КАК ДА ИЗГРАДИМ ГОЛЯМ, ЗДРАВ ВРАТ И ТРАПЕЦ?

СТАТИЯ НОМЕР #244.

Тази статия е от поредицата за това „Как да изградим максимално голям и здрав даден мускул (бицепс,трапец, гръб и т.н.) – здравия голям врат и трапец са предимно мъжки мускули, и 99% от жените не биха имали интерес относно заякването им. Знам това, опита ми в залата говори достатъчно. Докато една жена може определено да си послужи с един здрав трапец, той пак не трябва да е прекалено голям за да не отвлича от женствеността и , а вратът на една жена също трябва да не е голям и здрав, а да е нежен и красив – просто горната част на трапеца, врата , предмишниците и гърдите на една жена не трябва да са свръх развити – това е мъжка територия. Все пак, ако някоя от читателките ми се интересува от развитието на тези мускулни групи – определено не би и навредило да се образова малко от информацията, доставена тук.

За разлика от тренировките за крака и ръце, в чиито тренировки могат да бъдат включени безброй упражнения с безброй вариации и безброй методики, вратът и трапеца са може би най-лесните мускули за трениране в целия фитнес. За трапец и за врат, естествено, има голям брой упражнения, но тези упражнения далеч не са толкова фрапантно различни по действията си едно от друго, че да се наложи някакво гмуркане в сферата на дълбочина ядрена физика. Трапеца се тренира много добре чрез обръщания, тяга, фейс пулове – но най-вече чрез едно просто упражнение – трапецовото повдигане с дъмбел, щанга или на машина – или накратко Шръгс (Shrugs), при което упражнение просто хващате дъмбели или щанга в ръка, и вдигате раменете си към ушите си нагоре, стягайки трапеца си, все едно казвате с раменете си “не знам“. Това е единственото упражнение , което в крайна сметка ще ви е нужно за трапец, а сериите, килограмите и интензитета и мястото в цялостната ви тренировъчна програма зависят от самата нея, и от самите вас. Иначе, в общи линии, цял живот ако правите това просто упражнение винаги ще напредвате – то е изключително лесно за изпълнение, и много ефективно. Другите вертикални гребания и т.н. са излишни, когато имате това велико упражнение – с него трапеца ви ще се развие достатъчно. С вратът ви , положението е що-годе същото. Да, има много упражнения за врат, които са популярни в борческите среди, но в крайна сметка само 1-2 упражнения ще са ви напълно достатъчни за врат – едното наричам крънч за врат, или вратна преса , поради факта, че самото упражнение прилича на коремна преса за врат – буквално лягате на леглото , като оставяте главата ви да виси в края на леглото, отпускате я надолу, след което я повдигате напред към гърдите си и стягате врата си – буквално това е „коремна преса за врат“. За задната част на вратът , можете да направите абсолютно същото упражнение, по обратен начин. Наричам го хиперекстензия за врат. Просто се обръщате по корем, и повтаряте същото по обратния начин. Вратът и трапеца са изключително важни мускулни групи за един мъж – те са изключително подценявани масово от трениращите в залата, докато в крайна сметка те са отговорни за 1/3 от мускулната маса в горната част на тялото ни.Както казах по-горе, сериите ще зависят строго индивидуално от цялостното оформление на тренировъчната ви програма и комбинациите които сте направили между мускулните си групи там, както и методологията която ще използвате – дали е ниско обемна с висок интензитет, дали е високо обемна и т.н. , както и от вашето моментно здравословно състояние и ниво на физическо развитие.

С изграждането на тази тренировъчна програма, както и на перфектният за вас хранителен режим – мога да се заема веднага – само се свържете с мен чрез формата за контакт в сайта ми, или чрез официалната ми фейсбук страница Body Design, и започваме моментално.

Нямаме време за губене. No pain – no gain.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.