№ 13 – СТРИЙТ (УЛИЧНИЯТ) ФИТНЕС – КАКВО Е СТРИЙТ ФИТНЕСЪТ – ПЛЮСОВЕ, МИНУСИ… И ОЩЕ НЕЩО.

СТАТИЯ НОМЕР 13 Е ВЕЧЕ ФАКТ!
ДНЕС, ЩЕ ПОГОВОРИМ ЗА УЛИЧНИЯ ФИТНЕС, ЕДНА МНОГО НАШУМЯЛА ТРЕНИРОВЪЧНА ДИСЦИПЛИНА , ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10-15 ГОДИНИ.

Какво е стрийт или уличният фитнес?
Наричан на запад още като Calisthenics (Калистеника), стрийт фитнесът е тренировъчна дисциплина, която класически включва тренировки на открито с лично тегло, най-често на тренировъчна площадка.
Най-популярните стрийт фитнес упражнения са набиранията, кофичките и лицевите опори.През годините са доразработени безброй тренировъчни програми, с всякакви добавени упражнения – флагове, хендстендове, милион различни доработки на вече класическите упражнения, микс между кардио и силови тренировки, коремни набирания, силови набирания, и много, много други.
Стрийт фитнеса набира популярност , предимно в Източна Европа, поради множеството построени фитнес площадки на открито, от бившите комунистически режими, като част от държавните пропагандни програми за физ зарядка , които хората намират като добра алтернатива на посещението на иначе по-късно навлезлите и скъпи комерсиални фитнес зали. Този тип тренировки е също така много популярен на запад и има огромна маса последователи в САЩ, като в началото е популярен предимно сред ниската и средната класа на населението на Ню Йорк. С годините са създадени официални федерации, и дори световни състезания по Стрийт фитнес, на които състезания, състезателите показват завидни умения на лостовете и успоредките, и се надпреварват в тях. Вероятно,в момента се намираме в пиковото развитие на този спорт (2021г.)
Какви са плюсовете на Стрийт фитнеса, и какво можем да очакваме от него? Има ли минуси тази дисциплина?
Плюсовете на Стрийт фитнеса са МНОГО. Ако имаме достъп само до лост и успоредка, това значи, че можем да ударим всяка част от тялото ни, само с упражнения с лично тегло. Ще минат дълги години, докато достигнем генетичния си лимит и започнем да удряме по няколкостотин повторения на дадените по-горе упражнения. Така, че погледнато от гледна точка на развитие, стрийт фитнеса може да развие телата ни до ниво на професионален спортист, ако спазваме перфектен хранителен режим, имаме изградена точна тренировъчна програма, и се отдадем изцяло и с акъл на тази дисциплина.Упражненията на лост и успоредка, с лично тегло, са изключително трудни, и могат да натоварят тялото ни по начин , по който малко други упражнения биха могли.Малко хора могат да направят дори 1 набиране, или 1 кофичка. Представете си ако стигнете до момента когато можете да правите по 200 или по 300 повторения, как ще излеждате. Стрийт фитнеса е наистина огромна алтернатива на фитнесите, която може да ви докара до шампионски статут Лично съм го практикувал години наред и съм повече от доволен!
Какви са минусите на Стрийт фитнеса, обаче?
Повечето спортисти , които са издържали на тежките улични тренировки, за период от може би 2-3 години, ще видят, че тялото им в един момент спира да напредва особено. Да, както казах, Стрийт фитнеса е перфектно занимание, някои дърпат от него до живот и самият аз го практикувам ДОСТА ЧЕСТО. Обаче, той си има минуси. Един от минусите е, че нямаме особено голям избор на упражнения, за разлика от избора, който имаме в залите. Особено ако търсим изолационни упражнения. Липсата на този избор, няма да е от значение при начинаещите , както казах, но за сериозни трениращи, които искат да подобрят специфична част от тялото си, ще ударят на камък след около 2-3 години.Причината е , че липсата на разновидни упражнения, ще накара тялото ни да свикне с натоварването и рано, или късно ще ни се наложи да добавим допълнителни килограми към тренировката си , за да увеличим интезитета – жилетка с тежест, дъмбели, или друга асистираща апаратура – което в крайна сметка убива и обезмисля малко идеята , за тренировки с лично тегло, без апаратура, на улицата.Рано или късно всеки сериозен лостаджия стига до този момент и много от тях преминават към фитнеса, дори и частично, защото искат да стигнат до следващото ниво Много, естествено, практикуват калистениката до живот, защото са напълно доволни от резултатите, които получават. Все пак , нека добавим факта, че Стрийт фитнеса може да те направи изключително атлетичен, гъвкав , и пластичен – не само мускулест. Погледнете какво може Йордан Йовчев, и ще ме разберете. Стрийт фитнеса е нещо като начинаеща гимнастика, с примеси на бодибилдинг, тренирана на открито.
Имайки тези неща предвид, можем да си изградим трезва гледна точка за Стрийт фитнеса – именно, че той е ПЕРФЕКТЕН СПОРТ за всички. След години , ако желаете да преминете на следващото ниво, ще трябва да добавите някаква допълнителна апаратура, за да увеличите трудноста на упражненията си , да добавите нови упражнения с тези тежести и ластици, или да преминете към залата, това е единствения “минус”.
Аз, лично, правя микс и от фитнес, и от Стрийт фитнес. Тренировките на открито са супер разтоварващи и са перфектното оръжие срещу изпадането в застой. Всички фитнесари, пробвайте след дългоседмични фитнес сесии, да отидете на някой лост и да ударите 200-300 набирания Ръцете и гърбовете буквално ще ви се пръснат. Не се лимитирайте само и единствено до едното. Не бъдете твърдоглави. Аз лично правя тези упражнения дори вътре в залата, ако там има такава апаратура – за мен това са най-добрите фитнес упражнения, които задължително трябва да присъстват в програмата на всеки трениращ – и фитнесар, и стрийт фитнесар, и силов трибоец!
Пробвайте Стрийт фитнеса, ще останете очаровани.

До следващата статия.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *