолютно всичките си упражнения неправилно Така че, първото нещо което можете да направите, е да НАУЧИТЕ ПРАВИЛНАТА ТЕХНИКА, за което аз съм насреща.
Второто нещо което можете да направите, е да си купите добавки като високи милиграми колаген, да приемате здравословни мазнини (като рибено масло и екстра върджин зехтин) и да пиете МНОГО вода – 3-4-5 литра на ден. Тези добавки, в правилните дозировки, комбинирани с правилната храна, ще смажат ставите ви, ще заздравят сухожилията и мускулите ви, и дори ще ви помогнат при по-бързото възстановяване, ако вече сте се контузили. Водата също ще ви помогне при всичко това – хидратирания мускул е с 20% по-силен и гъвкав , отколкото от нехидратирания. Пробвайте да тренирате на 500мл. Вода, и пробвайте на 4-5 литра вода. Резултата е ненормално различен. Когато сте хидратирани, ставите ви се движат като перфектно смазани лагери и няма НИКАКВА болка и чувство на търкане.
Третото и последно ВАЖНО нещо, което може да направите е да ЗАГРЕЕТЕ ПОДОБАВАЩО. Пак, при 9 от 10 от трениращите забелязвам, че не загряват въобще. ОГРОМНА ГРЕШКА. Наемете си сертифициран треньор (като мен), който да ви покаже правилния начин да загреете , и различните видове загрявки. Загрявайки мускула 15-20 минути преди тренировка, не само, че се застраховате срещу контузия, като концентрирате производството на синовиална течност да смаже загретите ви стави, а вкарвате и кръв в мускула, което ще го загрее, събуди, и ще го направи готов за тежките натоварвания, с което ще увеличите силата и продуктивноста си , още от първата серия. Ако не направите загрявка, рискувате слаба и непродуктивна тренировка, и студени стави/мускули, които в това състояние могат да се контузят 20 пъти по-лесно.Не правете тази грешка да бързате, А ОТДЕЛЕТЕ 20 МИНУТИ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА САМАТА ТРЕНИРОВКА, ДА ЗАГРЕЕТЕ ПОДОБАВАЩО!
Наричам тези 3 метода – фитнес застраховка. Както казах – на среща съм да ви помогна и с това.
Имайки предвид гореизложеното, виждаме до какво може да доведе една контузия, която за жалост се случва дори на най-големите в бранша. Вижте Лазар Ангелов – на предишните снимки е извън кондиция, в резултат на различни контузии – коляно и рамо. Загубата на кондиция е доказателство , за това което ви говорех в предишните статии – ИМЕННО, ЧЕ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА Е В ПЕРФЕКТНА ФОРМА 24/7 ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ! Виждате разликите между двете снимки, ако се контузите – няма да можете да тренирате и е естествено да загубите форма – да свалите мускулна маса, и да натрупате вода/подкожни мазнини. Но тялото има памет, и може да влезете във форма изключително бързо след подобен инцидент. Както виждате, Лазар Ангелов е живият пример! Има си и пикови фази, има си и възстановителни фази, има си и градивни фази. Ако недай си Боже претърпите тежка контузия, не очаквайте да стоите в топ пикова форма. Напротив – както виждате на предишните снимки, се губи , ако не изцяло, то доста сериозно външния вид, плод на дълги години труд и тренировки. Естествено, дори след години пауза, ако се възстановите на максимум – може да възвърнете формата си от преди да се контузите, че даже и да я надминете. Така, че имайте предвид това следващия път когато тренирате, и не се изсилвайте за момента. Мислете в дългосрочен план. Както казах, тези методи, които ви предложих по-горе почти изключват шанса за контузия, но той все пак е там, и както виждате се случва и на НАЙ-ДОБРИТЕ. Никой не е напълно застрахован, само можем да разчитаме на, Бог, да ни пази на максимум и да тренираме смело, с акъл, вземайки всички предпазни мерки.
