№ 94 –ПСИХИЧНИТЕ И СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКИTE ФАКТОРИ OT КОИТО ЗАВИСЯТ ЗДРАВЕТО И ВЪНШНИЯТ НИ ВИД

Тези фактори са основата върху, която се гради нашият цялостен живот. Ако сме достатъчно голями късметлии и имаме Божията благословия, се раждаме в сфера с по-благоприятни такива фактори. От тези фактори зависи всичко около нас:
Колко е богато нашето семейство и следователно колко пари ще имаме и какво качество на живот ще водим .Колко е предразположено нашето семейство към нас, колко здравословно ще се развият нашите характери и гледни точки за живота. В какво училище ще учим, с какви хора и приятели ще бъдем заобиколени от ранно детство. В какъв квартал и каква къща ще живеем, каква храна ще можем да си позволим и дали ще имаме финансите и времето да се храним максимално здравословно и перфектно , от което ще се афектира нашето физическо и ментално развитие, и т.н. и т.н…

Психологическите, икономическите и социалните фактори са всичко и са тясно свързани .

Ако се развием добре психологически още от малки – има голям шанс като пораснем да не страдаме от стрес, депресии, ментални разтройства и прочие. Това би афектирало и икономическите и социалните ни сфери. По-уверените хора биха се справили по-добре с финансовата част на животите си, като в повечето случаи тези две сфери преливат и придават положителен ефект и на третата последна сфера – социалната. Финансово успелите (богатите) и устремените, щастливи хора – та кой не би искал такъв човек за приятел? Кой родител не би се гордял с детето си ако то е щастливо, мъдро, целеустремено и финансово задоволено? Всеки би искал такъв човек за приятел и би се радвал той да е част от неговата компания или семейство. Успеха във всяка една от тези сфери прелива в другата до нея, правеща bleed-over ефекта или кървящият ефект, за който вече съм писал една статия, можете да я прочетете. За жалост, както съм споменавал вече, негативното развитие или хипотетичния провал да се справим с ,която и да е от тези три сфери, определено ще афектира и другите две, което ще повлияе страшно негативно върху живота ни и може да го срине из основи. Толкова са важни тези психосоциални-икономически фактори. Както споменах – от тях зависи цялостното ни развитие в живота. Естествено, много хора не се раждаме в напълно благоприятна среда и ни куцат една, две или и трите сфери. Но това не значи, че няма да можем да ги променим. Защото както е казал ,Исус Христос – „ това ,което не е възможно за хората, е възможно за Бог „ . Стига да се уповаваме на него, всичко е възможно.

Все пак, да разгледаме два хипотетични случая по отделно. В единия пример ще разгледаме човек, който е имал късмета да се роди в среда пълна с позитивни психосоциални и икономически фактори, които неимуверно са допринесли към неговия успех в живота и във фитнеса като цяло. Наблягам на фитнеса, защото, естествено, той е пряко свързан с нашето здраве  и, защото това е фитнес стстия, в крайна сметка, и анализираме най-вече такива данни:

Когато факторите в живота на един човек са положителни, резултатите са следните:


Човека е по-спокоен, чувства се по-добре, няма депресии, тревожности или други ментални разтройства, сигурен е и е подсигурен в бъдещето си – има къща в, която може да отседне, не е притискан да си намери работа на секундата и на всяка цена, има време да обърне внимание на себе си – да се поддържа, да се храни здравословно, да ходи на фитнес, хората около него винаги се обръщат към него позитивно, с любов, обливайки го с грижи, на което той естествено отговаря по същия начин, човека живее в хубава къща, във хубаво семейство, в хубав и спокоен квартал, в хубавата и спокойната част на държавата в ,която няма много грабежи и престъпления, разполага с много пари с, които може да си позволи всичко , въз основа на ,което не е притискан от сметки и други финансови проблеми. С две думи – човека няма нито психологически проблеми – менталното му здраве е отлично , нито пък има социални проблеми – семейството му , приятелите му и заобикалящата го среда е позитивна, нито пък има икономически/финансови проблеми, тъй като всичко му е уредено още от малък. Такъв човек с огромна леснота би могъл да води един здравословен начин на живот.

Когато факторите в живота на един човек са негативни обаче, резултатите са следните:

Човека от малък изпитва затруднения с това да бъде щастлив, въз основа на всичките трудности пред, които постоянно се изправя още от малка възраст – лека полека губи вярва в себе си  и способностите си и често изпада в състояние на панически разтройства, депресия, страхови неврози и т.н., родителите му не го подкрепят и се държат лошо с него, приятелите му и околието му не го уважават, постоянно е притискан да работи за да може да се издържа дори на базово ниво и, за да може да плати образованието си, парите почти или напълно липсват .Въз основа на ,което човека не може да се наслади на живота както трябва, да си почине качествено от вечните мъки на ежедневието или пък да обърне внимание на здравето си и физическото си развитие- като подобри навиците си и разпочне да спортува и да се храни здравословно. Човека живее в престъпен квартал, в малка , бедна къща. В този квартал живеят множество криминални типове въз основа на, което човека трябва да живее в постоянен страх за собствения си живот и безопасност. Поради безпаричието си, човека не може да се уреди да се облича според стандартите, които обществото налага, да учи в скъпо училище, да си уреди бъдещето с хубава професия, да бъде щастлив и care-free, да открие подходящия си партньор в живота според вкуса си, да спортува, да се храни като хората и собственоръчно да движи кораба на живота си в, която посока си поиска. А.К.А. – този човек е роб на системата около него, просто поради множеството негативни психосоциални-икономически фактори, които го заобикалят и са му насадене от момента на неговото раждане.

Да прегледаме двата примера още веднъж – единия е на човек с перфектния живот, другия на човек с ужасния живот. Кой живот би бил по-благоприятен за един спортист?
Естествено , че първият. Това не значи, че ако сме родени в среда в която е бил роден втория човек, че не можем да излезем от нея. Прекалено много примери имаме от известни личности, които са излезли от тази среда и са станали световноизвестни , успели личности – един от тези хора е най-младия световен шампион по бокс в историята – легендата Майк Тайсън. Той е бил човек, който е бил роден в среда с негативни психосоциални-икономически фактори,обаче благодарение на силния си ум е успял да се измъкне от тази среда и да превърне негативните фактори в крайно позитивни.В неговия случаи негативната среда даже му е помогнала, да се оформи като характер и цялостно като човек. Много хора обаче нямат характера, за да трансформират негативното в позитивно и живота или ги смачква сериозно и водят един доста порядъчен , гаден живот – или полудяват тотално. С две думи – много по – благоприятна среда за един спортист и за, който и да било човек в общи линии би била позитивната психосоциална-икономическа среда. Този факт много често се изпуска да се вземе предвид от широката публика , когато оценява успехите на даден човек. Всички забравят да вземат предвид гореупоменатите фактори – дали този човек е self-made или всичко в живота му,  му е стоварено на готово. А както виждате – от това може да зависи всичко. Много е лесно да си роден на пъпа на Лос Анджелис, в семейство на милионери, хладиълника ти да е пълен с храна, джоба ти да е пълен с пачки, резервоара на колата ти да е пълен с гориво и единствената ти работа в ежедневието ти е да се разходиш до Голдс Джим и да тренираш рамо до рамо с Арнолд Шваренегер или Роби Робинсън. Съвсем друго е положението ако си роден някъде в източна Европа – например в Кишинев, столицата на Молдова, в бедно семейство което едва свързва двата края, в ,което си принуден да бачкаш от ранна възраст за да помогнеш на семейството ти да сложи някаква храна на масата и да можеш да си подсигуриш следването в университет – говорим за най-базовите неща. На такъв човек би му било 1000 пъти по-трудно да води здравословен начин на живот и да изгради физика като на този човек роден в благоприятна среда на пъпа на Лос Анджелис. Следователно, когато сравняваме двама спортисти , както винаги съм обичал да казвам, трябва да сравняваме техния базов ген на първо място, на второ място ползването на анаболни стероиди и на трето място психосоциалните-икономически фактори при, които е израснал този човек. Много по-лесно е да успееш в спорта когато всичко ти е уредено, така, че уважавайте тези, които са дошли от нищото. Арнолд и Майк са типичните примери за такива хора, което всъщност ги е направило легендите, които са.

На никой не му пожелавам да израсне в подобна негативна психосоциална-икономическа среда. Написах тази статия за да покажа всичките страни на тази сфера и да покажа реално с какви трудности се сблъскват много от спортуващите по цял свят и с няколкото примера вътре да вдъхна вяра и мотивация на тези хора, които се намират в тази негативна среда. Никой не си избира мястото където да се роди, но всеки може да избере мястото към ,което да се отправи. И Арнолд е бил роден в селце  в планината в Австрия, но вижте в крайна сметка до къде е стигнал. И Майк Тайсън е израснал по приютите, но вижте в крайна сметка до къде е стигнал. Пробвайте се да гледате позитивно на нещата, дори когато сте заобиколени само от негативни неща и фактори. Можем да открием красотата дори и в грозното, стига да се насилим. Няма значение от къде идваш –важното е накъде отиваш. А това на къде отиваш, зависи изцяло и единствено от теб. Може да е 10000 пъти по-трудно отколкото при някои хора, но когато успееш, а ти ЩЕ успееш, биографията ти ще в пъти по-интересна и по-продавана от някой, който не е имал битки през живота си. Не , че аз не се боря , за да може мойте бъдещи деца да израснат в таква позитивна психосоциална и икономическа среда, но тези деца и всички други хора по планетата родени в тази среда нямат и няма да имат нужда от особена помощ и мотивация. От особена помощ и мотивация имат хората, които не се намират в тази среда, за да я достигнат. За тях написах тази статия и дано тя е осветила дните им поне малко. Нека знаят, че надежда винаги има.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *