МЕДИЦИНАТА И ФИТНЕСЪТ – КЪДЕ СЕ ПРЕПЛИТАТ И КАКВО МНОГО ЧЕСТО ВИ СПЕСТЯВАТ ДОКТОРИТЕ?

СТАТИЯ НОМЕР #31.

Медицината – чудото, без което най-вероятно човешката раса нямаше да оцелее до днес.
…обаче, не е ли прехвалена фармацевтичната и здравната индустрия?
Прехвалена, в смисъл на това , че се укрива целенасочено, (понякога естествено и нецеленасочено) най-важния фактор за нашето здраве – именно, че за да сме здрави, трябва да спортуваме и да се храним здравословно?

Според мен този фактор си се прикрива в повечето случаи абсолютно нарочно.
Абсолютно нарочно, защото можем да си представим следната схема:

Представете си, че лека за рака, една от най-тежките болести, от която умират десетки милиони хора по света всяка година, се намира на зеленчуковия шанд? Или просто може да се набере от едно дърво на улицата?
Какво ще стане тогава с цялата медицинска индустрия, която генерира милиарди левове годишно от пациенти болни от рак и от продажбата на анти-ракова апаратура, като машините които се използват в радиационните онкологии, за облъчване
ЩЕ СЕ СРИНЕ ДО ЗЕМЯТА. ТОВА ЩЕ СТАНЕ.
Ще се случи същото, което ще се случи с индустрията за природни горива, ако излезе на яве рецептата за водородно гориво и с нея излезе компания, която да почне да предлага водородни двигатели за коли – цялата индустрия ще се срине до земята.

Точно поради тази причина, фармацевтичната индустрия налива толкова много пари в ‘‘изцеляването‘‘ на различни болести, чрез скъпи хапчета, машини и други методи, вместо да налее пари в решението на 90% от болестите – ИМЕННО СПОРТНАТА ИНДУСТРИЯ

Ако се налеят дори 1/10 от парите, които се наливат в медицинската индустрия , за развитие на спорта и построяването на достъпни площадки и зали за спорт и отдих, съм УБЕДЕН , че заболяваемостта от АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ БОЛЕСТИ ЩЕ СПАДНЕ ТИТАНИЧНО!

Това е проста логика, нали?
Примера е аналогичен, с мотките на голямата електронна компания Апъл. Фирмата си е признала, че целенасочено забавя телефоните си , за да може след 2-3 години да бъдат почти неизползваеми, и да си купим следващия модел.

Това е маркетинговата техника на Апъл и на почти всички големи компании, и впрочем цели индустрии. Вместо да се захванат с проблема – да направят издръжливи, хубави телефони, които да издържат дълго време, те се интересуват главно от пари, от НИЩО друго.

Естествено, промитата плебейска маса клъвва безпроблемно на тези маркетингови трикове и виждаме епидемия от подобно държане при големите компании, и цели индустрии. Естествено, защото всеки го мързи да мисли и да действа.

Това беше поне едно от малкото хубави неща на комунизма – че при комунизма, подобни капиталистически схеми НЯМАШЕ. Когато нещо се е правило в СССР, е било правено да издържи десетки години напред!

Например, дядо ми има още прахосмукачка от 60-те години, която не се е разваляла! Можете ли да си представите? Човека си е купил прахосмукачка през 60-те години и я ползва 60 години по-късно – през 2020! Същото е и с печката му, която си я е купил в началото на 80-те години и след 40 години честен труд, и изгоряла една жичка отзад, при което дядо ми се разби да я псува, как е могла да бъде такъв “боклук”…хаха, представете си ако си купи някоя нова печка или някоя нова пералня – на 90% от тях живота им е максимум 3-4 години, преди появата на първите проблеми.

Разбрахте ли накъде бия с тея примери?

Тези схеми, за които ви дадох пример компанията Апъл, са аналогични НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ – не само в индустрията за технологии или домашни потребности. Те намират приложение И В МЕДИЦИНСКАТА ИНДУСТРИЯ. Вместо да се намери истинския лек за тялото и той да се предаде на хората ,индустрията се чуди от къде да изкара още някой милиард. Толкова много лекарства, за толкова тежки “неизлечими“ болести се откриха и техните откриватели или изчезваха “безследно“, или нещо се случваше с патентите/продуктите им…това не е случайно.
Всичко е битка на интереси и в медицинската индустрия, и точно поради тази битка на интереси, продължават да се наливат десетки милиарди годишно в производството на безброй видове хапчета, и на безброй видове апаратури, за КАКВО ЛИ НЕ. Това би било добре, ако поне 1/10 от тея милиарди, се вливаха в спортния сектор на медицинската индустрия, която впоследствие ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да провежда поне леки брифинги на всеки който се възползва от нея, по здравословно хранене и спорт. Ако тези вече болни хора, преди години се брийфваха, относно ползите на спорта и здравословния начин на живот като цяло, може би 2/3 от тях нямаше да опрат до болниците в които са сега и нямаше да наливат грешни пари в това да се изцелят. Ако се вдигне всеобщото здравно образование на хората и се влеят съвсем малко средства във всяка една държава за спорт, ще видим невероятно рязък спад в абсолютно всички болести. Защо?

Защото храната и спорта освен, че предпазват от болести – ТЕ ГИ ЛЕКУВАТ.

Прочетете предишната ми статия за това как храните ни лекуват, за да се уверите в истината.
Това е цялата истина. Само и само за индустрията да изкарва милярдите си, тя ще се възползва от болежките на хората, вместо да започне масирана спортна пропаганда кампания и да предотврати постъпването на хората в болниците!
КАКТО ПРИ ВСИЧКО ДРУГО, МИЛИ ХОРА, ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА! Интересите на хората, се движат главно от пари. Това е.
А човешката натура е такава – не и стигат милионите. Когато стигне милионите, иска милиардите. Когато стигне милярдите ,иска трилионите и така нататък.

За това положението е такова, каквото е. Малцина лекари реално си правят труда , да обяснят на свойте клиенти, как да си поддържат здравето за напред , след като се излекуват. Че трябва да се подложат на строги хранителни и тренировъчни режими до края на животите им ,се спестява. Немога да се сетя, колко хиляди пъти съм бил на лекар през живота си и никой не ми е обяснил в дълбочина за ползите от спорта , или за това, че ако се подложим на хранителен режим, ядейки супер хрени (по метода на д-р. Мермерски , например) – ще си спестим много болежки на старини!
Да, този факт е наистина странен. На повечето доктори им пука просто да ти вземат парите, да ти пуснат едно лекарство, и от там нататък се оправай. На никой не му пука относно по-нататъчното ти развитие и цялостното ти здраве. Там нещо си да се закърпим за момента и това е.
А ИСТИНСКОТО ЗДРАВЕ Е ТОЧНО В СПОРТА И В ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ.
Това трябва да се казва на всеки болен човек , когато отиде при доктора си. Първите 10 минути трябва да се отделят, за да се обяснят поне основите за нещата, които говоря в тези статии. А не “Болен си, имаш това и това, пии това и това“ и чао.
Не искам краткотрайно здраве. Искам дълготрайно здраве, за цял живот. И не само за мен, а за всички хора. Но медицинската индустрия няма да изкара милярдите си, ако това стане факт. Ако всички хора тръгнат да спортуват (представете си) и да се хранят здравословно, съм УБЕДЕН, че притока на болните по болниците в световен мащаб ще спадне поне на 75% (3/4). Просто съм убеден, защото почти всички болести, могат да бъдат предотвратени, ако не и изцелени, чрез правилно хранене и тренировки, ако се хванат овреме.
Медицината и спорта/здравословното хранене имат УЖАСНО МНОГО допирни точки. И двете буквално се занимават с едно и също нещо – едното ти носи здраве и те поддържа чрез храна и спорт, другото ти носи здраве и те поддържа чрез синтезирани хапчета , операции и прочие.
Естествено, понякога такива неща са неотложни. Не казвам, че медицината е безполезна, нито, че всички доктори са лъжци. Напротив – има естествено много лекари, които твърдят същото което аз твърдя. Но за жалост, са прекалено малко. И естествено има болести, които налагат намесата на хирург или друг специалист. Не ВСИЧКО на тая планета е здравословно хранене и спорт, въпреки че съм убеден, че ако спортувате от малки и се храните перфектно, почти няма да ви се наложи през живота да опрете до лекар за нещо свръх мега ултра спешно. Понякога лекарската интервенция е истински наложима и без нея – можем да си вземем сбогом с този свят. Както съм казвал винаги – тялото ви е като колата – ако слагате качествено гориво, колата ви ще си върви нормално и няма да ви предаде. Ако слагате некачествено – ще почне да ви прави проблеми и може вдигателя ви да се развали. Същото е и с тялото – ако не ядете правилно и не спортувате – тялото ви ще се развали, ще се разболее, ще ви предаде. Ако правите обаче тези неща – тялото ви ще е здраво и няма да ви се налага често да минавате през сервиза (болницата).
Схванахте , нали?

Тук ще си позволя да изкритикувам цялата медицинска индустрия, задето много често спестява всички тези неща на своите пациенти. Не всичко може да се оправи с тези неща, както казах, но най-малкото нещо което трябва да се направи поне, е на хората да не им се пестят тези подробности.Тогава ще постигнем истинското всеобщо здраве. Замислете се, какво отражение ще има цялото това нещо върху икономиката. Да, фармацевтичните индустрии печелят от болните, но печелят главно частниците, които държат големите фирми.. Държавите реално губят милиони и милиарди всяка година, от борбата с разни болести. Представете си, ако се обърне повече внимание на спорта и здравословното хранене от медицинската индустрия, каква промяна ще настъпи!
Наречете ме утопист, наречете ме както си искате. Не ме интересува. Стоя зад думите си и съм убеден, че спорта трябва да стане нещо ако не задължително, то поне доста често включвано в ежедневието на всеки човек – и здрав, за да се предоствратят болестите му, и болен, за да се излекува от тези болести. На запад хората са се усетили малко за тези факти, а на изток, особено в България, хората още не са образовани в дълбочина относно ползите от ходенето на фитнес и спазването на строги хранителни режими (особено старото поколение). Дано мине още някоя година и се хвърли малко повече светлина върху тоя въпрос.
Това което казвам не е някаква невъзможна утопия, даже не изискват много финанси за да се случи. Изисква се само медицинската индустрия да говори истината и да преглътне егото и сребролюбието си, и да обърне толкова внимание на спорта и здравословното хранене, които са основното решение на повечето здравни проблеми, колкото внимание обръща на производството на хапчета и апаратура, лекуваща вторичните проблеми , от липса на спорт и здравословно хранене.
Това едва ли ще се случи в близкото бъдеще в световен мащаб, но надеждата умира последна. Никога не трябва да се предаваме.
Ако поне един лекар четящ тази статия , си вземе поука, значи промяната вече е факт. А съм сигурен, че поне един ще си вземе. Което е напълно удовлетворяващо.

Спортувайте и се хранете добре – и ще трансформирате животите си. Ще се чувствате по-добре и ментално, и физически. Че Докторите лекуват и спасяват животи – правят го. Но целта тук е въобще да не ни се налага да опираме до тях, по възможност.

Аз, Иван Демиревски, мога да ви помогна с всичко това. 😉

ДО СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.