Следя Лазар от години – още от преди да стане известен, и наскоро проучих как тази контузия е изменила гледната му точка върху фитнеса, как се е отразила на менталитета му, и прочие.
Лазар сподели в едно от своите интервюта, че буквално се е чувствал мъртъв. Депресиран, мързелив, изгубил форма, не е имал желание за абсолютно нищо. Не е излизал почти навън и то за ИЗКЛЮЧИТЕЛНО дълъг период от време. Звучи страшно , нали?
Въпреки това, той е шампион и както виждате е преодолял падението, и сега е по–силен от всякога, за което му казвам едно ГОЛЯМО БРАВО Нека, Лазар, бъде пример за подражание на всички мъже по света, доказвайки , че имаш ли дадената мотивация, нищо не може да те спре. Винаги ми е бил лична мотивация и бих му пожелал множество успехи за напред, обаче той отдавна е покорил първото място в света, и това би било безмислено. Желая му здраве и дълъг живот, за да може да ни радва и да ни мотивира още дълги години напред.
Привършвам статията, вметвайки нещо много важно, в тоя ред на мисли:
Дори и да се контузите, не губете вяра, нито пък мотивация. Не позволявайте на фитнеса да стане ваш идол, който диктува живота ви. Тези тела, са ни дадени от Бог, за да можем да се насладим на живота на максимум.Не трябва да идолизираме бодибилдинга и да си мислим, че без него всичко е свършено, и да изпадаме в депресивни тъжни състояния, при които всичко като, че ли губи значение, ако не тренираме. Имаме огромна мисия на земята и фитнес тренировките са най-уникалния инструмент в нашите ръце, с който можем да изпълним тази мисия!
Както казах, има много методи с които контузиите могат да се предотвратят, трябва само малко акъл. Контузиите са нещо изключително рядко, не се притеснявайте, имайте правилната ментална нагласа и мотивация, влизайте в залата и тренирайте на максимум. Трябва да дадете всичко от себе си, иначе цял живот ще гледате назад, и ще се самобичувате заради това, че сте изпуснали шанса си. Фитнеса е фонтана на младоста и здравето – ако тренирате ЦЯЛ ЖИВОТ и се храните по ПРАВИЛНИЯ НАЧИН – ще доживеете до дълбоки старини и няма да имате НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ. Вижте кръстника на фитнеса – Jack Lalanne. Човека се скъсваше от тренировки на 97 годишна възраст, до последния си ден на тази земя. Плуваше всяка сутрин по един час , след което тренираше с тежести като луд в домашния си фитнес поне един час. И това всеки ден, без изключение. На 70 годишния си рожден ден, направи световен рекорд, като със завързани ръце и крака , завързан за 70 лодки, завързани една за друга – преплува една миля в морето, от Лонг Бийч Харбър до Куийнсуей Бридж, в Лонг Бийч, Калифорния. Постижението му отнело около 2 часа и половина, като в много от лодките е имало пасажери. И всичко това на 70 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ.
Прочетете за него ако не ми вярвате, доста информация има относно този рекорд в интернет.
Имайки този пример предвид, запомнете това:
ФИТНЕСА Е ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ ПРЕДИ ВСИЧКО. Атакувайте тренировките здраво, без страх, с акъл, иначе никога няма да достигнете максимално развития си потенциал. Джак Лалейн е жив пример, как ще живеете до 100, и не само ще живеете, а ще бъдете абсолютно пълноценни, ако действате с акъл, и правите всичко както трябва в залата.

П.П. – Както винаги съм казвал, слагам ясна граница между контузии като счупвания, скъсвания, изкълчвания, разтягания – и хронични болежки като тендонитис/тендинит, тенис лакът, дископатия, артрит и т.н. за които хронични болежки ще напиша отделна статия. Самият Лазар Ангелов за малко не прекъсва кариерата си впоследствие заради подобни болежки, и страшно много хора във фитнес светът се оплакват от подобни състояния. Ще покрием всичко това подробно в отделна статия.


До следващата статия.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *