НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ “ПРОВАЛИ“.

СТАТИЯ НОМЕР #263!

През по-голямата част от писанията ми съм ви споделял главно за успешни личности , и техните успешни опити в това, да надделеят болката, мързела, и като цяло провала.
Но колко точно са се проваляли отделни известни личности в нашата история? Има ли хора, на които всичко им се получава от първия път, или просто така изглежда? Интересно ли ви е да знаете по колко пъти и как са се проваляли дадени успели/известни личности в сферата си, преди да станат легенди в нея?

Виждайки по какъв път са минали едни от най-известните лица в историята , ще ви даде една огромна доза мотивация, и ще ви накара да осъзнаете няколко неща:

 1. Вашият случай наистина не е толкова критичен, труден и безизходен.
 2. Трябва да работите по-здраво от колкото си мислите. Това че сте пробвали 1-2 пъти и нещо не е станало, не значи че това е смъртна присъда и че трябва да се откажете.
 3. Не трябва да ви е страх от провала, и не трябва да катастрофизирате толкова много.

А защо? Сега ще разберете.

Ще разберете, че без всичките ви провали, вие нямаше да сте успяли в сферите, в които сте успяли. Всичките ви провали са част от школата на живота, без които вие нямаше да водите същият живот сега и да се наслаждавате на успехите които имате – без значение колко малки и незначителни ви се струват. Ефекта на пеперудата е нещо много интересно. Както ще видите по-надолу, понякога е задължително да се провалим, за да успеем! Ако много от тези хора не се бяха провалили, животът им можеше да кривне по някакъв тотално различен път, и много от тях може би нямаше да успеят въобще, или пък да успеят частично. Но , провалите са ги отпратили по един интересен път, в края на който се е оказало гърнето със златни жълтици до който те нямаше да стигнат ако не се бяха провалили. Това е един нов начин по който можете да гледате на нещата. Бог е казал че всички действа за добро на този който вярва в Него – ако се научите да гледате на провалите си не като нещо крайно, а просто като урок и като питстоп по пътя ви към успеха, ще станете непобедими, и ще постигнете тази финална гранде цел, която сте си поставили. Точно както много от най-успешните хора в ден днешен, които не са се предали пред първия провал – и са станали крале на света. Всичко е въпрос на гледна точка.


Без да се бавим повече, ви представям едни от най-известните “провали“ в човешката история, превърнали се в едни от най-успешните истории:

 1. Най-великият баскетболен играч в историята – Майкъл Джордан, са го отхвърлили от гиманзиалния отбор по баскетбол. Джордан твърди, че е изпуснал над 9,000 хвърляния в професионалната си кариера, изгубил е над 300 игри, 26 пъти са му се доверили да донесе победоносното хвърляне в играта, което Майкъл не успява да изпълни. Проваля се отново и отново и отново в кариерата и в живота си, което го учи на търпение и да не се отказва…нещото , което му помага да успее в живота. Финансовото състояние на Майкъл Джордан е оценено на 1,7 милиарда долара.
 2. Уолт Дисни, създателят на Дисни, и може би най-великия създател на анимационни филми е бил уволнен от работата си във вестникартсвото рано през кариерата си. Причината била, че му “липсвало въобръжение“. Преди смърта си, през 60-те години, финансовото състояние на Уолт е оценено на над милиард долара, като в днешно време, състоянието на Дисни е десетки, ако не и стотици пъти по-голямо от това.
 3. Стивън Спилбърг , може би най-великия филмов режисьор в историята, са го отхвърлили от филмовото училище в което е кандидатсвал цели 3 пъти подред. В днешно време, Спилбърг се е циментирал като най-голямото име в историята на кино-режисурата, с финансово състояние надскачащо 3,7 милиарда долара .
 4. Първата книга на Джон Гришам, един от най-продаваните писатели в историята, „Време да Убиваш“ е била отхвърлена цели 28 пъти. Финансовото състояние на Гришам надскача 400 милиона долара в днешно време.
 5. Алберт Айнщайн, един от най-великите учени, мислители и теоритици на всички времена, е бил считан за умствено изостанал в училище, и е проговорил едва на 3 годишна възраст. Преди смъртта си, финансовото състояние на Айнщайн е било около  милион долара, което в днешно време би било космически по-високо.
 6. Първите две автомобилни компании на Хенри Форд , най-известния производител на автомобили в света, фалират. Приживе, Форд достига състояние от над 1,2 милиарда долара, като в днешно време би имал над 35 милиарда долара.
 7. Сър Джеймс Дайсън, известният производител на марковата прахосмукачка Dyson , е минал през 5,126 провалени прототипа на прахосмукачката си, преди да създаде успешният , работещ модел. Дайсън става вторият най-богат човек във Великобритания, като финансовото му състояние е оценено на над 7 милиарда британски лири.
 8. Елвис Пресли, краля на рока и един от най-известните личности на всички времена,  е бил уволнен от Grand Ole Opry като са му казали да остави пеенето и сценичните изяви и да се върне обратно към карането на автобуси/камиони. Приживе, финансовата стойност на Елвис е била оценена на 20 милиона долара, докато в днешно време, експерти оценяват стойността му на 500 милиона долара (или половин милиард долара).
 9. Полковник Сандърс, създателя на KFC (Kentucky Friend Chicken) , един от най-известните ресторанти за бързо хранене в историята, буквално е имал навика да се проваля и да не успява в каквото и да се захване – с каквато и работа да се е захванел, винаги се е провалял поради една или друга причина, забърквал се е в проблеми, или са го уволнявали. Работил е като машинист, в адвокатска кантора, в Мишлен, и къде ли не – удряйки на камък в продължение на десетилетия. Дори когато му идва идеята за пърженото пиле от Кентъки, Сандърс не успява веднага. Пробвайки да пробие с различни артикули преди да цементира официално пилешкото и KFC бранда си, полковник сандърс се сблъсква с безкрайни провали и негативни мнения, относно храната , която предлага. Най-голямата легенда за него (не се знае колко е достоверна), е че 1009 пъти Сандърс е чул ‘‘не‘‘ преди да чуе удобрителното ‘‘да‘‘ за пилешкото си. Без значение дали наистина е чул 1009 пъти подред ‘‘не‘‘ – факт е , че Сандърс през целия си живот е фалирал и е оставал без пукната стотинка безброй пъти. Дори жена му го е напуснала в един момент от живота му. Все пак, Сандърс е продължил да следва мечтата си, и впоследствие става един от най-богатите и успели хора в света, създавайки една от най-разпознаваемите вериги ресторантив историята, на пук на дългогодишните си провали. Въпреки че продава бранда си, и че е имал възможноста практически да стане милиардер, Сандърс се радва на “скромните“ 10 милиона долара (приживе).
 10. Стив Джобс, създателя на една от най-големите технологични компании в историята – Апъл (Apple) е бил уволнен от собствената си фирма. В един момент от живота си е живял в крайна бедност, не е имал дори стая в която да спи в общежитието. Спял е на земята в стаите на различни приятели, като много често е събирал стотинки от по няколко цента , за да може да си купи бутилка кока-кола от диспенсър машината. Приживе, Стив Джобс се е превърнал в  милиардер, като имането му в днешно време би било около 22 милиарда долара.
 11. Бийтълс , най-продаваната рок група в историята, и като цяло най-продаваните музиканти в историята , с между 300 и 600 милиона продадени албума, са били отхвърлени от записните студия “Decca” , като им е било казано че звукът им не струва и че нямат бъдеще в музикалния бизнес. Общото финансово състояние на Бийтълс е оценено на около 1.5-2 милиарда долара!
 12. ДЖ. К. Роулинг, създателката на Хари Потър, е била отхвърлена от 12 издателя , преди да пробие и да стане един от най-продаваните писатели в човешката история. Финансовото състояние на ДЖ.К.Роулинг надскача 1 милиард долара.
 13. Томас Едисън, кредитиран със създаването на електрическата крушка, се е провалил около 1,000 пъти в опитите си да я създаде, за което Едисън казва:
  “Аз не съм се провалил 1000 пъти, просто съм намерил 1000 начина, които не работят“.

Състоянието на Едисън е оценено на 170 милиона долара.

 1. Никола Тесла, създателя на дистанционното управление, интернета и радиото (в общи линии), безжичната телеграфия и безброй други изобретения, губи всичките си невероятни записки в пожар, много често е преследван от беднотията, и в края на живота си умира сам, в хотел, изхарчил абсолютно всичките си пари за изобретенията си, с цел да даде безплатна енергия на целият свят. Среща множество пречки и проблеми – но не се предава пред нищо, а продължава да твори до края на живота си. Саботиран и игнориран от недоброжелателите си, тесла не успява да се нарадва максимално на плодовете на труда си, но променя изцяло светът в който ще живеят бъдещите поколения. Компанията на най-богатия човек на планетата в днешни времена, Илън Мъск, кръщава компанията си Tesla на него. Никола Тесла още приживе е трябвало да стане първият официален милиардер в света, с финансово състояние надскачащо над 1,000,000,000 долара!
 2. Арнолд Шварценегер, един от най-успелите мъже на всички времена – два пъти губернатор на щата Калифорния, 7 пъти Мр. Олимпия, и един от най-великите актьори на всички времена, е бил сравнително слаб когато е започнал да тренира, но това не е убило ентусиазма му дори когато влиза в армията и трудностите, с които се сблъсква там. Дори до последно Арнолд е бил подиграван за малките му прасци, при което Арнолд отрязва крачолите на дългите си панталони, за да може другите да го подиграват по-често, и да държи краката си на показ, което да го мотивира да ги тренира по-здраво. Впоследствие, когато решава да се занимава с кино, след като завладява световната бодибилдинг/фитнес сцена, бива подиграван за твърдият му Австрийски акцент, като някои личности около него смятат, че той не е бил пригоден да бъде актьор. Естествено, става не само един от най-великите актьори на всички времена, но и се  издига до върха на световната йерархия. Състоянието на Арнолд надскача 400 милиона долара.
 3. Еминем , най-великия и продаван рапър на всички времена е живял във фургон в гетото, бил е изоставен от баща си, изживял е младините си в крайна бедност и не е завършил дори 9 клас. Следва мечтата си докрай – именно, да стане най-великия рапър на всички времена, като започва да води рап битки в местни клубове в Детройт. Еминем за малко не напуска рап музиката, когато го освиркват на първото му рап шоу. Впоследствие пробива в музиката, и става един от най-продаваните музиканти като цяло в човешката история, и най-продавания и успял рапър. На всичкото отгоре, това прави като бял рапър, в индустрия, която е завзета предимно от афро-американци по това време. Състоянието на Еминем е оценено на около 230 милиона долара.
 4. Човекът , създал едни от най-известните браншове шоколади в историята – Хърши‘с,  пробва да започне собствен бизнес, напускайки бонбонената фабрика в която работи, при което се проваля многократно. Впоследствие ревизира методите си, и създава един от най-известните шоколади в света. Само за 2019 година, Хърши регистрира приходи от над милиард и половина долара.
 5. Кори Тейлър – фронтмена на най-голямата метъл група в света Slipknot, е тънел в бедност, бил е бездомен в един момент от живота си, сексуално тормозен, пристрастен към наркотиците и алкохола, и т.н. – въпреки това, никога не изоставя мечтата си да стане един от най-силните музиканти в историята.  Повратният момент идва, когато Кори предозира с Кокаин и е оставен на бунището от приятелите му, които са мислели че е мъртъв. Кори не се предава пред нито един шамар на живота. След издаването на първия му албум с групата, за период от само няколко години, Кори става един от най-известните музиканти в историята , при това с имидж, с който се старае да е по-скоро противен , отколкото харесван, и понастоящем фронтмен на най-известната и голяма метъл група в света. Състоянието му се определя на 10-15 милиона долара.
 6. Дончо Колев Денев – Дан Колов – най-известният и успял кечист  (или борец, зависи как го виждате) на всички времена , се е сблъсквал с безброй провали, преди окончателно да се разпише в историята като най-успелия кечист/борец, с победи в огромен брой мачове (стотици, според някои – хиляди), в които побеждава повечето свои опоненти, включително и неподимите за това време легенди в кеча. Роден е през 1892 в село Сенник, България. Баща му умира от туберколоза, когато е едва на 7, което принуждава Дан да стане воловар (пастир на волове , като овчар) за да се прехранва и да оцелее. На 17 годишна възраст Дан заминава за САЩ, където работи къртовски труд като какво ли не , включително и хамалин. Отритван, заплюван и ограбван, проваляйки се множество пъти да се изкачи на големата сцена,  Дан не се предава, и впоследствие се издига до абсолютния връх на кеч индустрията по това време, смачквайки всички световни лица в сферата, циментирайки се като най-големия в историята. Канят го световните рингове по цял свят, където оставя своята следа. Интересен факт е , че Дан се издига до толкова, че Ал Капоне (най-известния гангстер на всички времена) му предлага да стане личния му бодигард, за нереална сума пари по това време , на което Дан Колов отказва. Завръщайки се в родното си село след дълги години на успехи, отказва да го приберат с лимузина, а се връща обратно на крака, отговаряйки че “пеш си е тръгнал от тук и че пеш ще се прибере“. Състоянието на Колов в най-успелите му години не е известно, но със сигурност е милиони долари в днешна валута.
 7. Силвестър Сталоун – един от най-известните и високоплатени актьори в историята (Рамбо,Роки Балбоа и т.н.), извървява зверски труден път, опитвайки провала многократно, докато стигне до успеха. Сталоун още като дете е много буен, като е гонен от училище 10 пъти. 15 годишен побада в училище за проблемни деца (вариант на Българското ТВУ). Решава да се занимава с актьорство, но не осъзнава, че ще се сблъска с още по-големи трудности , отколкото тези прес своето детство. Множество пъти се оказва бездомен, като в един момент се оказва в положение в което е трябвало да продаде кучето си за да получи малко пари, с които да оцелее. Стигайки предела на силите и волята си, Сталоун написва сценария на Роки Балбоа за 3 дни, през 1975г. Продуцентите на мига са грабнати от филма му, но Роки отказва да продаде сценария, освен ако продуцентите не го направят главния действащ герой (Роки Балбоа). Сталоун дори отказва офертата от 350,000 долара, въпреки че има около 100 долара в банковата си сметка. В края на крайщата, продуцентите се съгласяват да използват Сталоун за главната роля, взимайки сценария за Роки “безплатно“, но пък плащайки на Сталоун “скромната“ актьорска заплата от 35,000 долара. Роки е създаден за 1.1 милиона долара, а след пускането му на големия екран жъне цели 225 милиона долара, дори донася на Сталоун  номинацията за най-добър актьор на 1975г.! Сталоун се издига до върховете на света, продължавайки да жъне успех след успех в киното и в живота, дори през настоящата 2022г. Финансовото състояние на Сталоун в днешно време надскача 400 милиона долара.
 8. Даниъл Крег – или познат на много от нас като едно от превъплъщенията на Джеймс Бонд, се намира в Лондон само на 15 години, без пукнат лев, с идеята да стане един от най-големите актьори на всички времена. Гонейки мечтата си, той се сблъсква с провал след провал, което на практика го кара да работи междинни смени в ресторанти. Той не успява да свърже двата края, което го оставя само с една възможност – да спи по пейките. Въпреки всичко, Крег не се предава, като впоследствие успява да спечели роли в киното, заснемайки се в главната роля на агента Джеймс Бонд години по-късно. Състоянието на Даниъл Крег се оценява на 160 милиона долара в днешно време.
 9. Джим Кери се озовава на ръба на оцеляването само на 12 годишна възраст, когато семейството му се среща с финансови затруднения. Кери е принуден да живее на палатка (или в автобус, зависи на кой източник можем да се доверим) ,из различни локации на Канада със семейството си. Финансовата ситуация на семейството се оправя, когато баща му си намира работа, но Кери е бил принуден да работи заедно със семейството си, карайки 8 часови смени като чистач и пазач във фабриката за гуми срещу къщата, в която е живеело семейството.  През по-късните си тинейджърски години, постоянно предупреждаван от майка си че тя може да умре и че трябва да е готов да се бори с живота, Кери се заключвал множество пъти в стаята си плачейки часове наред. Тъй като не е имал възможност да социализира, Кери просто е правил физиономии в огледалото и се лигавел, за да убива времето, като в един момент започнал да задобрява страшно много, и лека полека се запалил по актьорството. Премества се в холивуд през 1983г. като започва да играе в разни комедийни клубове, постепенно изкачвайки се в йерархията на актьорския бизнес. Впоследствие, Кери започва да се снима във филми, като пробива с филма Ейс Вентура от 1994г., който пожънва 72 милиона долара в съединените щати. Впоследствие участва в десетки филми, като Шоуто на Труман, Батман и т.н. Състоянието на Кери в ден днешен е оценено на 180 милиона долара, като е считан за един от най-големите комици в историята.
 10. Стивън Кинг , най-известния писател в хорър жанра, и един от най-известните писатели в човешката история като цяло, не винаги се е наслаждавал на успеха, на който се наслаждава сега. Като тинейджър и студент пише множество истории които не се радват на особен успех. Мъчейки се да свърже двата края и да се развива в това , което обича, Кинг работи като учител и живее в каравана,  когато публикува първия си роман “Кери“ (който в случая е четвъртият му, но първият публикуван). Кинг се пробва да публикува Кери 30 пъти, като се проваля всеки един път. Дори при началото на самото написване, Кинг изхвърля страниците на романа в коша, но жена му ги изкарва обратно и му предлага да му помогне с женския аспект на написването на хорър романа. В последствие, след 30-те му неуспешни опита, Кинг получава писмо, в което му известяват, че книгата му е приета за печат, и месец по късно получава 400,000 долара , което му отваря вратата към възможността, да стане най-известния писател в хорър жанра на всички времена, какъвто той става. Финансовото състояние на Кинг в днешно време надскача 500 милиона долара.
 11. Ван Гог, един от най-известните художници на всички времена, продава само една от своите картини през живота си, при това за 16 долара. Въпреки това, Ван Гог е бил нарисувал повече от 900 картини,  много от които се продават за стотици милиони долари в днешно време. Цялото състояние на Ван Гог в днешно време би било немислимо голямо – би бил един от най-богатите хора на планетата.
 12. Рик Алън , барабаниста на световно известната група на Деф Лепард, губи едната си ръка заради катастрофа, тъкмо докато групата записва албума който би трябвало да ги изстреля на върха – “Hysteria”. Повечето хора биха попълнили документите си за инвалидност и биха се наслаждавали на тихия живот от този момент нататък, но Рик не се отказва от ударите на съдбата, а се нахъсва още повече от този провал, който би трябвало да приключи кариерата му. Пригажда барабаните си за да може да изкарва сетовете си с една ръка, и дозаписва албума Истерия, който наистина става един от най-успешните и продавани албуми в историята на рок музиката. Рик дори се отправя на световно турне след албума, и продължава да записва албум след албум с групата вече повече от 35 години. Личното финансово състояние на Рик надскача 50 милиона долара, като групата продава над 100 милиона албума в световен мащаб.
 13. Лу Фериньо , един от най-известните културисти на всички времена, “смъртният враг“ на Арнолд Шварценегер през културистките му години, оригиналният “Хълк“ и един от най-известните актьори на 80-те години, е бил частично глух като малък, като не го е бивало в повечето дейности, с които се е занимавал, защото не е могъл да социализира с другите адекватно. Чуствал се е самотен, чудейки се с какво да се захване, Лу се захваща с щангите, работейки неуморно ден и нощ, което му докарва една от най-здравите, мускулести и изваяни физки в човешката история. Физика, която изпотява дори великия Шварценегер на сцената. Въпреки че Лу не успява да победи Арнолд на сцената (въпреки че е бил по-мускулест от него), Лу не се предава, като продължава да се развива в бодибилдинг сферата, дори излизайки на Мастърс Олимпия състезанието за ветерани години по-късно, чупейки световните възприятия относно това как може да изглежда тялото на един възрастен мъж. Впослествие, освен в Помпане на Желязо, Лу се снима в Херкулес,Хълк,Отмъстителите и т.н. Състоянието на Лу Фериньо в днешно време се оценява на около 10-15 милиона долара, като в случая неговият “недъг“ и провали в социален аспект, се оказват причината, той да успее повече , отколкото си е представял.
 14. Кай Грийн – един от най-известните културисти на всички времена. Живота на Кай не винаги е билл обгърнат от светлината на прожекторите. Още като малък се сблъсква със суровата реалност на живота. От 6 годишен е отглеждан по приютите в Бруклин, Ню Йорк. Поради това че е бил буйно дете и проблемен ученик, както и поради наличието на големи нива на мускулна маса – учителя на Кай му предлага да се захване с бодибилдинг, за да тръгне по по-хубав път. Този по-хубав път обаче се оказва пълен с провали, освен с успехи. Според множество източници, поради безпаричие, на Кай му се е налагало да краде храна за да може да поддържа физиката си. Бодибилдинга завладява толкова много живота му, че Кай започва да върти всичко около него. Въпреки че Кай никога не печели първото място на Мр.Олимпия , той взима второ място в света многократно, което е значително постижение – там, където е втория – там е и първият. Въпреки това, Кай печели многократно Арнолд Класик , състезанието на Арнолд Шварценегер, второто най-престижно състезание по Бодибилдинг в света. Кай навлиза впоследствие във филмовата индустрия и се снима в множество филми, като се разписва като една от официалните легенди в спортната индустрия. Финансовото му състояние се оценява на над 1.6 милиона долара.

Историята ни е пълна с подобни личности, които срещат провал след провал – но това , което ги разделя от тълпата, е неуморимата им воля, която ги кара да се пробват още веднъж, и още веднъж, и още веднъж…докато в крайна сметка всички от тях успяват – и не само успяват в малък мащаб, а стават едни от най-успелите личности в човешката история. Най-умния човек се учи от собствените си грешки, но и от грешките и животите на другите. Провалите и успехите на един човек могат да те научат на страшно много неща, и животите на всички тези невероятни хора ни показват че няма невъзможни неща, стига да си достатъчно нахъсан. Техните примери ни показват че не трябва да се откажем щом нещо не се случи веднага ,а трябва да настъпваме до безкрай, безотказно. Може да ни атакуват всякакви нереални , нечестни на пръв поглед обстоятелства, но държим ли очите на целта си и вървим ли към нея безотказно, рекъл ли е Бог, няма какво да ни спре.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.