№ 83 – ЦЕЛУЛИТЪТ – КАКВО ВСЪЩНОСТ Е ЦЕЛУЛИТЪТ И КАК ДА ГО ПРЕМАХНЕМ?

Не един или два пъти мои клиентки са ми се оплаквали от целулит и са ме питали как да го премахнат. Стигнал съм до извода, че 99% от хората всъщност не знаят какво представлява целулита. Почти всички си мислят, че целулита представлява някакво вещество, сходно на мазнините, което просто стои под кожата на някои хора (най-често в седалищната област) и придава грозен вид на тази част от тялото им. Това обаче е огромна глупост, и е един от най-честите митове, които срещам в тази сфера. Такова вещество като целулит, подобно на мазнините, не съществува. Вече чувам крещящите, оплакващи се жени:


“Ама как така не съществува? Ела да ми видиш дупето“ и т.н.

…бля,бля,бля.

Целулита не съществува. Това , дами и господа, което наричате целулит, всъщност се дължи на вашата НЕЖНА КОЖА. Това е всичко. Дебелината на кожата при различните хора понякога варира между 1 и 3мм, като хората с целулит най-често имат кожа в проблемните зони с 1мм дебелина. Жените са с натурално по-нежна и тънка кожа от мъжете, което си е същинска предпоставка за целулит, затова и при тях се среща по-често. На места, където струпването на подкожни мазнини е много концентрирано (като в областа на глутеуса/седалището), тази нежна кожа не може да издържи и оплътни това голямо количество подкожни мазнини под нея и започва да се набръчква на места и да става на малки дупчици, имитиращи портокалова  кора.


ТОВА, ДАМИ И ГОСПОДА Е ЦЕЛУЛИТА. Няма никакво магическо вещество под кожата ви наречено целулит, което можете да изгорите с тренировки. Вашият целулит е просто набръчкана ,като портокалова кора ,кожа под ,която има пласт от мазнина. Кожа, която е имала лошият късмет да е по-тънка и нежна на дадено място. Това е цялата истина. Точно поради тази причина най-честия признак за умора и застаряване по лицата ни са торбичките под очите – защото кожата там е най-тънка и е най-податлива към подобни негативни промени. Торбичките под очите ги наричам целулита на лицето. Защо според вас хората не получават целулит по гърбовете? Защото повечето хора нямат особена концентрация на мазнини в тази област и защото кожата на гърба по принцип е най-дебелата. Затова не може да се набръчка и да се получи това, което наричате целулит или портокалова кожа.

Хората предприемат множество различни подходи за справянето с целулита. Едни  ходят на разни лазерни терапии, други се скъсват да си мажат кремове в засегнатите области, други ходят на анти-целулитни масажи…и т.н. Тези неща по мое мнение не работят особено много и са огромна загуба на време и средства. Не ,че не помагат, обаче единственото, което правят е да замаскират проблема.Да ви задоволят частично и да ви държат далече от същинското решаване на проблема, което е именно ходенето на фитнес и здравите тренировки. Да, тези кремчета , масажи, лазери и терапии може и да ви помогнат, но вместо да хвърлите 5,000 лева и стотици часове лутане насам натам по разни терапии и магазини, осланяйки се на някой друг да ви оправи проблема (което в крайна сметка няма да стане напълно). Можете просто да започнете да тренирате здраво и да се храните правилно. Не ви ли е идвало на ум, че със здрави тренировки положението може да се оправи за отрицателно време? Не е ли очевидно? Филърите и лифтингите не действат ли на същия принцип? Ако имате много мазнини по задника , просто изчистете максимално тези мазнини и качете достатъчно мускули в тази област (клековете и мъртвата тяга правят чудеса) – това ще опъне кожата ви, като мускулите я  избутта отдолу и проблема ви ще изчезне. Не съм видял през живота си релефен, изцепен човек с целулит. Виждал съм малко или много мазни хора, без мускулна маса с целулит. Всички тези процедури, лазери и кремове могат да последват след това и да доизшлайфат външния ви вид (ако имате финансите, естествено), но истинското решение на проблема си оставят добрите стари тежки тренировки с щанги и пазенето на режими. Човек поради мързела си винаги се опитва да мине по тънката лайсна, но главното нещо, което се изтънява в този случай е портфейла му. Това е все едно да сложиш лепенка на гноясала рана – раната се нуждае от сериозен лек, а не от замаскиране на проблема. Тези процедури могат да успокоят положението временно – както кремовете за лице могат временно да изгладят бръчките ви. Обаче спрете ли процедурите, има голям шанс в най-скоро време положението да се върне точно каквото е било в началото, както бръчките обичайно започват да се появяват отново след спирането на дадени кремове за лице. Подобни лепенки можете да слагате отгоре ,след като сте се потрудили половин-една година в залата, за да загладите хептен положението. Ако една кола е ръждясала, няма да тръгнем да слагаме пресен слой боя върху ръждата, нали? Ще изтъргаме ръждата и ще се справим с проблема отвътре първо, после ще сложим слоевете боя, лак и т.н.
Същото е и с целулита. Тренирайте здраво, пазете режими, намалете подкожните си мазнини с драстични проценти, качете един-два килограма чиста мускулна маса в областта – и ще видите магията. Чак тогава започнете с терапийките, кремчетата и процедурките, ако има смисъл въобще. Спестете си хиляди левове и стотици часове изгубено време и вдигайте щанги за няколко часа седмично. Ще забравите за думата целулит. Освен това, ще подобрите цялостно тялото си – ще оправите другите зони ,които ви куцат и ще подобрите драстично здравето си, енергията и общото качество на живота ви. Каква по-добра сделка от това? Коя терапия може да се похвали със същото нещо?

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *