АБСОЛЮТНА ГАРАНЦИЯ ЛИ Е ЗДРАВОСЛОВНИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕТО НИ?

СТАТИЯ НОМЕР #207.
Милион пъти сме чували историята за онзи дядо, дето цял живот пуши цигари и пие уиски, и е надкарал 100-те си години, и за онзи човек, дето цял живот е бил напълно здравословен, тренирал е по цял ден, и е умрял от някаква сериозна болест в 30-те си години. Тази история се използва доста умело от мързеливите противници на фитнеса, опитващи се да дескридитират спортистите поради една или друга причина (завист и яд че не могат да са като тях, най-често) – при което търсят някакъв уж рационален пример да оправдаят мърлявият си начин на живот.

Такива примери, като този по-горе, за жалост има.

Лично аз съм виждал такива примери. НО истината си остава – именно, че здравословният начин на живот е фонтана на младостта и ДОКАЗАНО удължава живота с доста години ,както и подобрява неговото качесто. Това е неуспорим факт, доказан в научните сфери след десетки хиляди опити, година след година, през последните няколко века.

ВЪПРЕКИ ТОВА, както казах, подобни примери като този по-горе има.

Има някои редки случаи , в които супер здравословни хора хващат някаква сериозна болест въпреки здравословието си и умират млади – но това не значи, че здравословните хора не са по-дълголетни от нездравословните, и че не водят по-качествени животи. Просто единственото нещо на което тези случаи ни учат, е че за дълголетието ни няма някаква АБСОЛЮТНА 100%-ва гаранция – никой човек не може да ви даде някаква абсолютна 100%-ва гаранция за почти каквото и да било в живота, ако се замислите. Това е реалността. Въпреки това, следвайки един здравословен начин на живот, драстично увеличавате шансовете си за дълголетие (с над 95%) въпреки оставащите няколко % шанс да не се окаже че сте от тези дълголетници.

Точно това правят противниците на тази теза – взимат един случай от тези останали 4-5% трагични случайности, и ги хиперболизират, изтъквайки ги като единствената истинна гледна точка по въпроса – но сериозно запознатите със сферата добре знаем , че това се дължи изцяло и единствено на когнитивният дисонанс който изживяват в главите си (прочетете ми писанията за това дали всеки един човек на тази планета иска да изглежда добре и да е във форма – но защо не го прави, и ще ви стане ясно – ще подредите пъзела).

Здравословният начин на живот увеличава до максимум шанса да доживеете до дълбоки старини, при това КАЧЕСТВЕНО. Кел файда ако доживеете до 100 и се насирате в гащите, без да можете да мръднете от инвалидния стол в старческия дом. Съвсем друго ще е , ако доживеете до 100 в добро здраве , подвижни сте и не сте в тежест на никого. Най-голям шанс има да постигнете това (а и много повече), ако бъдете активни и се храните здравословно през целият ви живот. Не се подлъгвайте по хиперболизираните, фалшиви примери на хора , които не искат да успеете и искат да сте като тях. Не се подлъгвайте по лесното и по мързела. Същият пример ми даваше един приятел на времето, който ми казваше “Абе ще си пуша, то ако ти е писано да умреш – утре ще те блъсне кола и ще умреш, нищо не можеш да направиш и това е“.

Доста Калвинистко изказване, ако питате мен.

Сигурно и тези които се боцкат с хероин се успокояват със същата мисъл. Или в общи линии, всеки един човек прекаляващ с някаква животозастрашаваща пристрастеност – храна, алкохол , цигари и какво ли не – давайки за пример столетника с цигара в устата, забравяйки за всичките други десетки, ако не и стотици милиони души през човешката история, починали в младините си от пушене на цигари.

Какво да ви кажа – човек не може ли да направи нещо – oправдания и невъзможни примери винаги има. И докато в живота почти нищо не е сигурно на 100% – за здравословният начин на живот съм убеден, че не само ще ви докара до всевъзможно най-дълбоката възраст до която можете да стигнете, но и ще сте максимално подвижни в тази дълбока възраст. При почти всички хора които се захващат сериозно със здравословният начин на живот това е ФАКТ, въпреки че има редки, невъзможни трагични случаи (инфаркти, болести , инциденти и т.н.), при които не е.

Ако в живота има неща които са ПОЧТИ абсолютно сигурни – граничещи с абсолютната гаранция, то дълголетието в следствие на здравословния начин на живот е едно от тези неща.

Аз мога да ви помогна с този здравословен начин на живот – свържете се с мен чрез формата за контакт в сайта ми или чрез официалната ми фейсбук страница, за да получите своите индивидуални хранителни и тренировъчни режими, с които ще влезете във всевъзможно най-добрата форма на живота си.

Очаквам ви.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.