№ 43 – КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КИЛОГРАМ МАЗНИНА И КИЛОГРАМ МУСКУЛ ?Това ще бъде една изключително полезна статия. Разликата се вижда на снимката  – 2 килограма мазнини срещу 2 килограма мускулна тъкан .Мазнините на обем са от 2 до 3 пъти повече от мускулите. 
Защо ви показвам тази снимка? Защото въз основа на нея, трябва да си направите следния извод:
Няма значение дали си 100 килограма ,а тези 100 килограма от какво са  или по-точно казано – колко си чист. Можеш да си 100 килограма дебелак, а можеш и да си 100 килограма мускули изцепен до костите си , като Мр. Олимпия. Един 100 килограмов човек с физика изградена почти изцяло от чиста мускулна ще изглежда много по-малък на обем от един 100 килограмов човек ,който има голям процент подкожни мазнини. Без значение ,че и двамата са по 100 килограма, поради простата причина ,че мазнината на обем е поне 2 пъти по-голяма от мускула ако сравняваме едно и също количество мазнина и мускул, като на снимката по-горе. Много често при мен идват клиенти, които са били например 90 килограма (изграени от предимно сланина), като впоследствие свалят 20 килограма мазнина и качват 20 килограма мускулна маса – върнали са се обратно до 90-те си килограми, обаче изглеждат КРАЙНО различно  и в повечето случаи дрехите .които са носели преди са им малки – поради простата причина .че високообемните мазнини са заместени с по-нискообемните мускули. Килограмите са еднакви – мазнините са заменени с мускули  и фигурата е по-качествена, обаче общия размер (обем) на тялото, като цяло е намален. За това е хубаво , когато взимаме мярката на някой във фитнеса (примерно мерим обиколка на бицепс) и я сравняваме с нашата е хубаво да имаме предвид неговия и нашия % мазнини, за да не се заблуждаваме. Разликата между 45 сантиметра бицепс с вени и 45 сантиметра бицепс на 28% подкожни мазнини е огромна. Естествено , както съм писал преди – този фактор се определя главно от генетиката и от вторични фактори ,като правилни тренировки и хранене и колко години стаж в залата има даден човек (да не забравяме и това дали взема стероиди).

Това на което искам да наблегна е да осъзнаете разликата между мазнините и мускулите и ролята им във вашия външен вид. Има разлика между човек, който е 2 метра и тежи 90кг на 13% подкожни мазнини, и човек ,който е 2 метра и тежи 90кг на 25% подкожни мазнини. Вторият определено ще има в пъти по-некачествена и мазна физика от първият, на обем ще е по-голям защото притежава по-голям процент подкожни мазнини, но физиката на първият (въпреки ,че е по-малка и сбита) ще е по-качествена, изрязана и оформена. Тези фактори трябва да са ви познати и трябва винаги да бъдат съобразени с базовият ген на човека с ,когото говорите ,защото много често се случва човек с генетично повече мускули да няма адекватното знание , но да се изявява като голям треньор и хората сляпо да му вярват просто поради факта, че има повече мускули и, че е по-релефен, докато насреща му има човек ,който е роден с по-малко базово количество мускули и по-лош ген, но знае десетки пъти повече и е в пъти по-способен треньор от него.


Прото се научете много добре как да преценявате човека пред вас, набийте си окото за подобни детайли, ако искате да успеете във фитнеса  и се научете да различавате килограм мазнина от килограм мускулна маса. Най-вече се научете да различавате генетиката на хората, по тези въпроси съм писал множество статии , поразровете се  и ще намерите множество златни нишки. Реално не трябва да се плашите от числата на кантара , ако килограмите ви са качественни . А , за да разберете какво е прченното съдържание на мускулна маса и мастна тъкан в тялото ви има специални начини за измерване и изчисление .  Ако желаете можем  да ви изградим режим , за натурално и качественно покачване на мускулна маса . Важно е да имате мускулна маса без значение от пола ви , защото мускулите горят калории и ви помагат да се борите с мазнините . 1 кг мускул изгаря 13 ккал/ден, докато 1 кг мазнини горят едва  4.5 ккал/ден  ( близо три пъти по-малко). Кажете сега , че не искате да имате мускулна маса …

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *