№ 33 – МОТИВАЦИЯТА. КАКВО Е ВЛИЯНИЕТО НА ЗАОБИКАЛЯЩАТА НИ СРЕДА ВЪРХУ МОТИВАЦИЯТА НИ

Ще започна с това, че дори да имате цялото знание на света относно фитнес тренировките и храненето , няма да успеете без тези две неща – мотивация, и дисциплина.

Мотивацията ще ви бута напред и ще ви кара да се надграждате, а дисциплината ще ви помогне да сте изключително стриктни към всичко което правите, и не само да вървите напред и да вършите каквото вършите що – годе , а да го вършите като хората.
Върху разликата между тези две величини, и какво изискват те, ще напиша цяла отделна статия.
Тук обаче , ще обърна внимание специфично на това как ЗАОБИКАЛЯЩАТА НИ СРЕДА и другите допълнителни съпътстващи яфактори, влияят върху мотивацията и дисциплината ни.

С две думи – как ни влияе заобикалящата ни среда и хората като цяло – включително най-близките ни хора.

Искам да започна с това, че КОЛКОТО И ДА СТЕ МОТИВИРАНИ И НАПОМПАНИ ЗА УСПЕХ – ОБКРЪЖЕНИЕТО ВИ МОЖЕ ДА СЕ ПРОБВА ( И ЩЕ СЕ ПРОБВА ) ДА ВИ САБОТИРА, И ДА ВИ ДРЪПНЕ НАДОЛУ!

Запомнете това!

Това е самата истина.Обкръжението ви наистина ще се пробва да го направи – съзнателно или несъзнателно. Вашите приятели и вашето семейство, обикновенно ще са първите които ще се пробват да попречат на пътя ви – без значение дали го правят с добри, или с лоши намерения, защото това са хората с, които най-много общувате и хората сред, които се мотаете през повечето време от живота си.

А това може да повлияе дори на най-мотивирания индивид и да го откаже, или поне частично разубеди, да се захване с това, което е толкова мотивиран да се захване.
По принцип, най-много време през първите 20 години на живота си, прекарваме със семействата си и с приятелите си, докато не започне да настъпва по-здраво живота. Тогава започваме да отделяме и повечко време на работа и задължения.
Нормално е, семействата да са първите, които ще научат за нашите ясни грандиозни цели на живота ни. Супер възхитени сте от споделянето на своята мечта в живота с майка си и баща си. Ще завладеете света!
Е да, ама вашите не мислят така. Или поне, не все още.

Много често, след като децата споделят на родителите си изведнъж своя път в живота, те не получават светкавичната подкрепа, която си мислят, че ще получат. Родителите, повечето от прекалена грижовност, се пробват да възпрепятстват някои планове на децата си, мислейки си, че те знаят по-добре и, че това са някакви тийнейджърски прищявки.

Това е може би най-типичната ситуация, в която е попадал почти всеки един тийн, искащ да е рок звезда, да е актьор, известна личност, президент или каквото и да било друго. В тази ситуация попаднах и аз ОТ ЧАСТИ, като споделях с тях грандоманските си мечти, още като малко дете. Ума ми беше като на голям човек, но семейството ми явно бяха свикнали да ме гледат като просто едно нормално малко момче и подобни прищявки като моите, им са се стрували, предполагам, нереалистични, глупави и най – вече опасни. Да не говорим , за различните времена през които израстваме ние и през какви времена и режими, са израствали те. Споделяйки идейте и вижданията си с другата част от фамилията и близките си, не донесе някакъв по-различен резултат. Те просто не виждаха нещата, така както ги виждах аз. Те гледаха през своята призма, аз през моята. Не са ми казали буквално ‘‘това няма да стане‘‘ всеки път, но доста често отговорите и анализите им са клоняли натам. Предполагам, че от любов и от свръх загриженост, но това определено не допринесе особено към постигането на целите ми – защото аз, така или иначе , съм казвал, че ще направя това, което съм тръгнал да правя – следователно правилния отговор на всичко би бил окуражаващ, вместо демотивиращ.
Всяка изява от моя страна беше посрещната от безброи съвети – съвети, които уж бяха казвани, за да ми помогнат, но те още повече ме разубеждаваха и ме объркваха. Всеки съвет, беше едно отделно мнение и в един момент осъзнах, че от слушане на толкова съвети и мнения, и жунглирайки с тях, в крайна сметка някъде по пътя бях изпуснал собственото си мнение по въпроса, а бях станал проводник на чужди мнения. В крайна сметка,след всичките тези съвети осъзнах, че съм по-объркан от преди и реших да действам праволинейно, основно според мойте гледни точки и да ви кажа – почти на 100% от този момент нататък, всичко с , което се захванех, се получаваше точно по начина по който исках да се получи!
В крайна сметка, се оказах прав за 9/10 от нещата, които се опитвах да направя първоначално. Неща, които срещаха много често съпротива , дори у най-близките ми – и семейство, и приятели. Въпреки това, както казах – нещата не винаги са били абсолютно такива. Изключително много пъти съм бил подкрепян и съм бил насърчаван от тях да следвам мечтите си, и да стана точно това, което искам да стана. Много често ми е било повтаряно, че за мен няма невъзможни неща. Тези позитивни моменти са се запечатали в съзнанието ми, и сам и давали тласък дълги години напред така, че може да се каже, че съм определен късметлия в тая сфера , въпреки негативите. Защото, както ще видите по-надолу, някои хора растат в среда, обгръщата ги само и единствено с краен негативизъм.
Осъзнах, че дори и негативните ,демотивиращи, обезкуражаващи моменти, може би са били от прекалена загриженост. Естествено, аз съм силна личност и винаги съм умел да разграничавам нещата, и да си изваждам правилната гледна точка за всичко. Обаче , виждал съм много хора, които са били в аналогична ситуация и не са успели да се справят със “саботацията“ от най-приближените си. Това говори, че дори тези малки фалове, могат да са много опасни и саботиращи за доста хора, които не са толкова силни ментално. Трябва да се внимава с преработката на чуждото мнение, защото ако цял живот зависите от чуждото мнение, ще минат годините и ще осъзнаете, че сте изживели един чужд живот, а не вашия. Трябва от малки да стоите трезво върху собственото си мнение – да , слушайте родителите си, но те не са запознати с модерния свят в който ние живеем и не са абсолютни специалисти във всичко. Ако бяха, сега вече щяхте да сте милиардери. Прекалено много некомпетентни мнения, могат да размият една ясна и конкретна цел. Постоянно виждам хора и чувам за такива, които са искали да станат еди-какво си, но техните имали други планове за тях, впоследствие са станали нещо друго и съжаляватче не са се захванали с това,, което са искали. ПОСТОЯННО. Случая е толкова често срещан, почти при всеки един човек който познавам, че си струва да му се отдели цялата статия, и да се обърне внимание на този толкова сериозен проблем. Защото, той наистина е голям проблем. А ако имате големи мечти, едно от нещата които могат да ги саботират, са подобни голями проблеми. Трябва да знаете, че има възможност , при споделяне на мечтите си дори в най-приближения ви кръг (семейството), да не бъдете посрещнати по начина по който очаквате.
Това е междинно-позитивния пример, който мога да дам, относно влиянието на семейството ви.

Позитивният е ясен – там няма какво да се говори, там няма проблеми за разнищване. Семейството ти дава дебели пачки пари от малък, подкрепя те в абсолютно всичко, рядко има сблъсъци в отношенията, целия ти живот за напред е уреден – къщи,коли,пари,бизнеси, екскурзии. Това е свръх утопията, в която се намират наистина малцина. И тя естествено, си има свойте минуси, които обаче са прекалено малко да им обръщам внимание тук.

Негативният пример, обаче, е доста тежък.

Аз съм израснал в уравновесено и добро семейство. Има обаче хора, с грандиозни мечти като моята, но средата в която живеят е просто отвратителна. Има родители, които саботират живота на децата си от ЧИСТА ОМРАЗА. Бащи, които се напиват, бият семействата си…и майки, които се чудят къде да си изкарат злобата и отвращението от живота, и си го изкарват допълнително върху детето. Отделно, бедността е просто капака на капаците. Не само ,че отношенията са зле, ами и подпряни от патерицата на бедността – нещата направо стават нетърпими – пълна отврат. Има и такива хора, вярвайте ми. В тази среда е изключително трудно човек да поддържа каквито и да било грандиозни мечти, без да се разубеди поне за момент в тях. Тук не става въпрос за опозиция от загриженост, тук става въпрос за чиста омраза – родители, които целенасочено не искат децата им да успеят. Спори се сред психолозите, каква е причината на такова поведение, обаче има един задоволяващ отговор:

Подобни родители , саботират децата си, от страх те да не би да успеят да станат нещо повече от тях. Страх от това, да се окажат лоши родители, а едно дете по-умно, способно, работно и успяло от тях. Много родители, които на времето са били такива, излизат с изказвания в днешно време, че причините да постъпят така и така с децата си в миналото, са точно тези. Действия, говорещи за тяхната слабост. Понякога, простата отчаяност от живота – от всичко и от всеки е единствената причина. Без значение каква е причината, подобна обстановка е изключително токсична – и изходите от нея са две. Или детето ще израстне от нея и благодарение на всичките трудности през които е минало , характера ще му се закали като желязо, ще стане някаква ОГРОМНА ЛИЧНОСТ и ще преуспее – или ще се провали титанично и от него няма да стане абсолютно нищо в живота , защото самочувствието и смелостта му са смазани до земята.

ТОВА е типичен пример, как дори и най-мотивирания човек може да бъде саботиран от заобикалящата го среда НАПЪЛНО. Ситуацията е различна от тази, която ви описах в началото.
Сами виждате, как на практика дали от любов, дали и от омраза , може семейството ви да повлияе ЗНАЧИТЕЛНО на мотивацията ви. Нито не е хубаво с един човек родителите му да са прекалено загрижени, нито прекалено отпуснати и непукисти, нито прекалено строги и възпитателни. Трябва да се намери златната среда. И в 3-те начина на държане, които описах, има по нещо позитивно, но има и по много негативно. Истината е в точен микс от 3-те, иначе рискуват да се изпадне в крайности, които могат да повлияят на цялостната мотивация на човека.

Това дами и господа е пример, как може семейството да повлияе негативно на мотивацията ви.
С приятелите и хората по улицата, нещата могат да станат още по-трудни и грозни.
Принципно, приятелите са вторите, с които бихте споделили целите си. Там нещата могат да са или равностойно зле с горните примери, или равностойно добре. Сюжета е аналогичен.
Въпроса е, че при семейството, битката на интереси е между няколко човека. Излезете ли навън в обществото – битката става между вас и между няколко милярда. Изправяте се вие срещу света. А там мненията НАИСТИНА са много. Толкова много, че човек може тотално да се побърка ако слуша постоянно хорското мнение, не става въпрос само за загуба на мотивация. Ако излезете и питате 100 човека на улицата по някакъв въпрос, относно себе си, ще получите най-вероятно 100 различни отговора. Пробвайте , да излезете и да споделите на 50 човека – близки и не-толкова близки приятели, плановете за това как искате да влезете във форма, или да създадете собствен бизнес.
Нямате си и на представа, с какъв негативизъм ще се сблъскате.
“Абе тва не е ли опасно, абе тва не е ли загуба на време, пробвай нещо друго, тва е тъпо, тва е бемизслено, ще се провалиш, нямаш данните за това, ама защо точно това, ами пробвай да видиш защото не се знае, абе няма ли много хора, които вече ги правят това, абе ти знаеш ли колко такива има като теб, защо въобще се занимаваш, тва са пълни глупости, няма шанс да стане, ти си луд, тоя па за какъв се помисли“ и още стотици, стотици малоумни изказвания ще минат през ушите ви – ГАРАНЦИЯ.
Но аз имам представа, защото съм го правил. Правил съм всичко, което съм ви описал в статията и съм си извадил поуките. Лично съм си правил тест с хората около мен и съм казвал на всички , за моя грандиозна идея, като съм наблюдавал последващите реакции. Няма да лъжа, че повечето от тях бяха или изпълнени с несигурност, или с негативизъм. Причината , поради която ще срещате такива реакции в заобикалящия ви кръг от приятели е, че търсите мнението си в грешната среда. Да, това са ви приятели, обаче приятели не значи “специалисти“. Това , че идолизираш приятелите си и залягаш на истинското приятелство ,братство и всеобщ стремеж и бутане към успеха, не значи, че приятелите ти мислят като теб.
Един много мъдър приятел ми каза на времето – ако се интересуваш от бизнес съвет, не питай най-близкия ти приятел или майка ти, защото те “хипотетично“ не са бизнесмени. За бизнес съвет и за да споделиш бизнес идейте си, отиваш и говориш с някой успял бизнесмен, дето реално има опит в сферата. Той ще те разбере.
От ясно , по-ясно.

Накъде бия с всичко това?

Бия натам, че не трябва да изравняваме мнението на всички хора – без значение колко са ни близки и дали са от семейството ни, или са просто минавачи по улицата. Не поставяйте никого на апедестал, само защото ви е близък или поради някаква причина си мислите, че той ви превъзходства. Повечето хора или са по-зле от вас във всяко едно отношение, или дори да са с нещо по-добре от вас, това е само едно нещо, или две-три максимум. Вие пък, сте по-добри от тях в нещо друго. Замислете се. Опитвам се да ви кажа, с всичко това, че трябва да се научите къде и пред кого да споделяте мечтите, идейте и целите си.
Не си хвърляте идейте на първия срещнат човек. Не всички ще ви разберат. ПЕРЛИТЕ НЕ СА ЗА ПРАСЕТАТА. Не всеки може да види нещата по начина по който вие ги виждате. Вярвайте ми, тези хора, които ще ви разберат напълно, са ПРЕКАЛЕНО малко. Ако споделите идеята си с 100 човека, дали и 3-ма – 4-ма ще ви разберат напълно , е под въпрос.
Разубежденията, на всички тези останали негативни и незнаещи хора , МОГАТ ДА ПОВЛИЯЯТ ЧУДОВИЩНО ЗЛЕ НА ВАШАТА МОТИВАЦИЯ!
Аз съм силен ум, още от малък – и слава Богу, нищо и никой не може да ме пречупи на този свят. За мен важи правилото – това което не ме убива, ме прави по-силен. От най-големите си минуси, създадох най-големите си плюсове. Аз съм силен характер, но ако мислите, че не сте – това по-горе важи за вас. Внимавайте с такива хора, и бягайте надалеч от тях!

Трябва да бъдете изключително внимателни. Ако сте човек с 50кг наднормено тегло и имате амбиции да станете Мр.Олимпия, примерно, не се изненадват, че хората ще почнат да ви разубеждават и да ви се подиграват, въпреки огромната мотивация и знания които имате и смятате да приложите.
Те не могат да видят финалната картинка която ви е в главата – мускулестата версия на вас, с трофея в ръце , застанали на сцената. Те не виждат знанието, което е в главата ви. Те не виждат идеята ви. Те са повърхностни – те виждат само това, което е пред тях – един “дебелак“, на който като чели изведнъж му е втекнала най-налудничавата идея.
…само ако знаеха колко сте сериозни обаче.
Естествено, ще минат години преди да осъзнаят колко са грешели с преценката си, когато ви видят, че сте преуспяли. Тогава ще признаят колко сте бил прав, или ще се направят, че никога не са ви разубеждавали, или че не са били срещу вас. Може и да ударят глухата карта – да се направят, че нищо не забелязват и, че им е все тая. Човешката психика е много предвидима – особено ако сте добър психолог и имате достатъчно житейски опит в сферата. Хората стават като отворени книги пред вас. Въпреки, че ще сес правят на ударени и ще махат като послушни кученца с опашките насреща – знайте – хората забелязват всичко и за жалост и за щастие ,завиждат за всичко.
Дори след евентуалния ви успех, може да срещнете още повече демотивиращи коментари, което е абсолютно нормално. Някои от тези същите хора в последствие, някои от нови завистливи “фенове“. Очаквайте ги от всички посоки, да знаете, че ще дойдат. Ако смятате да правите нещо в живота – или приемете, че ще се сблъскате с всичко това или въобще не се захващайте. Сериозно ви го казвам.
Но знайте едно. Факта, че хората ви обсъждат- значи, че вие сте някой. Значи, че правите нещо. Че вървите нанякъде. Денят в който хората спрат да ви обсъждат и започнат да ви подминават като пътен знак – тогава сте изгубили играта. Така че действайте смело напред и не очаквайте да получите подкрепа от всички за свойте начинания – без значение дали тези начинания са бизнес, спортни, или от каквато и да била друга натура. Напротив, даже очаквайте никой да не ви подкрепи, защото в много случай точно така ще стане. Обаче, тъй като знаете причината за това – вече няма от какво да ви е страх, защото знаете, че демотивиращите хора правят тези неща или поради слабост – те самите са слаби и им се виждат прекалено грандомански вашите мечти, и искат да ви защитят – или говорят от тяхната си гледна точка, или чисто просто и ясно за завиждащи и злобари, и искат да ви сринат на земята, за да се почувстват по-добре.
Вие не обръщайте внимание на подобни хора – ако сте убедени, че мисията ви е стойносттна и праведна, вкоренете се в себе си – действайте и ще се смеете последен по пътя за банката и по пътя към голямата сцена.

СКЪПИ ХОРА, ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ОТ МЕН:
НЕ СЛУШАЙТЕ АБСОЛЮТНО НИКОЙ, КОЙТО ВИ ДЕМОТИВИРА И ВИ КАЗВА , ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ НЕЩО. ТОЧКА ПО ВЪПРОСА.
Мисля , че това е най-логичното нещо което може да направите. Запазете всичко което искате да направите за себе си и за колегите си, които разбират от това (след кратък разпит на обкръжението си, ще разберете веднага кои са тези хора) и тотално игнорирайте хората, които ви отрязват или не ви разбират. Естествено, тук-таме между тези хора ще изникне някой, с БЛЕСТЯЩ съвет. Но тези случаи са много рядки. Надавайте тук-таме по едно ухо и бъдете рационални. Когато чуждата гледна точка е искренна, градивна и от човек, който си му личи че разбира от материята и иска да ви помогне, си струва да бъде изслушана.
Иначе , в общи линии, ако тръгнете да споделяте на някой касиер в Кауфланд как мечтата ви е да си направите метъл група с груув метъл влияния от Пантера и ню метъл влияния от Мъдвейн, може да бъдете посрещнат с поглед тип “теле в железница“ и подигравателен смях, вместо да получите адекватен съвет и споделена еуфория, за иначе блестящата ви идея!
Научете се да преценявате хората около вас, иначе рискувате да им позволите да ви демотивират. Няма да се повтарям вече, разбрахте за какво говоря.
Привършвам статията с това, че освен социалния фактор, финансовия фактор е също много важен относно мотивацията ви.

Нямате си на представа, колко работи съм работил през живота си докато си изпълня мечтата и събера достатъчно финанси. Работил съм и в най-излъсканите и модерни резорти в САЩ, с посетители от ранга на Арнолд Шварценегер, Барак Обама и Дисни…но съм работил и в рибарници, например, където така съм се усмърдявал на риба, че не съм могъл да отмия вонята от мен в продължение на дни.
Работил съм какво ли не – бил съм сервитьор, барман, хамалин, продавач, програмирал съм самолетни билети, бил съм готвач и чистач по вериги за бързо хранене, работил съм в логистичния сектор – на товарачници по фабрики, сглобявал съм колела…какво ли не. Работил съм какви ли не неща, цял живот съм от работническата класа,само и само да скалъпя положението, знаейки, че някой ден, ще изпълня мечтата си, ще отворя своя Body Design и ще променя света.
Ако знаете колко демотивиращи моменти съм имал – бил съм уволняван от работа не един път от разни идиоти и съм оставал безработен седмици наред – и това на другия край на света, още като тинейджър, живеещ сам.
Хващал съм се на работа в други случаи, месеци наред, само и само да скалъпя двата края, за да имам достатъчно пари за да тренирам , да уча и да си плащам сметките.
НО, знаейки, че успеха ми ме чака накрая. И ето, той е вече тук. Факт.
Но няма да лъжа, че съм имал моменти в, които съм бил на ръба на лимитите си – безсънни дни и нощи, с близо 20 часови смени извънреден труд, прибирал съм се пребит от бачкане, само и само за да получа чека си, с който съм си покривал сметките за нормален живот.
И така, действайки и бутайки евентуално до някогашния бъдещ ден, когато всичко това ще ми се отплати, ще отворя Body Design и ще стана един от най-добрите треньори в България, ако не и в света. Минал съм през толкова много казармени дни и вечери, по целия свят. Буквално съм си оставял ръцете в работата си – бачкал съм до кръв и до инфекции, и пак се прибирам вкъщи и за отплата единствено съм получавал личното ми уверение ,че някога всичко това ще се отплати.
Колко от вас са готови на такава саможертва? Колко от вас ще издържат на това напрежение?
Повечето хора на тази възраст, се притесняват да излезат на дъската в училище/университета, да разкажат някакъв урок от учебника. Вие ще се справите ли? Готови ли сте да платите цената на успеха?
Казвам ви, УБЕДЕН СЪМ, че 99% от хората не биха били способни да издържат на такъв подобен дългогодишен казармен режим, на какъвто съм се подлагал аз. При това на толкова хиляди и десетки хиляди километри далеч от дома. Сами. Това, по време на няколко месечните ‘‘почивки‘‘ от университета Подобни ситуации в подобни среди, са СТРАШНО демотивиращи. Ако социалния аспект е тежък, то финансовия направо може да ви счупи отвсякъде. Не успеете ли финансово , няма шанс да се справите ДОРИ и да успеете да запазите акълите си достатъчно мотивирани и защитени от всичките негативни демотивиращи слова и около вас.
Но, ето на. Тук, стоя пред вас и гордо заявявам, че ПРЕОДОЛЯХ ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРЕЧКИ – И СОЦИАЛНИ,И ФИНАНСОВИ…ПО ЧЕСТНИЯ, ТРУДЕН И ТРЪНЛИВ ПЪТ.
И не само, че ги преодолях – а успях и постигнах мечтата на живота си, да правя това, което правя сега. Това е истинската удовлетвореност и с гордост разказвам историите си от тези битки.
Винаги съм имал една цел в главата си и никога не съм се отказвал от нея. Дори и света ми да се е сривал пред очите ми. Във всеки един аспект.
Това е малка част , от препядствията които се изпречиха пред мен, по пътя ми към успеха. Ще четете за пълната история на живота ми, в бъдещата ми биография.

От сега ви казвам, скъпи хора, НЯМАТЕ ЛИ МОТИВАЦИЯ КАТО ТАЗИ – НЯМА ДА СТИГНЕТЕ ДО НИКЪДЕ.
Иначе, едно от всички тези неща , рано или късно, ще ви смаже. Фактора не един, много са.Трябва да сте решени на всяка цена, че ще се борите, и няма да отстъпвате НИТО крачка назад. Защото заобикалящата ви среда ще се пробва по един или друг начин да убие дори малкото мотивация, която ви е останала.
Дали ще го правят съзнателно или несъзнателно, от любов или от злоба – тези хора определено ще го направят. Ако искате да направите нещо голямо и велико в живота си – се пригответе за много изпитания и конкуренция. Великите дела, изискват велики жертви.
Всичко написано до тук , важи СТРАШНО МНОГО за спорта , с който се занимавам. Тук, всички тези съвети намират НАЙ-ГОЛЯМО приложение. Сблъсквал съм се с всички тези неща, само заради факта , че съм решил да изграда физика на шампион и да бъда в топ форма като цяло. Никой не е защитен – нито аз, нито Арнолд, нито баба ви.
Но , както виждате, не ми е попречило. Даже смея да кажа, че ми е помогнало. За което съм длъжен да благодаря на всички тези хора, които целенасочено и нецеленасочено ми саботираха или по-скоро се пробваха да ми саботират живота. Аз съм това което съм, благодарение на вас. И без вас, нямаше да натрупам житейския опит от водените битки. За което съм ви благодарен.
Да знаете и вие ще се сблъскате с това. Едни по-леко, други по-здраво. Но ще намерите опозиция или ще чуете подигравки – от приятели , от колеги, от близки, от познати, от непознати. Дори от семействата ви.
От умници и от идиоти, провъзгласили се за умници.
От специалисти, и от провъзгласили се за специалисти.
Но винаги имайте едно на ум:

Не е важно какво говорят зад гърба ти, ВАЖНОТО Е ГЪРБА ТИ ДА Е ГОЛЯМ.
А с него и банковата ти сметка.

Това е.

Искаш да влезеш във форма? Искаш хранителни и тренировъчни режими? Съвети относно каквото и да било в живота? Аз, Иван Демиревски, мога да ти помогна с всичките тези неща.
Не отлагай, а да се захващаме на работа. Че и без това всички си чешат езиците и коментират на ляво на дясно. Поне да им дадем истински повод за коментар.

ДО СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ. 

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *