№ 7 – ФИТНЕС АНТУРАЖА – РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ ТРЕНИРАЩИ И ТЕХНИТЕ ТЕЛА. ФИТНЕС СТЕРЕОТИПИТЕ.

Днес, ще поговорим за различните видове трениращи, как стереотипите ги категоризират и до колко е вярно това категоризиране ?
Много от външните (дори много от вътрешните) наблюдатели, погрешно смятат, че щом някой има щанга или дъмбел в ръката, той е задължително щангист или културист. Въпреки категоризацията (която до някъде е вярна), запитвайки тези хора, какво точно имат предвид изказвайки го стигаме до задънена улица от отговора им. Те не могат да отговорят. И си има причина за това.
За доста от хората с които съм си разговарял, съществуват само тези 2 категории. Но истината е, че има МНОГО повече.
Това, че някой има дъмбел в ръката, не значи, че той практикува бодибилдинг, примерно. Това, че някой бута тежко на лежанката или прави изтласкания, не значи, че е силов трибоец или олимпийски щангист задължително. На снимката виждаме няколко примера. Да ги разгледаме в дълбочина и да видим с какво се характеризират:
Номер 1 практикува спорта кросфит – който е малко или много смесица между всички силови и кардио спортове в едно. Тренировките са им по-често кръгови, в които има смесица и от кардио дисциплини, и от силови такива. Използват и тежести, правят и упражнения с лично тегло, и имат ОГРОМЕН избор от упражнения – обръщания и изтласквания, набирания, спринтове, катерене, и много други. Има и световни състезания по кросфит, по време на които, състезателите се надпреварват в тези различни дисциплини.
Номер 2 пък практикуват тренировки за естетика или фитнес моделството. То е по-различно от кросфита, по това, че фитнес моделите се съсредоточават главно върху външния си вид, който не е натрупване на максимална мускулна маса на всяка цена (като при бодибилдърите, номер 3), нито пък целта им е максимална продуктивност като кросфитърите (номер 1). Целта им е максимално естетичен и прилягащ на окото външен вид, чрез постигането на ниски подкожни мазнини и прилично ниво мускулна маса, образно казано. Те практикуват главно едно по-леко ниво бодибилдинг, с много кардио, и строги диети, за да са в кондиция 24/7. Повечето физик/фитнес модели стават или рекламни лица на даден продукт, или модели, или се състезават в специални подкатегории на сцена – Men’s Physique/Bikini competitors.
Номер 3 – това са бодибилдъри, или културистите. Те се специализират изцяло върху МАКСИМАЛНОТО покачване на мускулна маса и естествено оформянето и , за да изглежда колкото се може по-пропорционална, естетична, и прилягаща за окото. Имат и състезателни периоди, които включват позиране на сцена, показвайки пиковата си максимално развита мускулатура, гарнирана с крайно нисък процент подкожни мазнини. След което последва основен период на покачване и развитие на мускулната им маса, с целта да се постигне още по-голямо ниво на развитие, докато не дойде следващо състезание, и така цикъла се повтаря. Разликата между 2 и 3 е много малка. Те практикуват същия спорт, но със съвсем малки различия.
Номер 4 пък – това са силовите трибойци. Те наблягат основно върху 3 упражнения в спорта си – клек, лежанка, мъртва тяга и дадено количество асистиращи упражнения. Докато те притежават огромно количество мускулна маса, работата не им е да притежават напълно изваяно тяло тип културист (номер 3) или фитнес модел (номер 2). Основната им цел , когато отидат на състезание, е да вдигнат максимално много килограми в гореупоменатите дисциплини – клек, лежанка, мъртва тяга. В общи линии, тренират силово и основната им цел е сила в тези 3 дисциплини. Външният им вид е подобен на културисткия, обаче не им е приоритет. Много от тях , практикуват и частично културизъм, но колкото да поддържат някакъв приличен, завършен външен вид. Точно защото не позират на сцена и няма значение дали всеки от мускулите им е в перфектна кондиция, телесните им мазнини много често са по-завишени, защото нямат нужда да спазват кой-знае какви режими. Количеството приета храна при тях е доста голямо и много често нямат ограничение в храненията си, относно това какъв тип храна приемат. Важното е при тях, да имат енергия.
Това важи и отчасти за Номер 5 – това са стронгмените или силачите. Категория трениращи, която определено е на изчезване. В интерес на истината, точно от тази категория произлизат предишните 4. През 19 век силачите са били супер популярни – тяхната работа е подобна на кросфитърската, обаче килограмите с които боравят са ПРОСТО НЕЧОВЕШКИ. Също така, уредите които използват и състезанията им са доста различни. Примерно, 6-пъти световният стронгмен шампион Mariusz Pudzianowski , изпълняваше нечовешки неща – дърпаше самолети собственоръчно, влакове по релсите и т.н.
Точно от тази дисциплина, силачеството, в последствие в началото на 20 век, навлизат бодибилдинга и моделинга, които целят не само тялото да е силно и да прави подобни постижения в силовата или кардио сферите, ами и да изглежда максимално добре развито. В последствие от бодибилдинга и моделинга, произлиза пауърлифтингът / силовият трибой (номер 4), като най-новата от изброените дисциплини е номер 1, кросфита.
ИСКАМ ДА ВМЕТНА НЕЩО МНОГО ВАЖНО:
Това определено не са единствените силови дисциплини на тая планета. На снимката е изпуснатата една много важна дисциплина – олимпийските щангисти , които са облечени в трика и се съсредоточават в две дисциплини – изхвърляне и обръщане с изтласкване. Виждате ги на Олимпийските игри, и тяхната дисциплина е само в това – да вдигнат колкото се може повече килограми в тези 2 движения. Характеризират се с предимно ниски тела, с много набита структура, но външният вид и при тях няма значение, каквото значение има при културистите. Имат категории естествено, но важното е вдигнатите килограми, а не кондицията на мускулите им. Естествено, въз основа на това тежко вдигане, имат свръх развита мускулатура. Просто не е от типа “културист“
Другите дисциплини ,които са изпуснати, са трениращите за здраве, които почти не се интересуват от външният си вид, от гледна точка на максимална мускулна кондиция, или пък за силови рекорди в дадено движение. На запад тази тренираща за здраве група, е доста голяма. Трениращите за здраве имат една рутина, която включва най-често джогинг на дълги растояния сутрин, що-годе чист хранителен режим и някакъв друг вид физическа активност (отборни спортове, различни тренировки във фитнес, и т.н.)
Това са основните разновидности на силовата фитнес сфера, която всеобщо е наричана с множество разновидни названия от масата: “вдигане на тежести, фитнес, щангисти“ и много много други. ТРЯБВА ДА ОТБЕЛЕЖА, че има много хора (като мен примерно), които практикуваме две или повече от тези дисциплини. Аз тренирам за сила и съм практикувал дълго време силов трибой, освен това тренирам и за максимално покачване на мускулна маса и максимално подобрени пропорции (бодибилдинг), както и се старая да постигна максимална естетичност , и да съм с колкото се може по-ниски подкожни мазнини (физик/фитнес моделство)… Така че , както виждате, има всевъзможни комбинации между различните стереотипизирани дисциплини. Точно поради тази причина, не трябва да съдим хората трениращи в залата , че правят нещо по по-различен начин от нас (примерно, дилача, че тренира супер тежко и с “грешна“ техника, или силовия трибоец, че има голям корем или завишени подкожни мазнини, или, че Културиста тренира прекалено леко в сравнение с тях). Постоянно слушам подобни критични коментари между трениращите в залата. Истината е, че работата на силача е просто да вдигне тежеста, както и на трибоеца. Тях не ги интересува колко са релефни в повечето случаи, затова не ги категоризирайте в една сфера с културисти те , и не ги критикуват, че тренирали неправилно или са били “дебели“ , или нещо от сорта. Това им е дисциплината, която е по-различна от тази на културиста. Културисти пък, в повечето случаи, не е дори наполовина силен колкото трибоеца/стронгмена. Външният вид и мускулната кондиция в трибойския/стронгменския тийм не ги интересува особено много. Единственото общо между тях и културистите , е че тренират във фитнес и използват щанги. От там нататък, цялата им спортна философия и методи са съвсем различни една от друга. За жалост, повечето хора ги бъркат, защото просто виждат една група мускулести хора, които вдигат тежести, и не си правят труда да проучат кой какво прави и защо го прави. От което следват грешни изводи, и грешно всеобщо мнение, относно така или иначе трудно разбираемата сфера, която е фитнеса
Всичките дисциплини които обсъдихме са УНИКАЛНИ, всяка си има плюсовете и минусите. За мен, перфектната комбинация е микс между бодибилдинг, фитнес моделинг и малко силов трибой. В другите дисциплини има голям шанс да се контузите сериозно до живот, поради огромните килограми, които се използват и сложността на повечето движения (в кросфита например има много опасни движения, като клек с тежест върху надуваема топка…знаете как може да свърши това, не ми се коментира). Една сериозна контузия = забравяте за фитнеса до живот.
Която и дисциплина да изберете – няма да сгрешите. Важното е да сте физически активни. Помислете обаче коя дисциплина може да вършите в доживотен план… моята комбинация е доста добър вариант, в такъв случай.
До следващата статия.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *