Редовното стягане на мускулите ви и позирането – защо те са толкова важни?

СТАТИЯ № 265 .

Редовното позиране и стягането на цялостната ви мускулатура, дами и господа, е от изключителна важност за визията ви.

Да – една здрава физика се гради в кухнята, в залата и в леглото – но в края на крайщата, факторите са изключително много покрай финалното доизшлайфване на физиката ви. Един от тези фактори е факторът позиране.

Позинга, или позирането – е съществена част от спорта наречен Бодибилдинг/Културизъм. Един спортист, практикуващ този спорт, трябва много добре да е усвоил изкуството на позирането, чието качествено изпълнение и представяне на сцената по време на състезание, може да определи в крайна сметка кой ще грабне медала и кой ще си тръгне от там като загубеняк. Позинга буквално представлява стягането на мускулатурата ви по определен начин, заставяйки в дадена поза, чрез което заставяне и пренареждане на мускулите на тялото ви ще създадете всевъзможно най-добра илюзия, чрез която ще си придадете естетичност на тялото и ще го направите да изглежда по-здраво, по-съразмерно, и по-релефно. Тъй като мускулите ни се издуват и изменят формата си при съкращение – ако застанем по определен начин пред камерите/огледалото – и стегнем всичките си мускули по строго определен начин – можем да видоизменим визията си до неузнаваемост. Толкова може да бъде ефектен позинга, дами и господа.

Позинг рутината на сцената по време на състезание, буквално представлява синхрон от движения , обикновено “изигран“ на фона на дадено музикално парче, чрез който синхрон състезателя представя физиката си по определен начин пред съдиите, които отсъждат качеството на представената физика и я оценяват с определен брой точки. Ако спортиста не съумее да представи добра позинг рутина пред съдиите – това може да му коства победата, дори и в крайна сметка да има по-добре развита и изцепена физика от човека, който го е надвил! Такъв е случаят с Пол Дилет и Дориан Йейтс на Олимпията през  94-та, когато съм се родил. Пол Дилет буквално изкарва очевадно по-добре развита цялостна физика от Йейтс (въпреки по-слабият си гръб) – но като цяло поради лошата си позинг рутина губи в надпреварата. Това е мнението на множество критици на спорта до ден днешен, включително и моето.

Толкова е важен позинга в професионалния спорт, дами и господа.

Какво да кажем, обаче, за нормалния всекидневен позинг при нормалния спортист? Има  ли приложение позингаа в живота на всеки от нас?

Има, и още как.

Ако сте решили да се занимавате с фитнес, позинга е абсолютно задължителен за вас. Няма как да минете без него. Дами  и господа, за да успеете да позирате успешно, ще трябва да придобиете максимален мускулен контрол, и да създадете много дълбока мускулно-мозъчна връзка. Забелязал съм, че повечето фитнес ентусиасти нямат почти никакъв мускулен контрол когато започнат да тренират, което е нормално. Много от клиентите ми отказват да позират и решават да не обърнат внимание на тази част от спорта, но грешат страшно много. Друга  част от тях пък практикува позирането доста усилено, и при тях забелязвам много по-добър прогрес с покачването на мускулна маса и цялостното им кондициране на физиките.

Защо се получава така?

Защото , както ви казах, ако станете добри в позирането ще имате по-добър мускулен контрол в следствие на по-добра мускулно-мозъчна връзка. В следствие на този мускулен контрол, дами и господа, ще можете да правите много по-добри и концентрирани тренировки в залата , от което ще добиете в пъти по-добри резултати, от човек който просто ляга на лежанката и не знае как да се фокусира изцяло върху мускулите които ще тренира, поради простият факт че не е изградил мускулно-мозъчна връзка с тях и не може да ги усети!

Това, дами и господа, се постига най-лесно и най-ефективно чрез позирането.

То е поредния фундамент, който може да ни тласне напред в тренировките ни. ТРЯБВА да се научите да позирате и да стягате мускулите си адекватно. Трябва да се научите да можете да контролирате мускулите си максимално по всяко време и изолирано да ги стягате на максимум. Отделно , много светила в сферата твърдят че от постоянното, всекидневно стягане и позиране на мускулите ви , цялостната ви мускулатура може да стане по-твърда и оформена дори в релаксирано положение. Ако сега застана до вас и ви накарам да стегнете гърдите си , или перките на гърбът си, без да мръднете въобще – само изолирано да можете да ги стегнете, ще можете ли? Ами ако ви накарам да стегнете изолирано само предното си рамо? Или да стегнете бицепса си? Или прасеца си? А предните си бедра? А глутеусите си? Ще можете ли?

Ако не можете – имате нужда от много сериозна позинг практика. Ако можете – поздравления, вие най-вероятно ще можете да екзекутирате една добра позинг рутина.

И да не можете – не се отчайвайте. Тази мускулно-мозъчна връзка се натрупва с времето. Само за месец – два можете драстично да я подобрите  чрез постоянно позиране пред огледалото.

Ако усвоите техниката на позинга на максимум, хем ще презентирате тялото си по по-добър начин и ще извадите пиковата си форма на максимум, хем ще имате перфектен мускулен контрол в залата и ще можете да натоварите всеки един свой мускул адекватно, и да имате по-добър общ прогрес в спорта!

С един куршум – два заека.

Ако изоставите позинга и не настъпите в него –губите всичко това.

А как точно се извършва този позинг?

В културизма има множество пози – преден двоен бицепс, страничен трицепс, поза  “най-мускулест“, и т.н. –  можете да се запишете на клас по позинг , на каквито класове се записват дори професионалните спортисти. На подобни класове са ходили дори и Франко Колумбу и  Арнолд Шварценегер! Арнолд  дори е ходил на балет и се е учил от балерина как да бъде по-грациозен на сцената и да прави по-плавни преминавания върху позите – толкова сериозно внимание е обръщал на своето представяне на сцената. Ако нямате възможност да се запишете на подобен позинг клас – можете да започнете да се стягате пред огледалото както вие си знаете. Просто започнете да се пробвате да стягате гърдите си, да стягате корема си, гърба си, бицепса си, краката си. Пробвайте се максимално изолирано да стегнете тези мускулни групи и с течение на времето да придобивате все по-голям и по-голям контрол върху тях. Ако имате приятел който е добър в позинга – накарайте го да ви покаже тънкостите на позинга и да позирате заедно известно време, докато схванете за какво става на въпрос . Ако не – отидете в някой фитнес и помолете някой произволен  спортист да ви помогне с позинга – повечето здрави момчета и момичета са овладяли техниките на позинга в известна степен, и надали ще ви откажат да ви научат на няколко базови пози набързо. Можете и да проучите известни спортисти и спортистки в YouTube – гледайте ги, изучавайте ги и се старайте да повтаряте тяхните позинг рутини , докато те станат втората ви натура. С течение на времето ще започнете да задобрявате, ще започнете да усещате мускулите си на макс, ще придобиете пълен контрол върху тях, и в следствие на това ще започнете да жънете все по-големи успехи във и извън залата.

В крайна сметка, и аз мога да ви помогна с позинга, както и с изграждането на вашите тренировъчни и хранителни режими с които ще влезете в перфектна форма, както и с цялостното ви обучение по темата. Не се двоумете да ми пишете. На ваше разположение съм.

Прочетете още…

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ “ПРОВАЛИ“.

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ “ПРОВАЛИ“.

СТАТИЯ НОМЕР #263! През по-голямата част от писанията ми съм ви споделял главно за успешни личности , и техните...

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.