№ 18 – ТРЕНИРОВКИ С ТЕЖЕСТИ – КАКВО ВКЛЮЧВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ С ТЕЖЕСТИ, ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО, КОЙ МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТЯХ… И ОЩЕ НЕЩО…

Още една статия с която, може би, трябваше да започна от самото начало – но както писах в предишната си статия за кардиото – по-добре късно , отколкото никога!
ТРЕНИРОВКИТЕ С ТЕЖЕСТИ – Това е основата върху която се гради една красива физика. И при покачването на мускулна маса, и при свалянето на подкожни мазнини – тренировките с тежести нямат аналог. Те са царя, върху който се гради всяка една друга дисциплина , във всеки един спорт. Всички спортове взаимстват от фитнеса и включват тренировки с тежести, за да подобрят развитието на свойте атлети.

Тренировките с тежести включват точно това – вдигане на тежести. Тези тежести са под различни форми – закачени са за кабели или за друга подобна машинна фитнес апаратура, може и да са под формата на щанги, под формата на дъмбели, подувки, апаратура за упражнения с лично тегло (лост за набиране и успоредка за кофички), ластици за съпротивление, и т.н.– тежестите, които можете да използвате, са наистина разновидни.

ЗАЩО ВДИГАМЕ ТЕЖЕСТИ?

Вдигаме тежести, за да направим мускулите си по-здрави, силни и голями – именно те придават форма на тялото ни – нещо, което кардиото не прави (с изключение на високо интезивно кардио като спринтовете или някои кросфит вариации). Процеса , който протича при вдигането на тежести, е много дълъг и върху него , и цялостната специфична методика за вдигане на тежести, са изписани множество дебели томове. Но в общи линии, тежестите оформят телата ни. Освен оформянето на телата ни, тренировките с тежести носят изключително много ползи със себе си. Вдигането на тежести заздравява костите ни и ни помага за допълнителното натрупването на по-здрава костна маса. Вдигането на тежести, както казахме, заздравява и прави мускулите ни по-силни. Вдигането на тежести, прави сърцето ни по-силно, като увеличава здравината на сърдечните ни стени. Вдигането на тежести увеличава мускулната ни маса, което увеличава разхода на енергия на тялото ни – колкото повече мускули имаме, толкова повече калории ще горим и ще изчистваме мазнините си по-лесно. Вдигането на тежести ше поддържа максимално мускулната ни маса до дълбоки старини и ще ни държи ВИНАГИ в кондиция. Вдигането на тежести е поредния фонтан на младоста, от който трябва да пият абсолютно всички – малки, големи , млади, стари, мъже или жени. Всеки може да се възползва от този Божи дар.
Звучи като много интересно предложение, нали? Освен, че ще изглеждате по най-перфектния начин по, който можете да изглеждате, получавате и всички тези ползи за вашето здраве! И това само от 2-4 часа вдигане на тежести/физически тренировки на седмица.
Не мъдрувайте много, а се захващайте да блъскате! Наемете си треньор и няма какво да губите. Аз съм насреща. Ако не си наемете треньор, обаче има какво да губите – ще загубите страшно много време (години) – докато научите всичко за вдигането на тежести сами. Аз съм отдал живота си на това начинание и съм завършил спортна академия, така че това което аз съм го учил самичък 10 години наред и 1 година в академията, мога да ви го доставя за минимално време. Няма смисъл да повтаряте моята грешка и да изгубите толкова много години в лутане.Направете избора си и да започваме веднага!
Естествено, статията няма да е статия, ако не покрием и негативните части на начинанието, които за щастие , са много малко.

Опасно ли е вдигането на тежести, и има ли хора, за които то е нездравословно?

Може да бъде опасно, да. Ако сте професионален щангист или имате амбиции да боравите с ОГРОМНИ КИЛОГРАМИ . има шанс да се контузите тежко. Да кажем , бутате 200 килограма на лежанката (нереални килограми) и скъсате гърда. Знаете, какво ще се случи, нали? Писал съм статия за контузиите – прочетете я.
В този ред на мисли и в този пример – да , може да е опасно. Ако не внимавате, и действате на самотек, без някой да ви е обяснил всичко – може да е опасно. Винаги има шанс за контузия.

А има ли такава група от хора, за които вдигането на тежести е нездравословно?

Да, има такава група. Ако сте някой , който страда от сърдечни проблеми – вдигането на тежести и почти всеки спорт в общи линии , може да не е за вас. Ако имате сериозни ставни проблеми – като дископатия, проблеми с капачките/други стави, или остеопороза – вдигането на тежести (поне в интензивния си вид), може да не е за вас. В общи линии, ако страдате от някоя подобна хронична болест или сте били контузен/а на скоро, тежкото и сериозно вдигане на тежести може да не е за вас. Това не значи да се отказвате – напротив, това значи да се захванете сериозно с проблемите си и да ги оправите, за да можете да почнете да практикувате най-добрия спорт в историята. Преди да започнете какъвто и да било спорт, в това число фитнеса и вдигането на тежести – консултирайте се с личния си лекар, дали е удачно да тренирате , във вашето състояние. Ако имате някоя болест или състояние , което ви притеснява – задължително се срещнете с лекар. Ако сте в перфектно здраве, надали ще имате нужда да го правите. Но за всеки случай, направете го, нищо не ви пречи.
С ДВЕ ДУМИ

Както видяхме, тренировките с тежести са истинско чудо. Фонтан на младоста. На дамите ще оформи телата и ще им придаде невероятен сексапил, а на мъжете ще им даде спартанското , мускулесто тяло на мечтите им. Освен това, ще заздрави тялото ви до основи – плюсовете за вашето здраве от този тип тренировки са безброй. Както казах, възрастта и пола нямат значение тук. Единственото , което има значение , е да сте достатъчно надъхани и мотивирани. Ако имате желанието, перфектното тяло е само на един телефонен разговор и едно чат съобщение разстояние от вас. Аз мога да ви помогна с процеса.

ДО СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *