№ 76 – ВСИЧКО ЗА СПОРТНАТА ЕКИПИРОВКА

Спортната екипировка определено е нещо, което би улеснило вашия фитнес живот. И тук, както при хранителните добавки, трябва да подредим нещата според приоритетите им. Пазара на подобен тип стоки е голям , което е допринесло за продуктовото многообразие . Нуждите на потребителите в спортният свят са разнообразни и за почти всеки техен проблем (неудобство) вече има измислен продукт на пазара . Спортната екипировка варира от материални придобивки (екипировка) до модерни технологии и софтуери.

Според спорта, който практикувате , можете да се екипирате и снабдите с :

 • маратонки специално за тичане, маратонки за тежки клекове (с повдигната пета), екстра умекотени маратонки за различен терен, фитнес маратонки със стабилизатори против подхлъзване, ръгбистки маратонки, които са пригодени за спринтове на къси разстояния,
 • специалн анцузи/тениски/бельо ,които да абсорбират когато се изпотите 
 • ръкавици за вдигане на тежести, ръкавици за джогинг, накитници и налакътници ,които ще ви помогнат да загреете ставите си и да ги стабилизирате за по-сериозно натоварване в залата
 • якета и шапки за различни метеорологични условия – такива каквито не пропускат вода, такива с покритие, което отразява слънчевите лъчи и други
 • трибойски бинтове за колене, които ще ви помогнат да прожинирате когато клекнете в голяма дълбочина и . които ще помогнат да предпазите колянната си става
 • колани с различни размери, които ще ви помогнат да стабилизирате торса си като усилят напрежението около коремната стена и по този начин предпазят кръста ви от контузия
 • шейкъри с няколко удобни под-раздела в ,които можете да носите няколко различни видове добавки наведнъж
 • гумени или неопренови грипове за лостове, които удебеляват диаметъра на самият лост
 • талк (или магнезий) за ръце, които увеличават сцеплението между ръцете ви и лоста, който сте хванали и по този начин увеличават силата на хвата
 • фитили за хват – ленти от много издръжлив и дебел плат, които се намотват около китките ви. Те се кръстосват и стягат във възел, след което се намотват около лоста , който ще хванете , преди да стегнете хвата си. Това премахва голяма част от тежеста, която вдигате от самите ви пръсти и я прехвърля на китките ви, помагайки да вдигнете повече килограми или да издържите да висите по-дълго на лоста , когато правите набирания.
 • да не забравяме и добрите стари боксови ръкавици ако смятате да разгрявате на крушата или пък да направите някой спаринг , вместо дълга и изтощителна кардио сесия на пътеката…
 • можете да си набавите разни апликации на телефона или да си купите разни устройства, които да контролират всеки един аспект от вашият живот . Да ви подсещат кога трябва да се храните, кога трябва да спортувате, да спите, колко повторения сте направили в залата, колко добре се движите с телесните си показатели (перфектно изчислена свалена мастна маса или покачена мускулна маса) и т.н. . Такива например са смарт часовниците или гривните на ръката , които измерват пулса ви, направение крачки и куп други неща .

И това е само малка част от продуктите , който ще откриете . В общи линии, спортната екипировка и атрибути, които можете да си набавите за улеснение, безопасност и удобство на вашия фитнес живот въобще не са малко .Въпросът обаче остава..


Струва ли си да се екипирате с всичко това?


И да, и не.
Ако помислим трезво , гледайки стари видеа на културисти от 70-те и най-вече на културисти от 60-те, 50-те, и 40-те – те буквално не са разполагали с нищо от това, което изброих. Тези хора са изградили шампионски физики без да имат каквато и да била технология и каквито и да било специализирани екипировки. Ако погледнем първите истински културисти от 30-те и 40-те години, те дори тренират с официални панталони – по ризи или по потници, с официални/всекидневни обукви, просто ,защото това са били единствените им дрехи на разположение. И както виждаме – това не е попречило да изградят шампионски физики. Гледайки го от тази гледна точка, дори до края на 70-те години във фитнесите не се използва много от екипировките, които ви изброих по-горе. Голяма част от тях не са били създадени въобще през този период. 80-те години обаче са период, в който фитнес индустрията се комерсиализира и наизлизат какви ли не модерни анцузи, маратонки, шапки, ръкавици, колани за потене (да,пълен боклукса) и какво ли още не. С всяка година излизат все повече и повече модернизирани екипировки, обещаващи да ни улеснят трудното, дълго фитнес пътешествие. Обаче, както виждаме, и преди цялата тази екипировка е съществувал фитнесът , и преди това са се изграждали шампионски физики без нея.

Естествено, ако имате под ръка всичко това , определено фитнесът би ви бил едно по-забавно и удобно занимание. Трябва обаче да имаме на ум , че част от тази фитнес екипировка въобще не е евтина и не не нужно ,задължително да я притежаваме .

Аз лично бих се екипирал така:

Най-напред човек трябва да си купи – качествен и удобен анцуг и едни ,качествени и удобни ,маратонки. От там нататък всичко е въпрос на личен избор.

 • Ако искате да чупите рекорди и да вдигате все по-тежки и по-тежки килограми, може би трябва да помислите за талк (магнезий за ръце), трибойски колан за съпорт на кръста, и фитили.
 • Ако искате да започнете да клякате сеирозно – можете да си купите обувки за клек.
 • Ако смятате да боксирате крушата вместо да тичате на пътеката – вземете си боксови ръкавици.
 • Ако не можете да търпите музиката, която пускат в залата и тя ви демотивира – купете си едни хубави (безжични) слушалки и една МП3-ка или телефон с много памет, които можете да заредите с музика.
 • Ако сте активен бегач или обичате да си правите дълги разходки – купете си удобни маратонки за тичане , които ще предпазят краката ви от набиване, и си купете гривна с крачкомер.
 • Ако сте много зле в пресмятането на калории или макронутриенти, от което се оплакват някои мой клиенти, купете си някоя апликация на телефона, която да прави сметките вместо вас

 и т.н. и т.н….

Не си копувайте ръкавици за щанги, просто защото мислите, че изглежда готино. Купете си това от ,което наистина имате нужда.

Ако сте жена и искате ръцете ви да са нежни и да не загрубяват, тогава определено трябва да си купите фитнес ръкавици. На мъжете не препоръчвам да правят това, тъй като вие ще вдигате много по-тежки килограми от жените и в крайна сметка е хубаво да развиете един стабилен, здрав хват. Кожата на ръцете ви ще кърви доста често, ще ви излизат мазоли, но след време ще стане твърда като камък. Може пък и да се случи така, че сте някъде на път или, че трябва да сте в друг град за около 2-3 седмици, и нямате ръкавици за тренировки във вас. Какво ще правите тогава, ще спрете да тренирате, защото ръцете ви болят и нямате ръкавици?

За финал искам да наблегна на това – всички тези екипировки са хубави, обаче са много ангажиращи. Особено ако говорим за платени апликации на телефона и разни джаджи , които измерват най-малкия ни физически показател. Не, че не са готини – самият аз съм имал почти всичко, което изброих до тук и определено бих казал, че са направили фитнес пътешествието ми по-приятно и улеснено. Просто трябва да знаете, че в един момент ставаме прекалено обвързани с всичката тази екипировка около нас и ставаме ,малко или много , зависими от нея – ставаме разглезени.

Фитнес коланите са типичния пример за това – те са уникална екипировка, обаче толкова често виждам момчета, които да се размотават с тях нагоре надоло по залата, дори когато видимо не вдигат нищо тежко. Просто си тренират с колана. Да, колана ще им дава опора, обаче корема им ще свикне с тази изкуствена опора и когато махнат този колан и се опитат да вдигнат повече килограми без него, корема няма да има тази опора въпреки, че другите мускули на тялото ще имат силата да вдигнат килограмите, и може да настъпи контузия в кръста. Като цяло трибойския колан може да увеличи вдигнатите килограми поради увеличената опора, обаче постоянното изключване на коремната стена от всички тези многоставни, тежки движения като клек с щанга може да се окаже опасно. Ако клякате постоянно с колан, тялото ви може да привикне с него и ако пробвате някоя тежка тренировка без него – има по-голям шанс да се контузите. Те са нещо като патерица, нещо, което ви дава екстра опора, нещо ,което ви пази.

Накитниците са същата работа – биха ви дали повече опора ,когато легнете под лоста на лежанката  и определено ще държат китките ви изправени. Обаче ако тренирате ексклузивно с тях, това ще премахне натуралната опора на самите ви китки и ако ги махнете изведнъж и се пробвате да направите същата тежка тренировка без тях, има голям шанс да се контузите. Виждал съм го не един път.

В общи линии аз съм за спортната екипировка, стига да си я приоритизирате добре и стига да имате финансите за нея. Не си купувайте излишни неща, ако сте зле с финансите. По-добре да имате изряден хранителен и тренировъчен режим, и да имате достатъчно пари да си позволите основните хранителни добавки ,като протеин ежемесечно, отколкото постоянно да хвърляте някакви ненормални пари за щяло и нещяло. Въпреки това – ако смятате да се екипирате с всичко , което ви изброих, няма нищо лошо – стреляйте. Най-важното нещо във фитнес света обаче си остават правилния хранителен и тренировъчен режим – аз мога да ви помогна и с двете. Свържете се с мен , за да изградим индивидуалните ви режими, с които да постигнем бруталните ви трансформации.

Прочетете още…

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *