№ 64 – КАКВО ЩЕ КАЖАТ ХОРАТА? МОТИВИРАЙ СЕ ОТ КРИТИКАТА.

Всяка статия, която съм написал е важна, но подобни статии са изключително ултра-хипер мега важни. Особено тази.

Важна е, защото всеки от вас, стъпил във фитнес зала, неимoверно ще бъде критикуван от другите. Което не е задължително нещо лошо. Самият спорт Бодибилдинг/Фитнес се базира на една голяма критика – без значение дали ние ще ‘‘критикуваме‘‘ физикaтa си , ще отбележим слабите ни части и ще пробваме да ги подобрим, или ще си наемем треньор, който да ни подготви за състезание, като ни помогне да направим същото нещо чрез критика. В общи линии – критиката е нещо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО във фитнеса. Без критика – без значение дали е външна, или е себекритика – няма да успеете да мръднете даже и сантиметър в залата. Ако не сте критични към себеси, или не приемате съвети относно това, какво може да подобрите по тялото си от своят треньор, или събеседник в залата – вие ще буксувате на едно място, защото няма да работите върху нищо специфично. Познавам много хора, които виждат, че не са във форма, не се харесват, ходят и тренират в залата усилено – но не искат да признаят пред себе си, нито пред някой друг , че искат да подобрят дадена част от тялото си , за да не бъдат критикувани. Страшен парадокс, нали? Егото е голямо нещо и е много лесно ранимо. Знаеш, че си дебел, искаш да отслабнеш и да се орелефиш – но никога няма да го признаеш на глас пред себе си, нито пък ще позволиш на някой друг да те изкритикува и да ти каже, че си дебел – и когато това стане, ще отречеш реалността, ще влезеш в конфликт с този човек, ще се обидиш и ще му се насърдиш дълбоко.

Но…ако ти наистина си дебел, тогава този човек (въпреки че е груб) – е казал самата истина.
Да – ти си дебел/дебела. И сега какво? Ще отблъснеш неговата критика по този начин като един слабак ли? Ако реагираш по горния начин – само ще огорчиш себе си и няма да промениш нищо – ще продължиш с все същите тренировки (ако въобще тренираш) и все ще си си дебел, и все ще се намери някой да ти каже, че си дебел, при което, ако не се промениш и не приемеш критиката му – пак ще се върнеш в същото положение. Тук, за да получим различен резултат, трябва да променим нещо. Именно начина, по който приемаме критиката от другите и какво ще правим с нея. Както казах – горният начин не върви. По този начин би реагирало едно дете, или човек, който си има разни по-дълбоки социални и психически проблеми и затруднения. Начинат, по който трябва да се реагира, е много по – позитивен и креативен – при наличие на такава критика към вас – вие не трябва да я гледате като нещо лошо, или нещо подигравателно, защото в тази критика може да се съдържа истината – без значение дали на вас това ви харесва, или не. Ако в нея се съдържа истината – значи тази истина трябва да я приемете, а не да си живеете в илюзии, иначе, както казах – се връщате на стартовото положение. Ок, приели сте истината, погледнали сте рационално на въпроса и сте осъзнали, че въпреки, че този човек е грубиянин, вие наистина сте дебел/а. Дебел сте. Осъзнавате че не изглеждате добре и щом този човек го е забелязал, значи има защо, осъзнавате че е истина. И сега какво?
Ами направихте най-важното нещо – застанахте очи в очи с реалността. Приехте проблема си, вместо да се обиждате от него , сега знаете къде се намира той. Следователно , сега можете да се заемете с разрешаването му! Можете да поработите върху него, да се погледнете с критично,реалистично око, вместо да си живеете в измислен свят, носейки розови очилца и да си казвате ‘‘не съм дебел‘‘. Не , дебел сте, и току що го осъзнахте! Ако не сте го осъзнали и се обиждахте дълбоко и бягахте от проблема, нямаше да направите нищо. Но сега, като сте осъзнали проблема си – вместо да избягвате този човек, може да отидете при него и да кажете:

  • Ей брато, да, прав си. Наистина съм дебел! Обаче въпреки това работя по въпроса (или мисля да поработя върху въпроса) и смятам да променя това, и да вляза във форма. Такова е, аз съм си виновен и никой не ми е бутал храната в устата през цялото това време, и сега ще трябва да си плащам за цялото това лапане през годините с дълги тренировки в залата.

…Или нещо от сорта. Така се реагира на такъв проблем и на подобни обиди, защото (в този ХИПОТЕТИЧЕН СЛУЧАЙ) въпреки, че човекът е груб, или ви се подиграва, той не е казал лъжа – реалността (хипотетично) е, че вие сте дебел и вместо да бягате от тази реалност и да живеете в изкуствена такава – вие сте я приели, а сега като сте я приели – можете да се надъхате от факта, че вече имате ясна цел върху какво да работите и да го подобрите!
Така трябва да се действа, така се реагира на критиката – трябва да извлечете максималното, което можете да извлечете от нея и да го използвате рационално за своя лична мотивация!
ТАКА ще станете шампион и ще се научите да не се обиждате от мнението на другите. Разбираемо е много хора да се обиждат, когато някой ги обиди на тема външен вид, но това е първична нерационална реакция. Обиждат се, защото се пробват да не застанат очи в очи с реалността и да си живеят в измислен свят, и , или ги мързи да направят нещо по въпроса, или си мислят, че не могат и ги е страх да излязат очи в очи със страха си. ТОВА Е ЦЯЛАТА ИСТИНА, ДАМИ И ГОСПОДА. Ако действате по-позитивно, ще приемете истината и ще си скъсате задника от тренировки и режими в залата , и тогава това чуждо мнение/критика от този човек ще ви е помогнало страшно много, и в общи линии то ще бъде причината за вашия успех, само и само ако можете да осъзнаете това и да действате. Само ако сте достатъчно смели и рационални да погледнете истината в очите. По този начин негативното се трансформира в нещо позитивно. Така, благодарение на една чужда критика – можете да получите мотивацията, рационалната гледна точка и истината, които са ви нужни, за да се промените!

…Нещо, което няма да получите, ако никой не ви изкритикува, или ако не се изкритикувате сами!

Естествено, през цялото това време визирам ЗДРАВОСЛОВНАТА критика. Затова не веднъж ви подчертавам като развален грамофон, че трябва да осмислите това, което ви се казва насреща , и да проверите дали то съвпада с реалността. Сега, ако отсреща ви казват, че сте грозни – това може да не е истина, тъй като лицевата красота е много абстрактна (въпреки че си има официално наложени стандарти и в тази сфера) – и това, което е красиво за един, е грозно за друг и обратното. Естествено, ако ви кажат че (може да прозвуча грубо) – носът ви е като на орел, или като клюн – и като погледнете в огледалото той наистина изглежда така, вместо да се обиждате – помислете за операция на носа! Ако сте  с 20-30 килограма наднормено тегло, едно подвикване ‘‘Ей дебелак‘‘ може да е всичко, от което се нуждаете , за да се мотивирате реално да се промените! Примери мога да дам безброй, стига да става въпрос за рационална, конструктивна критика. Ако лицето ви е покрито с пъпки и някой реши да ви изкритикува за това съвсем открито и да ви каже че сте пъпчасал/гнусен или нещо от сорта – погледнете се в огледалото. Ако имате 2-3 пъпчици – това е нещо нормално, всички имат. Обаче ако лицето ви е покрито с акне – приемете истината, може в очите на някой реално да сте пъпчасал и в това няма нищо лошо. Ако рационално погледнете критиката , вместо да избягвате огледалото и отражението си навсякъде – може да се подложите на лазерни процедури, или да се консултирате с личния си лекар, относно приема на Роакутан и да подобрите значително визията си! Тук няма място за сърдене, има само място да подобряване. Това се опитвам да ви науча с тази статия – да мислите позитивно, а когато негативното дойде – да обръщате негативното в позитивно за вас – да обръщате негативното в мотивация, вместо да се обиждате и сърдите!
За да придобиете по-реалистична гледна точка, трябва да разберете следното:
И Арнолд Шварценегер е бил сериозно критикуван. Та спорта бодибилдинг като цяло е една голяма критика. Арнолд е бил критикуван, че прасците му са прекалено малки – но Арнолд е истински мъж. Какво е направил той? Скрил се е в къщата си , насърдил се е на приятелите си и е плакал като някой женчо? Не – той е направил това, което само един истински шампион би направил – отрязал си е крачолите на повечето дълги панталони, за да може прасеца да му е на показ 24/7, околните да го критикуват и да го подсещат че трябва да го подобри/оправи – от което Арнолд се е мотивирал страшно много и в крайна сметка създава нечовешки крака – и стига до колосалните 7 титли Мр.Олимпия – най-добрата и съразмерна физика в човешката история!
Великият Арнолд Шварценегер е бил сериозно критикуван, даже са го подигравали за малките му прасци – та кои сте вие, или аз, че да не ни критикуват за нещо? Арнолд се е усетил да използва тази критика , това чуждо мнение – и да го трансформира в нещо позитивно! Ако не е била критиката, Арнолд е щял да си живее все още в розовия си свят и надали щеше да стигне толкова напред с културизма, ако не си беше оправил краката. Така че, на практика – тези, които са го критикували, са допринесли за успеха му! Затова трябва да им е благодарен!

