КАК РАЗЛИЧНИТЕ ТИПОВЕ МУСКУЛНИ ВЛАКНА ОПРЕДЕЛЯТ ПОТЕНЦИАЛА И ЗАЛОЖБИТЕ НА ТЕЛАТА НИ ВЪВ ФИТНЕСА? ОТ КОЙ ТИП СА ВАШИТЕ МУСКУЛНИ ВЛАКНА?

СТАТИЯ НОМЕР #137.

Погледнете снимката, дами и господа.

На нея виждате бавни,смесени и бързи мускулни влакна.

Това какъв тип мускулни влакна имате, в общи линии определя спортните ви заложби , и възможността да покачвате чиста и качествена мускулна маса във фитнеса. Някои от нас имат червени, някои бели, а някои смесени мускулни влакна. Някои имат 30% бели и 70% червени, някои обратното, някои 50 на 50. Това е един от основните фактори, да виждаме толкова много различни хора във фитнеса, с толкова различни видове резултати, и в общи линии с толкова различна генетика….да не кажат после разни фейкъри, че генът нямал никакво значение , а само това колко се трудите в залата.

Ето ви го генът черно на бяло. Тези мускулни влакна се характеризират с различни позитивни и негативни качества.

Ето ви ги и разликите между тях:

Хората, които имат бавни (или червени) мускулни влакна, са по-пригодени за упражнения , и като цяло за спорт , с нисък интензитет – като кардио на дълги разстояния (например маратонно бягане). Червените мускулни влакна са пригодени повече за репетитивни движения, които не напрягат тялото на макс предел. Точно заради това, тези хора не са особено пригодени към вдигането на тежести по културистки стил, защото то е с голям интезитет и не е особено високо репетитивно – в повечето случаи границата на тотален мускулен отказ с RPE 10 е 12 повторения. Точно заради това виждаме страшно много хора, които въпреки че вдигат стабилно тежести във фитнеса , пазят сериозни режими и т.н, някак си не могат да качат толкова много мускулна маса за бърз период от време, и не са особено бързи и експлозивни през самите тренировки. Но ако ги пуснете на пътеката, най-вероятно няма да спрат с часове. Това, дами и господа, е в общи линии генетична черта на хората с лош ген.

После нека ми разправят, че нямало значение кой какъв е.

Вторият тип хора имат главно бързи (или бели) мускулни влакна. Тези хора са натурално пригодени за щангисти и бодибилдъри, и техният ген в общи линии бие към чист Мезоморфен такъв. Покачването на мускулна маса за тях не е проблем , имат изключително много натурална сила, и в общи линии каквото и да правят във фитнеса, стига е със средно-към сериозно голям интезитет – те виждат блестящи резултати. В повечето случаи нямат изоставащи мускулни групи, както и не срещат особено големи затруднения с цялостното си оформяне на мускулите – нямат нужда от специални упражнения или програми за дооформяне на различните глави на мускулите си – могат да направят огромни гърди само от права лежанка и нищо повече. Тези хора са типичен пример за спортисти, направили бързи трансформации чрез програмата на еди кой си. Треньорите обичат да работят с такива хора и да рекламират собствените си знания чрез тях, или пък своите собствени резултати ако са с подобен ген, защото резултатите са бързи, а поддръжката на такъв тип тяло е супер лесна, дори без особен хранителен режим. Тези хора са изключително пригодени към свършването на краткотрайна работа с висок интензитет – като да извършат една серия от 10 повторения на лежанка, или да изтичат 50 метра спринт, но да вършат някаква дълга работа, за дълъг период от време , с нисък към нормален интезитет , като маратонно бягане на дълги разстояния – тях просто не ги бива. Нито енергиините им системи са пригодени за това, нито метаболизмите , нито мускулните влакна. Точно затова маратонните бегачи са слаби , хилави и много често меки, а не здрави, докато спринтьорите са точно обратното – жилави и мускулести. Натурално спринтьорите имат главно бели мускулни влакна , и от самото начало треньорите ги забелязват и ги взимат в отборите си поради генетиката. Същото е и с маратонните бегълци – те пък са главно с червени мускулни влакна.

Започнахте ли да осъзнавате колко е важен гена в света на фитнеса? Не можеш да вземеш двама човека и да съдиш по това кой какъв е  само според тренировките му. Факторът ген крещи по-силно от тренировките ( не, че тренировките не са важни).

Има , естествено и една трета група хора – тези със смесени мускулни влакна – бели и червени. Аз, считам , че съм точно от тази група хора, като при мен явно преобладават малко повече белите мускулни влакна, защото определено реагирам по-добре на вдигане с тежести , отколкото на това да права кардио. Просто тежестите ми се отдават повече , и мускулите ми реагират повече на тях, отколкото кардио-респираторната система на кардио. Въпреки това, пак съм успявал да тичам по 10 километра без спирка , тежейки над 110кг., което говори и за наличието на голям брой червени мускулни влакна в гена ми. Според мен, ако си направя изследване, ще излезе че влакната ми в % съотношение са 55/45 (55 бели, 45 червени). Този тип хора като мен са добри и в кардиото, и във тежестите в известна степен – обаче не са максимално добри в едното. Човек с главно червени влакна ще ги надбяга на маратон, човек главно с бели влакна ще ги бие във фитнеса и ще качи по-бързо мускулна маса от тях, и ще свали по-лесно мазнини. Обаче пък, човек със смесени влакна, ще бъде по-уравновесен от двата вида трениращи – ако имате смесени влакна, ще сте МНОГО по-добри във фитнеса от маратонеца на дълги разстояния – няма шанс той да стигне вашето фитнес ниво, също така ще сте много по-добри от човека само с белите мускулни влакна ако правите кардио на дълги разстояния – няма шанс той някога да има вашият ген, и да стигне вашите постижения в тази сфера. Хората с такъв смесен тип влакна, в общи линии, са по-уравновесени. Обаче във фитнес света (бодибилдинга,фитнеса,моделството) – на показ и на изтъкване винаги са били хората ГЛАВНО с бели мускулни влакна, което може да усложни лъсването ви в индустрията. Защото, както съм писал 1 милион пъти – хората за жалост им пука само от това кой как изглежда и какъв е финалният резултат, а не как е постигнат, и въз основа на какво (ген, стероиди, пари и т.н.). Това , за жалост, е положението във всеки един спорт на планетата, но във фитнеса е изключително забележимо за всеки, позанимавал се поне месец-два по-сериозно със спорта.

Без значение от какъв тип са вашите мускулни влакна, скъпи читатели, ако се захванете със сериозни, допре-пресметнати фитнес тренировки – ще развиете физиката си на МАКСИМУМ. Всички трябва да правите едно и също нещо – без значение дали сте с червени, бели или смесени мускулни влакна. Всеки един от вас трябва да тренира до отказ, с максимален интензитет, и да пази максимално стриктен режим ако иска да достигне НАЙ-ДОБРАТА си форма. Както казах, на тези с белите мускулни влакна ще ви е изключително лесно в сравнение с тези със смесените или тези с червените – и да постигнете най-добрата си форма, и да я поддържате.  Сега, обаче, знаете причината на вашият успех – споделете тази причина с хората около вас които ще бъдат изумени от бързият ви успех, и им дайте глътка надежда – бъдете рационални, и обяснете състоянието си. Иначе, в противен случай , ще правите същото като хората които са на стероиди но лъжат че са натурални – дават напразни надежди на хората покрай тях, които след време се отказват поради очевидно бавните им резултати, което дава негативна светлина върху спорта. А нашата мисия е този спорт да стигне до колкото се може повече хора и колкото се може повече от тях да пожънат истински, блестящи резултати.

А всичко започва от тук – от най-базовото. От това, какви мускулни влакна имате.

Аз мога да ви помогна с изграждането на един перфектен тренировъчен и хранителен режим. Свържете се с мен веднага, чрез формата за контакт в сайта ми, и чрез официалната ми фейсбук страница Body Design. Никога не е късно да станеш това, което си могъл/могла да станеш.
Да започваме.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.