КОЛКО ТЕЖКО ТРЯБВА ДА ТРЕНИРАМЕ? ТРЯБВА ЛИ ДА ТРЕНИРАМЕ ДО ОТКАЗ? С КАКЪВ ИНТЕНЗИТЕТ ТРЯБВА ДА ТРЕНИРАМЕ?

СТАТИЯ НОМЕР #241.

От моя опит забелязвам, че клиентите ми винаги се объркват от значението на думата “тежко“ във фитнеса. Много от тях се фокусират прекалено много върху изпълнението на дадения, магически брой повторения с дадена тежест – като когато стигнат даденото повторение се отказват – това, дами и господа, не е тежка тренировка, или тежко вдигане. Това няма да предизвика мускулна хипертрофия и да ви качи на следващото ниво. Тежка тренировка значи да тренирате ДО МУСКУЛЕН ОТКАЗ. Серията спира тогава, когато мускулите ви откажат – а не главите! Само защото сте постигнали дадено повторение, наложено ви от треньора, или от програмата която следвате, не значи че серията е била оптимална – има разлика между направени 5 повторения, при които сте си казали “е , направих 5 повторения, време е да спра“, и между направени 5 повторения, при което последно 5-то повторение ръцете ви буквално треперят от немощ, вените са ви изскочили по челото и сте станали червени като домат, пробвайки се с всички сили да довършите това пето повторение. Ето ТОВА дами и господа е тежко бутане, ето това е една тежка тренировка. Повторенията в серията не са толкова важни, колкото КАЧЕСТВОТО на тези повторения, и дали накрая на тези повторения сте постигнали МУСКУЛЕН ОТКАЗ – без значение какъв диапазон от повторения правите за мускулна хипертрофия. При тренировките за трибой и другите дисциплини има различни сюжети, но говорейки за чистия фитнес и влизането във форма – без значение какъв ви е стилът, ниски , средни или високи повторения – винаги трябва да тренирате до отказ – следователно ТЕЖКО. Няма как да се поберете в серия от 10-15 повторения, при което на последното повторение едвам-едвам завършвате движението си с 300 зора – това е индикатор, че килограмите са ви тежки, и че серията е ползотворна, защото сте изпълнили нужното – постигнали сте мускулен отказ на даденото повторение. Ако надминете дадената хипертрофична бариера – това значи че килограмите ви не са тежки, и трябва да ги увеличите, за да увеличите интензитета по някакъв начин – това е основния фактор за мускулен растеж. Винаги в залата трябва да вдигате максимално тежко – което ще рече – до отказ. Никога не трябва да тренирате наизуст, без да знаете къде се намирате и с какви килограми боравите в сравнение с предишните ви тренировки. С леки килограми и с леки тренировки могат да изградят мускул и да се стегнат единствено генетично надарените хора, които са съвсем малък процент от голямата спортуваща маса по залите. Нормалният човек, с нормален ген ще трябва да обръща внимание на всичките тези неща, и да се напряга на 100% в залата, ако иска да види някакви резултати – побирайки се в точния диапазон повторения според целта си, винаги бутайки до мускулен отказ – ВСЕКИ един от вас трябва да тренира по този начин. Всеки един от вас трябва да тренира тежко.

А има ли такова нещо като прекалено тежко?

В натуралните случаи – бих казал че не. Щом натурално можем да извършим някаква работна серия с едни килограми, въпреки че ни изглеждат доста тежки, значи тялото може да борави с тях и не трябва да ни е страх да се впуснем в приключението. Ако сме на анаболни стероиди, обаче, това лъжливо може да ни залъже че тялото ни е готово да борави с още по-тежки килограми. Да, мускулите ни реално могат да се окажат готови, но не и ставите и сухожилията ни, на които им отнема много повече време да заякнат и да наваксат на хипертрофиралите от стероиди мускули. Точно тези сухожилия и лакти са супер-податливи на контузии по време на стероидни цикли, защото използващите ги се впускат да гонят някакви световни рекорди и започват да вдигат свръх тежко, мислейки си , че всичко стои по този начин, както е стояло когато са били натурални. Ако вие сте един от тези хора – това е свръх тежко. Съветвам ви да не тренирате по този начин – това не са тренировки на 100% – това са тренировки на 200, на 300%, което вече е прекалено тежко и е , ненатурално и опасно за тялото ви. Нещата трябва да стават постепенно – както казах, ако следвате горния ми пример за тежко трениране, в обикновения , натурален случаи, надали ще имате някакъв проблем , стига да изпълнявате всичко правилно, да загрявате добре и да се възстановявате адекватно. Килата винаги трябва да са на максимум, за да тренирате със сто процента интензитет. Пак повтарям – ДА, повторенията са важни – дали ще са 5, 8, 12, 15 – няма значение, важното е да постигнете мускулен отказ стигайки до това повторение – а това може да се случи само с максималните ви работни килограми и с максимално тежко вдигане.

Аз мога да ви помогна с всичко това.

Свържете се с мен сега, за да получите своите индивидуални тренировъчни и хранителни режими, чрез които ще влезете във всевъзможно най-оптималната форма на живота си. Свържете се с мен сега, чрез формата за контакт в сайта ми, или чрез официалната ми фейсбук страница Body Design, и да започваме.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.