№ 14 – ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА – ТРЕНИРОВКИ ЗА ВЪЗРАСТНИ . МИТОВЕ ЗА ХОРАТА В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ И ЗАЩО СТАРОТО ПОКОЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ СПОРТУВА?

Време е и за тази изключително важна статия. Имат ли място възрастните хора във фитнеса?
ОТГОВОРА Е ДА, ДА, ДА – имат и още как!
За жалост, в България и в източна и централна Европа специфично, фитнесът не е толкова популярен сред старото поколение, в сравнение с младото. Дълги години съм живял на запад – Англия, Холандия, Сащ, Шотландия и прочие. Обиколил съм страшно много държави, в някои от, които съм живял за доста дълго време. Забелязал съм , че в тези държави, във фитнесите е ПЪЛНО с по-възрастни хора (над 60) и много често съм виждал дори хора видимо над 70-80 години. Нещо, което през всичките ми години в България , не съм виждал НИТО ЕДИН ПЪТ.
Защо се наблюдава този феномен?
Причините са много. Истина е , че в България , през комунизма/социализма, се е обръщало особено внимание на спортната и здравната пропаганда. Тогава защо се наблюдава тази отдръпнатост при старото поколение от фитнес залите?
Една от причини е, че тренировките за здраве и за външен вид (Културизъм/Бодибилдинг), са нещо, което е възникнало на запад и специфично в САЩ. САЩ са смъртен враг на България по време на Соца и подобни занимания са срещани със силна опозиция от управата, и следователно от хората, като нещо ново…като западна пропаганда. В общи линии, щом се прави в САЩ, а те са ни били политически враг, това неможе да се прави в България. Това ще докара западен менталитет, който е застрашаващ за социалистическия/комунистическия режим, следователно няма как да позволят да се практикува в България и да стане известен.Такъв е бил случаят, в много сфери, модерни на запад през 60-те и 70-те години – мода (кожени якета и дънки), рок и метъл музика, прически, коли, и прочие. В общи линии – щом нещо е било специфично западно и измислено на запад – то не е намирало особена почва в България. Да, имало е олимпийски щангисти, трениращи в спортни зали, в което сме били първи в света – визирам момчетата на великия Иван Абаджиев – Папата, но това нещо е имало малко общо с тренировките за здраве, и фитнеса, който познаваме днес. За да си щангист е трябвало да се запишеш да си щангист и си тренирал под зоркото око на треньора. Не си имал право да се отплесваш по нещо друго в залата, пък и не е имало от къде да си купиш дадената фитнес апаратура, дори ако имаш знанието за културистките тренировки и искаш да тренираш в мазето си (примерно). Слушал съм истории за хора буквално криещи се в мазето си да тренират Бодибилдинг през 70-те. Това е било виждано като нещо забранено и всеки който е запознат със Съветско-социалистическия/комунистическия начин на мислене, знае за какво говоря.Просто не е имало почти никакво знание, относно това какво се прави на запад в фитнесите – списанията, които са били основния източник на знание за фитнеса като спорт, не са били допускани свободно в България и не е имало комерсиални фитнес зали, както сега, за да се избегне западно влияние, това е.
За жалост, това нещо е останало в главите на възрастните, които през социализма (1945-1989г.) , са изпуснали 44 години информация относно развитието на тоя спорт. Тези хора, са изпуснали половин век ( ако добавим годините преди и след комунизма – 1 век) развитие в сферата на здравословното хранене и тренировките за добър външен вид. И за жалост, още чувам коментари от старото поколение баби и дядовци, та даже и от не толкова старото поколение, коментари от сорта на “Махни го тоя фитнес, ходи копай на нивата да видиш фитнес, или ” Ходи, цепи дърва да видиш тренировка“, или класическите “Заеби го тоя фитнес, ти да видиш в казармата какво беше, там се ставаше мъж, там какви тренировки имаше“ и “Какви са тия измислени режими и добавки, това е вредно, яж си всичко“, и много повече неща, които не ми се изброяват.И всичко това идва предимно от доста хора, които си нямат почти никаква представа за това какво говорят и външният им вид много често го потвърждава. Най-много обичам да слушам от някой стар дядо, пушещ цигара със вестник в ръка, или от някоя баба с 40 килограма наднормено тегло, ядяща пръжки с хляб, копаеща на градината с космодиска, или някой чичо с ракия и салата пред него, оплюващ всичко и всеки който не е ходил в казармата, как режимите,здравословното хранене и тренировките във фитнеса били вредни и безсмислени, неосъзнавайки, че за два часа във фитнеса, трениращите сме свършили по-здрава физическа работа, и сме вдигнали повече килограми , отколко те ще вдигнат за един месец напред. Да не говорим, че развитието на телата ни говори достатъчно за това кой е прав и кой крив Няма смисъл да продължавам с повече примери, просто е смешно, и примерите които дават по-възрастните хора, незапознати със спорта са доста неточни. Няма аналог просто.
Към старото поколение: Хора, събудете се, 21 век е. Вече не са 70-те. Щом четете тая статия, навярно имате компютър или смартфон. Има Ютуб, има фитнес страници и сайтове. Вижте , че всеки втори човек е със снимка от фитнеса. Поразровете се малко и ще видите, че това което правим тук, ходещите на фитнес, не е някаква нова западна лудост. Да, тук фитнесите навлязоха основно през 90-те години и бяха лобно място на културисти, фитнес маняци и мутри, но тези фитнес зали на запад съществуват от 20-те години на миналия век – още от първата световна война. Вече не са това лобно място от 90-те, и все по-голяма част от населението ходи на фитнес. Изпуснали сте много. Има 500000 тона информация изписана по въпроса, специфично за възрастните хора, и тренировки, от които се възсползва всеки втори възрастен човек на запад. Поразровете се малко и ще разберете, че фитнеса е за всеки, без значение от възрастта му. Мечтая да видя някой дядо или някоя баба, с анцуг и маратонки във фитнеса на пътеката, или да вдигат тежести.Ползите от фитнеса за старото поколение са МНОГО: Стягане на тялото, покачване на мускулна маса, заздравяване на костите, подобряване на здравето, подобрена подвжиност, подобрен цялостен външен вид и енергийни нива, изчистване на многото натрупани подкожни мазнини годините, пълното обръщане на някои сериозни болести, и безброй други облаги. Тренировките във фитнеса, също така, са основна причина за дълголетие – дори да сте на 80, ако се захванате да спазвате сериозни режими, можете да удължите дължината на живота си драстично, дори и цял живот да сте били нездравословни. Никога не е късно.
Това по-отгоре са основните фактори, които пречат на по-възрастното поколение да се сблъскат с реалноста за фитнеса, здравословния начин на живот, и хранителните си навици, а както виждате, облагите са безброй. Фитнеса е фонтана на младостта. Просто го виждат като някаква нова мания, която е за младите, защото сред тях никой не го практикува.
За жалост, има и един друг фактор – фитнеса не е по джоба на много от пенсионерите, които взимат мизерни пенсии и са на ръба на бедноста – за което обвинявам ЕДИНСТВЕНО управляващата ни хунта през последните 30 години демокрация и интернационалните им кукловоди.
ВЪПРЕКИ ТОВА, смея да кажа, че това е второстепенен фактор и, че основният фактор е необразоваността и закостенялостта, която ви описах по-горе. Дори и да вземем един пенсионер без пукнат лев, пак можем да го накараме да се раздвижи по стадионите, да излезе на разходка,ю и да прави физ зарядка в някой парк поне 4-5 пъти в седмицата, вместо да кисне на дивана, да се самосъжалява и да яде глупости като пилешки кренвирши с домашна лютеница и хляб, и компоти с 2 тона захар за десерт. Не е толкова скъпо да се яде здравословно – даже съм го доказвал и ще докажа , че може да е по-евтино от нездравословното хранене.Статистиките са плашещи – почти всеки пенсионер в България е с наднормено тегло и е в изключително лошо здраве. За това са виновни и управата и здравната ни система , естествено – но основния виновник са си самите хора, че са изпуснали 100 години напредък в сферата, и не са седнали за 1 минута да си зададат въпроса:
Какво е това нещо фитнесът и защо не спортувам? От къде да разбера за какво става на въпрос?
И малките деца знаят, че спортът е здраве и, че от него се влиза във форма. На мен просто ми мирише цялата ситуация на закостенялост и твърдоглавие, въз основа на неинформираност.
Това нещо, трябва и ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ.
Трябва някой да надуе тръбата с тези факти и смятам този някой да съм аз. Ако вземете, който и да е възрастен човек, на каквато и да е възраст – от 60 до 100, ако го сложите на стабилен хранителен и тренировъчен режим във фитнес залата – ще подарите на този човек ВТОРИ ЖИВОТ. Хем ще свалите 30 години от външния му вид, хем ще му подарите едно 10-20 години живот отгоре и ще му върнете енергията от младините. Трябва им само някой да ги подбутне и да им каже истината. Трябва им промяна в закостенелите знания за храненето и тренировките. Повечето от тях си нямат и на представа какво е това здравословно хранене, и нищо чудно после, че смъртността при нас е най-високата за Европа, наред с заболяваемоста. Това не е случайно – фитнесът е здраве и докато не настъпи промяна в тази сфера, и тези хора не се образоват от нас по-младите , и не направят промяна, тези статистики допълнително ще се влошават.
Вкарайте свойте майки и бащи, баби и дядовци във фитнес залата. На запад го правят, можем и ние.Наемете им сертифициран треньор , да ги вкара в правия път, и ще трансформирате тотално животите им.
Така ВСИЧКИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА – ХОДЕТЕ НА ФИТНЕС. ТАМ Е ФОНТАНА НА МЛАДОСТА И ЗДРАВЕТО. БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ ГО ПРАВЯТ, ВРЕМЕ Е ДА ЗАЖИВЕЕМ В КРАК С ВРЕМЕТО.
Аз мога да ви помогна да влезете във форма, без значение от вашата възраст. Мога да помогна и на ваш близък. Свържете се с мен и нека започнем от днес. Милиони успяха – можете и вие
До следващата статия.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *