№ 60 – ИЗКРИВЯВАНИЯ НА ТЯЛОТО ОТ ПОГРЕШНИ ТРЕНИРОВКИ И ЛОШИ НАВИЦИ В ЗАЛАТА

Наскоро написах статия, в която изложих случай, при който може да настъпи изкривяване в цялото тяло САМО И ЕДИНСТВЕНО въз основа на едно стегнато мускулче, някъде там в тялото ви. Съветвам ви да я прочетете, преди да продължите да четете тази.

Прочетохте ли я вече? Супер. Значи вече знаете основата на това, за което ще говорим тук.

Разбрахме , че даден мускул може да се стегне прекалено много то залежаване или заседяване, въз основа на което много мускули около него или ще се отпуснат, или ще се стегнат, и това ще продължи нагоре по веригата – в резултат на което може да изкриви цялото тяло поради стегнати и разтегнати агонистки и антагонистки мускулни групи.

Но може ли, въпреки активния ни начин на живот, разтягане и спортуване – НЕВОЛНО да причиним подобни изкривяване от прекалено много тренировки или внимание към дадена мускулна група?

Може и още как.

Същите примери които ви дадох в предишната статия за изкривяванията на цялото тяло, можем да ги приложим тук. Последователността им може да е различна, причината за появяването им може да е различна, но ефектът е същият. Ще ви дам разни примери:

Да кажем, че имате малки , не-добре развити гърди. Решавате да станете кинг конг, започвате да ходите на фитнес и в продължение на няколко години сте пръсвате да тренирате само и единствено гърди. Какъв ще е ефекта? Ефекта ще е едни доста по-големи, оформени , и здрави гърди. Постигнали сте си целта, си мислите. Да – но на дадена цена – виждал съм хора които правят точно това, и резултата може да бъде – ако не катастрофален, то поне зле-изглеждащ. Ако решите да тренирате само гърди – ще предизвикате ефекта за който ви споменах по-горе – именно от това постоянно претрениране на дадена мускулна група – тази група с времето ще започне да се стяга, за сметка на друга антагонистка мускулна група – в нашия случай, ако тренираме само и единствено гърдите – в един момент, противоположната мускулна група на гърдите – гърба, ще започне да става прекалено слаба и да се отпуска, въз основа на което прекалено здравите ни гърди ще започнат да дърпат раменете ни напред, което ще резултира в една изгърбена стойка. Да, ще имате здрави гърди, но гърдите ви ще са прекалено здрави в сравнение с гърба, и ще изкриви тялото ви напред. Резултата е много смешен – момчета и мъже, които ходят с раменете напред , с ръце издадени напред, все едно са шофьори на автобус и държат волана – подобна стойка като на много себепровъзгласили се мутри – все едно имат толкова много мускули по себеси, че немогат да приберат ръцете си отстрани на тялото. Не, нямат толкова мускули. Просто от желанието си да имат много мускули са стегнали прекалено много гърдите си, от което са се изкривили, и от добрите си намерения по-скоро са пострадали, отколкото да са дръпнали нагоре, и сега са си направили двоен проблем.  От там, по примера който дадох в предишната ми статия за изкривяванията , ще последва абсолютно същото нещо, което съм описал там. Стартовата точка може и да е различна – антериорно или постериорно извъртен таз, хипер-разтегнати колене, кнок-колене, лордозо-кифоза, сколиоза, хлътнал напред врат, хлътнали напред рамене – и т.н – обаче резултата след време ще е един и същ. Затова съм натъртвал на факта че е почти задължително да тренирате с треньор в началото , при това не един път. Просто начините по който можете да си развалите телата са толкова много, че ако ви ги опиша всичките ще ви се завърти главата. Положението е страшно, така че не правете глупости, а се обърнете към специалист като мен.

Трябва да знаете , че тялото ви може да се изкриви не само чрез изгърбване на компютъра и заседяване – може и да се изкриви от неправилни тренировки, и от претрениране на една мускулна група , изоставяйки друга противоположна такава от ЧИСТ МЪРЗЕЛ  и невнимание. Като се заговорихме, много момичета идват по тоя пример в залата ми и ми казват:
 ‘‘Ама аз искам да направя само дупе – не искам да клякам защото баджаците отпред ще ми станат прекалено големи…ще правя само коремни преси и мъртва тяга‘‘.

Това, скъпи момичета е най-добрата рецепта за плосък задник. Вместо да вирвате дупет си – вие ще го сплескате още повече – защото тренировъчната програма която искате да правите, е рецепта за постериорно извъртане на таза – извъртане по посока на часовниковата стрелка – назад. Ако тренирате само корем – той ще стане прекалено силен в сравнение с предните ви бедра и аддукторите – и ще издърпа предната част на таза ви нагоре. В следващият момент – мъртвата тяга може и да заздрави глутеуса ви, обаче освен нещо ще заздрави страшно много задното ви бедро – което при наличието на слаб антагонистки мускул (предното ви бедро) , ще придърпа таза в постериорен наклон назад. Тези две придърпвания ще премахнат натуралната чупка на таза която жените имат, и която прави дупетата ви по-изпъкнали. Резултата след дългите тренировки може да е по-стегнато дупе и корем, обаче поради изкривяването което ще причините на тялото – нито корема ви ще изглежда по-добре – въпреки че ще е по-стегнат, нито дупето ви – задната ви част , и торса ви в общи линии ще изглежда като ДЪСКА – защото таза ви ше е изправен перпендикулярно със земята поради стегнатите мускули, от което ще изгубите чупката в кръста си, която ще придаде истинския вид на един изпъкнал, оформен глутеус. Колкото и мускули да имате по дупето си – нямате ли чупката за да го покажете – то винаги ще изглежда сплескано и неоформено.
Плашещо е , наистина, колко момичета идват при мен в залата и не искат да клякат , от страх че ще направят някакви прекалено здрави крака, нито пък искат да тренират горната част на тялото си – а се съсредоточават само върху дупето си и коремите си. Каква огромна грешка. Времето минава, уж виждат че напредват във физическото си развитие – виждат тук-таме някоя цепка, килограмите на щангите и повторенията вървят нагоре, но са минали няколко години и външният им вид не се е променил толкова много в тоя отношение. Лично съм виждал момичета да тренират по този начин с години, и изглеждат по съвсем същият начин както преди.

Защо се получава това? Вече ви обясних. Те напредват , но с напредването неволно изкривяват части от тялото си които замаскират напредъка им. В общи линии – пробват се да изхвърлят водата от лодка, на която има дупка на дъното, без да запушат дупката. Водата се изкарва навън, докато нова вода продължава да влиза през дупката, и това продължава до безкрай. В случая – те трябва да запълнят дупката, преди да изхвърлят водата, трябва да запълнят дупката в програмата си с правилните упражнения, серии, и хранителни режими. За да осъзаете само колко е важна стойката ви при презентация на физиката ви , ще напиша статия на тема „Стегнато тяло срещу отпуснато тяло, или позиране – срещу реклаксирана поза“. От там ще осъзнаете реално колко размер можете да придадете на тялото си в дадена мускулна група, само и само ако оправите структурата си и го презентирате добре. А това може да се оправи най-лесно чрез максимално оправяне на изкривяванията по тялото ви причинени от погрешните ви тренировъчни програми или заседнал начин на живот. Дадох ви двата най-типични примера за които се сещам по-горе – примери които срещам най-често в залата. Подобни примери мога да дам още бол – жени които правят само клек и мъртва тяга – и торса им се изкривява до такава степен в антериора позиция (обратно на часовниковата стрелка), че започват да изглеждат буквално като патки, със супер голяма разликаа в развитието на долната и горната част на тялото си – проблем, който може да отнеме години докато се оправи. Виждам и много момчета, който в желанието си да направят голям бицепс – тренират само и единствено него – изпускайки брахиалиса и трицепса си, които са 70% от мускулите на горната част на ръката. Резултата са едни стегнати бицепси, които придърпват раменете напред, и придърпват предмишницата нагоре, в което положение ръцете изглеждат като постоянно стегнати под напрежение сгънати почти на 90 градуса в почти хоризонтално положение със земята. От там следват и проблеми с раменете, и други проблеми които могат да се обадят по-късно през животите им, ако продължават в същия дух. Примери мога да дам още стотици, хората в желанието си да постигнат резултати само в една мускулна са склонни да направят уникални грешки, които могат да им костват години рехабилитация след това. За това не един път съм казвал – ако решите да се занимавате с фитнес , трябва да знаете едно – трябва да тренирате ЦЯЛОТО си тяло – всичко от глава до пети. Иначе както виждате – един пропуснат и нетрениран мускул – и баам. Това рефлектира върху цялото ви тяло и може да ви изкриви тотално. Дори и да не ви изкриви тотално на момента, веднага ще си проличи че нещо не е наред специфично в дадената зона.

За финал ще ви кажа – осъзнайте че в света на фитнеса неможе да се мине по тънката лайсна – не един път съм казвал че опитите да се задмине сериозната работа в залата поради мързел само ще ви създадат проблеми – без значение дали кръшкате от тренировки и ходите да тренирате само дупе и корем , както момичетата споменах по-горе, или ходите да тренирате гърди както момчетата които споменах по-горе. Това са рецепти за сериозно по-нататъчни визуални и физиотерапевтични здравни проблеми. Или пък взимането на стероиди с цел влизане по-бързо във форма , от което са последвали не един или два смъртни случая , или тотално разрушено телесно и психическо здраве. Хората правят какви ли не неща , измислят какви ли не заобиколки , само и само да избегнат истината че трябва да работят здраво и дълго в залата за да постигнат това което искат. От тези заобиколки, резултатите винаги са несъществени и катастрофални – тези пътищя водят до никъде. Ако искате да сте истински успешни в спорта, да трансформирате телата си и да запазите резултатите си максимално – и ако не искате да се изкривите в следствие на погрешни тренировки, похвати, фитнес идеологии и лоши навици – стъпете си на краката и спрете да мислите като слабаци и загубеняци, и започнете да мислите като силни, успешни хора – като победители. Всички тези проблеми идват от това, че всеки се мисли за много умен и че знае много – резултата на което е катастрофален. Фитнеса е уникално сложна тематика, граничеща с медицината, химията и физиката – няма да стигнете далеч, ако действате самосиндикално…е , естествено ако не сте генетик, каквито са 1% от хората на планетата, даже 1% е много. Не си жертвайте телата, като си правите експерименти с тях. Само ще си изгубите времето и здравето. Свържете се с мен, и аз ще ви опътя да тръгнете по единственият правилен път в тази сфера. Ще ви създам хранителни и тренировъчни режими, с които ще подобрите не само мускулатурата си, но и цялостната си стойка и здравето си. Ако сте стигнали до тук – значи явно тази тема ви интересува сериозно, което значи че сте направили първата стъпка към личната си промяна. Направете втората стъпка и ми пишете обезателно.
Ще чакам.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *