№ 81 – КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ОТНЕМЕ НА НОРМАЛЕН ЧОВЕК (ИЛИ ЧОВЕК С ЛОШ ГЕН), ДА ДОСТИГНЕ БАЗОВОТО ТЯЛО НА ЧОВЕК С МНОГО ДОБЪР ИЛИ ПЕРФЕКТЕН ГЕН?

Много, много добър въпрос. Бих го вписал в топ 10 най-важните въпроси свързани с фитнеса.    Не напразно съм написал да постигне БАЗОВОТО тяло на човек с много добър или перфектен ген , а не да постигне НЕГОВОТО ТЯЛО.Писал съм множество статии по въпроса в, които съм обяснил надлъж и на шир с какво се характеризира един “лош“ ген и с какво се характеризира един добър или “перфектен“ ген – ако не сте ги чели, прочетете ги преди да прочетете тази статия.

Прочетохте ги? Перфектно.
Сега вече би трябвало да знаете, че различни хора започват с различна основа в спорта .

Някои хора , като хората , които са със слабо-дебел ген (skinny fat, или екто-ендоморфите) започват с базово тяло с почти пълна липса на някаква сериозна мускулна маса, огромно количество подкожни мазнини, бавен метаболизъм и в общи линии лоша цялостна телесна структура.

 Други хора, като същинските мезоморфи или мезо-ектоморфите, се раждат с перфектна телесна структура – нисък процент подкожни мазнини , който не се влияе въобще от диетата, добра костна структура (широки рамене, тесен таз), прилично ниво мускулна маса, естетично разположение на мускулатурата по тялото, правилни мускулни глави (захванати на правилното място) и т.н.

Да сравним базовото начало с , което разполагат тези два индивида – единия с лош стартов ген, другия с добър. Скини-фата би стигнал стартовата форма на мезоморфа след много сериозни години на труд в залата – страшно добре координирани силови и кардио тренировки, перфектно изграден и стриктно спазван хранителен режим, прием на широка гама хранителни добавки и в някои случай приемане на хормони, като анаболни стероиди.

Тук говорим за стартовата , базофа форма на мезоморфа! Не говорим дори за неговата развита форма! Представете си как човека с лош ген се бъхти като магаре години наред само, за да стигне нивото, което мезоморфа има даром! И на всичкото отгоре колко много финанси и правилно знание трябва да вложи този човек, докато на практика каквото и да направи този човек с мезоморфен тип тяло – той ще расте и ще се развива. Защото той не трябва да следи калориини разходи и калориини приходи – всичко , което той приеме в тялото си под формата на храна и добавки, ще се превърне в мускул, поради бързия му базов метаболизъм. Тези хора са на практика културисти или фитнес модели по default. Като бях по-малък, съм се чудил страшно много какво толкова правят тези хора за да изглеждат по този начин и с годините се оказа ,че не правят абсолютно нищо съществено…каква изненада само.

Колко хора с перфектни тела сте виждали по телевизията и списанията? А знаете ли колко голям процент от тези хора са с перфектен или поне добър ген ? А колко от вас са с лош – в най-добрия случай с нормален ген? Разбирате ли сега , защо при повечето хора резултатите ,като че ли, си проличават по-бавно отколкото при други хора? Защото на някои хора им се налага да тренират години наред, за да достигнат ниво на развитие ,което други го имат без да си помръднат пръста – само и само заради стартово ниво на хормоните, което имат в тялото. Един човек с лош ген, би стигнал базовото ниво на един човек с перфектен или поне добър мезоморфен ген, за минимум 2-3 години стриктни тренировъчни и хранителни режими + анаболни стероиди. Казвам за минимум, по принцип отнема в някои случай и по-дълго. Зависи от това колко е сериозна разликата – колко реално е лош гена на човека и колко реално е добър гена и базовата основа на човека с добрия ген.Но това може да ви служи като ориентир.

Не напразно споменавам стероидите, защото при много от тези хора с лош ген може и да се наложи хормонална терапия. Познавам хора , които след години дълги тренировки спазени в залата + перфектно спазени хранителни режими – получиха една мъничка, минимална промяна. Това е , защото тези хора имат хормонален дисбаланс, който може да се оправи единствено с хормонална терапия. Давам ви всевъзможно най-хиперболизираните примери, които въобще не са малко в реалност.

Осъзнавате ли колко брутална разлика може да има от човек до човек в залата? Много често влизаме в залата и просто поглеждаме група трениращи и почваме да ги съдим по външният вид кой е по-добър от другия и кой тренира по-правилно. Каква огромна грешка. Ако вземем един екто-ендоморф и го подложим на гореупоменатите сурови режими, при него ще почват да настъпват малки промени лека по-лека. Тялото му няма да реагира както би реагирало тялото на човек с добър ген. Ще почне да покачва някаква базова мускулна маса малко по-малко , да придава атлетична форма на физиката си – V образен торс, очертание на гърдите, разцепление между мускулите на ръцете – рамене,бицепс,трицепс,брахиалис,предмишница и т.н.  Лека по-лека подкожните мазнини ще почнат да се изчистват и лошата костна структура ще започне да се запълва с мускули , все повече и повече, докато тесните рамене и широкият таз не се изравнят малко по-малко, и в последствие раменете не надминат ширината на самият таз. Този и куп други процеси се извършват ,лека по-лека, седмица след седмица, месец след месец, година след година, докато накрая физиката не се уравновеси.

Аз съм един от малкото хора които е започвал от скини-фат основа .Въпреки , че не съм почвал от най-лошата основа – от 0 до 100 бих дал оценка 35 на стартовия ми базов ген, докато има хора на , които бих дал 10 . Гордея се,че съм стигал огромни постижения във фитнес сферата НАТУРАЛНО : 150кг лежанка, 200кг клек, 200кг мъртва тяга, 100кг. раменна преса, 26 набирания наведнъж и т.н. . Отне ми доста години да стигна подобни числа . Да, дълги години на сериозни тренировки, защото отказах да взимам стероиди. Десет години по-късно, все още се развивам и имам дълъг път да извървя пред себе си докато си стигна генетичния лимит. Ето толкова отнема на човек с нормален или с лош базов ген да достигне базовото тяло на човек с добър мезоморфен или екто-мезоморфен ген. Отнема ГОДИНИ.

В следващият момент до вас ще излезе някои с такъв , добър ген  и ще ви каже , че щом той явно изглежда по-добре от вас, значи явно разбира повече от вас или тренира по по-правилен начин от вас. Не, драги читатели. Той не тренира по по-правилен начин от вас. Той просто е по-хормонално облагодетелстван от вас . Единствената огромна причина, която дели лошия от добрия ген. Така , че – не тъжете. Просто му обяснете каква е истината и защо на вас ще ви отнеме повече време да стигнете неговото ниво. Пък ако не го разбере или не го приеме , няма проблем. На един човек трябва да му се повтори едно нещо и да му се обясни максимум до 3 пъти – ако не го приеме, просто го оставете. Той ще пострада някога от твърдоглавието си, докато вие сте въоръжени с истинското знание, което ще ви помага и ще ви държи в реалността.

Казвам ви всичко това, защото повечето от клиентите и читателите ми сте или с лош, или с нормален ген. Тук-таме има някой с добър ген, но практиката ми показва, че хората с добър ген по принцип не си наемат треньори или учители.Обичайно те мислят ,че знаят всичко и ,че щом изглеждат по добър начин, значи няма нужда да ъпдейтнат повече умствения си багаж и да се ровят в подобна информация. Има и такива, естествено, които не се оставят и се стараят да са на ти с истината, следователно да не залъгват себе си и другите.

Тази статия е и за двата лагера :

  • за тези с лошия стартов ген –  за да знаят колко време ще им отнеме да стигнат нормалния, базов вид на тези с добрия ген
  • за тези с добрия ген – за да разберат , защо изглеждат по подобен начин и да подкрепят тези с лошия ген, вместо да са заслепени от лъжливо чувство за заслужено превъзходство.

Без значение от страната на кой спектър на физическото развитие се намирате, аз мога да ви помогна да станете по-добри. Свържете се с мен, и ще ви помогна да се качите на следващото ниво.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *