ИСТИНАТА ЗА ФИТНЕС МОДЕЛИТЕ, ГУРУТАТА, И КУЛТУРИСТИТЕ. ПОДДЪРЖАТ ЛИ ВСИЧКИ ТЕ ЕДНА И СЪЩА ФОРМА 24/7/365 ДНИ В ГОДИНАТА?

СТАТИЯ НОМЕР #4.

Продължавам с поредната контроверсиална тема – и за пример ще дам моя най-любим спортист, човека виновен основно за моето физическо възпитание в спорта, човека мотивирал ме основно да се захвана с това което съм се захванал, човека-робот, най-великия културист на всички времена, 7 пъти мр.Олимпия, легендарен актьор и 2 пъти губернатор на Калифорния – АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР.
Давам Арнолд за пример тук, защото той е лицето на бодибилдинга и няма трениращ на планетата дето да не знае неговото име. Всички мъже се мотивират от него.
Обаче, да се гмурнем по-дълбоко в причините за неговия иначе блестящ и неповторим външен вид.
Именно, изглеждал ли е Арнолд постоянно по същия начин, и как е поддържал топ формата си?
Истината е , както виждате на снимките, че Арнолд, както всички други преди него и след него, не са били никога в една и съща форма 24/7. Погледнете снимките една до друга – на първите 2 сравнения виждаме Арнолд на сцена – на едната снимка обаче Арнолд е хванат точно преди да удари позата си (релаксиран), и е хванат в основен период , далеч от някое състезание , по неговите думи когато не е използвал стероиди. Той споменава ,че културистите на времето си, използвали по-малки дози стероиди от днешните (естествено), и че ги ползвали предимно в пиковата фаза преди да излезат на сцена, за да не изгубят мускулна маса при подготовката си (сваляне на подкожни мазнини то минимум).
Сами можем да видим и на втората снимка, каква разлика има дори при най-великия на всички времена, когато е на сцена, на стероиди, и изпомпан с тежести, сравнена с една нормална снимка за списание, на която не е напомпан с тежести, и е извън стероидния си цикъл (на долните снимки – едната е от Мр.Олимпия 1975г. , а на цветната е от списание през 1978г. – 3 години след като официално се е отказал от състезания и се е захванал с актьорска дейност).
В общи линии, можем да приемем, че на снимките на които Арнолд е в по-лоша кондиция , от пиковите му снимки, можем да видим как е изглеждал Арнолд в нормалното му ежедневие, когато повечето натурални трениращи (като мен примерно), си вършат работата или се разхождат навън.
ИСКАМ ДА ПОДЧЕРТАЯ ТОВА МНОГО ВНИМАТЕЛНО:
НИКОЙ на тая планета не е в пикова форма 24/7. Има огромна разлика между натуралните, и тези трениращи ползващи анаболни стероиди (и те са много). Да, Арнолд дори в некондиционната си фаза ПАК изглежда по-добре от 95% от населението, но не върху това искам да емфазирам. Наблягам върху това, че между това да изглеждаш страшно добре, и между всевъзможната ти най-добра пикова форма, има ГОЛЯМА разлика. А второто се постига само за къс , определен период от време, с помощта на специализиран тренировъчен период (вариращ между 8-12 седмици при големите спортисти), Напомпване с тежести преди сцена, Строг хранителен режим, и на последно (но не по важност) място – използването на анаболни стероиди.
Дадох за пример Арнолд, тъй като той е най-големия от най-големите. Тук няма да се разгръщам относно жените (ще напиша друга статия за това), но при тях положението е просто плачевно. Те обират овациите, прилагайки АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ МЕТОД, при това само напомпвайки задника си,тъй като той е основен фокус на вниманието на мъжа в женското тяло, а другото остава на заден план. Нещо , от което много жени (дори нетрениращи) – се възползват на максимум, и обират овациите, които принадлежат на по-цялостно и по-добре развити мъже и жени. Трика с хубавото дупе , отдавна е носил статус на жените ”модел” , но смятам да съм последния пирон в ковчега на тази тенденция.
С ДВЕ ДУМИ:
На снимките където Арнолд е в по-лоша кондиция, е именно когато не е в състезателен период, и не е на анаболни стероиди. Физиката му е брутално впечатляваща (193см. ръст, и около 110 килограма състезателно тегло), обаче изглежда сравнително по-нормално, отколкото на тези от сцената му. Едното се нарича OFFSEASON, а другото CONTEST SHAPE.
Така че, тренирайки, имайте реална представа как изглежда един трениращ през нормалната част от ежедневието си , и защо вие изглеждате по този начин. Точно поради тези илюзии, преди време си мислех ,че съм с лош ген, но с времето все повече започвам да си мисля, че всъщност съм със сравнително нормален ген. Това е защото сме свикнали да сравняваме физиките си, с тези на титани като Арнолд , които не само, че са били на стероиди, тренирали са като луди по 5-6 часа на ден, имали са ген един път в историята, а са промотирали основно снимките на които са във върховата си форма. Естествено, в това няма лошо. Всички спортисти от всеки спорт действат на същия принцип. ММА-ците имат подготвителен период , в който влизат в определена форма за боевете си. Боксьорите също си основават лагери, на които дълго време се подготвят и влизат в единична форма за някой свой мач. Футболистите, плувците, и буквално ВСЕКИ ДРУГ професионален спортист действа по същия принцип. Почти няма професионален спортист дето да не използва стероиди (без значение спорта – слагам всички под общ знаменател) и да не ходи на лагери да постига пикова форма.
Просто давам за пример Арнолд, защото той е лицето на моя спорт (Бодибилдинг), а бодибилдърите носим спорта си отвън, за разлика от другите спортове, и при нас този фактор се набива веднага на очи (тъй като спорта ни в крайна сметка на сцена е визуален и солитарен).
ТАКА ЧЕ, ИМАЙТЕ РЕАЛИСТИЧНА ПРЕДСТАВА ОТНОСНО ТОВА КАК МОЖЕ ДА ИЗГЛЕЖДА ВАШАТА ФИЗИКА В БЪДЕЩЕ, И КАК ИЗГЛЕЖДАТЕ В МОМЕНТА.
Мотивирайте се от хора, като великия Арнолд, но не само от снимките му на сцена, а и от нормалните му ежедневни снимки. Иначе, винаги ще гледате формата му ,като нещо непостижимо, а вашата като нещо нищожно. А истината, е крайно различна от това. Това важи за всички спортисти, но най-вече за тези, занимаващи се с фитнес. Ще дам още много примери за напред, особено с жени.
Завършвам статията, с желанието да изкажа пълното си уважение към царя на бодибилдинга – Арнолд Шварценегер. Човека , мотивирал цялата планета.
До следващата статия.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.