№ 87 – БОЛКИ В СТАВИТЕ – НА КАКВО СЕ ДЪЛЖАТ? КАК ДА ГИ ПРЕМАХНЕМ? 7 НАЧИНА ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА СТАВИТЕ

Болките в ставите могат да сполетят всеки един от нас. Всеки, който сериозно се захване с какъвто и да било спорт се среща поне веднъж с този проблем. Причината е, че когато напреднем в ,който и да било спорт, особено във фитнеса, напрежението и интензитета, които трябва да упражним в дадена дисциплина трябва драстично да се повишат, за да продължаваме да се радваме на същия успех и развитие, както до момента. С този увеличен интензитет не се натоварват само мускулите, но и ставите ни, лигаментите, сухожилията, хрущялите ни и всички останали съединителни тъкани ,които държат телата ни на място. Човешките стави са доста комплексни, като причината за болката в тях може да зависи от много фактори. Болката може да е силна или слаба, може да е остра или притъпена, може да е продължителна или внезапна. Въз основа на всички тези фактори, даден медицински специалист в областта ще ви изготви диагноза и ще ви назначи лечение, което може да включи външно третиране (масажи и раздвижване) както и вътрешно (инжекции и хапчета). За хора, които не са спортисти, проблемите със ставите обикновенно настъпват с напредването на възрастта им, поради повредените съединителни тъкани между износените им кости. При спортистите , тези проблеми могат да се ускорят, поради визокоинтензивните натоварвания, които всички спортни дисциплини изискват. Мерките, които можем да предприемем, за да се подсигурим ,че няма да стигнем до това положение са много. ОСОБЕНО подобни мерки трябва да се предприемат при фитнес тренировките, тъй като повечето хора се имат за всезнаещи,за недосегаеми и се хвърлят като хамали да тренират в залите без треньор, без да си имат и хал хабер от правилното изпълнение на упражненията които практикуват.

7 НАЧИНА ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА СТАВИТЕ

Първо- трениращият трябва да се увери, че изпълнява упражненията по най-правилния начин, което може да стане само и единствено със помощта на квалифициран треньор.

Второ- трениращият трябва да прави сериозна 15-20 минутна загрявка на ставите , около мускулните групи, които ще тренира , преди всяка тренировка.

Трето- приема на добавки като :колаген, витамини, минерали и метил-сулфенил-метан (МСМ) са строго препоръчителни – тези хранителни добавки ще държат ставите ви във форма, преди проблема да е настъпил.

Четвърто- трениращият трябва да приема голямо количество вода , защото водата участва в производството на синовиална течност, която помага на ставите ви да бъдат смазани и максимално мобилни.

Пето- трениращия може да посещава редовно лечебни минерални извори, които се славят с положителните ефекти ,които имат върху ставите и цялостната костна и мускулна система на телата ни.

Шесто- трениращият трябва да внимава с свръх тежките килограми (особено единичните максимални повторения, като макс на лежанката) , защото най-много контузии и ставни проблеми в света на фитнеса са възникнали точно от тези тежки опити за 1 реп макс.

Седмо- трениращият може да ходи на възстановителни спортни масажи, които ще държат мускулите и ставите му в кондиция.

Силно ви препоръчвам да спазвате тези 7 главни гореупоменати мерки , които ще ви дадат почти максимална протекция срещу бъдещи ставни проблеми и контузии. Казвам почти, защото без значение колко много човек се грижи за здравето си и колко перфектно спортува – винаги може да започне да усеща болки в дадена става. Случва се и на най-добрите. Случвало ми се е и на мен. Също така наблюдаваме и парадокса, как безброй хора ,които тренират по най-грешният и опасен начин цял живот не изпитват болки в ставите или не са получили някаква сериозна контузия. Има и такива късметлии, но по мое мнение те просто си играят с огъня, което е глупаво. В тази статия няма да се разгръщам на широко относно разни сериозни хронични болки и възпаления (като тенис лакът, тендонитис, дискова херния, артрит и т.н., за които ще напиша отделна статия). Тук се опитам да покрия най-основните ставни болки с които се среща всеки спортуващ и всеки възрастен човек. Без значение дали сте спортист или сте човек над 50-те, 7те съвета ,които ви дадох по-горе ще ви бъдат от страшно голяма полза  и ще ви помогнат да предотвратите появата на подобни болки. А , ако вече ги имате , ще ви помогнат да ги сложите в релси.

 
В повечето случаи най-добрият начин да се справим с някаква ставна болка е да си починем за известно време. Щом тялото изпитва подобна болка, значи нещо някъде не е наред. Когато колата започне да трака, значи нещо не е наред и изисква ремонт. Това по принцип е случаят с човешкото тяло, въпреки , че не трябва да се паникьосваме при всяка една малка болчица в тялото ни. Ще повторя,че при спортистите по принцип, ставните болки най-често се проявяват след дълги години на интензивно, грешно натоварване на дадената става, докато при възрастните хора се появяват в следствие на нормалното за възрастта износване на дадената става. Тези случаи не са задължително, но са най-често срещаните. Въпреки това, не трябва да ви е страх от фитнес тренировките, стига да изпълнявате упражненията си правилно и да поддържате телата си. Доказано е в множество изследвания в големи университети като Иейл, Харвард и Оксфорд, че правилно екзекутирани интензивни фитнес тренировки подкрепени с цялостен здравословен начин на живот, ще увеличат смазването на ставите ви със синовиална течност, като освен това ще предотвратят преждевременното им калциране, повреждане и атрофиране/дистрофиране. Така , че проблема не е в самите тренировки, проблема е в грешно екзекутираните тренировки, претоварването и обездвижването.

 Повечето ставни болки идват и отшумяват за нула време, но съвета ми към вас е следният:

Ако изпитвате дискомфорт в дадена става за повече от 2-3 седмици , въпреки ,че си почивате и правите всичко необходимо , за да я поддържате в кондиция чрез методите ,които ви предложих, значи е време да посетите медицински квалифициран специалист, който да се заеме с проблема. В повечето случаи този специалист ще ви предложи да последвате някои от 7-те съвета , които ви дадох по-горе, комбинирани с даден мехлем за ставата, подкрепени с много почивка. Ако се окаже пък, че имате някое сериозно , хронично ставно възпаление, положението е съвсем различно и за него ще напиша отделна статия. Без значение с какво се занимавате, на каква възраст сте и какво ви е здравното състояние – всеки един от вас може да се възползва от плюсовете, които носи един здравословен начин на живот, базиран на правилни професионално изготвени тренировъчни и хранителни режими. Аз мога да ви помогна с всичко това. Свържете се с мен още днес и да се захванем с проблемите ви .

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *