РОЛЯТА НА ХРАНИТЕ В КОЗМЕТИКАТА

СТАТИЯ НОМЕР #119.

Храните играят основна роля в производството на козметика от всякакъв тип – козметика за кожа, коса, декоративна козметика, парфюми и т.н. Следователно – като малък си зададох следния въпрос:


Щом един крем за лице съдържа зехтин като основно спомагателно козметично средство, тогава не би ли трябвало истинският зехтин да е много по-полезен за кожата ни, отколкото крем, произведен в лаборатория?

Отговорът е по-скоро да. Така е, по мое мнение, зехтина е по-полезен за кожата ви отколкото някакъв крем, който парадира че съдържа зехтин в него. Тялото ни, както споменах в статията за добавки срещу истинска храна, е свикнало да приема натурални храни като основен източник на макронутриенти, вместо да приема синтезирани такива. Това, естествено, не значи че синтезираните не работят, следователно това не значи че кремовете за лице не работят. Напротив , работят, при това доста добре. Но по пътя на логиката – ако можете да намерите истинските, натурални съставки които се използват в дадена козметика – тогава какъв ще бъде смисъла да платите десетки пъти повече пари, за да си купите същите синтезирани съставки? Просто няма смисъл. Повечето кремове за очи забелязвам че имат в състава си краставици. Краставиците хидратират и успокояват тънката кожа покрай очите. Следователно – вместо да давате луди пари за кремове, и искате да се поберете в специфичен бюджет ,слагайте си резeнчета краставица на очите и ще получите същият ефект, като този ако ползвахте скъп крем от краставица.

Естествено, много от тези кремове имат в състава си по над 10-20 различни добавки, и заради това някои хора претендират че тази синтезирана козметика работи по-добре за нас, отколкото натуралната. Но това пак не премахва факта, че натуралния зехтин би бил по-полезен за кожата ви отколкото синтезирания зехтин в такъв крем. Това значи че не зехтина в този крем работи по-добре, а зехтина комбиниран със всички други всевъзможни съставки в него, на които ако намерите натурален заместител, ще получите същият, ако не и по-добър резултат от този, който сте получили използвайки крема. Кратко, просто, ясно и логично.

По тази логика, можете да използвате всякакви натурални храни и течности за да подобрите визията си, ще ви изброя само няколко храни и ползите , които можете да получите от тях, за визията си:
1. Направете си маска от екстра-върджин зехтин на лицето си. Дръжте го поне 20-30 минути, след което отмийте с топла вода и сапун. Само след една маска, ефекта върху кожата ви ще е очевиден.

2. Направете си маска с кафе. Просто използвайте остатъчното кафе от цедката от машината, и си направете маска. След като изсъхне, си направете скръб. Ефекта е брутален.

3. Ако имате торбички под очите – слагайте си студени торбички от зелен чай, краставици или картофи, които ще хидратират, подхранят и възстановят изтънялата, изтощена кожа под очите ви, и ще им дадат по-здравословен , енергичен, свеж вид.

4. Натопете памук в смесица от сода бикарбонат и лимон, залепете памука за зъбите си, и го оставете там за 20 минути. Още след първата процедура зъбите ви ще са по-избелени.

5. Повечето кофеинови шампоани се базират именно на кофеин. Следователно, растежа и здравината на косата ви се влияе сериозно от кофеина, които прилагате върху нея. Кофеина дори може да спре , или поне да забави оплешивяването. Ако си измивате косата с кафе или с зелен чай, примерно, ще получите същият ободряващ ефект като от специалните кофеинови шампоани. Кафето обаче се отмива трудно и оставя трайна миризма, така че зеленият чай е по-добрият избор според мен. Сварете си един литър зелен чай, оставете го да изстине, и измиите косата си с него под душа. Ефекта върху косата ви ще бъде забележим само след едно измиване, гаранция.

6. Заздравяващ еликсир за косата си може да си направите от сварена коприва. Направете същото като с чая по-горе. Говори се , че сварената коприва може да върне цвета на побеляла от стрес коса.

7. Ако страдате от алопеция, или имате окапала коса някъде – търкайте лук и чесън всяка вечер на афектираното място, като накрая намажете с кокосово масло. Преди около 2 години ми се беше появило едно малко голо петънце на брадата, пробвах тази рецепта в продължение на един месец всяка вечер, и лека полека афектираното място ми се покри с косъмчета и стана същото като преди.

8. Вземете сода бикарбонат, и с четка за зъби, разтъркайте малко количество по лицето си в продължение на минута, след което изплакнете със студена вода. Кожата ви ще бъде страшно ексфолирана и гладка след това.

Това са само част от примерните козметични рецепти включващи храни, които мога да ви дам. Съществуващите рецепти са буквално хиляди, и за тях трябва да напиша цяла отделна книга.

Дано съм успял да ви убедя в ползите от храната не само за красотата на телата ви, но и за красотата на лицата ви и за общата поддръжка на всяка друга част от тялото ви. Приложенията на храната и билките като цяло върху тялото са хиляди – нека не забравяваме, че преди фармацевтичната индустрия да завземе света, хората са се лекували основно с храни и билки…лекове, които все повече и повече се забравят и заместват от продуктите, предлагани от индустрията. Козметиката също влиза в това число – храните са използвани за всякакъв вид козметични процедури още от времето на Древен Египет. Имайте предвид всички тези факти, и започнете да използвате храната външно, а не само за ядене.

Няма да съжалявате.

Аз мога да ви помогна с всичко това, като ви изградя перфектните тренировъчни и хранителни режими. Свържете се с мен чрез формата за контакт в сайта ни, или чрез официалната ни фейсбук страница Body Design. Няма да съжалявате.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.