Няма значение какъв е вашият пример – всеки от нас има нещо във външността си, което куца – кой с голям нос, кой с крив нос, кой с малък нос, кой с големи уши,кой с клюмнали уши, кой с малки уши, кой с шкембе, кой с паласки, кой с дълги ръце, кой с къси ръце, кой с криви колене, кой с криви пръсти, кой слаб, кой дебел, кой с разширени вени, кой със стрии, кой с целулит, коя с големи цици, коя с малки цици, кой прегърбен, кой говори смешно, кой тича смешно, кой ходи смешно, кой се смее смешно (да , чувал съм го и това), кой това, кой онова…

Хората могат да ви изкритикуват за ВСИЧКО. Чул съм и съм видял всичко в този живот. Примерът няма значение, това което има значение е да приемете критиката (САМО АКО ТЯ Е РАЦИОНАЛНА И ГРАДИВНА) и да се възползвате от нея на максимум – защото, ако тя е рационална и е истинна – вие само и единствено ПЕЧЕЛИТЕ от това – защото, ако осъзнавате, дефакто този човек ви е помогнал да се подобрите, докато най-вероятно се е опитал да ви изкритикува (градивно или неградивно), или да ви се подиграва. Вие, на свой ред , му благодарете, ако се окаже че критиката му е реалистична/градивна и се съгласете с нея. Няма какво да бягате от истината като ощипана мома и да се сърдите на хората. Ако пък критиката не е рационална и истинна, а е просто абстрактна шега, или опит на другите да се заядат с вас и да ви нагрубят – пак гледайте позитивно на нещата, вместо да се дразните. Осъзнайте, че и вие много често правите това и злепоставяте някой друг, или сте злепоставяли някой друг през живота си , относно нещо което прави или относно начина по който изглежда. Ако критиката/заядката е добра – изсмейте се! Позволете си да се посмеете на свой гръб – никой не обича обидливи дървеняци и ако нямате тази способност – научете се да се смеете на себе си!
За финал – никой не е прекалено голям и перфектен, за да избегне критика, както виждате – дори и най-големите са подложени понякога на нея. Използвайте това тайно оръжие и ви гарантирам, че то ще ви тласка все по-напред и в спорта , и в живота. Аз лично съм използвал тази гледна точка през целия ми живот – и съм благодарен на хората, които са ме критикували , дори и да е било безпочвено – това ми даде успеха, на който се наслаждавам днес и ми помогна да стана човека, от когото съм крайно доволен. Нещо, което, ако не са ме критикували – надали щях да бъда.

Нещо ,без което най-големите шампиони няма как да спечелят титлите си.

Аз мога да ви помогна с всичко това и заедно да извървим пътя към победата и пълната ви телесна трансформация!

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *