№ 78 – ДАДЕНОТО ДАРОМ СРЕЩУ ЗДРАВАТА РАБОТА

НЕЧЕСТЕН ЛИ Е ЖИВОТА ЗА НЯКОИ СПОРТИСТИ? КОЙ Е ИСТИНСКИЯ ШАМПИОН В КРАЯ НА ДЕНЯ?
Можете да си мислите , че живота е нечестен спрямо вас. Всеки на тази планета си го е мислил поне веднъж. Включително аз самият. Живота наистина може да бъде много нечестен понякога… Или просто така си мислим.

Най-честата причина да мислим, че живота е нечестен и несправедлив се отнася до нещо, което някой е получил даром , а ние не. Например, че сте се родили в бедно семейство, което едва свързва двата края, докато някой там е роден в семейство на милионери и не трябва да си мръдне пръста цял живот, докато вие трябва и да учите и да се бъхтите всекидневно само за да преживявате. Звучи гадно, а?

Тъй като това е фитнес блог, ще ви дам и фитнес пример:

Вие сте се родили слаби или дебели и трябва цял живот да се бъхтите, за да изградите някаква що-годе добре изглеждаща физика, докато някъде там някой се е родил/а с плочки на корема ,и без да си мръдва пръста в залата или в кухнята , винаги си е в добра форма.

В още по-хиперболизирания пример, трябва да се спуквате от работа ,за да изкарате прехраната си и чак накрая, ако ви остане време и енергия ще можете да ги отделите, за да се пробвате да се подобрите, докато на друг живота е финансово уреден поради семейно наследство. Звучи още по-гадно, а? Последния пример е хиперболизиран , но вярвайте ми, виждал съм го не един път. Излиза, че живота е много нечестен спрямо някои спортисти, нали?

На пръв поглед да, но само така си мислим , докато не осъзнаем истината.

Вярно е , че много хора са родени със сребърна лъжица в устата . По рождение са заобиколени от перфектна икономическа и психосоциална среда. Всичко им е уредено от малки и почти всичко кажи речи им е дадено даром – включително наследената генетика от родителите им. Тези хора са най-често обект на завист във фитнес средите и най-често са давани , като пример за нечестност. Така е, изглежда ни нечестно да съществуват такива хора . Имайки предвид факта ,че някъде там , в кварталните панелки има някой underdog, който се бъхти цял ден да изкара 20-30 лева надник, за да може да си плати фитнес картата и като се прибере да има една тенджера леща за хапване на масата, от която белким да качи някое и друго грамче мускулна маса. От тази гледна точка изглежда нечестно, но не трябва да гледаме само общата картинка. Трябва да гледаме потенциалното развитие на нещата на по-късна инстанция. Нищо против нямам тези “уредени“ хора, обаче аз пиша тези статии, за да помогна на изнемогналите и неуредените, а не на уредените и можещите. На уредените вече е помогнато. Ако вие сте от тези изнемогнали и неуредени, към които живота не се е отнесъл особено честно, трябва да знаете следното:
Имате уникалната възможност да спечелите това, което искате с много труд и лишения. Накрая на финалната линия, вие ще знаете какви усилия сте вложили и какво ви е коствало в общи линии да стигнете до тук, докато другите на , които им е дадено даром, ще се сринат при най-малкото разклащане в животите им, защото не знаят как да действат в напрегната среда. Труда и лишенията изграждат силен характер, а само хората със силен характер могат да станат истински шампиони и да си запазят титлата, което е най-важното. Във финансов аспект също имате шанса да изградите всичко с труд и реално да си го запазите – този който знае цената на парите, ще знае и как да ги запази. Хората, които са родени в уредени семейства ,много често, не оценяват парите – не един път сме гледали видеа на разни разлигавени деца в Тик-Ток или в Ютуб как потрошават подареното им Ламборгини или изливат бутилка минерална вода за 10 хиляди долара в тоалетната. Това са деца, които не знаят цената на парите и ,които ако изгубят всичко, което имат при една хипотетична икономическа криза или фалит на семейния бизнес на родителите им – най-вероятно никога няма да успеят да стигнат същото ниво, просто ,защото са свикнали всичко да им се дава даром , станали са мързеливи и не са си изградили дисциплина и работническа етика. Примери мога да ви дам много. Нали знаете какво казват хората– “Вълкът ,който се изкачва по хълма е по-гладен от вълка, който е на върха на хълма“ и са прави. Този, който има всичко даром не би го оценил дори на 1/10 от този, който го е спечелил по трудния път и точно поради това нехайство и недооценяване , много от тези хора губят тези прекрасни дарове, които имат.


И във фитнес аспекта е така . Хората за , които говорехме по-горе, които са родени с перфектни генетики и не им се налага да работят здраво .  Надарените, много често не знаят как да изградят от нулата физиката която имат. Те си нямат и на представа дори как да я надградят. В следващия момент , не един и два пъти се е случвало на сцената да излезе някой ненадарен, но с много повече хъс , който да отвее тези надарени от живота индивиди от първото място. Този хъс може да се придобие единствено на дъното. Тези надарените на върха имат много да падат надолу и живота определено ще ги постави на колене не един път. Обаче хубавото при тези на дъното е, че няма накъде по-дълбоко да паднат. Могат само да се изкачват нагоре. Погледа им е единствено вперен нагоре, което ги държи в състояние на нереален глад и мотивация – състояние, което не може да се опише. Единствения начин да го разберете, е да сте били на това дъно. Дъното е уникална основа върху, която можете да градите и когато стигнете върха – ще сте съградили здрава основа и няма да паднете. Почти със сигурност ако сте постигнали физиката на мечтите си по трудния път, няма да паднете към старите си навици. Обаче тези на , които им е дадено даром, имат много, много за губене и могат да паднат от високо, поради простата причина, че не са построили физиките си върху твърда основа, а върху замък от карти. При тях шанса да се отклонят и да тръгнат по катастрофален път е десетки пъти по-висок, просто защото не знаят реално какво се изисква, за да се поддържа едно такова състояние. Точно поради тази причина много милиардери държат изкъсо децата си относно финансирането им и ги карат да работят и да научат цената на хляба от първа ръка… и точно поради тази причина, виждаме хора с иначе първоначално перфектни физики, които или се пристрастяват към наркотици/алкохол или други пороци и развалят физиките си защото никога не са ги оценявали истински, или при един малък хормонален дисбаланс и развалянето на физиките им се демотивират тотално от факта, че реално трябва да работят като всички други и да се подлагат на сурови режими за да са във форма, при което се отказват. Причината за тези явления е че тези хора просто нямат характера, знанието и мотивацията да изработят такива физики по нормалния начин. Комфорта ги е отслабил прекалено много.

Но вие , скъпи спортисти, към които живота не е честен – имате уникалната възможност да научите тъкмо тази истинска цена на труда – и във финансов, и във фитнес аспект. Шанса да паднете по гореописаните начини след като постигнете това, което искате е почти минимален. След като стигнете нивата на тези надарени от живота индивиди, ще осъзнаете, че вие можете много повече от тях, поради факта, че от пълната нула сте стигнали тяхното ниво. От там нататък, има голям шанс да ги надминете сериозно по всички параграфи по, които те се водят надарени – както не-надареният Дориан Иейтс стана 6 пъти Мр. Олимпия без да притежава уникален базов ген и без да притежава огромни наследени богатства. Добавяйки факта, че още като тийнейджър е лежал в затвора, прави неговата победа още по-впечатляваща и истинска.

Ако и вие се намирате на дъното, трябва да знаете , че вашият шанс за качествена победа не е по-малък от този на Дориан. Точно , защото сте на дъното и не сте надарени имате шанс да победите – и не само да победите, а благодарение на нереалния хъс , който ще изградите в последствие докато изкачвате стълбата на успеха – да станете най-добрите. Затова в началото ви казах ,че въпреки, че на пръв поглед живота изглежда доста нечестен в подобни случаи, по-скоро само си мислим , че е така. Бог, просто е решил да минем през тежката школа на живота и да се дипломираме по трудния път – чрез множество учене и изпити, докато на други просто е подарил дипломата.Обаче всички знаем какво става след дипломирането – тези с купените/подарените дипломи много често не стигат до никъде, защото в крайна сметка или ги хващат, или всички разбират, че компетенцията им по темата е пълна нула. А тези, които са си взели дипломите по честния начин и са се трудили, са повече от готови да завладеят света и да успеят – и много често се случва да заемат работните позиции на тези с подарените дипломи, защото в крайна сметка истината излиза наяве и здравия труд много често побеждава таланта, поради факта, че таланта почти никога не работи достатъчно здраво.

Надявам се схванахте притчите ми и осъзнахте, че в крайна сметка живота не е наистина несправедлив към вас – към тези, които трябва да работите здраво. На пръв поглед , може би, е несправедлив, но на втори поглед – всъщност се оказва доста справедлив. Просто трябва да се пробвате да излезете от дупката и ще получите отговорите си в процеса на излизане. Step by step.

Аз мога да ви помогна с всичко това. Свържете се с мен моментално. Няма да съжалявате.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *