№37 – АКТЬОРИТЕ – ИЗГЛЕЖДАТ ЛИ ФИЗИКИТЕ ИМ ПО СЪЩИЯ НАЧИН НА ЖИВО, КАКТО ВЪВ ФИЛМИТЕ?

Актьорите НЕ ИЗГЛЕЖДАТ ПО СЪЩИЯТ НАЧИН НА ЖИВО, КАКТО ИЗГЛЕЖДАТ ВЪВ ФИЛМИТЕ!

Всички актьори, изглеждат различно на живо – естествено, в повечето случаи по-зле.

Защо се случва това и какво мъти зад кулисите филмовата индустрия?

Погледнете снимката на Джерард Бътлър по-горе. Това на двете снимки, е един и същ човек. А разликата между снимките е само около две години!
Примера, който ще дам днес, е с този актьор. На първата снимка, виждаме Джерард, на снимачната площадка на филма 300 (ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ И НАЙ-ЛЮБИМИТЕ МИ ФИЛМИ!!!)
На втората снимка, виждаме Джерард в обикновенното си ежедневие, година-две по-късно, когато нито е напомпан, нито е тренирал скоро най-вероятно.

Нека започнем с това, че актьорите постоянно се занимават с различни проекти – които изискват те да изглеждат по различен начин.
Например, когато Арнолд Шварценегер решава да се снима в Конан Варварина, режисьорите изискват от него да свали около 10-20 килограма , защото Арнолд е бил…прекалено здрав!

Да, прекалено здрав. Представете си. На режисьорите им е трябвал един по-компактен и “реалистичен” Конан!

Същото е и при другите актьори. Друг пример мога да дам с Ръсел Кроу – вижте тялото му във филма „Гладиатор“ и вижте тялото му в последния му филм – „Ненормален“. Ръсел е изгубил цялата си мускулатура и е натрупал може би около 20-30 килограма мазнини!
Естествено, това е защото ролята му го изисква.

По същия начин, ролята на Джерард Бътлър във филма „300“ – тази на Леонид – Спартанския цар, който повежда 300 спартанци срещу милионната Персийска Армия, изисква тялото на Джерард да наподобява такова на Спартанския цар. А всички знаем, че Спартанците са били може би най-опасната армия в древността. Били са подлагани на изключително зверски бой и тренировки, още от деца.

Следователно , Джерард е трябвало да се сдобие с подобно тяло за филма.
Освен зверските тренировки, на които е бил подложен той (и впрочем, всичките спартанци около него), те са били подложени и на третирането с анаболни стероиди (доста вероятно). Трансформацията на всички тези актьори, за толкова кратко време, с толкова блестящи резултати – е доста съмнителна. Въпреки това, дори да приемем ,че са били постигнати “натурално“ при някои актьори, трябва да отбележим и много други фактори, които играят важна роля в изграждането на тези физики. Фактори, за които като разберете, по-лесно ще можете да осъзнаете защо толкова малко актьори запазват физиките си от филмите…дори и да се пробват да го направят с всички сили.

Трябва да разберете, че преди актьора да се появи на екран , минава през множество процедури.
За да изглежда още по-здрав, актьорът се намазва с боя за бронзов тен, която подчертава мускулите и релефа му.
Отделно, вдлъбнатините на мускулите по цялото му тяло се очертават със специална боя, за да може тялото му да изглежда още по-впито, изцепено и здраво.
На всичко това – сцените са снимани под специални светлини и ъгли, които правят телата на актьорите да изглеждат допълнително изцепени, от сенките които падат под мускулите им.Светлината е огромен фактор, а тя е специално манипулирана на някоя сцена…също са и снимачните ъгли и трикове.
Освен това, по думите на Крис Евънс – Капитан Америка, точно преди някоя специфична сцена, на която ще се появи гол – Крис БУКВАЛНО се е пръскал от лицеви опори – за да може да напомпа мускулите си на максимум, и за 10 секундната сцена да излезе още по-здрав от колкото е !
От този плюс се възползват всички актьори – тъй като сцените се заснимат в отделни дни, през голям интервал от време една от друга, актьорите имат достатъчно време да се изпомпат допълнително със стотици упражнения и видимо да качат визуално много “допълнителни килограми“ към физиката си – илюзия, която действа перфектно!
На последно, но не по значение място, трябва да приложим и факта ,че в днешно време използването на компютърна графика и манимулирането на кадри се извършва в почти всека една филмова продукция!
Чрез метода, наречен CGI – на актьорите допълнително им се добавят мускулна маса , където сцената го изисква. Методът е изключително прост – това е нещо като видео-фотошоп. Чрез CGI (computer generated image)/компютърно-генерирано изображение , картината на екрана може да се манипулира по всякакъв начин и да се добави или премахне каквото поискате. КГИ напредна до такава степен, че в днешно време (2021), телесните трансформации на актьорите са намаляли до толкова, че във филмите се иползват главно КГИ тела (особено в продукциите за супер герои на Марвел). С две думи – телата на актьорите във филмите след 90-те, са или подкрепени и трансформирани от всички тези неща които изброих по-горе, които ги правят практически нереални, или са почти изцяло изградени само от КГИ.
Естествено, има много актьори , които винаги са били във форма. Много са на брой като числа, но ако ги сравним с всички актьори които са влизали във форма за някоя роля, всъщност %-но са сравнително малко.
Джерард Бътлър по-горе ви е живият пример. Това, което виждаме на филма 300 – е едно тяло подпомогнато от всички тези неща – зверски тренировъчни и хранителни режими, анаболни стероиди (доста вероятно), фалшив тен, подчертани с боя мускули, напомпани мускули с тренировки преди самата сцена, игра и манипулация със светлината на сцената и манипулация на кадрите с помощта на КГИ.
Когато добавим всички тези факти, ни става ясно защо се получават ефектите, които виждаме по-горе. Отделно, дори актьорът да запази дадената си физика след филма, поне на някакво ниво, ако дойде някакъв проект който изисква човек с по-нормално или дори слабо телосложение, актьорът няма да има избор, освен да приеме.
В общи линии, актьорът е длъжен да продава външния си вид, което го поставя в ситуация, да изглежда по начина по който искат да изглежда режисьорите. Това е цялата истина.
В много от случаите, въпреки ,че минава време и ,че актьорът има възможността да си върне що-годе тялото от великия му период, актьорът не си го връща (както виждаме на снимката по-горе). Причините са много и ги знаете. Изключително трудно е да се поддържа една що-годе здрава физика, особено от човек, който няма базовата екто-мезоморфна генетика. Да не говорим , ако човек има базов лош ген за наедряване/надебеляване (какъвто има Джерард, като го гледам).
В повечето случаи, подобни актьори се отказват тотално от културисткия начин на живот, като опита в сферата им стига само до влизането в свръх нереална форма за снимачната площадка и до там.
Както виждаме по-горе, резултатите са покъртителни. Съжалявам ако целият ви живот е бил лъжа , но да:

Нито актьорите, нито който и да било друго е в перфектна форма 24/7!

Писал съм за манипулациите на снимковия материал във фитнес средите много статии, писал съм и статия за основния период и периода на изчистване. Писал съм много по тези въпроси, прочетете статиите ми и ще разберете защо не е възможно ,като цяло, да поддържаш форма с плочки 24/7, да не говорим да поддържаш тяло ,като това на първата снимка. Това тяло, дами и господа, не е “истинско“. Да, то “съществува“ , така да се каже, в този смисъл на думата е истинско.Но съществува само за някакви много къси периоди от време – 20-30 минути на снимачната площадка. След което , напомпването в мускулите спада, няма ги КГИ ефектите, няма я манипулацията със светлината, фалшивия тен и боята от подчертаните мускули се отмива под душа.
Всичко това се маха и оставаме с една базова, здрава физика. След края на филма обикновенно спират и тренировките, спират и циклите с анаболните стероиди. Спира и здравословното хранене, и стигаме до това, което виждате на втората снимка. Така, дами и господа, действа филмовата индустрия. Телата на актьорите/моделите/музикантите които виждате по телевизията, по филмите , и по музикалните клипове – образно казано, НЕ СА ИСТИНСКИ!
Точка.
Ще напиша още една цяла отделна статия за това за манипулацията на снимковите и видео материалите, тъй като обичам да обръщам внимание на малките детайли във всичко.Детайлите са най-важни и от тях зависи цялостната истина, която тъй често е размивана безсрамно.
Привършвам статията , с още един кратък пример:

Ако искате да видите, на какво се подлагат най-хардкор отдадените актьори, за да влезат в дадена форма за някоя сцена – вижте актьора Крисчън Бейл – участвал във филми като Батман: Черния Рицар, и Американски Психопат. Няма да повярвате на какви неща се е подлагал този човек – свалял е и е качвал по 50-60 килограма за сцена. Стигал е ниво абсолютен анорексик, и е стигал ниво мускулест културист. За да видите трансформациите му, и това как сценаристите и треньорите му жунглират с теглото му – напишете в гугъл “Christian Bale body transformation”.

Ще останете потресени.
Аз мога да ви помогна с постигането на всевъзможно най-добрата ви физика. Постигнете тялото на мечтите си, с моя помощ. Не само ,че ще го постигнете – ами и ще го запазите

При това напълно натурално. Трансформацията ми и постоянния ми външен вид са истинско доказателство за това!

ДО СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *