КЪРВЯЩИЯТ ЕФЕКТ (BLEED-OVER EFFECT) . КАК УСПЕХА И ДИСЦИПЛИНАТА ОТ СПОРТА СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ В ЖИВОТА.

СТАТИЯ НОМЕР #71.

Има едно нещо, което се нарича кървящият ефект. Кървящият ефект се получава когато успехът или чувствата от една сфера от животите ни се прехвърли във всички други.

Забелязвате ли как ако успеете в нещо, ставате толкова радостни, че радостта се прехвърля в абсолютно всички други сфери на вашият живот? Ако сте изкарали отличен на дългоочакван изпит, целият ви ден пръска от щастие, без значение с ,какво се занимавате. За жалост, това важи и в известна степен за негативните, лоши изживявания с, които трябва да се отнасяме много внимателно. Тук обаче няма да обръщаме внимание на негативната част, защото повечето от вас знаят как кървящият ефект от нея прелива във всяка сфера от ежедневието ви. Тук ще поговорим за това как блийдоувър ефекта от дисциплината и успеха в спорта прелива във абсолютно всяка сфера на вашият живот. Трябва да разберете следното – изключително трудно е да загубите здравата дисциплина ,която сте изградили с години. Трябва или да станете пристатен към наркотици или към алкохол ,за да загубите твърдата дисциплина създадена от дългогодишния ви престой в армията или дългогодишните тренировки, които сте правили в залата .Това са най-честите унищожители на мечти, които съм виждал, които много често съпровождат един нервен срив. Изключвайки тези редки случаи, кървящият ефект от фитнеса ще прелее във всяка една сфера в живота ви и ще ви помогне да се изкачите по каквато и стълба да сте започнали да се изкачвате.

Много хора подценяват фитнеса и си мислят, че това е едно място в ,което хората вдигат като малоумни разни железа наляво-надясно и се потят по кардио уреди. Това е много грешна гледна точка относно спорта. Тези, които са тренирали усилено за повече от 6 месеца знаят , че изпълнението на един тренировъчен план СТРИКТНО – ден след ден, седмица след седмица, месец след мец – е нещо изключително трудно на моменти, тъй като дефакто един такъв режим изисква да си отдаден на него 24/7. Тренирал съм бойни спортове, които въпреки, че са убийствено трудни – изискват да си отдаден главно за 2-3 часа в залата, 2-3 пъти седмично и със сигурност ще си по-добър от преди. Фитнесът обаче е нещо друго . Фитнесът изисква дисциплина 24/7/365 .Ако искате да получите ,каквито и да било сериозни резултати. Това е така, защото фитнеса изисква много деликатно да сметнете абсолютно всички макронутриенти, които тялото ви приема, за да изваяте тялото си по най-точният начин .

Нещо ,което трябва да правите ден след ден. Лесно е да пазиш режим един ден – пробвай се да пазиш режим 3000 дни. Защото около 10 години (3650 дни) са нужни, за да стигнеш що-годе генетичният си лимит в залата. С фитнеса трябва да си стриктен от ставането до лягането .Трябва да си супер стриктен с всяко нещо, което слагаш  устата си и всеки малък разход или приход на енергия, който прави твоето тяло. Умът ти трябва да работи през целия ден, ако искаш да постигнеш целта си. Много хора имат тази ментална нагласа и постигат блестящи резултати в залата , след години упорстване. При много от тези хора наблюдаваме, че освен ,че са успешни  в спорта , като ,че ли им върви и във всичко друго с което се захванат. Намерете ми един шампион по културизъм или един фитнес модел, който да не се е развил успешно във всички други свери на живота си – почти няма такива. Това е ,защото цялата тази дисциплина , създадена от този нереално труден спорт – прелива във другите сфери на живота ви и по този начин се създава така нареченият позитивен кървящ ефект. Това е самата истина. Правил съм какво ли не през този живот – работил съм какво ли не, къде ли не – нищо не е било толкова взискателно към мен както воденето на този лайфстайл. Следвайки го се чувствам като войник, като монах. Изключително удовлетворяващо е всеки ден да надграждаш себе си и да ставаш по-силен и по-добър от вчера. Това създава уникална дисциплина при, което като се срещнете с някое друго изпитание през ежедневието ви – то започва да ви изглежда смешно в сравнение с това , което правите в залата и извън нея. Цялата тази дисциплина натрупана от тренировките ви ‘‘кърви“ в живота ви и докато на другите им се струва страшно усилие да ходят на работа ден след ден, за вас това е почти нищо особено, защото вече сте свикнали на този режим от самите тренировки. Лично съм изпитал всичко това и мога да го потвърдя. Въз основа на този факт, мога да кажа, че сериозно практикуващите фитнес хора (говоря ЦЕЛИЯТ режим от-до) – са едни от най-дисциплинираните хора на тази планета. Самият акт да си успешен във фитнеса създава уникална дисциплина и хъс за победа у всеки с ,който съм дружал в залата. Когато постигаш нещо ново ден след ден в залата, това ти показва един вид ,че в живота всичко стои по същият начин – трудиш се ден след ден, и правейки малки стъпки – побеждаваш битка след битка, докато най-сетне победиш и във войната накрая. Фитнесът те учи да не чакаш нищо наготово.Фитнесът те учи, че дори едно грамче е от значение – всяко малко количество зор ти се отплаща накрая на деня. Фитнесът те учи, че каквото посееш – това и ще пожънеш. Фитнесът те учи на това, че трябва да си приоритизираш живота  или ще си легнеш рано и ще идеш на тренировка, или ще висиш до късно на партито пиян и ще пропуснеш тренировка.


С аналогични примери мога да продължа до утре. Какво ще стане когато в живота ни ни се наложи впоследствие да заменим думата „тренировка“ с думата „работа“? Въз основа на дисциплината и успеха ,които сме приложили и получили от спорта – с работата или с каквото и да било друго се справяме по абсолютно същият начин! Прилагаме добрата стара формула и печелим. Това е!

Ако сме успешни в залата – това ще прокърви и в личния и в професионалния ни живот. Ще знаем ,че трябва да се бачка здраво месец след месец, година след година ,за да постигнем гранде целта. Без значение дали тя е да станем милионери или да си отворим фризьорски салон. Имаме ли хъса да изградим шампионска физика – ще имаме и хъса да се справим с всяка една друга цел. Защото почти нищо не е по-ангажиращо от един строг фитнес лайфстайл. Лично мога да го потвърдя.

За финал ще ви дам пример с една голяма личност – имено моят любимец Арнолд Шварценегер. Арни не веднъж е споменавал, че е постигнал всички професионални успехи в своя живот благодарение на спорта бодибилдинг. Фитнесът му е помогнал да изгради нужната си физика и му е дал дисциплината ,за да успее в множество сфери – да стане 2 пъти губернатор на щата Калифорния, да стане един от най-известните и успешни актьори на всички времена, да стане един от най-успелите real estate дилъри в САЩ – всичко това освен очевадните 7 титли Мр.Олимпия. Стотици спортисти след него са признали същото , като кредитират дисциплината от спорта за своите по-нататъчни професионални успехи.

Каква по-добра причина имате от тази, за да започнете да тренирате и да бъдете сериозни в тренировките си? Постигнете успех в залата и ще постигнете успех във всяка цел в живота.

Аз мога да ви помогна с всичко това.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.