№ 20 – НЕЗДРАВОСЛОВНАТА (МРЪСНАТА) ХРАНA ИЛИ JUNK FOOD – ИМА ЛИ МЯСТО ТЯ В МЕНЮТО НА ЕДИН ТРЕНИРАЩ?

Време е за една изключително вкусна, но не толкова здравословна статия.
Днес ще поговорим за мръсната храна, нездравословната храна или както е наричана на запад – джънк фууд (junk food) , или храна-боклук…и да ви кажа, до някъде са прави с това название…до някъде.

Всички знаем коя храна е нездравословна…това са пържените картофи, пицата, сладкишите, шоколада, сладоледа, безалкохолните напитки…в общи линии всичко пържено, всичко с 2 тона захар в него, почти всичко тестено/всичко с бяло брашно в него, всички бонбони, солети, чипсове, всички мазнотиики , плуващи в олио…всички вериги за бързо хранене (с изключение на Subway може би)…и така нататък, и така нататък.

Преди да обобщим има ли място този вид храна в режима на един трениращ, трябва да хвърлим око на някои факти.

Определено , мръсната храна е супер нездравословна, и захарта е един от основните убиици на хората по света. Захарта се води толкова пристрастяваща, колкото алкохола, цигарите и повечето видове наркотични вещества. Някои хора буквално развиват зависимост към мръсната храна. Индустрията бута храните с толкова много овкусители, с толкова много захар, тесто и мазнина, че езиците ни, с времето започват да имат един супер сладък плод за нещо нормално и не-толкова сладко. Толкова много сме привикнали към джънк фууда, че не си даваме сметка реално какво слагаме в телата си. И то да беше само тези неща – повечето кексове, шоколади и т.н. по магазините, се пълнят с всевъзможно консерванти и т.н. причиняващи рак и други разни физически и ментални разтройства, освен затлъстяване.

Има огромна разлика между един домашен кекс, направен от майка ви, и един кекс, купен от някой магазин, нещо, за което ще говорим след малко.

Направете си сметката – един шоколад съдържа около 400 калории, изцяло от захар и от мазнина. Замислете се , какво гигантско количество зеле трябва да изядете, за да си набавите тези 400 калории енергия. Точно така, трудно бихте го изяли. Обаче 1 шоколад го туширате за точно няколко минути и след това сте още толкова гладни, че се замисляте за втори. Това е защото, шоколада няма никаква хранителна стойност. Има 400 калории, обаче тези 400 калории са предино от бързи въглехидрати, които се усвояват бързо от тялото, и огладнявате почти веднагически. На среща, обаче, зелето е съвсем друга категория. Тези калории са основно от целуоза, качествени фибри и бавен въглехидрат – калориите са 400, но огромното количество зеле ще ви запълни за часове напред. За това винаги казвам, че не трябва да се следят толкова калориите им, а качеството. Но , при мръсната храна почти няма качество. А калориите са страшно много и почти всичките са нездравословни. Без значение , колко здравословно ядете, винаги може да разсипете един хубав режим, с един шоколад късно вечер. Не само , че може да си развалите режима, а помислете реално за здравето си. Големите индустрии използват почти изцяло ГМО храна, която е огромен причинител на ракови заболявания. Почти всеки джънк фууд в магазините и в ресторантите за бързо хранене, съдържат огромно количество ГМО продукти, така че найменованието Джънк Фууд, си е точно на място. Една кутия сладки от супермаркета, няма нищо общо със сладките които е готвила баба ви през 70те години. Тогава брашното е било истинско, шоколада е бил шоколад, захарта е била захар. Днес не се знае с всички тези сиропи и царевични нишестета които добавят, дали въобще има ИСТИНСКА непреработена захар в това което ядете. Вярвайте ми, ако реално поне захарта в това което ядяхте под формата на джънк фууд беше истинска, положението пак щеше да се крепи криво-ляво на патерици, поне в здравно отношение.
Положението обаче , е плачевно. От прекаленото консумиране на мръсна храна , директно ви казвам, се умира. Инсулти и инфаркти в следствие на постоянно преяждане с глупости, са все по-често срещано явление. Особено по празници. Да не говорим за тихи, бавни убийци като диабета, в резултат на преяждане с големи дози въглехидрати и други нездравословни избори. Заради всички тези хормони в джънк фууда и другите нездравословни съставки, се наблюдава пандемия от акне при почти всички тинейджъри. Пандемия, която като че ли на снимките от 30-те и 40-те години през миналия век отсъства. Защо ли?

Негативните последици от постоянното ядене на мръсна храна са ужасни и някои от тях за жалост са необратими, освен ако няма Божествена намеса.Гореизброените храни трябва да се избягват на всяка цена, те са като наркотик.
Имат и обаче, подобни храни място на трапезата ни, в малки количества? И има ли такова нещо като по-добра мръсна храна?

За щастие, отговора и на двата въпроса е ДА. Място на трапезата ни имат , подобни храни, обаче консумирането трябва да им се извънредно рядко. Няма да съм един от тези, който пропагандира чийт ядене в края на седмицата като нещо задължително, защото това може да развали резултатите ви, постигнати през седмицата. Ако можете да издържите 2-3-4 седмици без да ядете нещо нездравословно – това е чудесно. В края на тези седмици, можете да хапнете парче пица , с една чиния пържени картофки и една кола. Няма да ви навреди толкова, ако сте били здравословни един месец преди това. Все пак сме хора – има и сватби, и тържества, и рожденни дни, и ескурзии..всеки иска да разхлаби колана малко или много. Обаче – по добре да е малко . Колкото по – рядко го правите, толкова по-добре, толкова по-добри резултати ще постигнете. Колкото по-често го правите, толкова повече ще влошавате физиката си, ако пък ви стане навик , може да се провалите изцяло във фитнес начинанията си.
Така, че не си играйте с огъня. Тази храна наистина е като наркотик и не напразно толкова милиони хора по света страдат от нея, и имат свръх наднормено тегло. Това не е шега. Милиони умират всеки ден в следствие на лоши хранителни избори. Не бъдете един от тях. Намалете мръсната храна до МИНИМУМ.

А сега…коя е “по-здравословната” мръсна храна?

Имате варианти. Въпреки това – те пак са си мръсна храна.
Образно казано – по-добре да изядете един огромен бургер, отколкото да изпиете 1 литър кола. Колата е само захар – най-нездравословната мръсна храна. Докато в бургера поне има хранителни вещества, които ще запълнят коремите ви и ще подхранат мускулите ви. Естествено, те са супер вредни, обаче поне ще имате някакво мускулно развитие и ще сте се наяли. По-добре отколкото да изпиете 1 литър кола , и след 1 час да награбите нещо друго за ядене, или по-добре от това да сгънете набързо един шоколад. В общи линии: По-добре да ядете пица,бургери,суши или пържено пиле с пържени картофи , вместо да ядете шоколад, сладкиши, или да пиете безалкохолно , или алкохол. В първите неща, поне има някакви различни хранителни вещества от захар и ще ви наядат и подхранат повече.

ВЪПРЕКИ ТОВА – те си остават мръсна храна и трябва да се избягват на всяка цена, защото са супер вредни, и ОТ ТЯХ СЕ ДЕБЕЛЕЕ. ПРИ ТОВА УЖАСНО МНОГО…

НО, както казах, пак са по-добра алтернатива от шоколадовите планини пълни със захар, ако все пак трябва да избирате между тях.

За финал:

Не се залъгвайте обаче. Знам, че сме хора и всеки, включително аз си позволявам от време на време да се поглезя с любимите ми палачинки, примерно, но се старая да е супер рядко, и всичко друго да ми е изрядно. Едно мръсно ядене, много бързо се превръща в 2,3,5 яденета, а те много лесно се превръщат в няколко дни подред разбиване от ядене на мръсна храна. Лично съм ги преживял тея неща през годините и ви разбирам чудесно. Най-доброто нещо, което може да направите, е да влизате със списък в супермаркета, за да знаете точно какво ще пазарувате, вместо да се мотаете безцелно и да попаднете на алеята с шоколадите, и най-добре въобще да не вкарвате мръсни храни вкъщи, за да не се изкушавате.
Все пак – запомнете. Ядем за да живеем – не живеем, за да ядем. Чревоугодничеството е голям враг на човечеството. Дори да си ядете каквото и да си искате, и пак да сте във форма заради добрата ви генетика, да знаете че вътрешностите ви СТРАДАТ. Ако искате да се радвате дъъълго на живота си и да го изживеете максимално здравословно и добре – без болежки, и да сте пълни с енергия, този вреден навин на ядене на мръсна храна, трябва да се премахне. Иначе, проблема се задълбочава с годините и после е почти невъзможен да се елиминира. Действайте на време.

За да постигнете физиката на мечтите си, трябва да направите някои саможертви. Да оставите мръсната храна е една от тези саможертви. Аз , мога да ви помогна. Аз съм точния човек. Свържете се с мен, за да започнем вашата трансформация СЕГА.

ДО СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *