КАК ДА ИЗГРАДИМ ГОЛЕМИ, ЗДРАВИ КРАКА?

СТАТИЯ НОМЕР #242.

От тази статия могат да научат много и жените, които не искат да направят големи, мускулести крака – но просто искат да ги поорелефят и стегнат. Всичко което ще напиша тук, важи и за жените, в по-малък мащаб. Те могат да продължат да тренират по долоизложените принципи, и като достигнат максимално бързо даденото ниво на физическо развитие което им приляга – могат да спрат да напредват и само да поддържат нивото което са стигнали до момента. Това е най-правилният начин да се влезе във форма – и най-бързият. Другото с леките тренировки е загуба на време. Това важи за всички тренировки за които някога съм писал, и за които ще пиша – да не настава някакво объркване в женската аудитория, че главно говоря от мъжка гледна точка. Каквото важи и за мъжете, важи и за жените.

Така – как да направим големи , здрави крака?

Отговорът е прост и сложен едновременно –  за храненето, което е 50% от свършването на работата вече сме говорили – трябва да се следва един перфектно изчислен хранителен режим – за всеки човек случая е различен, тъй като метаболизмите, генетиката и изискванията на различните човешки тела са различни.

С тренировките положението е малко по-лесно, отколкото при храненето. Повечето хора нямат особен проблем с развитието на краката си, там мистиката е много по-малка отколкото при ръцете , например. Големи, мускулести крака можем да направим само със здрави тренировки с висок интензитет. Освен на интензитета, трябва да се обърне внимателно внимание на методологията на самите тренировки – дали ще са високообемни или хеви дюти, и въз основа на това да се изберат подходящи упражнения – като естествено, в основата на всяка една тренировка стоят многоставните упражнения – в случая на краката това са различни вариации на клек и мъртва тяга. Вариациите които трябва да правите зависят изцяло от генетиката ви, структурата на тялото и височината ви, както и техниката на самото упражнение. Има и вариант да не може да правите клек и тяга с тежест от самото начало , а допълнително да бъдете обучени на техниката , тъй като повечето хора (особено високите, като мен) нямат перфектна техника в тези упражнения, които могат да бъдат много опасни – следователно, трябва да се провери индивидуалният човек дали е сложен за тези две упражнения, което мога да направя с обзервация във фитнеса на живо, или чрез изпратено ми видео. Въз основа на това дали човека е пригоден за клек или не, се предписват упражнения които да подобрат и коригират мобилността и стойката на човека в дадена сфера, както и асистиращи упражнения да го подсилят в друга. След многоставните упражнения следват изолационните, които ще ни подобрят да оформим допълнително изоставащите ни мускулни групи като прасец, задно бедро, глутеус и т.н. – упражненията за крака са буквално стотици, и за да ви ги обясня всички едно по едно и да ви ги препоръчам ще трябва да напиша цяла отделна книга.Трябва да ударите всяка една част от краката си , за да имат те завършен , голям вид. Няма да стане само с предно бедро или само с прасец. Да, клека и тягата са основата на една здрава тренировъчна програма за крака, поради факта, че тези упражнения освен долната част обхващат буквално всеки един мускул на тялото ни и карат системите ни да заработят на 100% и телата ни да изпуснат максимално количество анаболни хормони поради животозастрашаващия фактор който подсъзнанието ни прихваща по време на изпълнение на самото упражнение (при клека и лежанката, например), но това въобще не значи че те са единствените упражнения, които трябва да се правят за крака. Ако мислите само по трибойски, няма да стигнете далеч. Да, има хора които са оформили краката си на макс и са стигнали до добра форма само чрез тези две упражнения, но един треньор с истински набито око ще знае как да коригира визията на краката ви с голям набор от упражнения. Ще се учудите реално колко кривини ще започнете да забелязвате в стойките на хората, след като направя дисекция на собственото ви положение с краката.

Дали клека и тягата са за вас, и какви други упражнения може да се наложи да включите в програмата си, мога да преценя на лична консултация с всеки един от вас. Включително и методиката на трениране, последователността на упражненията, интензитета с който ще тренирате, естествено, всичко съобразено с вашите възможности, цели, възраст, пол, здравословно състояние. Както при храните – няма един глобален тренировъчен режим който да работи на максимум за всички, както всеки един от извесните културисти, шампиони и известни личности имат индивидуални хранителни и тренировъчни режими, така и вие трябва да имате, за да просперирате успешно във фитнеса. А вариантите са буквално хиляди. Намерите ли своя вариант – въпрос на време е да постигнете успеха – всичко след това е въпрос на стриктното им изпълнение.

Аз мога да ви помогна с всичко това.

Свържете се с мен сега, за да получите своите индивидуални хранителни и тренировъчни режими, чрез които ще влезете в най-перфектната форма на живота си. Свържете се с мен чрез официалната ми фейсбук страница Body Design, или чрез формата за контакт в сайта ми, и да започваме.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.