№ 55 – КОЛАНИТЕ ЗА ПОТЕНЕ, САУНИТЕ, МИТОВЕТЕ ЗА ПОТЕНЕТО.

Tази тема беше много пропагандирана през 90-те години, както и през 2000-ната година. По разни ТВ канали рекламираха какви ли не колани и машини , които ти загряваха коремната област и чрез това загряване предизвикваха потене, въз основа на което твърдяха, че в изпотената област сте свалили подкожни мазнини. Същите тези хора показваха добре оформени фитнес модели и културисти с плочки на корема, и твърдяха че след като използвате коланите достатъчно дълго време , в крайна сметка ще отслабнете и ще направите плочки на корема.

Хиля се като идиот докато пиша тази статия, защото цялото това нещо е повече от нелепо.

За да разберем защо е нелепо, първо трябва да разберем какво точно е потенето и кой е основният мит, въртящ се покрай него:

Потенето е нищо повече от вода, която напуска порите на тялото ни с цел да ни охлади въз основа на покачената ни телесна температура. ПОТТА Е ВОДА. Това е цялата истина. Много от вас са шашнати нали? Нямате си на представа колко хора срещам дневно, които си мислят че потта реално се състои от мазнини, които напускат кожата ни…ех , да беше толкова лесно само…скъпи читатели, трябва да разберете че под кожата няма само мазнина. Има и вода. Телата ни са направени почти изцяло от вода – вода има навсякъде в нас – затова тялото е толкова добър проводник. Когато телесната ни температура се покачи през лятото – какво се случва с нас? Почваме да се потим, но не от това че мазнините се топят – а от това, че тялото пуска вентилационната си система, за да се охлади. Ние , на свой ред, пием вода или някакви други напитки, за да утолим жаждата си и да охладим тялото си вътрешно. Част от тази вода минава през цялата ни система и ни хидратира вътрешно, част от нея изхвърляме чрез урината , а част от нея ИЗЛИЗА ПРЕЗ КОЖАТА НИ. Хората имаме потни жлези, чрез които се отделя тази пот- Някои се потим повече – други по-малко. По-дебелите хора се потят повече не защото стопяват повече мазнини, които излизат през кожата им – това е нелепо и е пълна лудост. Те се потят, защото са по-тежки, тялото им развива по-висока температура по-бързо, следователно има нужда да се охлади по-бързо, и по-обилно, и следователно се поти повече.

ТОВА е цялата истина.

 Отворете един учебник по анатомия и ми къжете къде видяхте тялото да има жлези под кожата, чрез които да изпуска мазнини извън нея? Просто се чудя на акъла ви и се пробвам да открия откъде изваждате тази логика. Та мазнините са основният източник на тялото за енергия – когато тренираме, тялото ни използва подкожните мазнини за метаболизиация за енергия – то се храни от тях. Какъв ще е смисълът да ги изхвърля навън през кожата си??? Та нали така ще умре. По тази логика можехме просто да висим в сауната по цял ден и да сваляме килограм след килограм чиста мазнина. Дизайнът на Бог не може да се надвие толкова лесно, скъпи читатели. Не става така. Хората винаги търсим най-лесния път (разбираемо), обаче във фитнеса такова нещо като лесен път НЯМА. Така че глеайте реално на нещата и се захващайте здраво за работа. Въз основа на този мит по-горе, в края на 80-те и 90-те се зародиха тези мини-саунички , или така наречените колани за потене. Логиката зад тях действаше по същия принцип , по който би трябвало да действат сауните. Е да, ама не действат. Не ми вярвате? Окей, заповядате да пробваме един експеримент. Не правете никакви промени в хранителнтие и тренировъчните си навици. Почнете да ходите на сауна всеки ден, в продължение на 6 месеца (под лекарско наблюдение). След 6 месеца ви уверявам, че шкембето ви няма да е спаднало и със сантиметър от чиста мазнина. Просто защото нещата не стават така. Няма такова нещо като отслабване чрез потене. Да, ако се обезводниш с 5 литра вода , тялото ще изглежда по-изсушено и релефно, затова културистите вземат диуретици преди състезания, за да се изсушат на макс – но това няма нищо общо с отслабването и ако прекалите с обезводняването, чисто и просто можете да умрете. Това обезводняване можете да го направите за един ден, и естествено , след като изпиете цялата изгубена вода обратно след приетите диуритици и след потенето – тя ще се върне и ще хидратира цялото ви тяло и в крайна сметка няма да сте свалили нито грамче вода. Мазнините в цялата тая схема си седят точно, там където са си по принцип – в мастните депа.

Току що разбих митовете ви за коланите за потене, ходенето на сауни, с цел отслабване и потенето като цяло. В потта няма нищо друго освен вода, електролити, токсини, и сол , напуснали тялото. Там няма мазнини. Мазнините се горят по принципа , по който колата гори гориво – те се горят вътре в самото ви тяло, не отвън. Потта действа като охлаждаща течност , за да не прегрее прекалено много тялото ви и да получите инфаркт, по същия принцип заради който слагате вода в радиатора на колата.

За финал ще ви кажа това – спрете да търсите някакво магическо хапче, което можете да изпиете и да си седнете на дивана , да си ядете чипс и това хапче да ви помогне да свалите 50 килограма мазнини и да ви превърне във фитнес модел. Дори и стероидите не работят така. Да не говорим за коланите за потене – цял живот да стоите с такъв колан на корема, файда няма да има никаква. Ако не вярвате, пробвайте сами. Само не ми се сърдете накрая, вината си е изцяло ваша. Ако ми вярвате – супер, значи имате акъл и можете да разсъждавате трезво. Спестих ви 100 лева – използвайте ги добре – като си закупите истински работещ хранителен и тренировъчен режим от мен, например. От него ще видите истински резултати за броени дни и ще продължавате да виждате такива до края на живота ви! Няма да съжалявате!

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *