№ 50 – КОСТНАТА СТРУКТУРА – МИТ ЛИ Е ШИРОКИЯТ КОКAЛ ?

Има ли такова нещо като широк кокaл? Противно на твърденията на много “специалисти” – ДА, има.


Погледнете снимката на статията внимателно. Вижте тазобедрената кост на скелетите, и червената линия ,която съм пуснал от началото на една кост до другата. Вторият скелет има почти два пъти по-широк таз от първия, докато другите кости са му с почти същите размери. 
Дами и господа , това е огромен проблем. Широкият таз може да развали телесните пропорции  и да създаде илюзията за по-широк и дебел корем , големи паласки, и по-малка горна част на тялото. Широкият таз може да повлияе на цялостната естестичност на тялото . Търсената форма  на тялото наподобява буквата Х – широки рамене, тесен таз, и широки крака.Често се случва при жените да имат по-широк таз . При жени с широк таз и малък бюст , се поражда притеснение , че дупетата и краката им изглеждат двойно, ако не и тройно по-големи, от тези на други жени (което не винаги е болка за умиране, но много жени са притеснени от този фактор).


Време да затворим устите на всички фитнес специалисти , които хокат дадена група от хора ,че се оправдават от широкия кокъл, заради една ,погрешно разпространена рентгенова снимка на 2 тела .На снимката едното е дебело ,а другото слабо , но костна структура е еднаква . Твърди се ,че пълните хора , лъжливо, се оправдават с широкия си кокал. Да, виждал съм го и този случай, но той съвсем не е единственият и от подобно, едностранно, мнение въобще не трябва да се вадят заключения. 
Както обичам да казвам – монетата има не две , а три страни. Вижте сега – хората сме крайно различни и съществуват безброй възможни комбинации от телесни типове на този свят . Такива комбинации са :
– слаби тела с широка костна структура
– слаби тела с тесна костна структура
– дебело тяло с тесни рамена и широк таз
– дебело тяло с широки рамена и тесен таз
– тяло с тесен таз  ,широки бедра и широки рамена
– дебели хора с тесен таз
– дебели хора с широк таз
– слаби хора с тесен таз
– слаби хора с широк таз
…..  въобще комбинациите са хиляди и при това положение да сравним двама с еднаква костна структура – единия дебел, другия слаб и да кажем ‘‘Ето – вижте как и дебелите хора са с тесна костна структура, само си намират извинения‘‘ – е пълна малоумщина. Целенасочено в примера са дадени двама човека с еднаква костна структура от този , който е правил снимката, с цел да потвърди гледната си точка .Хората сме с различни костни и мускулни структури  и този пример с рентгеновата снимка не важи .На снимката са сравнени двама с различно  количество подкожни мазнини, но еднаква костна структура… 
Проблема  е , че повечето хора  не познават костната си структура, както и тази на другите . Единственият начин да се сравняваме  и да съдим щеше да е възможен,ако имахме рентгеново зрение !


Аз лично имам широк таз – над 100 сантиметра на 2 метра височина. Имам познат ,който е с моята височина и с таз 88 сантиметра. Това е реалността хора , тук нищо не може да се направи по въпроса. Но вместо да се търсят извинения (като примера по-горе, защото много често тези извинения не са базирани на нещо истинско) – човек просто може да работи здраво и да пази хранителен режим за да поправи тази непропорционалност. Много фитнес гурута пропагандират, че можете да станете като тях , но изпускат да споменат един изключително важен фактор – че талията ви се определя основно от костите, а не от мазнините. Лично съм виждал жени с обиколка на таза 50см. ! Представяте ли си? Естествено, че жената ще има недостижима физика с добри пропорции – то на 50см. таз, с такава костна структура, колкото и мазнини да качиш, винаги ще изглежда естетично и жената винаги ще изглежда във форма. В следващия момент някоя жена с обиколка на таза 95см. и амбиции да стигне тази фитнес моделка, ще трябва да вложи СТРАШНО много труд . В най-добрия случай може да покачи мускулна маса в горната част на тялото си, за да изравни диспропорциите причинени от широкия и таз , и да намали подкожните си мазнини до супер ниско ниво. Но широкия таз ще си остане – виждал съм го не един път и опонентите на тази истина трябва да си отворят очите за фактите, а не да повтарят като папагали ,че само трябва да се работи здраво за да се постигне физика абсолютно същата като тяхната . Нещо изпускат факторите като метаболизъм, тесна или широка костна структура, анаболни стероиди и стаж в залата. Моя таз е широк, и ми отне около 3-4 години здрави тренировки докато  изравня пропорциите си между долната и горната част на тялото си до състояние в ,което да изглеждат НОРМАЛНО. Не говоря атлетично. Минал съм по този път и знам за какво говоря. Ако добавим и тесни рамене в картинката, фитнес живота ви може да стане много плачевен. 


Хора с различна костна структура трябва да предприемат различен подход към изграждането на физиката си. За това казвам ,че не е хубаво всеки да подхваща каквато програма му попадне в ръцете, защото може да направи проблема още по-сериозен. Ако човек с широк таз започне да тренира здраво краката си и да изоставя горната част на тялото си – в един момент ще разприлича на Т-Рекс – огромни крака и малка горна част ,с горни ръце. Като пирмаида, което не е естетично. Наравно с това, много жени с широка долна част на тялото не осъзнават, че проблема им е от костите, не разбират процеса наречен мускулна хипертрофия и си мислят ,че колкото повече клекове правят, сферата на таза, дупето и краката ще започне магически да отслабва, да се смалява  и тялото да сваля килограми от там (лъжа наречена spot fat removal) … Докато в случая те правят проблема още по-голям. Подхода им трябва да е по-скоро в изграждането на правилен хранителен режим , много кардио тренировки, сериозна програма акцентираща повече върху горната част на тялото, за да се натрупа мускулна маса там и да се намали максимални тази диспропорция и чак на последно място идва време за тежките тренировки за крака и за дупе, които да дооформят мускулатурата там. Телесните размери и пропорции там вече са в повече , не е нужно да се акцентира там на максимум, като оставим всичко друго. Не казвам ,че не трябва да се тренират въобще, но не това е основата .Много жени правят точно това основата си, и се демотивират като тази част от тялото им става още по-голяма и непропорционална. За това много често е виновна костната структура. Естествено , тук играят и фактори като хормонални дисбаланси и ниво на мускулно развитие, тип на мускулни влакна и подкожни мазнини, и други фактори. В тази статия,обаче, се фокусираме върху проблема наречен костна структура. Погледнете снимката със скелетите отново и ще разберете за какво говоря. Визуализирайте всичко ,което ви пиша и си го представете в главата, за да добиете по-ясна представа как стои въпроса. Или просто елате при мен за преглед и консултация, и ще ви обясня всичко наживо и ще прегледаме вашият специфичен случай – тип костна структура, тип мускулна структура и т.н. –  и въз основа на това ще създадем вашият индивидуален и специфичен режим за да постигнем трансформацията ви. 
Ситуацията с костната структура е пандемична .  Външният вид на един културист се диктува главно от костната и мускулната структура… Въпреки това ми излизат разни специалисти, които да твърдят обратното, че всички хора сме били с що-годе еднакви костни структури и няма такова нещо като широк кокъл. Представете си реално каква способност за критично мислене имат тези хора и колко реално им е умствения багаж в областта. Плашещ и плачевен е факта, че толкова много хора разчитат на тях като сигурен източник на знния поради добрият им външен вид.  Костната структура е, може би, най-основният фактор относно това, защо телата на хората изглеждат по различен начин. А много от тези “разбирачи “твърдят ,че този фактор въобще не съществува. Направо рева от смях и от тъга. Защо поддръжниците на тезата за скелета ,не извадите още 5 различни рентгенови снимки на различни хора с различна костна структура? А , да, защото ще осъзнаете, че скелетната система на много от нас е различна, че говорите глупости и ,че сравнението ви е малоумно. Това е истината.


За всички начинаещи, преди да се демотивирате и да си казвате ,че от вас нищо не става – , проверете дали в случая не сте поверили развитието си във фитнес света в ръцете на човек, който си няма и представа от спорта. 
П.П. – въпреки, че положението с костната структура е такова ,каквото го описвам, дори и вие да попадате в тази графа, това не е извинение да сте дебели и да се оправдавате с този широк кокал. Който търси – намира..  Има ли желание – има и начин. Много е лесно да седнем всички да се оправдаваме. Трябва действие. Колкото и лоша костна структура или мускулна система да имате, винаги има начин тя да стане 100 пъти по-добра и да започнете да харесвате тялото си . А това дали ще стане, зависи изцяло от вас и от треньора ви (ако имате такъв) .

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *