ПРЕКАЛЕНО ЛЕКИТЕ ТРЕНИРОВКИ – САМОЗАЛЪГВАНЕТО.

СТАТИЯ НОМЕР #202.

Ако ми плащаха по един лев за всеки път щом чуех “ама аз не искам да тренирам здраво защото ще стана прекалено здрав/здрава, ще го карам по-леко“ в залата, сега, познахте, щях да съм милионер.

Язък че израза стана толкова клиширан, защото в него има бая истинност.

Въобще не се шегувам. Най-често чувам подобни изказвания от страна на женската ми аудитория – нормално, все пак жените по default отбягват натрупването на големи количества мускулна маса – огромен процент от тях искат да свалят само няколко килца, или да си повдигнат дупетата.

Ако и вашето мнение е такова, тук ще ударим на греда.

Дами (та и господа) – леките тренировки са едно самозалъгване. Те не вършат ПОЧТИ НИЩО за вашата физика. Ако си мислите че само с едно размотаване до фитнес залата и минаването на няколко уреда без да следите интензитета си и да броите сериите и повторенията си ще напреднете – жестоко се лъжете, и когато се събудите от този сън, ще бъдете жестоко изненадани, поради факта , че сте изгубили хиляди часове от живота си в безсмислено лутане, и хиляди левове от джобовете си. И момчетата/мъжете имат известна вина в тази сфера, като те не казват умишлено че искат да тренират леко, но характерите и действията в залата на повечето от тях издават истинските им намерения и лимити – седмица след седмица, месец след месец и година след година боравейки с едни и същи килограми, серии, повторения, методи – и в крайна сметка – с едно и също количество мускулна маса и подкожни мазнини.

Така не става.

Инфлуенсърите и инфлуенсърките по социалните мрежи са ви промили акълите прекалено много че да си помислите че изрязани плочки на корема можете да направите правейки по няколко серии лицеви опори и планк вкъщи, или че (за момичетата) – можете да направите дупета достойни за физик/модно състезание само с някакви си мижави клекове с ластичета между краката. Нека ви спестя времето, парите и разочарованията – 99% от вас ако продължат по този начин, няма да видят и 10% от резултата който трябва да видят дори след 10 години блъскане. Защото леките тренировки са една голяма самозалъгвация.

Хиляди пъти съм писал за процеса наречен Мускулна Хипертрофия – процеса, който отговаря за стягането / увеличаването на мускулната ни маса – процес, виновен основно за оформянето на тялото ни , превръщайки го в достоен модел на подрaжание.Този процес е изключително сложен, особено когато стане дума за изпълнението му в по-напреднал стадии (след година-две сериозни тренировки). За да се даде старт на този процес, е нужно мускулите ни да се тренират КАТО ЗА ПОСЛЕДНО. Дори и ако искате да постигнете някакви мънички резултати. Трябва да си скъсвате задниците в залата – челата ви трябва да са в пот и вени, лицето ви трябва да е червено от бутане, а зъбите и челюстите ви да са заключени и стиснати от зор, все едно ви режат с нож. ТОВА дами и господа се изисква от вас – на всяка серия, на всяко упражнение, на всяка тренировка. 100% интензитет. 100% отдаденост. 100%-ова тренировка. Ако не дадете 100% от себе си – няма да получите нищо. Оптимален мускулен растеж се получава само когато мускула е напрегнат на 100% – когато сме достигнали предела на силите си – а.к.а. мускулен отказ. Тогава мускула е разкъсан на макс. Тогава сме положили началото на процеса наречен Мускулна Хипертрофия. Тогава тялото ни може да се промени.

Какво виждаме в контраст?

Фитнес зали, пълни с разни “инфлуенсърки“ (мразя я тая дума, но я използвам с подигравателен характер) които се кълчат по пътеките или по постелките за стречинг, извършвайки тренировка, която по интензитет е в пъти по-лека от почивката ми на плажа. Джуки, котешки погледи, клинчета за по 200 лева, сторита, силикон и фалшив тен. Бум – примера се предава нататък, и виждаме една женска аудитория която е промита от примера и си мисли, че ще влезе в същата форма като дадената “инфлуенсърка“, напълно изпускайки факта че момичето , което боготвори, най-вероятно е високо 1.50, тежи 45 килограма, талия 50 сантиметра поради тесен таз и гръден кош, и обща предразположена генетика да поддържа тези килограмии размери с лекота.

Това е този 1% който е водещият пример във фитнес индустрията. Заради този 1% залите са пълни с момичета ,които им подрaжават на тренировките (ако това въобще може да се нарече тренировка), които години наред не смеят да хванат дъмбели по-тежки от 2-3 килограма, от страх да не станат “прекалено здрави“ като че ли незабелязващи че за последните 1-2 години, тялото им не е мръднало даже грам, и не прилича дори на 1/10 от тялото на тази “инфлуенсърка“ която боготворят.

С момчетата е същата работа – те вдигат по-тежко, естествено, но малко са тези , които прекрачват границите на сериозните работни килограми, водени от примери като на Кай Грийн (който дълбоко уважавам , всъщност, но…), който в едно от видеата си твърди, че прави бицепс със супер леки дъмбели, и че не е важна тежестта която се използва, показвайки едни от най-добре развитите ръце на планетата за доказателство…напълно изпускайки следните факти:

Че генетиката му е един път (бил е няколко кратно втори на Мр.Олимпия – вторият най-здрав човек на планетата).

Че използва стероиди, от които хормоните в тялото му са хиляди пъти повече от моите и вашите взети заедно.

Че тренира повече от 30 години.

А, току що ви светна лампичката.

Ами добър ден – добре дошли в реалността. Вие не сте нито Кай Грийн, нито “инфлуенсърката“ от инстаграм дето не прави разлика между прости и сложни въглехидрати. 99% от хората не са такива, подобни физики реагиращи на прекалено леки , мижави тренировки, имат изключително малко хора, и точно поради тяхната рядкост – те решават да се набутат в индустрията и да дават погрешни примери, от чиято пропаганда не можем да се отървем вече десетилетия наред.

Във почти всяка една страница написана от мен повтарям този фактор като развален грамофон, и ще продължа да го повтарям до денят, до който напусна тази планета.Точно поради тази причина фитнес залите са пълни с хора , които само хабят уредите.

С леки тренировки не става НИЩО. Не гледайте свръх изцепения човек до вас или в инстаграм че прогресира с лекота – зад успеха му има толкова много сенчести фактори, които не можете да разпознаете от снимките и видеата му. Без значение дали искате малък резултат – да качите 2-3 сантиметра в дупето или бицепсите, или да изчистите паласките си – пътят е само един – и той е спазването на хардкор тренировки и режими – при това добре пресметнати и структурирани режими, с подбрани упражнения , подбрани методи и подбрани храни. Споменавал съм, че на година можете да качите натурално по 5-10 килограма чиста мускулна маса (зависи от генетиката ви), като има и редки случаи, в които се наблюдава и по-добър прогрес. Това вещае от половин до един килограм покачена чиста мускулна маса на месец АКО ТРЕНИРАТЕ С АБСОЛЮТНО 100% ИНТЕНЗИТЕТ, СПАЗВАТЕ ВСЕВЪЗМОЖНО НАЙ-ПЕРФЕКТНИЯТ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ И СИ ПОЧИВАТЕ АДЕКВАТНО – 100% ОТДАДЕНОСТ.

При тази 100% отдаденост, можете да очаквате тези промени – половин – един килограм покачена мускулна маса на месец, разпределена по цялото ви тяло. Да, не е много, но на края на годината се натрупва , и резултата става страшен. Точно поради факта че не е много, трябва да се замислете тогава какво реално постигате с вашите тренировки с ластичета, ходенето на пътека на 3-та степен, чупенето на стойки и правенето на муцки пред огледалото? Едно голямо нищо. Ако с всевъзможно най-хардкор режимите можете да качите от 5 до 10 килограма мускулна маса на година (при това ако сте що-годе генетически облагодетелствани) – колко мислите че ще качите с вашите тренировки за една година?

Почти нищо. Само ще си изхабите парите и времето.

За мазнините да не говорим – има шанс да свалите някое килце, но то по-скоро ще бъде съвкупност от свалена мускулна маса, водна маса и мазнини – въобще няма да е качествено, докато от един перфектен режим трябва да покачва чиста мускулна маса и да се свалят чисти подкожни мазнини, за оптимално време – всичко да е точно преценено. И не ми казвайте , че на вас мускулна маса не ви трябва. Ако твърдите това, явно това е първия път , в който четете моя статия. Затворете статията тук, върнете се назад из писанията ми, изчетете всичко което съм написал по въпроса, и се убедете колко грешите. Ако откажете – ще продължите да си живеете във фалшивия инфлуенсърски свят.

Е, ок, ще ви метна едно бонусче тук:

Мускулната маса е много по-важна отколкото си мислите. И мъжете и жените имат мускули. Мъжете по принцип имат повече мускули от жените, но това не значи че жените не могат да направят мускули или че нямат нужда от мускули. Скъпи момичета, дупетата ви са изградени освен от мазнини, и от мускули. Глутеусовите мускули са най-големите единични мускули в тялото ви – тези мускули буквално обхващат целите ви дупета. Ако искате да минимизирате визуалния проблем на портокаловата кожа (целулит) и да вирнете дупетата си назад – ЕДИНСТВЕНИЯТ начин е да се разбиете от ТЕЖКИ клекове и мъртва тяга във фитнеса, които ще изградят някое и друго килце мускул в тази сфера. Да, килце. Екстра килцата не са винаги нещо негативно – има и полезни килограми, и лоши килограми. Няма как дупетата ви да се вирнат, ако не покачите мускулна маса там. Няма как да оформите краката си до вид, достоен за секси къса рокля, ако не изградите някакви мускули по тях. Няма как да покажете един наистина стегнат, изцепен и оформен корем, ако не изградите малко мускул по пресата си. Че я имате – имате я, всеки човек има коремна преса, но не всеки човек има изцепена, оформена и хубава коремна преса – за подобна преса трябва ЗДРАВО блъскане.

Ами какво да кажем за горната част на тялото? Не искате мускули там?

Явно още не сте ми прочели статиите. Мускулите в горната част на тялото са изключително важни за жените. За мъжете е ясно – мускули са нужни навсякъде. Но за жените въобще не е ясно. Това че сте жена, не значи че нямате нужда от мускули по ръцете, раменете, гърба и гърдите. Поне малко – до толкова, колкото да ви се балансира горната и долната част на тялото. До толкова, до колкото да сте функционални. Какво искате? Когато пипнете ръката си да е като желе? Или да имате стегната, хубава, оформена ръка? Какво искате – прав като дъска гръб с никаква форма, или мазен гръб с паласки? Или искате един оформен, изписан женски гръб, с една хубава линия надолу по гръбнака, продължаваща из кръста, стигаща до дупето ви, подчертаваща грацията и женствеността ви? Та погледнете балерините – те имат развити мускули! Пречи ли им? Не! Заглеждали ли сте се в спринтьорките – та те имат страшно много мускули. Пречи ли им? Не! Ами плувкините? На тях пречи ли им? Не! На фитнес моделките пречат ли им мускулите? Не!

Като не им пречат, тогава спирайте с оправданията, изхвърлете този ментален боклук с който се захранвате от социалните мрежи от хора, които очевидно нищо не разбират от тренировки и хранене, и се захванете с истинският спорт наречен бодибилдинг. Дори да искате само малко да се постегнете, пак няма смисъл да убиете 3 години във фитнеса за нещо, което можете да постигнете за 3 месеца. Дайте си жега на макс – на 100%, постигнете това което искате, и после само поддържайте формата си. Не съм казал че трябва да изглеждате като Конан Варварина. 

Но с тези леки тренировки рискувате да стигнете до средата на нищото, и после да се оплаквате че фитнеса ви е крив, ежедневието ви е криво, или че нещо явно не ставате.

Не някои от тези неща може и да са така – може. Обаче ако приложите правилното знание и техники, може да ги надскочите и да пожънете успех. За целта трябва да тренирате все едно това ще е последната тренировка в живота ви, а с храненето трябва да се стараете да сте стриктни като културисти – като Арнолд, готвещ се за Мр.Олимпия през 75-та – дори да сте 18 годишно момиче, пробващо се да качи 2-3 сантиметра в дупето си и да изчисти някоя мазнинка. Целта ви няма значение – положените усилия винаги трябва да са на максимум. Наблегнах повече на жените в тази тема, но случаят с момчетата е същият, но не толкова сериозен. Всичко което казах важи и за тях, обърнато в мъжка гледна точка.

Аз мога да ви помогна с всичко това.

Свържете се с мен чрез формата за контакт в сайта ми, или чрез фейсбук страницата ми Body Design, за да получите своите индивидуални хранителни и тренировъчни режими , чрез които ще влезете във всевъзможно най-добрата форма на живота си.

Не отлагайте.

Да започваме.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.