№ 100 – ‘’ЗДРАВОСЛОВНИ‘‘ ХРАНИ – СКРИТИ КАЛОРИИНИ БОМБИ

Колко пъти сме чували цитати по телевизията – яжте много плодове и зеленчуци, яжте low-fat (нискомаслени) храни, яжте пълнозърнести храни и т.н. и т.н…

Цял живот се подлъгваме по това каквото ни казват разни “специалисти“ по телевизора и цял живот си седим на същото положение с физиките ни…я свалим някое килце, я си го върнем след 1 седмица. Това е , защото масово нямаме достъп до достоверна информация съобразена с нашите фитнес цели, а само общи , базови съвети за нормално подобрение на хранителните ни навици. За това обвинявам, естествено, правителството ни, защото органи във Великобритания като NHS са се потрудили да образоват обществото си относно всякакви задълбочени теми, като ефекта на високопротеиновите храни върху тялото, ефекта на силовите тренировки върху физиките ни и много други задълбочени теми, които са общодостъпни за всички Великобританци в правителствения им сайт. Не, че всички се възползват от тях, обаче от дългите години ,които съм прекарал на острова, съм останал с впечатление , че голяма част от населението е доста добре запозната дълбоко с всякакви концепции на здравословното хранене и спорта, докато тук почти изцяло ни куца дори базовата обща култура по тази тема, особено при по-старото поколение.

Въз основа на това ниско ниво на образованост в тази сфера, в мейнстрийма все още върлуват  митове относно някои , иначе здравословни храни, които са скрити калориини бомби:

 1. Много видове пълнозърнести бисквити, сладки и т.н.

Общоприето е да се казва, че щом нещо е пълнозърнесто значи то би трябвало да е напълно полезно за нас и следователно можем да си нагъваме от него колкото си поискаме. Типичен пример са типичните пакетчета с по 3-4 пълнозърнести бисквитки, които са рекламирани като добра алтернатива на една здравословна закуска. Че са пълнозърнести, пълнозърнести са. Обаче погледнете отзад етикета с калориината стойност и ще видите, че освен, че са пълнозърнести, на тези бисквити им е добавено огромно количество захар, което на практика ги прави нездравословни…и в най-добрия случай, малко по-здравословни от типичните бисквити направени от бяло брашно. Нищо магическо няма в тези бисквити , даже бих добавил, че те въобще не трябва да присъстват в менюто на един спортист, опитващ се да влече във форма, защото са като цяло нездравословни.

 • Плодовете


Да, прочетохте правилно. Плодовете , ,че са здравословни, здравословни са. Обаче те въобще не са тези магически храни, като каквито мейнстрийма се пробва да ни ги пробута. Освен, че са зравословни, забравяте факта ,че плодовете са БЪКАНИ със захар. Да, тази захар е фруктоза и е по-здравословна от бялата захар, обаче въпреки това си е въглехидрат и в корема ви се превръща в захар. Не знам ,защо точно бананите, които са един от най-калоричните плодове, е толкова любим на множеството спортисти, че чак си ядят по няколко на ден без никакъв проблем, без да си дават сметка ,че точно тези няколко банана им саботират прогреса , поради високата си въглехидратна и цялостна калориина стойност. Не казвам, че плодовете са супер калорични. Казвам само, че имат калории – при това тежки калории, почти изцяло от захар. Хората като чуят за плод и махат с лека ръка, все едно става въпрос за вода. Буквално ги третират все едно нямат никакви калории, а плодовете са едни скрити калориини бомби. Та в една малка ябълкичка (100г.) има от 10 до 15 грама захар! Пре-спокойно можем да изядем една голяма ябълка (около 300г.) на път за работа, или на почивката ни, без да осъзнаваме, че сме инфузирали тялото си с около 40 грама захар. Да не говорим ако имаме навика да си хапваме различни плодчета през целия ден. Внимавайте много с плодовете, както с другите храни, които ви описвам тук. Въпреки, че са здравословни, това не значи ,че не са калориини и, че нямат захар в тях. При някои хора е доста противопоказно да прекаляват с тях, особено ако се пробват да изчистят телесните си мазнини.

 • Варивата – бобове, лещи и т.н.

Бобовете, лещата и другите варива са истински ,Божии дар. Изключително полезни са, подхранват тялото ни с всякакви съставки и са прекрасна добавка към хранителния режим на много хора. Обаче , както при пълнозърнестите храни и при плодовете, и тук цари някакъв мит ,че тези варива са нещо подобно на зеленчуци и ,че в общи линии щом не са пържени или сладки – значи са напълно безвредни. Постоянно се натъквам на какви ли не диети , които разделят дните от седмицата на различни дни – ден за варива, ден за тестени продукти и т.н. Което за мен е малко безсмислено, тъй като тези варива имат точно толкова въглехидрат ,колкото тестените продукти – въглехидрат, който става на захар в коремите ви. Всеки въглехидрат става на захар щом стигне корема ви – естествено, има разлика от захар до захар. Бялата захар е с много по-висок гликемичен индекс от захарта от ябълката, но захарта пак си е захар и от нея се дебелее. Ако трябва да поддържате въглехидратите си ниски, добавяне на подобни варива към режима ви само ще саботира прогреса ви. Много е лесни да си мислите , че сте здравословни щом сте изяли една голяма купа боб вместо чинията пържени картофи, но в 300 грама боб има цели 200 грама въглехидрат! Това въобще не е малко и е много лесно да се пуснете надолу по течението, живейки предимно на варива и мислейки си ,че сте здравословни и ,че ще свалите килограми ако ядете основно тези храни. Че са здравословни тези храни – при това много – здравословни са. Обаче , както ви казах по-горе, това ,че са здравословни не значи , че не са калориини. А тук говорим за стабилно количество въглехидрат, което може сериозно да повлияе на плановете ви да изчистите подкожни мазнини.

 • Ядките

Кой не обича ядки? Може би хората , които са алергични към тях. Дори и много от тях ги обичат, всъщност, но не могат да ги консумират. На останалите ни се случва много често да седнем пред купичка кашу и докато сме се усетили сме схрускали 100грама. А 100 грама кашу съдържат 45 грама мазнини и 30 грама въглехидрат. Доста хранително, не мислите ли? А 100 грама ядки изглеждат толкова невинно. Това са 1-2 шепи. Ако им седнем с едно голямо уиски и едни шоколад, ще си набавим една зверска бомба калории, равностойна на калориите ни за половин или за цял ден! Естествено и тук важи по-горното правило – това, че са здравословни ядките, не значи, че не са калорийни! Почти всички видове ядки имат около 50 грама мазнини на 100 грама, което значи, че половиата им тегло се състои изцяло от мазнини – това си е много. Свикнали сме да ни казват по телевизията, че ядките са полезни за мозъка и за сърцата ни. Да, че са полезни-полезни са. Обаче всеки ден ако си хапвате по една шепа ядки, отгоре на цялата храна която поемате – това може сериозно да саботира прогреса ви, тъй като точно този калориен дефицит от който се нуждаете –вие ще запълвате само с 50-100 грама ядки. Да не говорим ако добавите и някоя от по-горните скрити калориини бомби !

 • Сладките храни без захар – шоколадите, сладката, сладоледите и т.н.

На пазара от известно време насам се предлагат храни за диабетици – храни в , които няма захар…или по-скоро няма бяла захар. На щанда за диабетици можете да намерите много такива храни – сладка в буркани, бисквити, сухи пасти, шоколади и др. А във фризера може да намерите и сладоледи без захар. Както казах , че в тях няма захар е частично вярно, защото в тях няма бяла захар – наистина няма. Обаче в тях има друг вид захар – например фруктоза, с добавени подсладители. Това ги прави една идея по-здравословни от братските им храни с бяла захар, но в корема ви , както горните храни и тези се превръщат в захар. Естествено, по-ниско гликемична захар от , която ще надебелеете по-малко, но въглехидрата си е въглехидрат. Това, че няма бяла захар в тях, не значи, че няма фруктоза и, че не са направени от някакво брашно. ТУК ПРАВИМ ЕДНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ: Газираните безалкохолни напитки за, които съм писал вече статия. Прочетете я, за да разберете защо. Накратко ще ви кажа, че в напитките като Кока-Кола без захар се слагат само единствено подсладители като аспартам, които имат сладък вкус, но нямат никаква калориина стойност. Въпреки, че вредят – от тях не се дебелее. За разлика от безалкохолните, във всички твърди храни трябва да се използва някакво брашно и много често фруктозна захар, което на практика ги прави почти същите по калориина стойност като нездравословните им варианти приготвени с бяла захар. Само, че са една идея по-здравословни, така да се каже. Не си фантазирайте, че с подобни храни можете да отслабнете. Калоритие са си калории, в крайна сметка.

 • Сирената и кашкавалите

Много хора не си дават сметка реално колко калориини са сирената и кашкавалите. Много често чуваме за полезните свойства на млечните продукти и с колко калции и белтъчини те даряват тялото ни. Така е , има и много здравословни съставки в тези сирена и кашкавали , обаче – познахте правилно – В ТЯХ ИМА ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО МАЗНИНИ. Така, че кел файда ако се заредите с калций и протеин, ако в 100 грама от сиренето , което сте изяли има 50 грама мазнини! А някои сирена имат точно толкова. Хранително погледнато, сиренето е подобно на ядките. Можем да изядем много от него, не ни прави впечатление че сме погълнали 100-200г. със салатата на вечеря и си мислим, че щом не е тестено, сладко или пържено – значи няма проблем. А почти всички сирена и кашкавали са истинска калориина бомба както виждате. Съдържанието на мазнини в тях е изключително високо, което ги поставя в графата със скритите калориини бомби.

А сега си представете, че много хора се хранят главно от тези хранителни източници и си мислят , че щом не ядат пържени картофи и хляб – значи са напълно защитени от надебеляване и са здравословни. Определено тези храни са по-добър избор от братските им версии приготвени със захар и бяло брашно, или от една чиния палачинки – но това определено не ви дава правото да се угоявате с тях и да прекалявате! Ще повторя още един път, с риск да се превърна в развален грамофон:
ТОВА, ЧЕ ЕДНА ХРАНА Е ЗДРАВОСЛОВНА  НЕ ЗНАЧИ , ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА НАДЕБЕЛЕЕТЕ ОТ НЕЯ!


Ако си прескочите макросите за деня – без значение ,че сте ги надскочили с един банан, с филия хляб или с 5 лъжици боб – вие няма да свалите подкожни мазнини. Това е. Точно, затова трябва да следвате един перфектно изчислен за вас хранителен режим, вместо да си експериментирате и само да влошавате състоянието си, лутайки се години наред в лабиринта на здравословното хранене , чудейки се как е възможно уж на пръв поглед да правите всичко правилно, пък все да не прогресирате и да не стигате целта си. Това е само малка част от скритите калориини бомби. Мога да ви дам още много примери, но схванахте идеята.

За бонус, ще обърнем внимание на трика който хранителната индустрия използва само и само за да ви накара да си мислите че нещо е полезно за вас. Говоря за “здравословните“ стикери които са лепнали на някои храни.

На много храни ще намерите следните стикери – “полезно за сърцето, пълно с витамини, бисквитите са направени с пълнозърнесто брашно, в сладкото са използвани истински плодове, без добавени мазнини“ и т.н.

Хора, тези стикери са там само за да ви накарат да купите дадения продукт. Ще покрия набързо голям брой от тези стикери и обещания,преди да привърша статията:

 1. 100% натурално – това че на дадена храна пише че е натурална, или био, въобще не изключва факта че тя може да е пълна със захар и мазнини, и че от нея ще надебелеете точно толкова, колкото ако не беше натурална.
 2. Направено с ИСТИНСКИ мед. Това че в някой сладкиш и т.н. има реално добавен истински мед, не значи че сладкиша не е пълен с 1 милион други консерванти, захари и т.н., които ще убият целият ефект от този хипотетичен ‘‘истински‘‘ мед. Пак ще си навредите на здравето и тялото толкова, колкото ако меда не беше истински.
 3. Полезно за сърцето – че зехтина е полезен за сърцето, полезен е. Обаче това не ви дава правото да се оливате със зехтин по цял ден. От всички мазнини се дебелее – без значение дали са от екстра върджин зехтин или от свинска мас.
 4. Без добавени мазнини – това че някаква храна е без добавени мазнини, не значи че тя не е пръсната от всякакви други добавки – захар, консерванти и т.н. , от които на практика ще надебелеете така или иначе, без значение дали има добавена мазнина или не.
 5. Без добавена захар – да , храните за диабетици са 10000 пъти по-полезни от техните побратими в които реално има захар, но това пак не ви дава правото да се оливате и прекалявате в тях. Кел файда ако в бисквитите които ядете няма захар , ако изядете 5 пакета. Въглехидрата си е въглехидрат, и ако си надкачите макросите – губите играта.
 6. С  добавени витамини – на безброй стикери на натурални сокове реално можем да видим дълъг лист изброени витамини. Много хора се подлъгват по това, като си мислят че по този начин ще наваксат по някакъв начин със здравето си , като за сметка на килото захар което са погълнали от този сок, си набавят някакви жалки милиграмчета витамини. Не падайте в този капан – да, там реално може да има добавени витамини, но това въобще не изключва факта че ако прекалите с тази храна, ще навредите и на физиката си, и на здравето си.

Както виждате, лабиринта става още по-замотан.


Мога да ви спестя цялото това лутане из този лабиринт, като ви изградя специализиран хранителен и тренировъчен режим според вашите нужди. Не губете години в търсене. Не допускайте грешките , които допуснах аз.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *