№ 23 – ОСНОВЕН И СЪСТЕЗАТЕЛЕН ПЕРИОД .КАК ИЗГЛЕЖДАТ ТРЕНИРАЩИТЕ, КОГАТО НЕ СА В ПОДГОТОВКА НА СЦЕНАТА И НА ТЕЖКИ ДОЗИ СТЕРОИДИ И ДИУРЕТИЦИ?

От толкова много време искам да напиша тази статия. Най-сетне дойде този момент !
Трябва да разчовъркаме един много важен проблем, именно явлението, че трениращите професионално и не-професионално, не изглеждат по един и същи начин 24/7 в годината

Тук ще си позволя, да изкритикувам културистите и здраво трениращите ( мъже ижени), че не говорят много по този въпрос, и залъгват чрез снимки, нормалната част от населението, че изглеждат така както изглеждат на снимките 24/7. Искам да критикува, също, обществото, че има нереалестични очаквания към културистите и да критикувам н, ай-вече ТАЗИ ЧАСТ ОТ ХОРА, КОИТО СА РОДЕНИ ПРИРОДНО ИЗЦЕПЕНИ/СЛАБИ , НА КОИТО НЕ ИМ СЕ ЛЕПИ НИЩО, И НАЛАГАТ НЕРЕАЛНИЯ СТАНДАРТ С ВИСОКАТА СИ ЛЕТВА, ЧЕ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СА КАТО ТЯХ 24/7 И, ЧЕ ТЕ, ЕДВА ЛИ НЕ , БИЛИ ПЕРФЕКТНИТЕ СПОРТИСТИ В БРАНША.

Но всичко едно по едно.

Да ви обясня какво виждате на снимката:

Това са двама свръх известни културисти – Лий Прийст и Арнолд Шварценегер. На първите снимки са в основен период – което ще рече, че са някъде по средата на годината, извън състезателния период. В този им период не им дреме особено много за подкожните им мазнини или за това да са в перфектно изцепена пикова кондиция. На вторите снимки виждаме същите тези двама културисти , в период, точно преди сцена или близък до сцена. РАЗЛИКАТА Е ФРАПИРАЩА. Това се получава така, защото хората, които не се занимавате с фитнес, не знаете колко е трудна поддръжката на подобна физика – 110-120 килограмово тяло , с почти всякаква липса на подкожни мазнини ! Подобно състояние, не е много здравословно и се постига изключително трудно – след двумесечен или тримесечен период на здрава диета , за да се изчисти цялата вода и натрупани подкожни мазнини от ОСНОВНИЯ ПЕРИОД, ЗА КОЙТО ГОВОРЕХ ПО-Горе, ПЕРИОДА НА КАЧВАНЕ НА КИЛОГРАМИ! Ако културистите изглеждат 24/7 като това , което виждате на вторите снимки – те ще умрат. Кратко, точно и ясно. Едно тяло не може да функционира в този си вид. През основния период се покачват мускули, през състезателния период се чисти допълнително натрупаната мазнина с тези мускули, за да може културиста да стъпи на сцена в максимално изчистена кондиция и да покаже максимално качествена физика. ТОВА СА ДВА ОТДЕЛНИ ПЕРИОДА и културистите, които виждате на сцената на десните снимки, реално в ежедневието си изглеждат като това което виждате на снимките в ляво – когато не спазват строги режими и когато не са на завишени дози стероиди!
Да, в началото на тренировъчните ни години е възможно , да покачваме мускулна маса и да чистим подкожни мазнини. Но като мине малко време, този процес става изключително бавен , та дори невъзможен и покачването на мускули трябва да стане в периоди на основни периоди, като мускулите се оформят допълнително в състезателни периоди!
Имайки тези фактори предвид, спрете да изисквате от всички трениращи да изглеждат по същия перфектен начин 24/7, защото това просто няма как да стане. Това са фалшиви стандарти, от природно надарените релефни и изцепени хора , които са едно на 10 хиляди. Дори Арнолд Шварценегер изглежда зле в основния си период ! Та за какво говорим. Естествено, критикувам собствениците на списанията за мускули, че показват главно предсъстезателните периоди на своите модели, а не показват цялата картинка. Така хем трениращите са излъгани, че могат да станат като тях и да поддържат този вид 24/7, хем налагат един невъзможен стандарт , за които всички трениращи са критикувани, че не могат да постигнат, от необразованото общество! Това ТРЯБВА ДА СПРЕ

Второ, ще критикувам точно тази част от трениращите, които са ПРИРОДНО ИЗЦЕПЕНИ/РЕЛЕФНИ . Точно тази част, която не пазите почти никакви специфични режими и постоянно се размотавате с плочки на корема, и нормално ниво мускулна маса. Вие, сте поредната причина за налагането на нереалните стандари във фитнес средата и трябва да бъдете ОТВОРЕНИ ПУБЛИЧНО относно това което правите – да обясните на свойте фенове/клиенти , че подобно тяло не може да постигнат и да поддържат, освен ако нямат 1 към 1 същото тяло и генетика като вашата Спорта е 80% генетика и трябва да сте ясни по въпроса, иначе всички дружно участвате в подклаждането на нереалистични очаквания сред обществото – очаквания, заради които страдат те самите, защото не могат да ги постигнат и очаквания, които се отразяват на спортисти, които не могат да стоят в състезателен период 24/7. Често спортистите са критикувани, от същото това общество, че едва ли не залъгват обществото чрез специфично подбрани снимки, относно външния си вид! Всички те са виновни – списанията, фитнес страниците, (изопачаващи истината), културистите, трениращите. ВИНОВНИ, че не дават повече гласност по въпроса. Вина имат и тези с ‘‘перфектния‘‘ релефен ген, които сте релефни, с нисък процент подкожни мазнини 24/7 и прикриват истината за състоянието си ! ВСИЧКИ СА ВИНОВНИ и носят равна вина в поддържането на тази огромна лъжа, а аз съм тук за да разнищя тази лъжа.
Нито аз, нито Арнолд, нито който и да било друг поддържа пиковата си форма 24/7. Недай си, Боже, една болест и за 3-4 седмици можеш да се върнеш една година назад в развитието си. И тогава започват коментарите и критиките , заради такива тайни и наложени фалшиви стандарти от индустрията. фалшиви треньори,фалшиви идеали, фалшиви списания и страници !
Лично съм виждал хора, които поддържат подкожни мазнини на такова ниско ниво, каквото има Арнолд на сцена, докато дори не броят калории и не разбират ГРАМ от хранене! Можете ли да си представите, за какво става на въпрос? Това е проблемът, който смятам да дълбая до дупка и да му давам гласност, докато не дойдем всички на единомислие по него. Трябва да спрат хора, които изглеждат в състезателен период 24/7, без да правят нещо особено, да пробват да си прилагат стандартите и да правят сравнения с външния си вид, с телата на хора, на които генетиката им е тотално различна от тяхната!
Да и двете са тела, и двете са във визуалния спорт – но това което правите, е все едно да сравнявате две коли – една за драг състезания, другата за дрифт ! Да и двете са коли, и двете са спортни коли, но структурата на колите е тотално различна , и им позволява да са по-добри в различни неща – едната в дрифта, другата в драг !
Това ще бъде, все едно, един силач да дойде и да мери своята природна сила, с някой, който е почнал да вдига тежести от нулата, някой който трябва да поддържа своята сила, и е по-силен в определен период преди състезание.
Примерите, които мога да дам са БЕЗБРОЙ.
Само около 1-2% от спортистите, които виждате по снимките, изглеждат по начина по който изглеждат 24/7 и не защото правят нещо по-особено, а защото генетиката им го позволява – храносмилателната система им метаболизира всяка една калория, която попадне там и енергията става директно на мускули, вместо да отиде като подкожни мазнини. С две думи – имат късмет, нищо повече.

Ако вие имате подкожни мазнини не слушайте тези хора. Поговорете с някой , който разбира от покачването на килограми и изчистването им. 9 от 10 от вас, ще се намират точно в тази ситуация – ще трябва да имате основен и състезателен период – период на покачване , и период на изчистване. И ще трябва да ви се изготви точен, индивидуален хранителен режим , с всички пресметнати макронутриенти. Естествено, дори след този режим, не очаквайте да изглеждате по най-перфектния начин 24/7. Вземете Арнолд и Лий по-горе за пример. Ще постигнете пиковата си форма естествено, но през годината ще поддържате една основна атлетична физика, до толкова , до колкото ви позволява тялото ви !
Всичко извън това са лъжи – илюзии и фалшиви стандарти наложени от списания и от фитнес страници , от фалшиви треньори с “перфектен ген“и от културисти, които си мълчат за истината на спорта. А тя е , че няма такова нещо като топ форма 24/7 – нито в културизма, нито във футбола, нито в щангите, нито в спринтовее, нито в плуването.

При мен няма лъжи – всичко е ясно, като ден. Ако искате да научите цялата истина , и да я приложите в постигането на перфектната физика, без да се изненадвате от неочаквани факти, като тези по-горе, свържете се с мен моментално. 😉

ДО СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *