№ 69 – ЦЯЛАТА ИСТИНАТА ЗА “СЛАБИТЕ” ТЕЛА – ПЛЮСОВЕТЕ И МИНУСИТЕ НА ТОВА ДА СИ ПРИРОДНО ”СЛАБ”.

Мислите си че да си слаб е много хубаво? Помислете си отново!


Какво ще рече да си слаб? Повечето хора визират слабите хора като тънки на външен вид – хора, които ядат каквото и колкото си пожелаят и не могат да пуснат корем и да надебелеят. Истината за тези хора е малко по-тъмна, отколкото повечето хора си мислят. Трябва да знаете следното – всеки един слаб човек, когото съм срещал в залата и през живота си – е доволен от факта, че може да си яде всичко, но не е доволен от факта, че е толкова слаб и в 99% от случаите тези слаби хора искат да покачат килограми. Без значение дали са 3-4 килограма, или 30-40 килограма. Това е факт и само някои който не е бил персонален треньор, не знае това. Тренирал съм толкова слаби хора през живота си, колкото и дебели. Истината, дами и господа, е, че никой не е доволен от тялото си. Нито слабите хора, нито дебелите. На слабите им е писнало да ги третират като солети, на дебелите им е писнало да ги третират като прасета. Едните искат да станат като другите и след като станат – най-често искат да станат здрави, атлетични и мускулести – а там е пътешествие до живот. Гмурнеш ли се в сферата на бодибилдинга, цял живот можеш да се подобряваш. В общи линии – всеки човек, който иска да подобри тялото си , изпада в състояние на вечно гонене на мечтата си. Което е напълно нормално! Обаче тези, които завиждате на природно слабите хора, че могат да ядат каквото си искат, трябва да осъзнаете, че нещата не стоят точно така. Да, има такива хора с бездънни ями, вместо стомаси – и наистина обичат да ядат, обаче те са рядкост. Повечето слаби хора ядат 1/5 от порцията на един дебел човек – те не могат да се наядат така стабилно, както се наяждате вие, нямат особен апетит – и много от тях ми споделят че храната никога не ги впечатлява. Те нямат натуралното влечение към храната, което вие имате, следователно то не им носи удоволствието, което носи на вас – разберете, че вие живеете в заблуда. Няма за какво да им завиждате – по-голяма част от тях не могат да оценят храната, която ядат, нито пък са доволни от супер слабите си тела и искат да се променят. Това не е нещо, за което трябва да им завиждате.

Хората с природно слаби тела са ектоморфи. Това са хора със супер бърза обмяна на веществата (метаболизъм) , което значи че тялото им преработва всичко, което са приели и го изхвърля навън бързо. Те нямат заслуга за това, че са слаби – те никога не са били дебели, те не могат да надебелят лесно. Те не могат да оценят факта че вие сте дебели, а те не. Те не знаят колко е ,хипотетично, тежко да си дебел и с наднормено тегло – те не се наслаждават особено много на състоянието си. Това за тях е нещо нормално.

Сега, като ви обясних какво е състоянието на слабите хора, трябва да обърнем внимание на плюсовете и минусите на това да си природно ектоморф.


Минусите са следните:
Трудно покачвате килограми, трудно можете да изградите мускулеста физика и въпреки че сте слаби, вътрешните мазнини (тези които обхващат вътрешностите ви) заедно с холестерола ви може да са високи в следствие на високо калориините храни които си позволявате. Познавам хора, които си мислеха, че щом цял живот са толкова природно слаби, могат да си ядат колкото захар си поискат – и след няколко години хванаха диабет. Да, и слабите хора могат да хванат диабет. Отвън тялото може да изглежда нормално – дори да изглежда здраво, а отвътре може да е пълна развалина. Слабите хора могат да ядат понички от ставане до лягане, без да надебеляват, но тялото им ще си плати в един или друг аспект за този нездравословен начин на живот, на който е подлагано с годините. Слабите хора нямат и особено голяма сила – имат издръжливост да бягат на дълги разстояния, но толкова. Също така е доказано, че природно слабите хора се разболяват по-често от настинка и вируси от пълните хора и е доказано ,че имат по-слаба имунна система. Отделно, трябва да се знае, че поради ниският процент подкожни мазнини, при аварийна обстановка (като война) тялото им няма да има от къде да си набави енергия (за разлика от дебелите хора, които имат в излишък много подкожни мазнини – от чиято енергия тялото им може да се храни) – което ще ги убие много преди дебелите хора. В общи линии – настъпи ли глад – слабите хора ще си заминат първи. Дебелите хора ще имат достатъчно складирана енергия под кожата си, от която да се храни тялото им – това са мазнините под кожата, складирана енергия за спешни случаи, с която слабите хора не разполагат.

Плюсовете са много – слабите хора не трябва да се занимават с постоянно изчистване на подкожните си мазнини и захванат ли се един път с културизъм , в общи линии в голям процент от времето могат да си позволят да ядат мръсна храна, което каквото и да си говорим МОЖЕ да бъде удоволствие и улеснение, в сравнение с това което правят дебелите (пазене на строги диети). Колкото и мускули да качват, много трудно ще качат допълнителни мазнини. В общи линии, ектоморфите могат много по-лесно да превърнат телесния си тип в мезоморфен, отколкото един ендоморф. На ектоморфите няма да им се наложи да правят кардио, за да чистят подкожни мазнини, тъй като телата им вече са достатъчно слаби. Друг плюс е , че телата им няма да се срещнат поне на първо четене с повечето здравословни проблеми, с които се срещат повечето дебели хора. Отделно, животът на един слаб човек може да бъде не толкова натоварващ – дебелите хора са много неактивни не само поради мързела си, а поради знанието, че големите им килограми ще ги възпрат от приятни изживявания в сферата на спорта или всяко друго забавление – само около 3-4 минути клатушкане и ще са плувнали в пот. Не е такъв случаят със слабите хора –те са доста по-активни в ежедневието си  и поради подвижността си и леките си килограми, могат да правят много повече неща, отколкото дебелите хора, без да се изморяват.

Тъй като ви изброих и плюсовете и минусите, ще ви обясня до колко е различна процедурата при работата ми със слаби хора в залата.
Работата се различава основно в храненето и в това, че не карам слабите хора да правят кардио повече от 1 път седмично. От там нататък продължаваме със зверски хардкор режими и тренировки. Дебелите могат да имат слабите хора за привилигировани, обаче трябва да знаете това:
И слабите хора трябва да блъскат с тежестите толкова здраво, колкото вас – че в някои сфери много по-здраво, ако искат да постигнат една хубава физика. И слабите хора трябва да обръщат сериозно внимание на вдигането на тежести и на пазенето на хранителни режими. Докато дебелите хора трябва да се стараят на моменти да изпадат в калориен дефицит, слабите трябва да се стараят да имат калориен излишък, от който да покачат качествени килограми. Това е цялата истина – няма нищо мистично при ‘‘слабите‘‘ хора. Единственото нещо за което всеки човек на планетата разбираемо им завижда, е че могат да си ядат каквото си поискат и да не качват нито грам. Но както видяхме вече – и това носи вреда с годините, така че трябва да знаете, че такова нещо като перфектната физическа утопия съществува изключително рядко. Има един малък процент от хора, които наричам генетици, които спадат в екстремно екто-мезоморфния или чисто мезоморфния спектър – и там те са в подобно положение, само че имат страшно много лесно поддържана мускулна маса. Там вече говорим за нещо друго – прочетете статия 57, за да ви стане ясно какво представляват тези хора и как се възползват от състоянието си. Естествено, природните закони се прилагат и при тях – това че изглеждат добре, не значи че правят всичко оптимално правилно, даже в екстремната ситуация не значи че са и здравословни.
Не един път съм виждал бездомни хора с изцепени преси, достойни за фитнес списание, но това е за друга статия, която тепърва ще напиша. Надявам се, научихте достатъчно за природно слабите хора от тази статия – достатъчно, че да си изчистите натрупаните предразсъдъци относно тях в главите и да оцените собственото си състояние.Без значение дали сте слаб, дебел или здрав – или смесица от трите – работете здраво, бъдете искрени със себе си и другите – и се възползвайте от това, с което Бог ви е дарил!

Без значение какъв тип е вашата физика – аз мога да ви помогна с тоталната ви трансформация.

Успехът е на една крачка разстояние, свържете се с мен веднага, и да започваме.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *