№ 72 – КАЗАРМАТА – ДО КОЛКО ИМАТ РЕЗОН ДОВОДИТЕ, ОТНОСНО ПОЛЗИТЕ ОТ КАЗАРМАТА?

Военната казарма е нещо прекрасно. Според мен тя трябва да се направи задължителнa, за да може всеки мъж (включително и аз самият) да мине през нея. Казармата изгражда дисциплина, характер, хъс, мъжество, целеустременост, послушание, критично мислене, чувство за братство, дълг към родината и физически качества като: сила, издръжливост, добра телесна форма и т.н.

Само тези 2 изречения са достатъчен довод, за да наредим казармата сред най-добрите мъжки занимания. Определено е загуба ,че в България тя не е задължителна. Задължителната казарма я премахнаха в периода 2006-2007, точно преди приемането ни в ЕС, под предтекст, че НАТО щяло да ни пази. Така да е – нека ни пази. Защо тогава има други държави членки в НАТО и ЕС , които имат задължителна казарма и огромни армии в бойна готовност , като Гърция например, а ние трябва да сме лишени от подобна привилегия? Нещо не се връзва , нали? Та какво е една държава без армия? Съюзите и организациите се разпадат, но една държава винаги ще има нужда от армия. После нека разправят, че срещу България не се вихрят конспирации от време уно.
Така де, изпуснах я с около 5-6 години и от тогава до сега не съм спрял да чувам истории за казармените години от по-старите набори. Като добавим и факта ,че съм от традиционно военно семейство – баща ми беше Майор-командир на военно поделение, дядо ми със сходен ранг, а Васил Демиревски – Жельо е бил братовчед на пра-дядо ми, ви става ясно колко съм се наслушал за военния живот и казармата като цяло. Не съм бил в казарма (въпреки, че да израснеш в семейство Демиревски си е чиста казарма), но помня когато момчетата още ходеха войници задължително и как ни гласяха и нас ,че като станем на 18 ще си получим призовките. Уви, това не стана и отидохме в университети (не, че се оплаквам, най-яките и диви години от живота ми). 

Въпросът обаче си остава – имат ли резон доводите на старото поколение относно ползите от казармата?


В ИЗВЕСТНА СТЕПЕН бих казал, че имат, да. Ако ни призоват към задължителна казарма сега доста ще се израдвам. Да не говорим какъв положителен ефект ще има това върху все по-разпуснатите и недисциплинирани поколения. Ще са луди години.

 Казах обаче в ИЗВЕСТНА СТЕПЕН, защото има едно нещо, което се нарича прекаляване. Много от възрастните обичат да прекаляват с това колко голяма полза има от казармата  и,  че нищо не е равностойно на нейната сила да изгради характера на един мъж.

Е…тук вече ще трябва да поспоря с тези хора.

Както казах , съгласен съм ,че казармата е брутална . Аз лично съм ЗА нея и още не съм отхвърлил възможността да стана войник в идните години, е така за експириънса…защото ми е мерак. Обаче трябва да подчертая ,че има бая равностойни институции на казармата за изграждане на мъжеството у 18 годишните момчета. Едно от тях е спортната зала. Винаги съм казвал, че най-добрият начин да се дисциплинира един човек е като започне сериозен хранителен и тренировъчен фитнес режим, което ще направи кървящ ефект в другите сфери от живота му (прочетете предишната ми статия – номер 71). Фитнес лайфстайла много наподобява казарменият живот, а умешен с работата ви даже започва да става още по-взискателен от казармения живот, съдейки по историите за казармата от възрастните. Не ,че не е трудно там ,но просто прекалено много пъти виждам коментари по социалните мрежи как еди кои си спортисти не ставали за нищо, щото видиш ли – не са били в казарма и разни такива врели некипели. Нямам нищо срещу казармата, както казах, но много от ходилите в нея трябва да си сложат очила явно, защото не виждат първо на първо хората пред тях как изглеждат. За да кажеш на един 130 килограмов човек – изрязан и венясал до мозъка на костите си, пръснат от мускули, който ходи ден след ден да се кърти като луд и вдига тонове железа все едно са нищо ,че не ставало нищо от него ,защото не е ходил в казарма, за мен е пълна лудост. В контраст на това ще защитя тези спортисти, без да създавам схизма между двете учреждения (фитнеса и казармата) казвайки следното:

Ако казармата наистина е свръх институцията за създаване на дисциплина и истински мъже и културистите са разни празноглавци и нехранимайковци според много хора, които са ходили там – тогава , защо се получава така, че цели стари поколения ,които са ходили в казармата се оказаха след години точно толкова недисциплинирани, колкото са хората, които не са ходили там. Та и още повече? Колко от тях се пропиха, продрусаха и си разбиха животите?

Виждате ли – не е хубаво да слагаме всички под общ знаменател. Истината не винаги е напълно еднозначна. Не знам ,защо постоянно се сравняват фитнеса и казармата .Може би , поради общата им състезателна/мачо/спортна натура, което е разбираемо, но един път не съм чул лоша дума от някой трениращ във фитнеса за казармата – НИТО ЕДИН ПЪТ. Докато все по-често виждам враждебни коментари на бивши възпитаници на казарменото учреждение под снимката на даден перфектно физически развит човек в социалната мрежа , че видиш ли, цялото това нещо всъщност е едно голямо нищо и, че този човек не бил мъж защото не бил минал през казармата. Просто не разбирам, защо е това неразбирателство и тази злоба от тяхна страна, при положение ,че точно те трябва да разбират смисъла на думата дисциплина и отдаденост .По-скоро трябва да поднасят подобни коментари под снимките на една друга група хора, за които се досещате сами. Какво ги бъркат здраво трудещите се в залата спортисти? Та залите са последното нещо останало в тая държава ,което наподобява малко или много една казарма… Толкова ли не можахте да го разберете ?

Писал съм вече статия за казармените военни тренировки – статия номер 40, можете да я прочетете. Няма да изпадам в подробности тук. След като проучите структурата на казарменото учреждение, не ви ли наподобява то що-годе един фитнес лайфстайл? Та казармата и фитнеса са 2 институции , които се базират изцяло на дисциплина, строй, здрава работа и саможертва. Между тях двете не трябва да има разделения, а братство.  Не слагам всички под общ знаменател, но не един път съм чувал коментарите от по-горе или съм ги чел по социалните мрежи. Прави впечатление. Това, което се опитвам да ви кажа е да спрете да се ядете. Спрете да сравнявате кое е по-доброто от другото ИЗЦЯЛО – няма такова нещо , като ИЗЦЯЛО по-добро. Едната е институция е по-добра в една сфера от физическото ви развитие, другата в друга сфера. Двете институции са сходни, въпреки ,че едната е с военен характер ,а другата основно спортен . И от двете можете да получите страшни резултати или да приложите дисциплината получена от тях в животите си.

Въз основа на това, не искам да слушам повече коментари относно това как казармата била най-великото нещо на планетата. И как щангистите били едва ли не никои, защото не са минали от там. Това сравнение е супер нелепо, а това дали ходиш на фитнес или в казармата не определя колко голям мъж си. Дали си мъж определя това колко ти е голямо сърцето и дали имаш топки. Това е цялата истина. От там нататъка –  бодибилдинга си има плюсове,  казармата също ,относно физическото и менталното развитие ,което могат да имат във вас. Просто разни хиперболизирани изхвърляния от сорта на “Аз съм най-големия, а ти не ставаш за нищо ,защото не си минал през (дадена институция)“ са супер хиперболизирани и неточни.

И тъй като това е фитнес блог, ще си позволя да вметна следното:


Бодибилдинга/фитнесът е най-добрия метод на планетата за влизане във форма , изграждане на максимално количество мускулна маса и стигане до минимален % подкожни мазнини. Точка.

В казармата се влиза също в чудесна форма, обаче там тренировките са по-скоро кондиционни . Наподобяват смесица между стрийт фитнес, гимнастика, вдигане на тежести . В общи линии нещо като кросфит ,но обаче сте облечени в камуфлаж с кубинки. Там телесните ви резултати не се следят толкова професионално и толкова отблизо както във фитнеса. Без значение кое от двете учреждения ще изберете – имате мойте поздравления. Ако искате да покачите максимално количество мускули – бодибилдинга е вашият избор. Ако искате да влезете в максимално кондиционна форма, да се научите как да бъдете истински войн и естествено да натрупате много мускулна маса и сила – казармата е вашият избор. Естествено, казармата би ви подготвила да се справяте по-добре в екстремни , разновидни ситуации , отколкото фитнеса би могъл. Всичко си има плюсове и минуси.

…А защо не пробвате и казармата, и фитнеса?
Няма по-добре физически развит човек на тази планета от един военен културист! Защо трябва да слагаме разделителна линия между тях? Та това е истинският синоним на думата дисциплина . Арнолд Шварценегер е бил точно такъв – започнал е да практикува културизъм в казармата! Дано някой ден стигна до по-високите нива на Министерството на отбраната и им предложа идея за реформи в казармените тренировки с цел да се емфазира повече върху вдигането на тежести в казармата. Ако погледнете американската армия и фитнес залите с , които разполага тя – ще ви паднат ченетата. Американските военни много добре знаят плюсовете които могат да пожънат от сериозни фитнес тренировки, и фитнес залите в поделенията им са пълни винаги. Всичко това не е случайн, и е много жалко, че 33 години след падането на комунизма у нас, фитнеса все още се гледа с негативно око от страшно много хора.Докато на запад стотици милиони души се възползват от него. Това е най-великия спорт на планетата от, който трябва да започнат да се възползват повече нашите настоящи и бивши войници, както и всеки един друг цивилен гражданин, а не да хулят практикуващите го.

Желаете да започнете да спортувате? Искате да ви изградя военен или бодибилдърски режим за влизане във форма?Аз, Иван Демиревски, мога да ви помогна с всичко това.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *