№ 11 – ФИТНЕС МАТЕМАТИКА – СКЪПО ЛИ Е ДА ХОДИШ НА ФИТНЕС ? СТРУВА ЛИ СИ ДА СЕ ВЛОЖАТ ПАРИ ЗА КАРТА ,И ДА СИ НАЕМЕМ ЛИ ТРЕНЬОР ?

Днес, ще четете за пари и за това – скъпо ли начинание е фитнеса? Отговора е и да, и не. Вие какво разбирате под скъпо ? Ако взимате 600 лева заплата и плащате 200-300 лева за квартира , и имате много други разходи, тогава да, фитнеса може би ще е “скъп“ за вас, но това не значи, че няма начин да си направите заниманието по-евтино. Ходенето на фитнес и постигането на топ пикова форма изисква правилен хранителен режим със специфични храни – голяма част от този режим се заема от месо, което върви между 5-10 лева на килограм. Ако сте тежък спортист (като мен), подобен режим може да ви излезе доста солено. Но , харча не спира тук. Трябва към сметките да прибавим и другите нужни храни (яйца, зеленчуци, мляко, добавки и т.н.), плюс фитнес карта , която е разход от порядъка на 30-40 лева на месец. Естествено, препоръчително е, и е почти ЗАДЪЛЖИТЕЛНО , започвайки да тренирате, да си наемете треньор, който да ви изготви правилните режими, в противен случай , ще изгубите около 3-4 години , докато добиете нужните основи. Основи, които може да добиете за близо месец – два с треньор. Аз , естествено, изготвям такива режими. За хранителен и тренировъчен режим до живот, + едночасова консултация и преглед, +всичката друга необходима информация която ще ви е от полза до живот, взимам само 100 лева.
Да, като за начало, ако сте някой дето взима 500 лева заплата, фитнеса може да ви се стори доста скъп, ОБАЧЕ да погледнем нещата от друга гледна точка .
Първо – дори и да взимате 5-600 лева, не ми казвайте, че не можете да заделите малко от тях на страна, а изхарчвате всичко до последната стотинка. Дори и с тези 5-600 лева можете да се справите. Можете да заделите настрана някой лев, следвайки примерите които ще ви дам по-долу.
За 100 лева , примерно, получавате от мен специализирани хранителни и тренировъчни режими, които ще ви служат ДО ЖИВОТ. Колко често влагате в нещо подобно пари? Сметките за телефон, ток, вода, отопление и прочие на едно нормално семейство са много повече от 100 лева всеки месец, и казвате, че 100 лева за режим, който ще ви трансформира изцяло и ще подобри живота ви на 10000%, режим който може да прилагате до живот, е бил скъп? Напротив. Погледнато от тази перспектива , не само че не е скъп, даже е прекалено евтин. Но естествено, съобразяваме се с Българския стандарт на живот. Но, погледнат от тази гледна точка, дори за човека с 500 лева заплата е евтин в дългосрочен план, ако добавим още няколко факта. Да, ще останеш моментално с 400 лева, но поне си сигурен, че си уреден с перфектно здраве до живот и че ще постигнеш физиката на мечтите си. Ако просто ходиш на фитнес , без тези режими, ще хвърлиш хиляди левове преди да стигнеш там, където искаш да стигнеш. Лично съм го изпитал на свой гръб. Тренирах няколко години, преди да осъзная, че съм вършил пълни глупости и, че трябваше да си намеря треньор. Ако тогава, беше дошъл някой като мен и ми беше казал, това което знам сега, можеби щях да съм Мр. Олимпия, и нямаше да изгубя 4-5 години в лутане, ипръскане на ненормално много пари, за да “си го направя сам“. Като теглих чертата, ОСЪЗНАХ, че съм хвърлил сигурно 10 хиляди лева да се лутам и да си търся отговорите сам, без треньор, докато постигна някакъв резултат. Нещата между другото се променят значително , ако взимате поне 1000 лева заплата. Един касиер в Била взима 1000 лева заплата, замислете се. Да не говорим ако взимате повече. Тогава с фитнеса , не бихте имали никакви финансови проблеми Единственото нещо, което трябва да направите е да си набавяте точните хранителни продукти всеки ден и да плащате картата си за фитнеса всеки месец (ако правите домашни тренировки, и този разход ви е изключен).Както виждате, ако си направите прост финансов отчет, ще видите, че на пръв поглед изглежда скъпо, но има ли желание, има и начин да си го направите по-евтино. Не е нужно да ядете постоянно сьомга и бразилски орехи, като известните “гурута“, с измислините им чиа и пасти от авокадо. Можете да хапвате пилешко или други в пъти по-евтини храни и пак да постигнете уникална физика.
ВСЕ ПАК, ДА СИ ГО КАЖЕМ КАКТО СИ Е:
Всеки един от вас, който се оплаква, че парите не му стигали за едно или за друго, ако погледне назад през последния месец, ще види, че е хвърлил пари в някакви супер безсмислени неща. Много от вас също така пушат. Вместо да изпушите 15-20 кутии цигари, спестете си 100 лева и си подарете здраве, просперитет и красив външен вид ДО ЖИВОТ. Повече сте склонни да изпафкате някакви си отровни цигари и да си задоволите настоящите нужди за една седмица напред, или искате да постигнете физиката на мечтите си, и да и се радвате до старини? Ще вложите 100 лева в цигари, от които няма да имате и помен другата седмица, или ще вложите 100 лева в режим, от който ще дърпате цял живот?
Не си ли купувате дюнери навън чат-пат? Един дюнер ви е 5 лева. Вместо да си купите 20 дюнера и да се натъпчете, както всеки ден, вложете парите в хранителен режим и направете веднъж за винаги нещо с животите си. Стига сте отлагали.Примерите са безкрайни.
През живота си сте изхарчили , можеби, стотици хиляди левове по всевъзможни глупости, но щом стане дума за здраве, за фитнес и за това да постигнете физиката на мечтите си, да бъдете харесвани от всички – някакви си пикливи 100-200 лева винаги изглеждат прекалено много. А в случая са нищо. След като си закупите нужните режими, единственото което ви остава е да си купувате храните. В момента , за мръсна храна и за сладки работи , алкохол, и прочие, ако драснете чертата, можеби хвърляте 2-3 пъти повече пари, отколкото ще хвърляте за един хранителен режим, който се състои от 7-8 вида храна. Така че, ако просто замените това което ядете сега, със здравословна храна, не само че можеби няма да ви е по-скъпо, има шанс даже да спестите някой лев. Като изключите всички излишни неща за които харчите пари и като ви се систематизира един режим, ще осъзнаете колко излишни разходи сте имали, по всякакви ненужни неща. Ходенето на едно кафе ви излиза поне 4-5 лева. Едно сядане в ресторанта ви е поне 10-20 лева НА ЧОВЕК. Една кутия цигари ви е минимум 5 лева. Една бира ви е поне 1 лев. Има толкова много излишни неща, за които хората пръскат всекидневно пари, че тоя хранителен и тренировъчен режим започва да изглежда даже доста евтин. И да ви кажа – в моя случай беше точно така.
Бях с минимални финанси доста години, и винаги съм се справял с яденето. Имал съм даже по-малко от тея 500 лева, които ви дадох за пример отгоре. Да, не съм ял постоянно пилешко и броколи, но съм се справял , с други по-евтини храни и тренировки на лостове. Има ли желание, има и начин. Когато съм имал по-стабилни финансови периоди, съм си позволявал и по-скъпи фитнес храни, взимал съм си и карта за фитнес. Така че, да не чувам никакви извинения, че фитнеса или режимите били скъпи. Скъпи са , ако хвърляте всичките си пари за безброй други глупости защото не си правите сметка. Ако си направите една проста финансова сметка, теглите чертата и пожертвате някои от лиготийте, с който се заливате от години, ще видите, че всъщност е евтин и даже така ще спестите пари.
КАКВО ПОЛУЧАВАТЕ ОТ ВСИЧКО ТОВА?
Искам да ви кажа, че най-сетне пестите от СВОЕТО ЗДРАВЕ. Точно така. Спорта е здраве, преди всичко. Ако сега си нямате здравни проблеми, се надявам да нямате и за напред. Обаче статистиките са плашещи – минат ли 30-те, при повечето хора почват страшни проблеми – високо кръвно налягане, проблеми с ставите, очите, мускулите, сърдечни проблеми, бъбречни проблеми , да не продължавам…толкова много болести, които могат да се предотвратят със здравословно хранене и спорт, ако се захванете на време. Имал съм болни роднини и направо ми се е замайвала главата, като съм им виждал сметките за лекарства. Сметки, отиващи в стотиците, та даже и в хилядите левове, като дръпнеш чертата на края на годината. ПАРИ КОИТО МОЖЕ ДА СПЕСТИТЕ, АКО ЖИВЕЕТЕ ЗДРАВОСЛОВНО ! Да, точно така. Всички тези болежки, по примера на Д-р. Мермерски, съм УБЕДЕН, че могат да се предотвратят със здравословно хранене и тренировки, и да си спестите парите от безброй скъпи отрови (лекарства). В момента, повечето от вас са млади и сигурно си казват “Аз съм си здрав, пуша си и си пия, какво толкова, нищо няма да ми има“. Надявам се наистина да сте здрави и нищо да ви няма в бъдеще от нездравословния начин на живот , който водите. За жалост, статистиките показват много нисък процент хора, с подобни навици, които надживяват 50-те, пък тези които ги надживеят, имат изключително влошено качество на живот, и много лош външен вид. А 50-те са , образно казано, средата на живота ни!⚠⚠⚠⚠ За жалост, повечето хора в 40те си изглеждат както на времето са изглеждали Бабите и Дядовците ни. Ако спортуваме и се храним правилно цял живот, има огромен шанс да станем столетници. Какво искате – къс живот, изпълнен с болести или умора, лош , застарен и увиснал външен вид, и невъзможност да се израдвате на всичко с енергията на младоста? Или дълъг, енергичен, здравословен и качествен живот, изпълнен с щастие , и възможност да се насладите на всичко , в пълния си потенциал – потенциал, даден ви от Бог?
Хора, добрият външен вид и душевното щастие и удовлетвореност от това как изглеждате, и живота като цяло, НЯМАТ ЦЕНА. Най-добре вложените пари са тези , които влагате директно в себе си , под формата на спорт (за физическото си тяло), или под формата на образование (ментално и духовно). Другото всички минава през ръцете ни , и не остава нищо от него. Дори да нямате пукнат лев, събирайте пари, докато имате достатъчно да се захванете със спорт. Това , ви обещавам, че ще са най-добре похарчените пари през живота ви. Вземете си персонализираните режими, купете си карта за фитнес/или минимално фитнес оборудване, и направете нужните промени в хранителните си навици. Не са милиони! Толкова е просто. Кажете ми , образно казано , кое си струва повече? Да си купите някакъв парцал , като едни нови дънки за 100 лева, които ще носите няколко месеца, след което ще замените с други, с цел да впечатлите и да залъжете някой, че изглеждате добре, или да вложите 100-200 лева в тялото си, за РЕАЛНО да изглеждате добре и със старите си дънки и с панталоните на баща ви, и без дрехи като цяло? Мисля , че трябва да си много глупав, за да избереш първия вариант. Човек изглежда ли добре, има ли и чувство за стил, дори да се облече с дрипи – пак ще сияе и ще изглежда перфектно!Спрете да харчите парите си за излишни работи, от които като се замислите ВЪОБЩЕ НЯМАТЕ НУЖДА.Спрете да харчите импулсивно за храни и напитки, без които можете, и ще имате пари. Това е само един от милионите примери които мога да ви дам, но смятам да привършвам статията, и да ви оставам да помислите сами, къде хвърляте парите си, и какви промени може да направите, в името на това да получите мечтаното си тяло. 😉
ОТДЕЛНО ИСКАМ ДА ИЗТЪКНА СЛЕДНОТО:
Изготвянето на режими , въобще не е лесно. Ако беше лесно – всеки щеше да го прави и да има перфектна телесна трансформация, за да може да докаже, че разбира от занаята си. За добро или за лошо – почти не се мяркат такива хора. Да получа сертификат за подобна дейност, съм хвърлил повече от 10,000 лева и над 10 години дълбоко изучаване на материята.Да не говорим за десетките хиляди левове, които съм хвърлил за да тествам върху себе си, нещата които прилагам върху клиентите си. Консултациите, сметките при създаването на режимите, писането им, и т.н. отнемат СТРАШНО много време и енергия – цялото ми ежедневие. На запад, получавам по 100-200 лева за ЕДИН ЧАС персонална тренировка, тъй като там тази практика се цени, и хората имат реална представа за това , какъв труд полага един сертифициран треньор. Да не говорим за изготвянето на доживотни режими, и прочие. Както казах – това е изключително трудна професия и за жалост фалшивите треньори, дето не разбират грам от това което правят, но изглеждат добре по рождение, са я докарали до подигравателен статут в някои кръгове. Но, треньорската професия , е една от най-сериозните и трудни професии на планетата. Парите изкарани от нея, са сериозно заслужени, и както казах, за мен тези пари са само символични, и са сравнително малко с тези , които би трябвало да взимам. Това е елитна професия, с която можем да се справим само шепа хора и всяка взета стотинка ми е напълно заслужена. Така че, накрая излиза, че нито фитнеса е скъп, нито треньорите сме алчни. Напротив – прекалено е евтино и прекалено сме снизходителни.
С ДВЕ ДУМИ:
Фитнеса изисква финанси, факт. Тези финанси не са 2 лева, факт. Като за начало ви трябват поне 150-200 лева. 1 – да ви изготвя точните режими за няколко дни, 2 – да си купите фитнес карта или някакво минимално фитнес оборудване за вкъщи, състоящо се от ластици или тежести, и 3 – да си заредите първата доза от нужните храни в хладилника. Тези пари, имайки предвид всичко от гореизложеното и написано до момента, ВЪОБЩЕ не са много, като сметнете какво получавате – върховен външен вид и здраве до живот. Отделно в дългосрочен план, както виждате, дори ще спестите пари. На мен ми звучи, като сделката на живота.
Прекалено хубаво е за да е истина?
Хубавото тук е, че хем е прекалено хубаво, хем е истина. Говоря ви от личен опит.

До следващата статия.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *