№ 67 – КАК ДА МИСЛИМ ИЗВЪН КУТИЯТА. ЗАЩО ДА БЪДЕM РАЗЛИЧНИ?

Закон номер 1 – трябва да мислим извън кутията, без значение за какво става дума. Много хора намират един праволинеeн път и го следват до края на живота си, без дори да посмеят да погледнат наляво или надясно. Това дами и господа може да бъде катастрофално, защото поетият път може да се окаже в един момент грешен, ако не е бил добре обмислен предварително . А тогава може да е твърде късно за да се отклоним настрани и да поемем по друг път. Други пътища може вече да няма, освен този, който вече сме си избрали. За да не попаднете в тази клопка, пробвайте се да мислите извън кутията. Което ще рече – да подлагате на размисъл пътя по ,който сте поели всекидневно. Не ви говоря да сте недоволни от всичко . Човек трябва да е доволен от всичко ,което ,Бог, му предоставя на пътя. Обаче, поетия път може въобще да не е най-оптималният, който можете да поемете, напротив – даже може и да ви навреди. Бог, може да ви дава много знаци, че трябва да промените нещо и вие като кон с капаци да подминавате тези знаци и да не правите нищо по въпроса. Понякога хората се боят от това да направят избор или промяна , от страх да не направят грешен избор. Тогава те се отказват от правото си на избор ,което парадоксално отново е избор .


Скъпи читатели – за да избегнете това, просто мислете. Мислете глобално, мислете задълбочено, мислете извън кутията. Ако не сте доволни от резултатите си в живота – направете нещо различно. Израснете, станете различен човек. Не бъдете само едно нещо в този живот .Това, че сте учили за счетоводител и ,че вече сте на 30, не значи, че не можете да станете един от най-известните и добри актьори .Не значи ,че не може да започнете да учите в НАТФИЗ , защото точно това може да се случи с вас. Не е невъзможно, стига само да го искате достатъчно. За да се случи това, трябва да бъдете различни. Трябва да станете комбинация от повече от едно неща. Трябва да хванете по друг път. Ако работата във фабриката ви отегчава – никога не е прекалено късно да станете това , което е могло да станете. Трябва само да мислите глобално , да мислите различно  и да действате. Толкова е просто – една мисъл може да промени живота ви. Една мъничка мисъл, преминаваща през вашата глава , може да се окаже ключът към това ,което винаги сте се стремили .Една мъничка мисъл, която ако си повтаряте всеки ден и вярвате достатъчно в нея – ще се сбъдне. Една мъничка мисъл ,като ‘‘Да, ще направяточно това и ще успея‘‘.

Действията започват от главите ни – те се диктуват от мислите ни. Следователно, каквото е в главите ни – това и ще направим. Ако в главите имаме хубави, позитивни и продуктни неща – ще правим точно такива неща. Ако не – ще правим обратното. Това е. Хората имат проблем с тази истина .Те бягат от нея, поради страхът от непознатото. Страхът от това да се променят. Истина е ,че страхът е нещо трудно за преодоляване.Това не значи да се откажем, да се заключим вкъщи и да избягаме от светът. Това правят повечето хора – сблъскват се с някакъв проблем и бягат . И това се повтаря ден, след ден, след ден – докато живота им стане прекалено тежък и се превърне в още по-голям хаос от началото, защото проблемите се натрупват и не се разрешават. Отговорът е депресирани или разрушени семейства. Просто поради факта, че някой си там е решил да не мисли извън кутията и да действа според негативните си мисли, вместо да вложи в главата си позитивни такива и да ги последва по новият си път. Много хора казват “Ох беден съм, нямам пари, няма да си купя това“. И продължават. Да , може и да са прави, може наистина да са бедни и да нямат пари да си купят даденото нещо. Но проблемът не е в това .че са бедни , а как приемат цялата ситуация и как реагират на нея, с мислите в главата си. Вместо да кажат това , което цитирах отгоре, тези хора в тази ситуация трябва не да се оплакват, заключвайки негативно ,че няма да си купят това, а трябва да кажат ‘‘В момента нямам пари да си купя това, но ще направя всичко възможно да намеря начин да изкарам достатъчно пари, че да мога да си го купя‘‘. Следователно , ако само тази група от хора замести по-горното негативно изречение с това , което изложих тук и започне да го следва – резултата ще е смайващ и зашеметяващ. С онова негативно изказване отгоре човек тотално затваря вратите пред себе си – при това напълно собственоръчно. Това наричам хронични ограничителни мисли или самосаботиране. Толкова много хора попадат в тази категория , че чак не е истина. На такива хора ,като им предложа някаква идея , те гледат на нея с недоумение и казват, че е невъзможно да се получи .Говорим за неща, като едно просто пътешествие до някъде! Много млади хора са станали толкова негативни, че имат едно просто пътешествие до някоя друга страна за нещо невъзможно, напълно недостижимо и нещо мистично. А да не говорим за нещо по-сериозно – като грандиозен бизнес проект. Хората просто не са готови да приемат нещо такова, малките им умове не могат да попият грандиозни, големи идеи. А истината е ,че могат.

В силата на всеки е да увеличи умствения си капацитет . Бог, ни е дал тези мозъци, за да ги използваме, кел файда ако ги раздвижваме само ако гледаме някое шоу вечерта пред телевизора с чаша алкохол в ръка.

 Имаме прекрасните шансове да превърнем животите си в приказка, макар и временна . Огромна част от нас ги пропиляват без въобще да се възползват от тези шансове и после се оплакват . Все някой им е виновен, все успелите и богатите били еди-какви си. Никога не е в тях проблема.

Истина е ,че живота е нечестен.Разберете, че основния проблем винаги е в нас самите и в начина по, който гледаме на нещата в главите си. Да, живота на някои от нас е 20,000 пъти по-трудни от този на други, но това няма да допринесе с нищо към поправянето на нашата ситуация. Следователно да седим и да се дразним на този доста често несправедлив факт , е меко казано безсмислено. Вместо това започнете да мислите по-глобално, по-позитивно, по-мащабно и започнете да реализирате идеите си, стига да са морални, реалистични и целесъобразни. Оставете негативните глупаци да ви сочат с пръст и да ви се присмиват, че сте се променили и ,че постоянно се променяте – вчера сте били един, ма днес сте били съвсем друг. След няколко дни пък ще сте еди какъв си. Така да бъде. Великите умове никога не са били разбирани от обществото и побирани в рамка. Ако обичате да слушате метъл музика и класически композиции – така да бъде. Ако обичате да носите дълга коса и в следващия момент се пореминете към къса коса – така да бъде. Щом ви харесва и намирате смисъл в тези дела – това е най-важното нещо. Примери мога да дам безброй. За абстрактни решения като тези не трябва да се допитвате до другите , защото самото понятие абстрактни значи точно това .Истината зад това. което сте направили не е глобална и не може да се разбере от всеки. Тя е абстрактна. Следователно, да слушате всички мнения за вас от всички покрай вас и да им давате еднаква тежест , е безсмислено. Дори това коетп правите, като горните примери, да бъде безсмислено за тези около вас – това не значи, че то е безсмислено за вас. А това е най-важното.
За финал ще ви повторя пак – спрете да се ограничавате чрез тези хронични, ограничителни мисли. Спрете да се себесаботирате – осъзнайте дали проблема ви е просто негативно мислене, депресия или ОКР. От там нататък – действайте. Ако проблема ви е много дълбок – винаги можете да потърсите психолог или добър , начетен Християнин насреща ви. А най-добре и двете. Те ще ви помогнат с каквото трябва, но пак, осъзнайте едно: Трябва да се научите да мислите извън кутията, да осъзнаете че да бъдете различен е нещо хубаво – приемете се такъв, какъвто сте, и спрете да се себесаботирате. Не изпадайте в крайности да бъдете свръх различен, стигайки до псипопатия. Нямам предвид това. Не се бонтувайте , просто от желание за бунт. Не изпадайте в крайности, в каквито крайности изпада светът през последното десетилетие. Не се развращавайте. Знаете за какво говоря. Каквито и действия да предприемете, те трябва да бъдат много внимателно преценени и погледнати от всеки ъгъл, преди да ги предприемете. Естествено,  нещата не стават понякога по общоприетите правила на живота, при което трябва да си използваме акълите и да мислим извън обществено наложения ни правилник. Анализирайте токсичните мисли в главите ви , и ги променете, поемайки по нов път в следствие на това. Ако не направите всичко това, рискувате да живеете в постоянно състояние на неосъзнато себесаботиране , което в един момент може да се окаже необратимо и да ви коства всичко. Дори и вечността.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *