ПРЕЯЖДАНЕТО ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИ – КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОБЛЕМА?

СТАТИЯ НОМЕР #138.

Преяждането по празници и поводи е един от основните врагове на физиката ни. Много от нас си казват:
“Е, какво толкова – все пак сме хора, трябва да се насладим на празниците и на поводите – какво друго ни остава в този живот?“

Частично съм съгласен.

Но само частично.

Ако не гоните някакви специфични резултати, за определен период от време, а искате просто да сте в добра форма целогодишно – този модел на мислене ще работи за вас. Можете да се насладите на празниците и поводите , без да се притеснявате от какво и по колко слагате в устите си. Обаче – ако гоните специфични резултати и искате да изчистите определено количество подкожни мазнини – тогава това ще бъде проблем за вас. Ако искате да покачите мускулна маса – преяждането няма да е проблем за вас през тези дни, тъй като най-много да покачите или да задържите нивата на подкожни мазнини които имате, и да покачите екстра-допълнителна мускулна маса от всичките тези допълнителни калории. Дори ако прекаляваме с джънка всекидневно –  пак ще можем да качим мускули, но за сметка на още толкова качени мазнини…във фитнес сферата му викат мръсно качване, или дърти бълк. Дърти бълка не работи особено добре, пробвал съм го. Качваш максимално количество мускули, но и качваш страшно много мазнини, които по късно трябва да изчистиш, и в процеса губиш и много мускулна маса. Досадно е. Затова – внимавайте дори с дърти бълка…не е много отблагодаряващ се накрая.

Все пак, както казах, тези които наистина трябва да се пазят от преяждане по празниците са хората искащи да отслабнат/да се стегнат, и да изчистят някое и друго килце. Празниците наистина могат да саботират този процес. Замислете се – тук не става въпрос само за рождения ви ден и Рождество Христово – замислете се колко поводи и празници има в календарната година.

Ако се замислите внимателно, поне всеки един месец имате 2-3 повода и сядане на някоя голяма маса – МИНИМУМ 2-3 повода. Това са именни и рождени дни (не само вашите , а тези на близките, приятелите ви и семействата ви), това са сватби, кръщенета, тържества,официални празници и почивки (Рождество, Бъдни Вечер, Нова Година и т.н.), абитуриенски балове и други извънредни тържества и поводи – механи, дискотеки, концерти, бизнес мийтинги извън града, екскурзии и т.н. и т.н….

Ако вземете един лист и се пробвате да опишете всички тези всевъзможни подобни поводи, при които сте се разбивали от храна през последната година, съм сигурен че ще опишете поне 30 такива! А това е цял МЕСЕЦ от годината… и пак казвам, поне 30. Защото за повечето хора, тези поводи са, ако не ежедневни, то поне ежеседмични…и после се чудят защо въпреки че пазят някакъв що-годе здравословен начин на живот, пак на края на годината са извън форма – ами ето заради това. От 12 месеца в годината – излиза че един месец ви е чийт месец – което е достатъчно тотално да разсипе резултатите ви. Това са екстра десетки, ако не и стотици хиляди калории погълнати по тези тържества и поводи, което от своя страна са десетки килограми мазнина – които се лепват и не мърдат от телата ви!

Точно по този начин можете да саботирате прогреса си – като не внимавате с преяждането по празниците. На пръв поглед това преяждане и препиване изглежда нормално, но сложим ли нещата черно на бяло върху лист – положението е страшно.

Как можете да се справите с проблема?

Или си носете храна от вкъщи и обяснете с уважение на хоста/хостесата на повода какво се опитвате да направите – и съм сигурен че ще бъдете посрещнат/посрещната с разбиране. Ако имахте диабет , щяхте ли да ядете всичко което се сервира пред вас, или щяхте да си носите храна от вкъщи? Впрочем – защо не направите заявка за специално меню отредено за вас на тази среща, за да си улесните проблема? Много хора страдат от всевъзможни алергии, и изискват специфични менюта. Вашият случаи не е по-различен – вие страдате от затлъстяване (примерно) – което може да бъде равностойно опасно за здравето ви. Вземете едно от тези две решения, и ще бъдете здравословни и ще бъдете в трак с целите си, без да се налага да гладувате на повода. Може би един среден, не толкова уместен вариант е, на купона/повода – да наблегнете основно на мезетата – като луканки, шунки и т.н., на салатите , и на месата (ако има такива, естествено). Просто наблегнете на здравословната част от менюто, на ядките например, които са задължителна част от всеки един такъв повод, и вместо безалкохолно пийте газирана вода с лед и лимон, и вместо бира или други тежки алкохоли, пийнете една малка чашка червено вино, което е изключително ниско калорично.

В края на годината, когато сумирате абсолютно всички калории които сте избегнали от тези поводи, в крайна сметка са допринесли към едни допълнително свалени 5-10кг!

Ще привърша с това, че ви разбирам – и аз съм човек. И аз си позволявам да живея и се случва много често да се оливам по празници или по подобни поводи – особено на екскурзии в чужбина, когато искам да опитам от местната кухня. Обаче – приключи ли повода/екскурзията, се старая да наваксам на максимум във фитнеса за сметка на всичките натрупани екстра калории. Живейте – но се научете на малко себеконтрол – нещо, което е изключително трудно когато всички покрай вас се оливат от ядене и алкохол. Ще трябва да визуализирате целите си в главата – и по възможност, да не сядате на масата гладни. Иначе , това ще увеличи шанса ви от прегрешаване с тази прекрасна, вкусна храна. Вярно е, освен това, че имате право от време на време за някои чийт хранения – запазете си тези чийт хранения за подобни поводи, и си разграфете месеца предварително. Ако искате да успеете във фитнеса и да изградите хубава физика – ще трябва да обърнете и внимание на този фактор – на този голям проблем, който наистина саботира максималният прогрес на всички нас. Все пак – ядем за да живеем…не живеем, за да ядем.

Имате нужда от един перфектен хранителен и тренировъчен режим? Аз мога да ви помогна с това. Свържете се с мен чрез формата за контакт в сайта ми, или чрез официалната ми фейсбук страница Body Design. Никога не е късно да влезете във форма, без значение какъв сте, и от къде сте.

Да започваме.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.