№ 66 – РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СЕРТИФИЦИРАН И НЕСЕРТИФИЦИРАН ТРЕНЬОР

Фитнес индустрията в България е все още в сенчестия сектор. Това е и добре, и зле. Добре е от гледна точка на това ,че имаме повече свобода и че западът не е монополизирал все още всеки един аспект от живота ни. Зле е относно това, че на практика всеки може да стане, или по-скоро да бъде назначен като ‘‘треньор‘‘ стига собственикът на фитнес залата да се ‘‘навие‘‘ да го направи. На запад, дами и господа, подобно нещо не може да се случи. Там собствениците на фитнес зали (които са 80% вериги) прекрасно осъзнават факта, че не всеки има достатъчното КОМПЕТЕНТНО знание да стане треньор. И в този аспект са напълно прави. Точно поради това там има ясно изградена система, през която всеки, който иска да стане треньор, трябва да мине. Тук говорим за държави като Англия, Америка и Германия, например. Там си има специални Академии за треньори, със строго изявена иерархия, през която трябва да мине всеки ентусиаст, който иска да нарече себе си треньор. Общоприетите нива са около 4 , като, ако искате да работите като треньор в зала трябва да имате МИНИМУМ 3-то ниво. Всяко следващо ниво се характеризира с по-голяма степен на трудност и по-задълбочено изучаване на цялата фитнес тематика, човешкото тяло и здравословния начин на живот.

С ниво 1 придобиваме най-базовите фитнес знания, като се запознаваме с минимални факти за спорта фитнес/бодибилдинг, нормални метаболитни процеси и базова информация, относно човешкото тяло. Въпреки стартовото ниво и въпреки, че много хора познават, или по-скоро си мислят, че познават тази материя, върху нея пак трябва да се положи някакъв изпит и официално да се връчи диплома, за да може да се нарече левъл 1 треньор. Кратко, просто и ясно. И така трябва да бъде, ако питате мен. На запад хората са умни, не се доверяват сляпо на напукани на стероиди генетици, които претендират, че знаят нещо, само защото изглеждат добре, какъвто е случаят с 2/3  от треньорите в България. Тук положението е на чисто доверие и съдене по външен вид. Това е нелепо, защото ,представете си , ако същото се приложи при адвокатите –  то всеки би могъл да се нарече адвокат и да каже ‘‘Аз познавам един-два закона тук , ще те оправим, нямаш грижа‘‘.

Бихте ли се доверили на адвокат без диплома или лиценз, само защото казва, че е адвокат и седи зад бюро с костюм? Не? Така си и мислех. Тогава защо се доверявате на треньори без дипломи и после се сърдите че не получавате резултата, който търсите? Разбрахте накъде бия. И тук не говорим само за левел 1 – дадох ви този пример тук, защото след дълго събеседване с много трениращи, себепровъзгласени инстаграм треньори и разни назначени хора във фитнеси като треньори, осъзнах ,че огромен процент от тях имат знанието на треньор ниво 1 на запад. А нивата стават все по-сериозни и по-сериозни. Изпускаме и един много важен фактор – с ниво 1 на запад няма да можете да работите дори като барман във фитнес зала. Просто не можете – ниво 1 е абсолютно нищо, дори не знам защо го има въобще. Би трябвало да няма избор и да се скача директно на ниво 2, както правят някои компании, но все още чувам за практиката някой да има ниво 1 треньорска степен…което е напълно безсмислено, защото е нелегално да назначиш някой с ниво 1 диплома да работи като треньор във фитнес зала. Ако се случи нещо ,недай си Боже, с някой клиент, едно дело и залата (която в случая струва милиони) отива на кино. Да не кажем какво ще се случи с треньора. Нещата са много сериозни.

А степените продължават – на ниво 2 нещата са още по-сериозни. Тук вече се изискват знания по анатомия, физиология, биомеханика, психология и спортна психология, и обща антропология като цяло. Изучава се абсолютно всичко, свързано със здравето на човека, поведението на масите в спортна и извън спортна среда, психология на тълпите, маркетинг, фитнес етикет, създаване на тренировъчни и хранителни режими , изучаване в дълбочина на всевъзможни силови тренировъчни режими и кардио методи, и какво ли още не. Да не забравяме, че всичко това се изучава на Английски език (както беше моя пример). Всичко това – на тотално чужд език от Българския.

 Мислите си, че това е нещо? Ами не и според Британската управа. Дори и да се сертифицирате като Ниво 2 – вие ще сте все още само на ниво ФИТНЕС ИНСТРУКТОР, а не персонален треньор. Това е една разлика, която повечето провъзгласени треньори дори не правят. Всеки се нарича както си иска – един треньор, друг инструктор, и т.н. докато фитнес инструкторът е цяло ниво по-надолу под персоналния треньор. Дори ако завършите успешно левъл 2 и положите всичките физически, психологически и писмени изпити (тестове) вие все още няма да имате право да тренирате хората едно в едно по фитнес залите. Единственото, което ще можете да правите, е да работите в самата зала – и да правите неща като обща поддръжка, подреждане на тежести, и да отговаряте на кратки запитвания на клиенти като къде се намират дъмбелите например, или как се управлява дадена машина. Това са ЕДИНСТВЕНИТЕ неща, които са ви позволени да правите в залата на запад , ако сте ниво 2. След като стигнах ниво 2, стигнах до извода че едва-едва едно мъничко процентче от хората, които познавам по залите , имат достатъчно знание да го покрият, въпреки че на пръв поглед изглеждат много знаещи и способни. Това напълно потвърди моята гледна точка относно въпроса с генетиците и фитнес треньорите в България, което ме мотивира да напиша статии като статия номер 1 – статията за моята трансформация, статия номер 3 – истината за женските фитнес трансформации и статия номер 53 например – ‘‘истинско ли е тялото на треньора ви?‘‘ . Прегледайте ги обезателно, основополагащо е. Това ме накара да осъзная нещо, относно следващото ниво.

 Ниво 3, което аз имам, на практика покрива изцяло всичко, което може да се покрие в едно фитнес обучение – за да се дипломирам като левъл 3 треньор трябваше да заснема около 4 филма с дължина между един и два часа, на които тренирам няколко клиенти , обзервирайки ги и поправяйки ги дори и при най-малките грешки, полагайки коментари на перфектен, флуентен английски език. Правил съм какви ли не неща – бях подложен на физически изпит, на два теоретични изпита в Ливърпул – единият само по анатомия, другият- по всичко, свързано с фитнеса, трябваше да правя тренировъчни карти на реални и хипотетични клиенти, които да са ясно разграфени за години напред, трябваше да проектирам фитнес плакати, афиши, брошури и какво ли още не – от пълната нула, добавяйки своя оригинална информация и гледна точка относно фитнес света, да изграждам хипотетични макро,микро и мезоцикли за различни спортисти с различни цели за години напред. Трябваше да правя анализ на психо-социо-икономическите фактори, които имат влияние върху дадена група и да изграждам хипотетични поведенченски модели на тези групи хора и препятствията, с които се сблъскват всекидневно по пътя към здравословието, десетки безкрайни есета на всяка една от гореспоменатите теми ит.х. и т.н….да не ви отегчавам, схванахте картинката. Добавяйки към всичко това фактора, че трябваше да приложа натрупаното знание върху себеси и върху даден клиент, и да заснема целия постигнат прогрес (който е задължително да го има) – след което да го рационалиризирам, раздробя и обясня пред ментора си до най-малкия детайл, за доказателство че знам за какво говоря и съм годен да бъда треньор.

Спрете за малко, помислете върху всичко което ви изложих тук и го вземете накуп. Така, мислите ли, че вашият персонален треньор може да изпълни всичко, което изложих тук и да докаже, че има тези нужни познания , ДОРИ ако трябваше да направи това на родния си език? Ако може – поздравления. Вашият треньор е на ниво треньор, въпреки че още реално няма правото да се нарече треньор и да бъде назначен като такъв. Ако има тези знания, прекрасно. Нека докаже, че ги има пред компетентните органи, иначе до тогава , официално, той не е треньор. Все едно да ми дойде човек, който не е минал през медицински университет и да ми каже, че е официално доктор. Какъв доктор е той? Може да има някакви познания, но е недоказан доктор. По тази логика всеки може да се представи като какъвто си иска и никоя друга работна позиция не трябва да изисква сертификат, както залите не изискват сертификати за фитнес треньорите си.  Ако ги няма – тогава сигурни ли сте, че си имате работа с истински треньор? Замислете се рационално по въпроса и ще разберете че съм прав.

Да, има и някои треньори някъде там, сто процента, които, въпреки че не са официално сертифицирани, може да имат същите знания, че ако не и по-дълбоки от тези – не обичам да слагам АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ под общ знаменател, въпреки че този случай е толкова рядък, че почти не съм го виждал. Но ако тръгнем навсякъде във всяка една сфера да играем по тази гледна точка, тогава трябва да играем на онче бонче и на късмет във всичко – като само гадаем дали човека срещу нас има някакво реално знание за професията, която практикува, или е поредният фалшификат, каквито са много от фитнес гурутата в България и по света!

Може да звуча грубо, но не съжалявам. Това е цялата истина, дами и господа!  Това, че там някой изглежда добре и има някакви криви-леви познания по фитнеса и толкоз, не му дава правото да се нарече треньор, ни най-малко да работи във фитнес и да се води официално с такъв статут. По този начин на професията се дава лошо име, като се води със слава че не е нещо сериозно и се обезценява и обезсмисля самата професия, докато на запад хората ценят истинското знание на хората, образовани в нея – и в Англия съм срещал треньори по залите, които получават от 50 до 100 паунда на час! Това са от 100 до 200 лева на час, представяте ли си колко пари са това? И си ги заслужават, да ви кажа! Да завършиш подобно образование на запад и да станеш истински треньор ВЪОБЩЕ не е лесно, даже тези пари са малко, имайки предвид колко аспекти побира тази тема. А тук тази професия в някои кръгове даже е взета на майтап, или на подигравка, поради това че поредният квартален зобач на 200 хапа метан, който се размята по лостовете в двора на някоя гимназия и яде почти ексклузивно в някоя шкембаджийница, е решил да стане треньор в кварталния фитнес на някой батка и да бачка за 500 лева заплата, след като някоя мадама му е казала че има много секси плочки (които в този случай са изцяло генетика). Смешна картинка! По-скоро жалка. Какво ще кажете, ако ви кажа че съм я виждал? Не си измислям. Заради подобни примери тази престижна и уникална професия е гледана с неуважение в много кръгове, в които фитнесът е приравнен до тези неща, което кара всеки човек да си мисли, че в крайна сметка може и без треньор, че това е нещо лесно и ненужно. Особено така им се струва на разни фитнесари, които по рождение са с плочки на корема, влизат в залите и тренират по всевъзможно най-грешния начин и на всичко отгоре се изявяват насам-натам като специалисти…викам им уанаби-треньори. По-лошо от това няма.

Виждате ли какво се получава ? Проблемът не е дори толкова в можещите, истински но несертифицирани и нелицензирани треньори – проблемът, е че тази свободия отваря вратите на страшно много неуки и незнаещи хора, които имат само и единствено едно добре оформено тяло по рождение, подарено им от тяхните родители. Тези хора са метастазите на рака на неверната информация в индустрията и лошите стереотипи, които се мяркат насам-натам заради нея. Заради подобни индивиди истинските треньори в България не получават каквото заслужават, защото клетият човек, който се доверява на един треньор, не знае, че трябва да пита треньора дали е сертифициран, или не – а в много от случаите въобще не им пука, защото външният вид продава. Без да знаят, че в почти всички случаи те нямат заслуга за този вид, не знаят как са го постигнали – просто тренират изоглавено и чакат слепи резултати, и това е. Нищо чудно, че почти никой не може да ви даде точно обяснение и да ви направи точна сметка относно това, колко мускули може да качите за 6 месеца напред, или колко килограма можете да свалите. Всичко действа на сляпо и наизуст, като дори да са постигнати някакви цифри на кантара, никой не се интересува от качеството на постигнатите цифри – дали са свалени мускули, мазнина, гликоген или водна задръжка – няма значение за тези хора. Много от фалшивите треньори просто ги потупват по гърба и си ги оставят да живеят в илюзии, и няколко месеца по-късно, като напуснат залата поради застой в резултатите, или нещо друго – се връщат обичайно към първоначалната си форма, или по-зле, поради простия факт ,че огромна част от тези себепровъзгласили се треньори не знаят как да обучат хората относно това какво трябва да направят, за да следят прогреса си седмица след седмица. Те просто не знаят как, защото единствения модел по който работят е своя собствен външен модел – външния си вид. Те не разполагат  с конкретна, истинска стопроцентова информация относно постигането на външния си вид. Колко хора с плочки, достойни за Мр.Олимпия, съм виждал, които, като ми кажат “Ами ям си всичко брат, чат пат не ям сладко и пържено и това е“ ми идва да се гръмна. И в контраст, колко здравотрудещи се хора с години съм срещал, които въпреки че не са изрязани до мозъка на костите си и имат поносимо ниво подкожни мазнини, са със солидно 100%-ово рационално и доказано знание относно тренировките и режимите си. Точно тези хора могат да ви докарат по-бързо до успеха от тези всеядните по-горе, въпреки, че можеби видимо не са толкова завършено изглеждащи.Не че трябва треньорът да не изглежда като треньор, но пък не трябва и да се изпада в другата крайност да се гледа само и единствено външността. И двете лъжат но проблемът с външността е по-голям. Затова ми харесва повече английският модел – там по принцип много малко треньори изглеждат здрави/напомпани. Повечето имат нормални тела, даже някои изглеждат зле. Но хората им се доверяват и с ПРАВО, защото въпреки, че не прилагат знанието върху себеси , знаят че са сертифицирани и образовани и че знаят какво говорят. Което е в ПЪТИ по-важно от това дали изглеждаш по най-перфектния начин. Това, че треньора ти изглежда по перфектен начин, няма да ти помогне с нищо, ако необразованите му съвети към теб са грешни. Ще ти помогнат повече съветите на горния човек, защото те са правилните, въпреки че той не ги е приложил върху себе си напълно. Затова казвам, че примерът с неуките, добре-изглеждащи треньори е по-опасен. И не знам защо хората не могат да разберат този проблем – може би защото си мислят, че колкото по- изцепен и мускулест е един треньор/треньорка, толкова повече знае за спорта и е толкова по-добър. Това ,обаче, е грешно разсъждение, тъй като, ако приложим същото при други професии – ще видим колко далеч от истината е то. Хиляди пъти сме виждали доктори с шкембета, пушещи цигари, прекарали 2 инфаркта и сбръчкани като мумии. Това ще ви попречи ли да му се доверите? Не, естествено. Той е доктор, сертифициран е,има знания. Случаят с треньорите е същият – основният фактор относно това, дали може да се доверите на един треньор, е само и единствено фактът дали е ЛИЦЕНЗИРАН И ДИПЛОМИРАН. Точка по въпроса. Това как изглежда и колко дълбоко е изцепен или е оформен, също е фактор, но той е вторичен фактор и както виждаме по-горе , той може да значи едно голямо НИЩО. Прочетете статии номер 1, 3 и 53, за да разберете как това е възможно. Следователно, спортуващият българин трябва да си оформи в главата тази здравословна гледна точка, ако не иска да се подлъгва и да се подхлъзва от вида на тези провъзгласили се треньори. Много хора започнаха да правят разлика между човек, правещ хранителни режими, или даващ съвети относно здравословно хранене и това да бъдеш медицински диетолог , какъвто диетолог аз не съм. По същата линия на мислене трябва хората да осъзнаят разликата между това да си просто треньор на хвърчащ лист и да си истински сертифициран треньор. Не е нужно да си най-начетеният човек на планетата – едно ниво 3 ще ти е напълно достатъчно да отговориш адекватно и измеримо на почти всеки един фитнес въпрос, който се постави пред теб, стига да ти е в компетенцията. Но разликата между това ниво 3 и това да нямаш никакъв сертификат е от земята до небето. Знам го, защото и аз навремето бях без диплома и въпреки, че изучавах спорта и на практика, и на теория вече почти 10 години, си мислех че всичко е детска игра, и че ще замина за Англия ,ще си взема сертификата на шега, ще стана треньор там за 0 време и ще си правя каквото си искам. Ох, колко съм бил заблуден. Познанията ми бяха по-скоро на 50-60% от тези, които са нужни за да се наречеш треньор ниво 3. Научете се да изисквате доказателство за степен на образование от своя треньор, за да не останете с пръст в уста, и не се подлъгвайте по външния му вид и по вида на хората ,които тренира. В повечето случаи тези треньори или взимат свръх дебели хора, при които ще проработи всичко през първия месец, свалят 10-тина кила и си мислят че са направили кой-знае какво, или пък взимат някой, който видимо има скрит потенциал, постига някакъв главозамайващ успех за месец – два в залата, и после го използват като доказателство, че знаят за какво говорят. Схемата е от прозрачна по-прозрачна и съм я виждал стотици пъти. Нека тези треньори покажат сертификата си и тогава ще могат да се нарекат истински треньори, трансформацията на клиентите им и тяхната лична трансформация са нещо второстепенно.

Не бъдете подлъгвани , а изберете някой, който със сигурност си разбира от работата – този някой съм аз. Разликата между сертифициран и несертифициран треньор, както виждате, е от земята до небето. Фитнесът е сенчеста индустрия, в която много индивиди, незаслужаващи титлите треньор или гуру си правят каквото искат, но това трябва да се промени. Не си отдавайте здравето, външния вид, времето и парите на човек, който не е истински подготвен да ви каже истината и да ви обърне внимание. Следете всички фактори – като естествено, най-важният фактор е доказателството за истинноста на твърденията, които изрича вашият треньор.  Това най-лесно се доказва с диплома и след това с трансформация на клиенти, както и от формата на самия треньор. Както не ходите на доктор в къщата на някой, който само твърди че е доктор и не е ходил в университет, така и не трябва да се доверявате на някой, който твърди че е треньор само на думи. Дела трябват , а не думи. Ако са истински треньори – нека го докажат.

Аз с гордост мога да заявя, че съм един от истинските треньори. Доказал съм се не един път – и чрез личната ми трансформация, и чрез образованието ми, и чрез писанията ми, и чрез трансформацията на клиентите ми , чиято генетика варират страшно много и не са просто подбрани лица за реклама. Ако желаете да получите истински режими за да постигнете трансформацията си, свържете се с мен обезателно и ще направим чудеса с вас!

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *